myszaty Posted November 23, 2021 Share Posted November 23, 2021 (edited) No, zaczynamy w końcu normalny samolot 7 Eskadra Myśliwska, amerykańska. Mam do wyboru: 2 w kolorze drzewnym , lub 3 Rarisona albo 5 Coopera te są już w kolorze. Głosujemy? 2? 3? 5? Edited November 23, 2021 by myszaty 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tlb Posted November 23, 2021 Share Posted November 23, 2021 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pulemiot Posted November 23, 2021 Share Posted November 23, 2021 3 lub 5. Chcę zobaczyć te esy floresy w 1:72 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted November 23, 2021 Author Share Posted November 23, 2021 Kalka drogi Kolego, kalka z techmodu, tak zwany swirl czyli świrl po naszemu...aż taki kamikadze vel vinci to nie jestem. A 2 też ma świra na płatach tylko zasłoniło się... Świrów i łazęgi nie umiem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted November 23, 2021 Share Posted November 23, 2021 Rób egzemplarz Coopera. Nie dość, że latał w obronie Polski w eskadrze Amerykańskiej, to w 1933 wyreżyserował slawny film King Kong! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 8 godzin temu, pulemiot napisał: 3 lub 5. Chcę zobaczyć te esy floresy w 1:72 Rób z dywanem na płatach ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 O, samolot wreszcie. Znakomicie, będę zaglądał i kibicował. W kwestii malowania proponuję kompromis. Nic tak nie upiększa modelu jak faktura drewna więc uważam, że nie powinieneś z niej rezygnować. Ale "pers" na skrzydłach też jest cacy. Dlatego na Twoim miejscu zrobiłbym maszynę z numerem 2, na której latał Edward Corsi. W zestawie jest co prawda pomalowana na zielono, ale zerknij proszę na poniższe linki: http://www.artandscale.waw.pl/content/model-2 http://www.worldatwar.net/chandelle/ https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=23324 https://www.kresowianie.info/artykuly,n344,modelarze_na_rzecz_tmkk.html W kwestii robienia kół ze szprychami można zerknąć na to: https://forum.ww1aircraftmodels.com/index.php?topic=12483.0 Pozdrawiam. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roland_Sebastian Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 1 godzinę temu, martinello napisał: Rób z dywanem na płatach ! To stąd określenie "nalot dywanowy?" Latający dywan to jest to co chciałbym zobaczyć! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted November 24, 2021 Author Share Posted November 24, 2021 Dywany będą, bo będzie kalka z techmodu. Wszystkie 3 szt. mają w instrukcji dywan. Kwestia szprych jest otwarta, z tym że to skala 72 i może być kłopot...chyba że blaszka. Szkoda że fotki wcięło z linku @zaruk , @krosto robi niesamowite szmatopłaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 (edited) 7 minut temu, myszaty napisał: Szkoda że fotki wcięło z linku @zaruk , @krosto robi niesamowite szmatopłaty. Cholercia, przysiągłbym, że rano wszystkie wyświetlało. Teraz widzę fotki modelu, mam nadziejże, że są też widoczne dla Ciebie. Te "zniknięte" zdjęcia są widoczne na pwm. Ciekaw jestem, co wybierzesz na kadłub. Edited November 24, 2021 by zaruk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted November 24, 2021 Author Share Posted November 24, 2021 Mam właśnie dylemat: który numer boczny: ,,dwójka" drzewnianna... czy ,,trójka" lub ,,piątka" malowane... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 Dywan na drewnie wygląda ładnie. Więc 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted November 24, 2021 Author Share Posted November 24, 2021 Piękny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 No, ale to nie mój. Ty możesz takiego mieć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted November 24, 2021 Author Share Posted November 24, 2021 Godzinę temu, zaruk napisał: Ty możesz takiego Oby, dzięki za wsparcie i wiarę. Pytanie: Podział paneli sklejkowych ns kadłubie: ryć linie czy raczej spróbować wymalować? To drugie nie wiem czy wyjdzie, malarsko nie jestem aż tak mocny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 A jak wygląda kadłub w zbliżeniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted November 24, 2021 Author Share Posted November 24, 2021 Gładki...bez niczego co by sugerowało jakikolwiek podział. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 Ja bym rył. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted November 24, 2021 Share Posted November 24, 2021 4 minuty temu, zaruk napisał: Ja bym rył. Najlepiej pilnikiem.Ostatnio bardzo modne. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted November 24, 2021 Author Share Posted November 24, 2021 (edited) Wiec postanowione... Ryjemy. Po kilku godzinkacg dłubaninki: Środek trochę skotłowany by nie było pustawo. Nie do końca podobają mi się wydechy z rurki PS...może jednak z igieł??? Ale na CA będzie odpadać, trza by wiercić, i one chuba mają kształt lekko lejkowaty, jak flinta Rumcajsa. Edited November 25, 2021 by myszaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted November 27, 2021 Author Share Posted November 27, 2021 Szpachlujemy, szlifujemy, ryjemy....i tak w kółko. Kadłyb powoli zaczyna nabierać kształtu. Wszystkie detale trzeba będzie odnowić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted November 27, 2021 Share Posted November 27, 2021 Kadłub wygląda dobrze. A kokpit to jak z WnW. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted November 28, 2021 Author Share Posted November 28, 2021 (edited) Oj, chyba za wysoka ocena, ale dziękuję. powoli do przodu, z Rodenem nie ma żartów Edited November 30, 2021 by myszaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted December 1, 2021 Author Share Posted December 1, 2021 testy szablonu drewienka... efekt zadowalający, teraz trzeba dobrać kolory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts