abtb Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Trochę taki odgrzewany kotlet ale niech tam będzie ku uciesze miłośników "nikczemnej" skali Na początek tradycyjnie artbox: Inbox: Kalki i odrobina szczegółów ( jak widać zakitowałem dziury po wypychaczach) oraz zalałem CA drobne zapadliska w miejscu mocowania osi obrotu skrzydeł Tygrys to tygrys i nie wchodzi w skład zestawu A teraz odrobina historii - model rozpocząłem na początku września i tak jakoś zleciało Ale powiedzmy że "nie ma sprawy" i lecimy po kolei: - szlifowanie i malowanie silników : oraz ich montaż i obróbka - kokpit: i przymiarka do kadłuba I wstępny montaż kadłuba Więcej zdjęć jutro bo więcej nie "mieści" się do posta. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Yno 4 fotele? W tytule jest : tu 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Mam wrażenie, że kolega ma podgląd do mojej szafy i złośliwie rozpoczyna tematy, które u mnie wciąż zalegają ze względu na brak czasu. Wygląda na to, że nieźle się go składa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 17 Października 2021 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Jak oceniasz te maski z KV? bo kupiłem sam. Dobre są? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 (edytowane) 11 godzin temu, giberes napisał: Mam wrażenie, że kolega ma podgląd do mojej szafy W życiu bym nie powiedział, że to szafa Jak dla mnie z wyglądu bardziej przypomina no ten ................... 11 godzin temu, giberes napisał: złośliwie rozpoczyna tematy, które u mnie wciąż zalegają ze względu na brak czasu. 10 godzin temu, Jerry napisał: Jak oceniasz te maski z KV? Stosowałem na Ile 38 i raczej problemu nie miałem. Na pewno są lepsze niż Montexu. A poza tym "są" i to jest najważniejsze. 11 godzin temu, giberes napisał: Wygląda na to, że nieźle się go składa. Składa się dobrze ale trochę trzeba nad nim popracować - obudowa kabiny i mała szparka Nos pasuje za to prawie idealnie Na fotce powyżej widać, też, że szklenie tylnej kabiny trochę wystaje poza obrys kadłuba. Trochę to nawet na rękę, bo się wyszlifuje i będzie idealnie po profilu kadłuba. Usterzenie pionowe "leży" idealnie: Ale, jak widać po fotce, największą bolączką modelu jest połączenie połówek. Niestety, tu trzeba zakasać rękawy i ostro jechać papierem ściernym. Trochę też roboty jest z odtworzeniem linii po tym wszystkim. Z czasem dolepiłem usterzenie poziome oraz gondole silników które to trochę nie bardzo "leżą" do kadłuba i tu trzeba "podlać " CA i szlifować, trasować, szlifować i znowu trasować aż osiągnie się taki wynik I taki mały zonk - ruchoma część skrzydła która zmienia swoje położenie w zależności od kąta ustawienia skrzydła. Na razie się zastanawiam czy linia łączenia to tylko kaprys Zvezdy czy też występuje na prawdziwym płatowcu. Dokleiłem też "szkło" Trzeba ździebko poszpachlować Ale tragedii nie ma Edytowane 17 Października 2021 przez abtb 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Świetnie wygląda no i ekspresowe tempo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 8 godzin temu, kapsel napisał: ekspresowe tempo. Tempo ekspresowe to jest w relacji. Jak wspomniałem na początku: W dniu 16.10.2021 o 23:27, abtb napisał: taki odgrzewany kotlet robi się już od 13 września na sąsiednim forum w konkursie "Animal Planet'. A że w międzyczasie kończyłem dwa Mile i Iła 38 to się robota ślimaczyła niemiłosiernie. Ale teraz kiedy wszystkie moce przerobowe wolne to się rozbujam i mam nadzieję, że do końca miesiąca dopcham do końca - tym bardziej, ze nie planuje otwartych komór bombowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Daje Wuj do pieca i to ostro...zimnowojenny wyścig zbrojeń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Ten element skrzydła to nie jest przypadkiem kawałek, który staje okoniem przy złożonych płatach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 6 godzin temu, myszaty napisał: Daje Wuj do pieca Święta racja Rochu, święta racja 4 godziny temu, giberes napisał: Ten element skrzydła to nie jest przypadkiem kawałek, który staje okoniem przy złożonych płatach? Masz kumację młody Jak skrzydła są całkowicie złożone to to prawie stoi jak płetwa u rekina 4 godziny temu, giberes napisał: staje Taki trochę suchar: Jedzie sobie babcia pociągiem i pyta konduktora: - Panie a w Zimnej Wodzie to staje? Konduktor - Staje, staje. Ale chyba tylko kaczorowi. Dziś nic nie robiłem bo nie było czasu (a może mi się nie chciało ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 (edytowane) 15 godzin temu, abtb napisał: robi się już od 13 września na sąsiednim forum w konkursie "Animal Planet' no to chyba bardziej by pasował niedźwiadek : przy takich żartach z duckiem to takie okoliczności przyrody nastały, że się człowiek od razu zastanawia czy aby ostatnio nocą jakiegoś paragrafu na takie śmieszki nie wprowadzili EDIT --------------------------------------------- 4 godziny temu, giberes napisał: Ten element skrzydła to nie jest przypadkiem kawałek, który staje okoniem przy złożonych płatach? Edytowane 18 Października 2021 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 (edytowane) 42 minuty temu, M.A.V. napisał: no to chyba bardziej by pasował niedźwiadek Może może . Ale nie poszedłem na łatwiznę - Tu 160 jest popularnie zwany wśród pilotów i obsługi naziemnej "białym łabędziem" W planach mam zamiar jeszcze Orlonka popełnić Edytowane 18 Października 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 42 minuty temu, M.A.V. napisał: przy takich żartach z duckiem to takie okoliczności przyrody nastały, Dla tego w moich ostatnich galeriach jest czarne tło . Mroczne czasy nastały, oj mroczne. Nawet kagankiem oświaty ich nie można rozjaśnić, bo ceny paliw galopują jak antylopy na safari Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 28 minut temu, abtb napisał: W planach mam zamiar jeszcze Orlonka popełnić No, nareszcie byłem pierwszy, choć mój raczej na szafce straszy niż wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 Cheloła Nie chce mi się za dużo pisać więc tylko parę fotek z postępów: - sklejone - wyszlifowane - wymaskowane - zapodkładowane Jutro poprawki, podkład końcowy i maziaje pod bazę i metaliki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 Ale ładnie wygląda, śliczny samolot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 A imię już wybrane? I matka krzestna? W dniu 16.10.2021 o 23:27, abtb napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Października 2021 Autor Share Napisano 20 Października 2021 8 godzin temu, Grzes napisał: A imię już wybrane? Oczywiście Ale rąbka tajemnicy uchylę w galerii końcowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 21 Października 2021 Share Napisano 21 Października 2021 W dniu 20.10.2021 o 07:19, abtb napisał: Ale rąbka tajemnicy uchylę w galerii końcowej Wot bradiaga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Października 2021 Autor Share Napisano 21 Października 2021 51 minut temu, giberes napisał: Wot bradiaga Widzę, że z kolegi swój chłop Pierwsze maziunki i pierwsze kolory Nagrzałem też odrobinę w piecu Jak się opatrzę i stwierdzę że jest ok i mi pasuję to jutro maskowanie i "idę w biel" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 (edytowane) No, swój, i nawet umie po swojemu. Jak oglądam Twoje warsztaty, to widzę, że nadeszła pora, żeby i swój warsztat reaktywować w kuchni, chyba odkopię Tu-128, żona się ucieszy . Piękny samolot i piękny model się zapowiada (Tu-160). Edytowane 22 Października 2021 przez giberes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 W dniu 22.10.2021 o 20:08, giberes napisał: chyba odkopię Tu-128, A-modelowy czy Trumpkowy? W dniu 22.10.2021 o 20:08, giberes napisał: Piękny samolot i piękny model się zapowiada (Tu-160). Czas pokaże. Na razie "wstępniaki" kolorystyczne czyli walki z bielą dzień drugi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 Oczywiście A-model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 To może być trochę ciężko z budową, ale z każdego mydła da się coś wystrugać. U mnie natomiast chyba koniec malowania Ta charakterystyczna "rysa" to załamanie światła w linii podziałowej więc nie ma co siać paniki. Nie jestem jeszcze do końca pewny malowania lewego skrzydła (dla tego nie zdjąłem maskowania ). Jutro się okaże. Jak będzie ok to lecę z malowaniem flagi i połyskiem pod kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi