Adams M1A1 Napisano 24 Grudnia 2021 Share Napisano 24 Grudnia 2021 2 godziny temu, TAW napisał: W ogóle tego nie sprawdzałem ani w instrukcji też nic nie wspomnieli. Ale na przyszłość będę szukał po pudłach takich wspomagaczy. Pewnie jest, bo ich zestawie Ził131 jest takie "kopyto" do formowania siatek na reflektory. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Nie spać, składać urala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) Kali nie spać Edytowane 20 Lutego 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 Oj z tym spaniem u mnie to ostatnio krucho. Noga się zrosła i trzeba było ruszyć do robienia wzrostu gospodarczego (śpię w dzień bo teraz robię na Night Shift ) no i jeszcze pojawił się nowy członek rodziny do ucywilizowania. Siku, kupka i spacery - jak z dzieckiem... Jak widać na zdjęciu artyleria rakietowa na straży okablowania mojego centrum dowodzenia Ale na hobby też oczywiście jest czas - udało się zrobić aż tyle Jak wymaluję wnętrzności to się zgłoszę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Nie wykręcaj się psem, pies Ci kleju nie wyjada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 9 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2022 Wnętrze zostało wymęczone. Jako że jest to wnętrze z Urala 4320 to nie szedłem w dopieszczanie szczegółów a malowanie załatwiłem wintydżowo pędzlem bez żadnych washy i brudzenia bo ostatecznie poszło do zamknięcia. A po zamknięciu wnętrza prawie nie widać i trzeba mocno się nagimnastykować światłem albo użyć flesza, żeby coś zobaczyć. (szyba była brudna z zewnątrz i już wyczyszczona) W każdym razie temat kabiny został zamknięty razem z dachem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 9 Kwietnia 2022 Share Napisano 9 Kwietnia 2022 jak ogarnąłeś ramki okien? to są jakieś blaszki, czy malowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 fajnie idzie. Z nowym członkiem rodziny uważaj gdzie kładziesz kartonik z resztą części ja miałem kiedyś zwyczaj że to co nie było mi potrzebne kładłem w pudełku na podłogę i w ten sposób mój pupil po powrocie ze spaceru przybiegł do mnie do pracowni uradowany i wlazł łapą do kartonika z modelem pech chciał że trafił łapą idealnie w kabinę od pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 16 minut temu, bulik58 napisał: To musialy byc spore lapy No były spore..tak jak i pupil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, bulik58 napisał: To musialy byc spore lapy Duży Bokser ale centralnie łapą na środku dachu stanął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2022 21 godzin temu, orzechu500 napisał: jak ogarnąłeś ramki okien? to są jakieś blaszki, czy malowane? Tam nie ma żadnych blaszek- to zwykłe przetłoczenia na przezroczystym plastiku. Krawędź części z szarego plastiku przylegającego do szyby malowałem pędzelkiem na wdechu bo wcześniej położyłem już kolor zielony. Obramowanie na przezroczystym plastiku malowałem już bardziej mokra farbą, żeby rozlała się lekko po zakamarkach i już bez większej precyzji. Co się upaćkało na szybę to podskrobałem wykałaczką i ładnie zeszło. Wszelkie niedoskonałości, które jeszcze są widoczne znikną po pomalowaniu od zewnętrznej strony. 13 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał: Z nowym członkiem rodziny uważaj gdzie kładziesz kartonik z resztą części ja miałem kiedyś zwyczaj że to co nie było mi potrzebne kładłem w pudełku na podłogę Też miałem kiedyś taki zwyczaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2022 (edytowane) Zrobiłem sobie te dzindziboły nieszczęsne czyli porty do odpalania wyrzutni na kablu, których Trumpek nie dał do swojego zestawu. Każdy dzindziboł składa się z dziewięciu innych dzindzibołów czyli pozostałościach po innych modelach. Oczy bolą bo skąpiec jestem i wciąż jeszcze nie kupiłem lupy I teraz mam pytanie, bo o ile jestem 100% pewny, że te porty występowały od strony pasażera to nie udało mi się znaleźć zdjęcia które by potwierdzało występowanie tych portów po obu stronach. Na naszych gradach od kierowcy nie ma nic w tym miejscu, w pojazdach innych armii jest tam czasem gaśnica ale też często nie mają tego portu nawet po stronie pasażera a zdjęcie mojego pojazdu jest tak zamazane, że nie widać. Ale coś tam na pewno tym miejscu jest tylko nie wiem czy to ten port czy uchwyt na gaśnicę? *Zdjęcie jedynie w celu dyskusji. Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 Warszawski muzealny też nie ma: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 Bardzo kiepskie zdjęcie ,ale wygląda że jest to uchwyt na gaśnicę na innych pojazdach w tym miejscu nic nie ma zobacz tu: https://uzbrojenie.fandom.com/pl/wiki/BM-21_Grad?file=BM21.jpg Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 To ja może też dorzucę kilka referencji dla Urala 4320 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2022 No to sprawa mi się trochę wyklarowała. Port do odpalania pójdzie od pasażera a od strony kierowcy czeka mnie rzeźbienie uchwytu na gaśnicę. Ale jeszcze wcześniej będę musiał zrobić w ingerencję w ramę bo kabina się do niej nie układa no i obniżyć ten panel przed silnikiem z chłodnicą bo chłodnica jest mocno za wysoko po przymierzeniu grilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 9 godzin temu, bulik58 napisał: Hussar wypuszcza komplet kol. do twojego pojazdu HSR 35156 for Polish wheels Zestaw bardzo fajny, szczególnie podobają mi się polskie napisy na boku opony. Bardzo wyraźny napis STOMIL zrobi na modelu robotę. Prawdopodobnie jego cena będzie zbliżona do ceny modelu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2022 Oj, Panowie. Przecież już zdążyłem podwoić wartość modelu kołami. Może i nie będzie napisu Stomil (a nie ukrywam, że szkoda) ale na osłodę przynajmniej są ugięte bo te husarskie wygladaja na napompowane na maksa. Przy okazji jak już zostałem wezwany do tablicy to oddam skończoną budę. Nie wiem czy model tak słabo spasowany czy wychodzi mój brak doświadczenia w kołowcach ale buda kompletnie nie siadała mi w ramę. Po wycięciu wszystkich fabrycznych mocowań wystarczy tylko nałożyć kabinę na rusztowanie i siedzi. Wyrwałem też cały panel z chłodnicą i obniżyłem jego położenie bo poprzednio chłodnica była u samej góry ale na szczęście udało się ją osadzić bardziej centralnie. Dołożone trochę kabelków i osłony lamp właściwe dla mojego egzemplarza wzorcowego. Ale najważniejszy oczywiście napis Ural stworzony przez @Adams M1A1. Żeby zbliżyć się trochę do mojego wzorca i ogólnie do polskich Gradów wyskrobałem parę drobiazgów z nieużytków po poprzednich modelach. Podstawka pod antenę, uchwyt na gaśnicę i pokazywany już wcześniej port do odpalania na kablu. Tym sposobem temat kabiny już raczej zamknięty i teraz trzeba będzie przenieść na tyły. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 Nie lepiej te przezroczyste klosze lamp przykleić po malowaniu. Jak teraz sreberko dasz na odbłyśnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2022 Patryku, tutaj jest wklejony tylko jeden klosz od lampy przy drzwiach kierowcy. Tam już jest wszystko w środku lampy wymalowane a szkiełka lamp przednich jeszcze w pudełku i dopiero na końcu będą wklejone bo osłony by mi mocno przeszkadzały w maskowaniu szkiełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, bulik58 napisał: My tylko po kolezensku poinformowalismy o tym fakcie. Wielki szacun za wklad wlozony w ten model. Trzeba by podpytac Adamsa M1A1 w ktorym byl museum i sciagnol ten napis na pokrywe silnika. Nie byłem w żadnym muzeum po prostu skorzystałem z tego zdjęcia zamieszczonego na tym Forum: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/db662f57b6fc8b21 Zwymiarowałem sobie ten napis do atrapy z Urala który posiadam i poprosiłem naszego Kolegę z Forum aby mi to wytrawił z blaszki i tyle. Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2022 Adamsie, wraz z tym drugim kolegą świetnie się spisaliście bo napis robi tu ogromną robotę Dzięki że i ja mogłem skorzystać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 W dniu 21.04.2022 o 09:06, TAW napisał: Adamsie, wraz z tym drugim kolegą świetnie się spisaliście bo napis robi tu ogromną robotę Dzięki że i ja mogłem skorzystać. Wiesz pojazd Ural bez napisu УРАЛ na atrapie to jak Mercedes bez "celownika" , no po prostu być musi. Ty budujesz "Katuszę" a ja zacznę budować to : https://retrotexnika.ru/krasnoyarskogo-radiozavoda/radiostancziya-r-412.html Brakuje mi jeszcze kilku elementów min. zabudowy , ale o to postarał się ICM . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Maja 2022 Autor Share Napisano 11 Maja 2022 Fajnie się klei plastikową lufę w czołgu, prawda? Już nigdy nie będę na to narzekał. Prawdziwe katusze z tą katiuszą... Spasowanie ogólnej konstrukcji b. słabe. Szpachlowanie na parę razy, podcinanie elementów i nadrabianie plastikowymi profilami, żeby wyprowadzić to na prostą bo lufy względem siebie szły krzywo. Myślałem nawet o zestawie luf do wyrzutni z Voyagera. Stówkę bym dał ale 250 nie dam Ostatecznie wyszło tak. Z własnej twórczości dodałem tylko brakujące przewody zrobione z zawijanego drutu. Zostało jeszcze śródokręcie czy jak tam się to zwie i parę drobiazgów do poprawy i trzeba by już powoli kończyć budowę tej ciężarówki z rurkami. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 (edytowane) Na tym drugim zdjęciu to szwy troszkę widać po boku , chyba że to światło tak pada, no ale fakt 250 zeta to drogo...,fajne kabelki wyszły Edytowane 11 Maja 2022 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi