Roland_Sebastian Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Zdarzyła się katastrofa, podczas lakierowania z otwartego zbiorniczka na model chlusnął mi lakier. Po starciu tego co się wylało ukazał się obraz nędzy i rozpaczy. Potrzebuje teraz rady, jak to teraz uratować według was? To co przychodzi mi na myśl to wacikiem z rozpuszczalnikiem zmyć kamuflaż i malować od nowa. Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Roland_Sebastian 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 oczywiscie ze sie da. drobny papier scierny i scierasz tą uszkodzoną powłokę,tak aby było gładko i bez schodka. Po tym odtwarzasz preshaidng i bazę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Miałem podobną sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Ja bym nie używał żadnych rozpuszczalników bo będzie jeszcze gorzej i wyjdą schody, Ze zdjęcia widzę że dojechałeś praktycznie do srebrnej bazy, ja bym spróbował drobnoziarnistym papierem to wyrównać na gładko miejsca przejść kolorów - tak żeby nie było żadnych schodów i jak już model będzie gładki jak pupa niemowlaka to lecisz po kolei tak jak to robiłeś wcześniej tzn. cienka warstwa sreberka jeżeli konieczne będzie wyrównanie powierzchni, preshading, i później baza. Wg mnie najważniejsze jest żeby nie odcinać taśmą miejsc poprawki, inaczej po ściągnięciu będzie widać różnice koloru. Bez maskowania będziesz w stanie spokojnie to sobie wycieniować tak żeby wyglądał idealnie. Robiłem taki zabieg przy okazji b-17 ale jak na złość nie mam zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 3 godziny temu, Roland_Sebastian napisał: Po starciu tego co się wylało ukazał się obraz nędzy i rozpaczy. Wydaje się, że przypadkowo osiągnąłeś ciekawy efekt mocno sfatygowanej, muzealnej rzekłbym, blachy. Mógłbyś nieco naświetlić jak to się porobiło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 6 minut temu, MIRO napisał: Mógłbyś nieco naświetlić jak to się porobiło? Podczas lakierowania wylała mi sie zawartość zbiorniczka aerografu na kadłub. To co się wylało osuszyłem tapując wacikiem bezpyłowym. Ponieważ MLT w mieszance lakieru rozpuścił warstwy farby położonej na model, wacikiem zebrałem nierównomiernie granatowy kamuflaż i spod spodu zaczął wychodzić kolor srebrny. I raport z obecnej sytuacji: Wacikami nasączonymi MLT zmyłem farbę z całego samolotu, w sobotę zaczynam malowanie od nowa. Mam tylko nadzieję, że oszklenie nie ucierpiało. Z ciekawostek to hataka o wiele łatwiej dała się zmyć niż C8 spod spodu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Mlt nie powinien zmatowić owiewki, często używam go właśnie do czyszczenia jej z odkurzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 Tym razem użyłem szarego surfacera 1000 zamiast C08. Nie zamierzam drapać modelu, a ze srebrem trzeba uważać żeby przypadkowo nie uszkodzić warstwy farby. Darowałem też sobie preszajding. Na szary podkład naniosłem lekką mgiełkę bazy, a na to mieszaninę Dark Sea Blue z biały w proporcji 1:1. Następnie znowu baza, ale nie po całości tylko coś w stylu marmurka. I to jest stan obecny. Pół dnia pracy z aero sprawiło, że palca nie czuję :D. Jak widać trochę pracy zostało. Model odstawiam na półkę do czwartku. Farba dobrze wyschnie, a ja będę mógł spojrzeć na samolot chłodnym okiem jak znowu będę miał czas na malowanie. Najprawdopodobniej znowu pójdzie mieszanka nieco rozjaśniona, tak mniej więcej 2:1 baza : biały głównie na płaskie powierzchnie i grzbiet kadłuba. Na koniec wedle potrzeby mgiełka granatowego żeby załagodzić kontrast :). 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 W sumie to ta tragedyja wyszła na dobre, wygląda to lepiej niż za pierwszym razem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Wygląda świetnie samozaparcie godne pochwały, gdyby mi przytrafiła się taka akcja, to model najprawdopodobniej wylądowałby w koszu. Dobra robota i podpatruję. Przygód już wystarczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 18 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2021 Malunki uważam za zakończone, chociaż nie wykluczam poprawek po nałożeniu lakieru i kalek :). 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 Bardzo dobra robota świetnie wyszedł ten marmurek. Baza pod dalszą zabawę jest według mnie idealna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 Dobrze wygląda. Mam wrażenie, że pierwotnie odcień był bardziej granatowy, a teraz szary. Zdjęcia przekłamują? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 18 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2021 (edytowane) 21 minut temu, zaruk napisał: Zdjęcia przekłamują? Możliwe, zapomniałem zmienić balans bieli z automatycznej na 4500K. Mogło też tak wyjść z powodu zastosowania nieco innej mieszanki na górę modelu niż poprzednio. Model ma już warstwę połysku i kolor nabrał głębi. Muszę przyznać, że jak nie lubię na modelu błyszczącego wykończenia to ten kolor mi się teraz bardzo podoba. Lakier ponownie wyciągnął część efektów takich jak malowane wypłowienia na skrzydłach, ale tym będę się martwił jak powłoka porządnie wyschnie, albo nawet po kalkach i łoszu. Fotki wrzucę jutro EDIT. Zrobiłem mały kolaż 2 zdjęć, jedno sprzed i jedno po ponownym malowaniu, patrząc na różnicę w kolorze tła chodzi raczej o balans bieli. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez Roland_Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 2 godziny temu, Roland_Sebastian napisał: Muszę przyznać, że jak nie lubię na modelu błyszczącego wykończenia to ten kolor mi się teraz bardzo podoba. To dobrze, bo w tym malowaniu wykończenie było błyszczące, o ile się nie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 Godzinę temu, zaruk napisał: To dobrze, bo w tym malowaniu wykończenie było błyszczące, o ile się nie mylę. Z fabryki tak ale często trud służby na lotniskowcach, czy na wyspach pacyficznych, matowil powierzchnię. Najlepiej spojrzeć na zdjęcie danego egzemplarza wtedy będzie wiadomo czy gloss czy semi gloss albo przeplatające się jedno z drugim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 15 godzin temu, zaruk napisał: To dobrze, bo w tym malowaniu wykończenie było błyszczące, o ile się nie mylę. 13 godzin temu, Moses napisał: Z fabryki tak ale często trud służby na lotniskowcach, czy na wyspach pacyficznych, matowil powierzchnię. Długo zastanawiałem się nad tym w jakim wykończeniu zrobię ten samolot. Niestety nie udało mi się znaleźć zdjęć tej maszyny. Jednostka do której należała ta wiedźma, z tego co udało mi się dowiedzieć, operowała z lotniska na Okinawie. W związku z tym samolot musiał być wystawiony na pył i kurz pasa startowego. Do tego zakładam, że ostre słońce powodując płowienie powierzchni też wpływało na matowienie lakieru. Jednak od razu napiszę, że Wildcat na pewno nie będzie w całości matowy. W mojej głowie jakiś czas temu pojawił się szalony (?) pomysł zróżnicowania niektórych powierzchni matem i satyną. W końcu mieszanka pyłu z lotniska i butów obsługi musiała skutkować powstawaniem mniej lub bardziej matowych powierzchni, zarysowań itp. Myślę nad uzyskaniem takiego efektu poprzez natryśnięcie matowego lakieru w nieregularny sposób na satynową lub błyszczącą powierzchnię. Dzisiaj obiecane zdjęcia, ponieważ błyszczącą powierzchnię strasznie ciężko się fotografuje, a jak na złość nie mogę znaleźć filtra polaryzującego wrzucam kilka ujęć górnej powierzchni skrzydeł z różnym światłem i ustawieniami naświetlenia żeby było mniej więcej widać co i jak wygląda:): Jak wspomniałem, widać, że lakier wyciągnął jasne wypłowienia. Nie wszystkie mi się podobają, więc część pójdzie do korekty. Na pewno jasny kleks na lewym stateczniku przy kadłubie i być może skrzydło w okolicy osłony radaru. Zamierzam się tym zająć po położeniu kalek. Co do kalek. W instrukcji eduard dał następującą adnotację odnośnie dolnej gwiazdy: O ile rozumiem sens słów to nie do końca wiem co mam zrobić, uciąć kalkę na granicy osłony radaru od strony końcówki skrzydła? W tym samym malowaniu w skali 1:48 nie ma żadnej adnotacji przy kalkomaniach. No i widziałem też zdjęcia Helcatów z tą belką oznaczenia idącą dalej, za osłonę radaru (tak jak jest to pokazane na schemacie edka). Jeszcze taki mały off top, przeglądając fotki znalazłem coś ciekawego, co można wykorzystać przy kolejnej budowie: Chłopaki użyli za wąskiej taśmy maskującej i niezły odkurz im się zrobił, do tego trójka malowana nie w tę stronę co powinna 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Satynka będzie OK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Model wychodzi bardzo fajnie Odnośnie kalkomanii - instrukcję Eduarda rozumiem tak- odciąć lewy pas oznaczenia (kalkomania nr 6) na krawędzi osłony radaru, przy czym nie od strony końcówki skrzydła, tylko od strony kadłuba, i od tego miejsca, przez osłonę radaru, idzie pas z kalkomanii nr 32. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2021 18 minut temu, Wojtu204 napisał: Odnośnie kalkomanii - instrukcję Eduarda rozumiem tak- odciąć lewy pas oznaczenia (kalkomania nr 6) na krawędzi osłony radaru, przy czym nie od strony końcówki skrzydła, tylko od strony kadłuba, i od tego miejsca, przez osłonę radaru, idzie pas z kalkomanii nr 32. No tak, jak teraz to napisałeś to wszystko pasuje. Zwłaszcza, że na wypukłą osłonę radaru ciężko nanieść belkę zaprojektowaną jako prosty pasek tak żeby to ładnie leżało. Szkoda tylko, że kalki już leżą od wczoraj na modelu. Belkę naciąłem na wypukłości tak żeby się w miarę prosto ułożyła, ale jest trochę za krótka. Teraz nie wiem czy zrywać tę belkę i przykleić dedykowany fragment czy to tak zostawić. Mogę narobić więcej szkody niż pożytku tym zabiegiem... Ehh tak to jest jak się numerków nie umie czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Ja to bym to machnæł z aerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2021 23 minuty temu, Moses napisał: Ja to bym to machnæł z aerka To jest dość upierdliwe miejsce do maskowania, na radarze są odlane wypukłe łączenia, spawy, obawiam się, że gdzieś pocieknie. Tak czy siak dzisiaj i jutro siedzę w robocie, do modelu siądę najszybciej w czwartek więc jest czas przemyśleć za i przeciw jeśli chodzi o wszystkie rozwiązania naprawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2021 Po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że zostawiam tak jak jest. Nie chcę zrobić gorzej, a tak jak teraz też nie rzuca się zbytnio w oczy. Na kalki poszła warstwa połysku i tak to się teraz prezentuje: Jak widać dokleiłem lufy działek, musze je jeszcze lekko naprostować bo się trochę rozchodzą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2022 Model gotowy, zapraszam do galerii: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Piękny. Wycisnąłeś z niego mnóstwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi