Skocz do zawartości

Albatros D.III 1/72 Roden 7 Esk. M 1919

myszaty

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, myszaty napisał:

Widać różnicę pomiędzy print scale a techmodem, i to bardzo

I to dużą różnicę . Może właśnie jest na plus ?

Pozdrawiam Hello

Godzinę temu, Hello napisał:

Może właśnie jest na plus ?

Jest spoko, techmod jakby delikatniejszy ma wzór, ale nie podejmę się oceniać, zbyt małą wiedzą dysponuję na ten temat.

Oby się ładnie położyły, na tym teraz mi zależy, mam dosyć walki z techmodem...

A mam jeszcze ich arkusz lozengi na fokkera...frycowe nowego 🤣🤣🤣

9 godzin temu, Xmen napisał:

Poczekaj aż zaczniesz nakładać.

Dokładnie. Jak to "stary" Print to może być ostry ból czterech liter :haha: Jak to mówią - nadzieja umiera ostatnia.

Chociaż wieść gminna niesie, że ostatnio się mocno podciągnęli w technologii. Ale osobiście nie sprawdzałem i głowy nie dam :wink:

Z ciekawości zapytam - dolny płat też będziesz oklejał od nowa?

Tak, całość...zbyt duża różnica w kolorach i druku.

Zresztą ten techmod beznadziejnie wygląda, w ogóle nie siadł, krawędź natarcia jest ,,goła" bo za cholerę nie chciała  kalka klapnąć w dół tylko non stop podwijało ją do góry...

No toście mnie pocieszyli...kalka ponad dwukrotnie droższa...nie żebym sępił, ale trochę denerwuje.

Może dziś położę, zobaczymy.

13 minut temu, abtb napisał:

Dokładnie. Jak to "stary" Print to może być ostry ból czterech liter

A jakie numery odwalał?

Zbyt sztywny czy rozpadała się?

Bo mogę już zawczasu spróbować podjąć jakieś kroki, przemalować liquidem od microscale czy cuś????

Zrobię próbę, są tam 2 paski na kadłub do innego malowania - zobacze...ale syf...🙄

Moje doświadczenia z tymi kalkami są jak najgorsze.Użylem ich w modelu Sea Hurricane. Napiszę tylko tyle że litera kodowa odpadła od modelu po dotknięciu.Na kalki dałem Microscale ,na to płyn do kalek  Tamiya  Strong a na koniec czarną  Agamę .Jak dla mnie kasa wyrzucona w błoto.Tym bardziej że roundle miały przesunięcie koloru i musiałem szukać zamienników.

12 minut temu, myszaty napisał:

A jakie numery odwalał?

Bywało różnie - jak miałem kalki na P-40 to było ok, tylko było trzeba mocniej chemia podlać, żeby wlazły w linie podziałowe. Ale z kolei do 21-ki to się kruszyły. Co ciekawe nie wszystkie na arkuszu - numery, napis i godło mi się jakoś przeniosły bez większej biedy:

PSGeh8F.thumb.jpg.bb51dd7b30591046cea7841f3d1ee74c.jpg

ale gwiazdy to się chyba rozjechały w wodzie i musiałem użyć zamienników. Czasami zdarza się tak, że cały znak "odmoknie" a wyłamie się jakiś fragmencik ze środka wielkości główki od szpilki.  Jakoś mam uprzedzenia do ich kalek, choć robią bardzo ciekawe tematy i, tak jak wspomniałem powyżej - tajemnicze głosy mówią że im się technologia znacząco poprawiła ostatnio. Ale na razie nie ryzykuję 40-50 złociszy żeby to sprawdzić. Liczę na innych, np legendarnego Rocha :wink:

Edytowane przez abtb

Z chemii na: mam mark fita, micro set/sol...podejdę dziś do sklepu i wezmę jeszcze wamody, może fit stronga???

Klej mam, liguida mam, nosz...musi się udać😁😁😁

Choć techmoda nie chciała ruszyć  nawet cienka tamka i zmywacz...

Podejrzewam że farba pancerna...

Teraz, myszaty napisał:

Podejrzewam że farba pancerna...

Miałem taką fluorescencyjną farbę na kalkach Cartografa do T.11 i T3. Tam to dopiero była blacha :kopara: Ale jakoś wyklepałem i udało się zagiąć na krawędziach natarcia.

2 minuty temu, myszaty napisał:

.podejdę dziś do sklepu i wezmę jeszcze wamody, może fit stronga?

Z tego wszystkiego to polecam stronga, najlepiej ze dwa-trzy. Aha, w modelarskim nie sprzedają Warki  😜.  

Więc będziesz musiał się zaopatrzyć w jakiejś sąsiedniej spółdzielni :haha:

A tak na serio, to zanim wydasz dutki na dodatkowe litry czegoś tam to wypróbuj te zbędne kalki - ciachnij kawałek, zamocz i połóż na plastik i zobacz z czym to się "je"

17 minut temu, myszaty napisał:

Hełm

Obojętne. Garnczek, przyłbica, kapalin, czy salada i jedziesz.

• Haha 1

Przy uzasadnionej obawie że coś z kalkami pójdzie nie tak ja robię sobie skan z linijką obok, w razie problemów zawsze mogę dodrukować to co nie wyszło  (linijką dla zagwarantowania odpowiedniego skalowania przy wydruku, oczywiście nie jest to takie proste z np białymi cyframi czy polami, ale tak jak tu - powinno dać radę, taki własny back-up uratował mi kiedys Aviatica Berga z Flashback, cały w austriackiej lozendze sześciokątnej, kalka wyglądała pięknie a przy nakładaniu blacha, własny wydruk uratował model)

Pozdr ww

Nawet bardzo dobra, zawinięty brzeg delikatnie od rewersu dało się bez problemu odciąć olfą, nic nie pęka, nie kruszy.

Odcina normalnie cieniutki pasek, równo na całej rozpiętości skrzydła.

Nawet po odcięciu nie ma tendencji do rozdarcia...

Jest git!

Można by nawet z nich zrobić stripsy na grzbietach, jak w lozendze.

Uff...ulżyło16402916406487657649587550608987.thumb.jpg.2c752f865eebc065a31a648db2851f1e.jpg

• Like 2

10 minut temu, myszaty napisał:

Uff...ulżyło

Spokojnie Rochu  :stop: 

Nie chwal dnia przed zachodem słońca. Z otrąbieniem pełnego sukcesu poczekaj do końca kładzenia kalek  :szampan:

11 minut temu, Hello napisał:

będzie potem na Ciebie

Nieee, no dajcie już spokój :benc:

"Ten" przeze mnie kupił model

"Ten" przeze mnie rozpoczął warsztat

"Ten" przeze mnie pomalował tak a nie inaczej 

Jeszcze trochę a będę "odpowiadał za wszystko" na tym i na sąsiednim forum :haha:

• Like 1
  • Haha 1

2 minuty temu, abtb napisał:

Jeszcze trochę a będę "odpowiadał za wszystko" na tym i na sąsiednim forum :haha:

Jak tylko na forum to spoko.Dasz radę.

Jest taki jeden co jest za wszystko  w tym kraju odpowiedzialny.Zwłaszcza  jak coś jest nie tak.

• Like 1
  • Haha 1