myszaty Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Trochę frustrujące jest, ale to taka dobra frustracja . Te końcówki są niewidoczne gołym okiem, chyba nie będę ryzykował że poprzecinam główne. To już poniżej 0,5mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 A czym tniesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Nożyczki krawiecke i żyletka. Żyletka jest wogóle nieoceniona i niedoceniona...jej ostrość pozwala pociąć wyciągniętą rurkę praktycznie z zerowym odkształceniem przekroju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Koledzy: jaki stojak montażowy do dwupłatów w skali 1/72?? Czego używacie? Te które oglądałem były zbyt kobylaste, bardziej do 48 i 32 Każdy pomysł dobry, już myśle nad zrobieniem samemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 4 godziny temu, myszaty napisał: Koledzy: jaki stojak montażowy do dwupłatów w skali 1/72?? Czego używacie? Te które oglądałem były zbyt kobylaste, bardziej do 48 i 32 Każdy pomysł dobry, już myśle nad zrobieniem samemu... Do tej skali ciężko znaleźć taki stojak, do większych modeli np. bombowców to jeszcze (www. chickadeetools.com), ale do szmatopłatów nic się nie nadaje. Jak wymyślisz jak zrobić, to zrób dwa. Niewykluczone że bym takie coś nabył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 1 minutę temu, sianko napisał: Jak wymyślisz jak zrobić, Czyli trzeba będzie pomyśleć...bo ja do tej pory dawałem kulkę z patafixu na środek i jako tako ustawiałem geometrię... Naciągi naciągnięte Teraz będzie musiał chwilę poleżeć by wszystko połapało przed podmalówkami. Mogło być lepiej - jak zwykle ... widać kluchę z patafixu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Masz tempo... Nie zapomnij wyprostować śrub rzymskich, żeby były w osi naciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 22 godziny temu, myszaty napisał: Nożyczki krawiecke i żyletka. Ja sobie zamówiłem nożyczki chirurgiczne: Stal chirurgiczna, proste, 9 cm, cena kilkanaście złociszów. Bardzo wąskie czubki, będę testować na swoich naciągach, dam znać jak się sprawiły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 Wyglądają ostro Te do krawieskie są do obcinania nitek - sakramencko ostry czubek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Godzinę temu, zaruk napisał: Ja sobie zamówiłem nożyczki chirurgiczne: Stal chirurgiczna, proste, 9 cm, cena kilkanaście złociszów. Bardzo wąskie czubki, będę testować na swoich naciągach, dam znać jak się sprawiły. Sorry za zaśmiecanie wątku, skądinąd wspaniała budowa ... Możesz zdradzić źródło takich nożyczek chirurgicznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2021 Albatros oberwał piłką + rozlany zmywacz wamodu i trzeba było robić od nowa... Nie powiem, musiałem wziąć bardzooooo głęboki oddech....stan na dziś:nie powiem, pozwoliło mi to na modyfikaje procesu klejenia, imitacja okucia to kalka academy psiknięta c8, o niebo lepiej niż malowane, no i tylne usterzenie odcięte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 3 godziny temu, myszaty napisał: Albatros oberwał piłką + rozlany zmywacz wamodu Ciekawe zabiegi, jeszcze nie próbowałem. Gdzieś na Youtubie znalazłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) Mam nauczkę by od razu reagować na hasło : tata choć zagrać... Choć jak teraz patrzę to szło w nieciekawą stronę.... Najgorzej że i Gothcie się dostało. Edytowane 17 Grudnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 Ogon. Słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2021 Noo, trudno... Trochę mojej winy bo zwlekałem z zamówieniem dodatkowych półek do witrynki z ikei... A żona non stop goniła...zrób i schowaj bo się coś stanie. Gothe można bez problemu dostać, gdyby to był ilia muromiec oj, chyba bym wył, dobrze że jeszcze w pudle... Za to mogę robić poprawki w albku, bo trochę za szybko szło i zauważyłem że zaczyna się bylejakość?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 Nie widziałem, że straty były większe. Wybacz mój niefrasobliwy post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2021 Luzzz, przełknąłem... Kilka rzeczy mogę poprawić bez wyrzutów sumienia. A teraz z innej beczki: tylne usterzenie: model maker daje rysunek gdzie dywan jest na całej powierzni poziomej, na modelach jednak pojawia się schemat tylko części ruchomej. Jak jest najbardziej prawdopodobne? No i czy jest o co kruszyć kopie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 8 godzin temu, myszaty napisał: czy jest o co kruszyć kopie? Chyba nie. Jedyne znalezione przeze mnie zdjęcie tego samolotu nic nie mówi: Więc raczej rób jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Czyli mniej więcej mamy po tyle samo...robimy swirla tylko na ruchomej części. To samo dotyczy górnego płata, kamo tylko na górze. Nie wiem czy uda się go skończyć...kalki tragedia pomimo użycia microscale liquid decal i kleju z tamki nadal się rwą i rozpadają. Elastyczność zerowa, podejrzewam że tusze którymi została wydrukowana są zbyt kruche, na dodatek nie reagują na żaden z posiadanych płynów łącznie ze zmywaczem wamodu i czystym octem, jeszcze tylko acetonem lub cienką tamką psiknąć nie próbowałem.. zero elastyczności. Arkusz mi się skończyła a dół jeszcze goły, szlag...techmod. Robi ktoś tego swirla oprócz techmodu???? Edytowane 19 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Print scale robi https://www.mojehobby.pl/products/Albatros-D.III-37481364.html Pozdr ww Edytowane 20 Grudnia 2021 przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2021 (edytowane) Dzięki wielkie, zdążyłem zmienić zamówienie w mh...mam nadzieję że te będą lepsze...bo już mi się pomysły skończyły. Edytowane 21 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 W dniu 13.12.2021 o 11:49, zaruk napisał: Ja sobie zamówiłem nożyczki chirurgiczne: Stal chirurgiczna, proste, 9 cm, cena kilkanaście złociszów. Bardzo wąskie czubki, będę testować na swoich naciągach, dam znać jak się sprawiły. ja się przymierzam do takich: może tu: https://pl.aliexpress.com/item/32858182726.html?spm=a2g0o.detail.1000014.13.7c476b71Kf6qgf&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.255040.0&scm_id=1007.13338.255040.0&scm-url=1007.13338.255040.0&pvid=1f326578-f18b-43d8-b07b-f198b225af13&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.13338.255040.0,pvid:1f326578-f18b-43d8-b07b-f198b225af13,tpp_buckets:668%232846%238110%231995&pdp_ext_f={"sceneId":"23416","sku_id":"66820661901"} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2021 Ciekawy wynalazek jeśli chodzi o kształt... Ale jeszcze ciekawsze jak tną, bo wbrew pozorom to nie jest takie oczywiste. Zawsze myślałem że skalpel jest top jeśli chodzi o ostrość, ale żyletki nie pobije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Przyszły nowe kalki, Sworl od print scale... Zobaczymy jak się kładą tanio nie było... Widać różnicę pomiędzy print scale a techmodem, i to bardzo. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi