burzatg Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Na warsztat trafił Su-30MKK z Trumpetera Zestaw bardzo ładnie opracowany z ładnym detalem i licznym uzbrojeniem nabyty u forumowego kolegi @mirage3. Jakoś zestawowe malowanie jest niezbyt przekonujące. Jednak w piśmie "Lotnictwo" 12/2018 natrafiłem na artykuł o wietnamskich Su-27 i Su-30. Piękne błękitno-niebieskie malowanie! (zdjęcie poglądowe skopiowane ze strony internetowej) Nabyłem kalki z Begemota Jednak nr 8521 nawiązuje do maszyny Su-27 UB (zdjęcie poglądowe skopiowane ze strony internetowej) W międzyczasie powstała wanna kokpitu. Użyłem blaszek Na chwilę obecną to tyle. Do następnej odsłony 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Kibicuję, oglądam. Uwielbiam te samoloty. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Widzę, że miejsca jeszcze wolne, także rząd pierwszy, miejsce 2 od lewej to będzie moje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Ja tez wbijam Powodzenia ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Też się dosiądę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 Fajnie, że temat wzbudził zainteresowanie. Miejsca jeszcze są, można spokojnie się rozsiąść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Kalki z Begemota to dobra rzecz a tam w zestawie jest też pojedyncze kółko do podwozia przedniego chyba można zrobić 27 UB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Mój mkk pozdrawia. W wersji Su 30M2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 13 godzin temu, Apek napisał: Kalki z Begemota to dobra rzecz a tam w zestawie jest też pojedyncze kółko do podwozia przedniego chyba można zrobić 27 UB Z kalkami tego producenta miałem już do czynienia przy Su-27 i T-50(Su-57) i sobie je chwalę. Zastanawiałem się, czy nie zrobić Su-27 UB z tego zestawu ale wizualnie z zewnątrz prócz kółka przedniego różnica jest jeszcze w umieszczeniu na boku owiewki systemu optycznego IRST oraz prosta końcówka statecznika pionowego. PS. Ładny model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Pora na aktualizację. Od skrzydeł odciąłem klapy, będą w pozycji opuszczonej Następnie zespoliłem połówki kadłuba Będzie kilka miejsc do "ss", szpachlowania i szlifowania Przy okazji wywierciłem otwór pod lufę działka. Przy okazji mam małą zagwozdkę. Chodzi o wloty powietrza. Jeśli klapa wewnątrz zasłania wlot do środka to w jakiej pozycji powinny być żaluzje na dole gondoli? Zamknięte, czy też mogą być uchylone? W planie miałem zrobić te żaluzje uchylone z cienkich pasków hipsu , ale nie wiem czy to będzie merytorycznie poprawne. Edytowane 14 Grudnia 2021 przez burzatg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Mogę się zapytać kolegów z Rosji, ale wydaje mi się że w instrukcji ten wariant jest opisany. Chociaż nie jestem pewien. Hasegawa chyba, podaje że na zamknięte klapy żaluzje też są zamknięte... Ależ zagwozdka teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Klapy otwarte, zaluzie zamknięte, i na odwrót. Chyba by tak pasowało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2022 Drobna aktualizacja. Dorobiłem żaluzje na wlotach. Stwierdziłem że klapa będzie otwarta a żaluzje uchylone. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 8 Marca 2022 Autor Share Napisano 8 Marca 2022 Tu też drobna aktualizacja. Z cyklu - "krok w przód, dwa do tyłu i krok do przodu" Te żaluzje na wlotach nie dawały mi spokoju, jakoś tak krzywo wyszło Postanowiłem nabyć blaszki i je wykorzystać. Teraz to wygląda znacznie lepiej. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 Cytat Te żaluzje na wlotach nie dawały mi spokoju, jakoś tak krzywo wyszło po prostu trzeba troche cierpliwosci inny temat, ale problem podobny 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 9 Marca 2022 Autor Share Napisano 9 Marca 2022 11 godzin temu, BRAVO112 napisał: po prostu trzeba troche cierpliwosci To fakt, najpierw stwierdziłem, że zrobię to z cieńszych pasków hipsu 0,3mm. Ale na tej długości miały tendencję do uginania się i nie wyglądało to dobrze i powtarzalnie. Z pomocą przyszły blaszki, a że były w dobrej cenie to jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 9 Marca 2022 Share Napisano 9 Marca 2022 Podziwiam za te przeróbki. To jest cholernie trudne, żeby to na końcu dobrze wyglądało. No ale takie detale robią robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 (edytowane) Trochę poszlifowałem krawędzie spływu. Znacznie lepiej to wygląda. Ale żeby nie było tak prosto zakupiłem odgromniki z Mastera i będę uzupełniał. Dziób też wymagał nieco troski Wloty powietrza też wymagają pomocy szlifierskiej przy pasowaniu Calość obecnie prezentuje się tak. Edytowane 25 Marca 2022 przez burzatg Dodanie zdjęcia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Nieźle Jak pasują te gondole silników? Tam jest schodek czy przerwa na łączeniu z wlotami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 Przy gondolach jest schodek. Widać po prawej stronie na zdjęciu, ta gondola jeszcze przed obróbką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 W dniu 14.12.2021 o 19:58, burzatg napisał: Pora na aktualizację. Od skrzydeł odciąłem klapy, będą w pozycji opuszczonej Następnie zespoliłem połówki kadłuba Będzie kilka miejsc do "ss", szpachlowania i szlifowania Przy okazji wywierciłem otwór pod lufę działka. Przy okazji mam małą zagwozdkę. Chodzi o wloty powietrza. Jeśli klapa wewnątrz zasłania wlot do środka to w jakiej pozycji powinny być żaluzje na dole gondoli? Zamknięte, czy też mogą być uchylone? W planie miałem zrobić te żaluzje uchylone z cienkich pasków hipsu , ale nie wiem czy to będzie merytorycznie poprawne. Klapa wewnętrzna jest siatkowana, to nie MIG-29. Klapki na dole są zamknięte na postoju i podczas rozruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 30 Marca 2022 Autor Share Napisano 30 Marca 2022 (edytowane) 18 godzin temu, smialus napisał: to nie MIG-29 Dzięki, jeszcze rozróżniam te dwie konstrukcje 18 godzin temu, smialus napisał: Klapa wewnętrzna jest siatkowana, Co do klap we wlotach powietrza a) , Żaluzje uchylone, klapa zasłania wlot. Wydaje mi się niepoprawne ale taką wersję proponuje producent blach Dream Model. b) Żaluzje uchylone, klapa chroni żaluzje. Ta wersja wydaje mi się poprawna i taką chcę tu zastosować. 18 godzin temu, smialus napisał: Klapki na dole są zamknięte na postoju i podczas rozruchu. Zdaję sobie z tego sprawę. Gdzieś wyczytałem, że te żaluzje wychylają się podczas lotu z dużymi kątami natarcia aby umożliwić dopływ powietrza podczas takich manewrów co pozwala wykonać słynną figurę tzw "kobrę". Mój model chcę wykonać z tymi żaluzjami uchylonymi ze względu na: - tak mi się bardziej podoba - mam te blachy i szkoda ich nie wykorzystać - lubię jak coś się dzieje na modelu - zdaję sobie sprawę z niemerytoryczności stanu spoczynkowego samolotu z systemem doprowadzenia powietrza do silnika. @smialus cieszę się, że zwróciłeś uwagę na temat tych klap. Temat dla mnie ciekawy ale trudno znaleźć odpowiednie materiały w "sieci". Edytowane 30 Marca 2022 przez burzatg Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekT Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 On 3/8/2022 at 8:15 AM, burzatg said: Tu też drobna aktualizacja. Z cyklu - "krok w przód, dwa do tyłu i krok do przodu" Te żaluzje na wlotach nie dawały mi spokoju, jakoś tak krzywo wyszło Postanowiłem nabyć blaszki i je wykorzystać. Teraz to wygląda znacznie lepiej. Mam pytanie o żaluzje - otóż diabeł mi ogonem nakrył jedną zestawową żaluzję, więc muszę teraz jakoś zastąpić obie. Szukałem żywicznych/PE, ale chyba nieudolnie, bo nie znalazłem. Czy możesz podzielić się informacją nt. producenta blaszki, której użyłeś? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 30 Marca 2022 Autor Share Napisano 30 Marca 2022 Otóż, proszę bardzo https://www.mojehobby.pl/products/PE-for-Su-27UB-TRUMPETER.html ale cholernie drogie. Tu zamiennik ale niepoprawny politycznie https://www.plastmodel.pl/55260-microdesign-md-072239-su-30sm--for-zvezda-7314--172 Mam te dwa zestawy. Jeden użyty tu a drugi w sąsiednim warsztacie przy Su-27UB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, burzatg napisał: @smialus cieszę się, że zwróciłeś uwagę na temat tych klap. Temat dla mnie ciekawy ale trudno znaleźć odpowiednie materiały w "sieci". 2 godziny temu, burzatg napisał: Klapki są bezwładnościowe nie ma jakiegoś strikte sterowania tymi klapkami. A co Ciebie interesuje odnośnie tych klap?? Edytowane 30 Marca 2022 przez smialus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi