Szupryt Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Czas trochę przełamać lotniczy monopol wśród modeli vintage Trochę sklejony, do zdjęcia złożony na sucho, ale nie mogłem się powstrzymać. Robi się: stareńki i rzadki zestaw Airfixa Ziła-157 z naczepą i rakietą S-75. Nie zapeszam, ale póki co praca nad nim daje mi masę radochy. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 Ze szczenięcych lat pamiętam "gotowce" : ciągnik z naczepą , skrzyniowy z przyczepą (zdejmowane plastikowe plandeki) i dźwig samojezdny. Z tym że pojazdy bazowe były chyba inne (Krazy?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Listopada 2021 Super Moderator Share Napisano 28 Listopada 2021 uuuu Panie , antyk, leją się na Ebay o ten zestaw jak wariaci ale powodzenia w sklejaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 9 godzin temu, Baas ArK napisał: Ze szczenięcych lat pamiętam "gotowce" (...) Z tym że pojazdy bazowe były chyba inne (Krazy?). Na pewno gotowca w takiej konfiguracji robiło Espewe/Plasticart w skali 1:87 : zdjęcie do celów dyskusji Zawsze bardzo mi się podobał ten Plasticart, ale nie mogłem go nigdzie upolować. Dlatego Airfixa nie zrobię w pudełkowym malowaniu (notabene: izraelskie, zdobyte na Egpicjanach), ale w polskim, oliwkowozielonym. 8 godzin temu, Greif napisał: uuuu Panie , antyk, leją się na Ebay o ten zestaw jak wariaci ale powodzenia w sklejaniu Dzięki! Rzeczywiście, ja swojego kupiłem w 2013 za 25 funtów, i już wtedy wydawało mi się, że to kupa pieniędzy. Teraz ceny wahają się pomiędzy 50 a 100. Pewnie dlatego, że formy zaginęły i już go nikt nie wznowi. Moim zdaniem, mimo, że to ciekawy zestaw (jest jeszcze wyrzutnia), takie ceny to przesada. Na początku chciałem go jeszcze zwaloryzować częściami z Ziła-157 z ICM-u, ale odpuściłem. Niech już sobie pozostanie w oryginale... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 jest w tych zestawach jakiś taki nieodparty urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 Wszyscy się biją o ten zestaw , bo wg internetów forma i kilka innych, utonęła w latach 80-tych razem z jakimś pełnomorskim statkiem i nie może być wznawiany, a jest jednym z lepszych zestawów "vintage" , jakich kilka ma Airfix w swoim portfolio ( nieustępujących wiele nawet nowym wypustom)... Także gratulacje posiadania takiej perełki w zbiorach i trzymam kciuki za efekt końcowy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 Godzinę temu, bart207skw napisał: jest w tych zestawach jakiś taki nieodparty urok. Ja mam wrażenie, że mimo prostoty są bardziej "interaktywne" niż dzisiejsze. Przy odrobinie wysiłku wiele części można zrobić ruchomych. Pod kątem tego zestawu zrobiłem wcześniej Kraza-255B z E-klass. Pomaluję go razem z Ziłem - będzie służył do holowania wyrzutni. Dzięki temu będzie można odtworzyć całą procedurę rozkładania wyrzutni i ładowania rakiety. 1 godzinę temu, mysiek13 napisał: Wszyscy się biją o ten zestaw , bo wg internetów forma i kilka innych, utonęła w latach 80-tych razem z jakimś pełnomorskim statkiem i nie może być wznawiany, Czytałem o tym. Złośliwi twierdzą, że to Revell wynajął łódź podwodną, żeby storpedowała kontenerowiec z formami Airfixa 1 godzinę temu, mysiek13 napisał: Także gratulacje posiadania takiej perełki w zbiorach i trzymam kciuki za efekt końcowy... Dzięki, postaram się jej nie zepsuć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 11 minut temu, Szupryt napisał: zrobiłem wcześniej Kraza-255B z E-klass Pokaż! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 20 minut temu, Grzes napisał: Pokaż! W weekend przywiozę go z domu rodzinnego i cyknę fotki. Ale ostrzegam - to dopiero "stan surowy zamknięty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 Spoko, sam go robię od jakiejś dekady to chętnie zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 Dzisiaj sobie rzeźbię wyrzutnię: składam do kupy, dorabiam zawiasy itd. Ruchome będą łapy wyrzutni, tylna płyta oporowa, no i oczywiście docelowo ramię wyrzutni. Nie pamiętam, kiedy ostatnio tak dobrze bawiłem się przy budowie modelu i budowie takich "ruchomych gadżetów". To chyba można porównać tylko z klockami Lego. Oczywiście będzie to trochę upierdliwe przy malowaniu, ale co tam. Ogarnę 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 29.11.2021 o 15:27, Grzes napisał: Pokaż! Odkopałem go. Od dwóch lat zalega w pudełku. Naprawdę nic specjalnego. Ot, ma być w miarę poprawnie sklejony model z pudełka. Widziałem Twoją relację z budowy Kraza i jestem pod dużym wrażeniem. Mój się nie umywa, jedyne co, to zamieniłem koła na te z Armory. Ale, szczerze mówiąc, narobiłeś mi smaka na samodzielne wykonanie plandeki. No i kalki ToroModel, będą zarówno do Kraza, jak i do Ziła. Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Szupryt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Jeżeli kalkomanie by się porwały, to jako alternatywę linkuję czcionkę z polskich tablic rejestracyjnych wz.76 https://www.wykop.pl/wpis/21890673/jakby-ktos-sie-chcial-pobawic-to-w-ponizszym-linku/ stworzoną przez użytkownika Arklas z forum https://wptr.pl/index.php Albo prosto z generatora online: http://platesmania.com/pl/informer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 12 minut temu, Szupryt napisał: narobiłeś mi smaka na samodzielne wykonanie plandeki. Miło mi. Dzięki za pochwały. A wiesz, że mój nadaj stoi i czeka na dokończenie... choć brak mu już tylko kilku elementów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 16 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Jeżeli kalkomanie by się porwały, to jako alternatywę linkuję czcionkę z polskich tablic wz.76. Dzięki! Sam jeszcze nie zdecydowałem, czy zestaw będzie miał numery rejestracyjne wz. 56 (UA-xxxx dla Kraza, UL-xxxx dla Ziła), czy wz. 76 (UFK lub UAK-xxxx dla Kraza i UAX-xxxx dla Ziła). 15 minut temu, Grzes napisał: A wiesz, że mój nadaj stoi i czeka na dokończenie... choć brak mu już tylko kilku elementów... To może teraz masz dobry pretekst, by go dokończyć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Jutro odkopię z szafy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Zgodnie z obietnicą: Jeszcze trochę trzeba posiedzieć nad detalami. Może by się tak zmobilizować... Zwłaszcza, że podstawka czeka: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Kurcze, mój ś.p ojciec mnie takim Krazem ( wywrotka) woził po kamieniłomie w soboty jak miałem z 7 lat...wszystkie chłopaki mi zazdrościły. Dzięki za wspomnienie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 8 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2021 @Grzes, powiedz, jak zrobiłeś lampy ostrzegawcze na dachu? Przejrzałem Twój wątek i nigdzie nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Ja bym użył tego: https://sklep.avt.pl/dioda-pomaranczowa-50cd-osor5111p.html może nawet dało by zaświecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 12 minut temu, Szupryt napisał: lampy ostrzegawcze na dachu @myszaty prawie trafił To są diody, ale nie takie ze sklepu, bo one nie są tak ładnie przeźroczyste. Dostałem je od kolegi, który był serwisantem urządzeń xero. Pochodzą z jakiejś drukarki lub kserokopiarki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 8 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2021 16 minut temu, myszaty napisał: Ja bym użył tego: 10 minut temu, Grzes napisał: To są diody, ale nie takie ze sklepu, bo one nie są tak ładnie przeźroczyste. Mądrych to i przyjemnie posłuchać... dobra, ogarnę sobie jakieś diody, żeby odtworzyć taką klasyczną Belmę: zdjęcie do celów dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Ja zrobiłem z takimi podstawami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 18 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) SKOT zjechał z warsztatu, można wrócić do innych niedokończonych tematów. Zestaw S-75 trafił na malarnię. Niestety w trakcie malowania skończył mi się elwupowski khaki od Miga (a.mig 083). Zły jestem, gdy logistyka zawodzi Farba dojedzie w sobotę. Do tego czasu może pociągnę samą rakietę aluminiowym metalizerem. Tak czy inaczej - model jest znowu w grze. Edit: aha, najprawdopodobniej od przyszłego tygodnia wróci do życia cykl "na spocznij" - kolejne roczniki Żołnierza Polskiego. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez Szupryt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 Zestaw rzeczywiście b.rzadki i tym samym poszukiwany i drogi. Ciekawi mnie efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi