meser262 Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 23 godziny temu, mandrivecs napisał: Zacząłem coś dłubać, ale to potem... Cały czas nie daje mi spokoju malowanie tego egzemplarza - w zasadzie mamy model tego wozu oferowany przez 3 producentów: W dniu 11.11.2021 o 12:21, meser262 napisał: Znalazłem nowe informację - napiszę o nich następnym razem jak wszystko to ogarnę. Pytanie zasadnicze. W jakim MALOWANIU/czasie Chcesz przedstawić ten pojazd No.332 z 503 BCC? 1. Czy w malowaniu zaraz po wyjściu z montowni. 2. Z walk pod Kurskiem. 3. Ze zdjęć po walkach pod Kurskiem na ćwiczeniach w październiku 1943 roku. Dostawy do 503 BCC - 4 Tygrysy 30 listopada 1942 roku - 16 Tygrysów 31 grudnia 1942 roku W walkach - straty to 8 maszyn - 4 długoterminowy remont w Niemczech i 4 to całkowite straty - 31 marca przybyło 10 nowych i większość przydzielono do 1. Kompanii. W tym czasie są 31 maszyny i 3 kompania jest niepełna - ma tylko pojazdy z 502 BCC. - 30 kwietnia przybyło 10 Tygrysów - 10 maja "ostatnie" 4 Tygrysy Z tych ostatnich dwóch dostaw razem 14 Tygrysów - 13 z nich było wyprodukowane w marcu 1943 roku. I właśnie w tej dostawie był omawiany No.332. Tygrys No.332 z 503 BCC wyprodukowani między Fgst.250144*, a Fgst.250182** w MARCU 1943 roku. Produkcja Tygrysa w marcu 1943 roku od Fgst.250144 do Fgst.250184 - sztuk 41 * - wprowadzono uproszczoną konstrukcję komory powietrznej dla filtra Feifel ** - ostatni pojazd bez peryskopu ładowniczego Teraz wiadomo z jakiego okresu produkcyjnego jest ten Tygrys - to teraz odpowiedzi na powyżej zadane pytania.(1; 2 ; 3) ad.1 - Malowanie TROPEN 1 - RAL 8000 + RAL 7008 - BARDZO PRAWDOPODOBNE ad.2 - RAL 7028 - Jest tylko - DOMNIEMANY - mógł pozostać w TROPEN 1 ad.3 - RAL 7028 + RAL 6003 - BARDZO PRAWDOPODOBNY W tym Tygrysie nie zastosowano RAL 8017. Odnośnie kolorów numeru wieży No.332 jest czarne z białym konturem. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 W dniu 12.07.2022 o 22:04, Seb napisał: Uparłeś się na tego "332" bo Tamka dała do niego kalkomanie? Jeżeli tak to nie radzę ich używać, bo są grube jak klisza fotograficzna. Zrób "334" z tej samej jednostki, myślę że kamo nie trzeba rozkminiać no i "blaszysko" odpada. Swoją drogą to wymiarowo pasuje do fartucha bocznego. Ja go zamierzam zrobic, 334 to moj ulubiony tygrys z 503, duzo zdjęć letnich i ciekawa konfiguracja z tym mocowaniem na burcie. Tylko jak byl malowany? Na niektórych z lata jest gładki a na innych łaciaty. Czy ktos moze powiedziec jak wyglądał w czasie Cytadeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 W dniu 12.07.2022 o 22:20, meser262 napisał: Pytanie zasadnicze. W jakim MALOWANIU/czasie Chcesz przedstawić ten pojazd No.332 z 503 BCC? 1. Czy w malowaniu zaraz po wyjściu z montowni. 2. Z walk pod Kurskiem. 3. Ze zdjęć po walkach pod Kurskiem na ćwiczeniach w październiku 1943 roku. Dostawy do 503 BCC - 4 Tygrysy 30 listopada 1942 roku - 16 Tygrysów 31 grudnia 1942 roku W walkach - straty to 8 maszyn - 4 długoterminowy remont w Niemczech i 4 to całkowite straty - 31 marca przybyło 10 nowych i większość przydzielono do 1. Kompanii. W tym czasie są 31 maszyny i 3 kompania jest niepełna - ma tylko pojazdy z 502 BCC. - 30 kwietnia przybyło 10 Tygrysów - 10 maja "ostatnie" 4 Tygrysy Z tych ostatnich dwóch dostaw razem 14 Tygrysów - 13 z nich było wyprodukowane w marcu 1943 roku. I właśnie w tej dostawie był omawiany No.332. Tygrys No.332 z 503 BCC wyprodukowani między Fgst.250144*, a Fgst.250182** w MARCU 1943 roku. Produkcja Tygrysa w marcu 1943 roku od Fgst.250144 do Fgst.250184 - sztuk 41 * - wprowadzono uproszczoną konstrukcję komory powietrznej dla filtra Feifel ** - ostatni pojazd bez peryskopu ładowniczego Teraz wiadomo z jakiego okresu produkcyjnego jest ten Tygrys - to teraz odpowiedzi na powyżej zadane pytania.(1; 2 ; 3) ad.1 - Malowanie TROPEN 1 - RAL 8000 + RAL 7008 - BARDZO PRAWDOPODOBNE ad.2 - RAL 7028 - Jest tylko - DOMNIEMANY - mógł pozostać w TROPEN 1 ad.3 - RAL 7028 + RAL 6003 - BARDZO PRAWDOPODOBNY W tym Tygrysie nie zastosowano RAL 8017. Odnośnie kolorów numeru wieży No.332 jest czarne z białym konturem. Pozdrawiam Krzysztof Czyli 334 z Kurska też moge malować 7028 i 6003? Najprawdopodobniej przyszedł w jednej partii z 332. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 22 godziny temu, jerzype napisał: Najprawdopodobniej przyszedł w jednej partii z 332. Dokładnie TAK. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 (edytowane) Na poprzednim zdjęciu Tygrysa 334 kolory są trochę blade. Można znaleźć zdjęcia tego pojazdu, gdzie kamuflaż jest ciemniejszy. Są to te same plamy kamuflażu, bo układ jest identyczny. Możemy dalej porównać zdjęcie powyżej z Panzer III z LAH spod Kurska: A w kolorze: Czyli jest pisklakowaty Dunkelgelb i zieleń. Tutaj ciekawe zdjęcie innego Tygrysa z 503 batalionu na urządzonej przez Sowietów wystawie zdobytego sprzętu. Kolor bazowy Pantery wydaje się być znacznie jaśniejszy od bazy Tygrysa. W swoich publikacjach z wyd. Militaria p. Ledwoch na tej podstawie twierdzi, że baza Pantery to Dunkelgelb RAL 7028, a baza Tygrysa to Dunkelgelb nach Muster. Oczywiście istnieje inna możliwość, tzn. że Tygrysy 503 batalionu miały kamuflaż afrykański (tak jak ten Tygrys z kolorowego zdjęcia, które wrzuciłem wcześniej; pewnie byłby to kamuflaż tropikalny nr 1, ten wcześniejszy). Jednak na chwilę obecną (tak jak 9 miesięcy temu...) ja obstawiam pisklakowaty Dunkelgleb + zieleń. Edytowane 23 Lipca 2022 przez Mr_X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 23 Lipca 2022 Autor Share Napisano 23 Lipca 2022 Czyli rozumiem zasadniczo ten schemat.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 6 minut temu, mandrivecs napisał: Czyli rozumiem zasadniczo ten schemat.? Ja tak obstawiam. Tylko bez tych szarych cieni i akcencików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 26 Lipca 2022 Autor Share Napisano 26 Lipca 2022 W dniu 23.10.2021 o 23:05, Mr_X napisał: Odnośnie 332 to jest bardzo wczesny Tygrys / / Poza tym rysunek z pudełka jest ładny, ale to fantazja. Jak dobrze pamiętam, to pod Kurskiem Tygrysy 503 batalionu, były malowane żółtym podkładem z zielonym kamuflażem, a numer taktyczny powinien być czarny z białym obrysem. Chociaż ten konkretny pojazd chyba nie miał kamuflażu. W dniu 12.07.2022 o 22:20, meser262 napisał: Teraz wiadomo z jakiego okresu produkcyjnego jest ten Tygrys / / ad.1 - Malowanie TROPEN 1 - RAL 8000 + RAL 7008 - BARDZO PRAWDOPODOBNE ad.2 - RAL 7028 - Jest tylko - DOMNIEMANY - mógł pozostać w TROPEN 1 ad.3 - RAL 7028 + RAL 6003 - BARDZO PRAWDOPODOBNY W tym Tygrysie nie zastosowano RAL 8017. Odnośnie kolorów numeru wieży No.332 jest czarne z białym konturem. Pozdrawiam Krzysztof I zerkając swoimi pijackimi oczyma na poniższe zdjęcia: ...to chyba faktycznie piaskowy z zielonymi wężykami, bo coś tam przebija. Dwie strony pisania, to trzeba w końcu wrzucić jakieś zdjęcia z budowy... Koła malujecie oddzielnie przed montażem? Bo w takim układzie to trochę trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 5 minut temu, mandrivecs napisał: I zerkając swoimi pijackimi oczyma na poniższe zdjęcia: ...to chyba faktycznie piaskowy z zielonymi wężykami, bo coś tam przebija. Dwie strony pisania, to trzeba w końcu wrzucić jakieś zdjęcia z budowy... Koła malujecie oddzielnie przed montażem? Bo w takim układzie to trochę trudno... Na pewno trudno tym bardziej że na kołach masz bandaże gumowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 Ja w swoim malowałem oddzielnie, ale taki NightShift skleił wszystkie razem i malował je jako całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 29 minut temu, mandrivecs napisał: Koła malujecie oddzielnie przed montażem? Bo w takim układzie to trochę trudno... Zawsze i korzystam z masek, najlepiej "Quick wheel". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 26 Lipca 2022 Share Napisano 26 Lipca 2022 1 godzinę temu, mandrivecs napisał: ...to chyba faktycznie piaskowy z zielonymi wężykami, bo coś tam przebija. 332 na tych zdjęciach jest strasznie brudny. 334 na pierwszym zdjęciu jest czysty i widać wyraźnie kamuflaż. Na ogół w obrębie jednej jednostki schemat malowania był mniej więcej ten sam. Mogły być jakieś drobne różnice między kompaniami. No ale tutaj mamy czołgi z tego samego plutonu. Także z dobrym przybliżeniem można założyć, że pod tym brudem na 332 są jakieś podobne wężyki do tych wymalowanych na 334. Odnośnie tych fartuchów na kołach, to ja bym pomalował całość czarnym podkładem, a potem żółtym ostrożnie pomalował koła, ale tak żeby nie zamalować czarnych fartuchów. Jak potem się przetrze koła suchym pędzlem to granica między czarnym fartuchem a żółtym kołem zrobi się ostra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Lipca 2022 Share Napisano 27 Lipca 2022 @mandrivecsna razie całkiem spoko. Jedyne do czego się mogę przyczepić to zaszpachlowana szpara z tylu pojazdu przy grilach. Tam mala szpara musi być bo one się otwierały w kierunki do przodu. Trzymam kciuki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Lipca 2022 Autor Share Napisano 27 Lipca 2022 5 godzin temu, kzugaj napisał: @mandrivecsna razie całkiem spoko. Jedyne do czego się mogę przyczepić to zaszpachlowana szpara z tylu pojazdu przy grilach. Tam mala szpara musi być bo one się otwierały w kierunki do przodu. Trzymam kciuki Cenna uwaga, myślałem, że ta szpara do usunięcia i wynika że zmęczenia form. Się wydrapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Spoko tak troche z boku aktualnie bo wakacje i są inne sprawy na głowie ale zaglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi