Skocz do zawartości

IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, martinello napisał:

W jakim artykule dawno temu napisano o szpachlowaniu gazetami 😀

Zas w opisie malowania 1 jest napisane "wypełniono wszystkie szczeliny w poszyciu".

W jednym z pierwszych numerów Aeroplana pisał o tym Matusiak. Tam były dwie części o wczesnych PR. A potem wydał dwie książki  o PR napędzanych Merlinami w Classic Warbirds, pierwsza to użycie operacyjne a druga to technikalia. Pierwsza jest w necie zeskanowana a drugą trzeba upolować ( no chyba, że ktoś ma w bibliotece na półce 😉 ) 

IMG_4656.jpeg

IMG_4655.jpeg

Edytowane przez Qz9
  • Like 1

Do mnie dotarło właśnie przedwczoraj z Martoli pudełko i jestem na prawdę zaskoczony na plus... Czuję się jakbym miał pierwszego mercedesa w 89' na blokowisku albo kupił sobie pierwsze Jordany w liceum... Wrażenie mega pozytywne, bardzo fajnie opracowany zestaw z ogromną możliwością wersji... Mam nadzieję, że w zapowiadanej V też tak zrobią...

Jedyna uwaga  dla mnie po wstępnych  oględzinach to wydruki wnętrza w 3D - pomalować to dobrze będzie bardzo trudne - dla mnie np wręga z tablicą powinna być oddzielnie, doklejana... To jest dla mnie najczęstszy błąd druku3D w pancerce w 72 - mało części , ogromna ilość i precyzja detali - fajnie to pewnie wygląda w pliku, ale odciąć, obrobić ze śladów druku, nie połamać i pomalować jest niewykonalne... Na szczęście np Tankmania, 3KAT, Red Tank Miniatures czy F&A miniatures , robią to znacznie przyjaźniej dla modelarza...

Na razie pudełko trafia do składu, ale mam nadzieję jeszcze w tym roku zrobić przynajmniej jednego ... Dam szansę innym Kolegom pokazać pierwsze Spity w warsztacie i podejrzeć ich rozwiązania....

Edytowane przez mysiek13
  • Like 1

21 godzin temu, letalin napisał:

Tam powinno się chyba też usunąć wylot powietrza ogrzewającego kaemy.  

Taka prośba, ogólna, nie konkretnie co Ciebie, żeby wszelkie zasłyszane/wyczytane informacje, a tym bardziej nachłopskirozumy jednak konfrontować ze zdjęciami, nim się coś napisze. Bo ktoś to przeczyta, weźmie za dobrą monetę i niepotrzebnie poharata model. Krok 20 instrukcji wyraźnie(?) mówi co należy zrobić z tymi wylotami - w opcji 1, 2 i 4 mają być. W opcji 3 - nie. To wszystko potwierdzone zdjęciami. 

I uprzedzając pytania - po co ogrzewanie kaemów w samolocie, który kaemów nie miał? Otóż tak naprawdę ten system ogrzewał całe wnętrze skrzydła, a nie punktowo kaemy. Zamiast kaemów były kamery, które na dużych wysokościach też wymagały ogrzewania. 

Dlaczego opcja 3 ich nie miała? Bo latała nisko.

Jedna uwaga - w opcji 3 raczej nie wklejać rur za chłodnicą, czyli części B1-36 i B1-37 (w etapie 20). Jakoś to uciekło przy składaniu instrukcji.

• Like 1

15 minut temu, Skawinski napisał:

Bo ktoś to przeczyta, weźmie za dobrą monetę i niepotrzebnie poharata model. 

W ramach usprawiedliwienia. Napisałem:

Tam powinno się chyba  też usunąć wylot powietrza ogrzewającego kaemy.  

Potem zajrzałem do instrukcji. Sprawa wyjaśniona. Przyznam, że zasugerowałem się wersjami PR z fotoaparatami w kadłubie.

• Like 1

Wrażeń ciąg dalszy, zwłaszcza że przez swoją nieuwagę rozpruwam woreczki od drugiego kompletu i mogłem coś zweryfikować.

Generalnie moja opinia jest taka, że tak jak pod względem detalu miniatura jest świetna, tak samo jest też trudnym modelem - pod tym względem że nie da się jej  sklejać na "autopilocie". Rozsądnym jest upewnienie się, czy na pewno klejone elementy swoim aktualnym ustawieniem za kilka kroków przód nie odbiją się nam czkawką, gdy będziemy doklejać do nich coś innego.

Wracając do komór podwozia - nauczony doświadczeniem, wklejenie ich zgodnie z instrukcją do dolnej połówki skrzydła raczej przysporzy problemu, bo z racji otworu naturalnie szuka się oparcia dla dźwigara i reszty po zewnętrznej. Skutek jest tego taki, że powstaje szpara tam, gdzie byśmy się jej nie spodziewali. Wklejając za to najpierw w górną połówkę, można spokojnie dociskać "ku środkowi" i wtedy wszystko ładnie się schodzi, bez żadnej dziwnej szpary.

Rejon klap (czy też w sumie tym przypadku hamulców aerodynamicznych), od strony kadłuba, przy chłodnicach. Jeśli ściśniemy podczas klejenia to górna połówka skrzydła osadzi się zbyt głęboko - więc potrzebna jest szczególna tutaj uwaga i weryfikacja położenia względem przejścia kadłub-skrzydło. 

Edytowane przez ArtuRze
  • Like 3

Zdumiewające jest, że ten zestaw nie doczekał się jeszcze żadnych wideo recenzji na YT. Czyżby IBG nie uznało za stosowne wysłać egzemplarzy demo recenzentom? Jeśli tak, to nie rozumiem tej polityki.

59 minut temu, HKK napisał:

Zdumiewające jest, że ten zestaw nie doczekał się jeszcze żadnych wideo recenzji na YT. Czyżby IBG nie uznało za stosowne wysłać egzemplarzy demo recenzentom? Jeśli tak, to nie rozumiem tej polityki.

Ach, uwielbiam zapach teorii spiskowych od Kolegi HKK o poranku!

A wystarczy obejrzeć recenzję nowego Bedforda z Tank Models, żeby zobaczyć, że Spitfire jest w tle i czeka na swoją kolej: 

Dlaczego czeka? To już pytanie do prowadzącego kanał. Może dlatego, że sierpień jest?

Ale recenzja Bedforda też warta obejrzenia!

• Thanks 1

Jeszcze kilka dodatkowych słów, bo wyczuwam bez nich w powietrzu inbę. Mi nie chodzi o delikatny schodek na całej długości klap, bo jego bym się spodziewał: 

Right landing gear, radiator, Supermarine Spitfire F Mk.Ia, 1940 - Science Museum, London.

Tylko gdzie może wypaść krawędź spływu, jak się dobrze dociśnie skrzydło podczas klejenia:

iF0qoaI.png

3 godziny temu, Skawinski napisał:

Ach, uwielbiam zapach teorii spiskowych od Kolegi HKK o poranku!

Jaka teoria spiskowa!? Ty się dobrze czujesz?

Jest pewną normą, że nowy zestaw, do tego tak zaawansowany i oczekiwany jak ten Spitfire zostaje zrecenzowany tuż przed premierą albo równolegle z nią przez któryś z opiniotwórczych kanałów modelarskich. Albo przez kilka z nich. Najlepiej anglojęzycznych. Pewną normą  powiadam, a nie regułą, obowiązkiem jesli dostrzegasz różnicę. IBG o to najwyraźniej nie dba. Dlaczego, nie wiem. Ale ze szkodą dla siebie wg. mnie. I tyle. 

To, że recenzje w końcu się pojawią, nie mam wątpliwości, bo tego modelu nie da się zignorować. Ale brak takiej promocji to nie teoria spiskowa tylko fakt. Żeby zakończyć temat spisków. Ja nie wytrzymałem i jednak zestaw kupiłem, choć wczesne Spitfire to nie do końca mój konik. I to jest znakomity model. Jeden z najlepszych w tej skali jaki kiedykolwiek się ukazał i to pod każdym względem. Ale nie miałbym pojęcia jak fajny to zestaw i nie kupiłbym gdybym nie siedział na niszowym Modelwork-u.

Natomiast kanał Tankmodels nie jest w żadnym wypadku opiniotwórczy ani szerokozasięgowy. Na dodatek jest merytorycznie bardzo, bardzo słaby. Zarówno pod kątem wiedzy historycznej jak i modelarskiej. Powoływanie się na tamtejszą (przyszłą) recenzję TAKIEGO modelu, to obciach, pardon my french. 

Edytowane przez HKK
  • Like 2

10 godzin temu, HKK napisał:

Ale nie miałbym pojęcia jak fajny to zestaw i nie kupiłbym gdybym nie siedział na niszowym Modelwork-u.

Na niszowym Hannatsie dobrze idzie 😉 

IMG_4657.jpeg
biorac pod uwage, ze pudelko pojedynczego modelu w72 kosztuje £24.  Tylko £6 taniej niz nowy Tr.9 w 48 z Airfixa.

Edytowane przez Qz9

16 godzin temu, HKK napisał:

Ty się dobrze czujesz?

Oho, zrobiło się przemiło.

Jest pewną normą, że nowy zestaw, do tego tak zaawansowany i oczekiwany jak ten Spitfire zostaje zrecenzowany tuż przed premierą albo równolegle z nią przez któryś z opiniotwórczych kanałów modelarskich. Albo przez kilka z nich. Najlepiej anglojęzycznych. Pewną normą  powiadam, a nie regułą, obowiązkiem jesli dostrzegasz różnicę. IBG o to najwyraźniej nie dba. Dlaczego, nie wiem. Ale ze szkodą dla siebie wg. mnie. I tyle. 

To, że recenzje w końcu się pojawią, nie mam wątpliwości, bo tego modelu nie da się zignorować. Ale brak takiej promocji to nie teoria spiskowa tylko fakt. Żeby zakończyć temat spisków.

Jeśli poczułeś się dotknięty określeniem "teoria spiskowa", to tak zwyczajnie, jak człowiek człowieka, przepraszam. Nawiązywałem trochę do wcześniejszych dyskusji "księgowych". Nieistotne.

Natomiast jeszcze raz napiszę - jeśli macie uwagi do IBG, to piszcie do nich przez FB. Oni nie mają czasu zaglądać na fora. I ponownie - to nie jest lekceważenie ich użytkowników, tylko nadmiar roboty.

Ja nie wytrzymałem i jednak zestaw kupiłem, choć wczesne Spitfire to nie do końca mój konik. I to jest znakomity model. Jeden z najlepszych w tej skali jaki kiedykolwiek się ukazał i to pod każdym względem. Ale nie miałbym pojęcia jak fajny to zestaw i nie kupiłbym gdybym nie siedział na niszowym Modelwork-u.

Być może IBG liczy, że posty na FB będą się "rozchodzić" na fora i inne miejsca, tak jak miało to miejsce i w tym przypadku. Czy to zasadne oczekiwanie? Szczerze mówiąc nie mam zdania w tej kwestii - ponownie, można do nich napisać.

Natomiast kanał Tankmodels nie jest w żadnym wypadku opiniotwórczy ani szerokozasięgowy. Na dodatek jest merytorycznie bardzo, bardzo słaby. Zarówno pod kątem wiedzy historycznej jak i modelarskiej. Powoływanie się na tamtejszą (przyszłą) recenzję TAKIEGO modelu, to obciach, pardon my french. 

Wiem, że zasięgi ma niewielkie, przytoczyłem to jako dowód, że modele zostały wysłane do recenzentów. Bo na logikę one są wysyłane naraz. Ponownie - pytanie do recenzentów, dlaczego się nie spieszą.

5 godzin temu, Qz9 napisał:

Na niszowym Hannatsie dobrze idzie 😉 

biorac pod uwage, ze pudelko pojedynczego modelu w72 kosztuje £24.  Tylko £6 taniej niz nowy Tr.9 w 48 z Airfixa.

A dzisiaj jeszcze lepiej. Zaznaczyłem też Bedforda, bo to przecież ten sam "miot":

image.png.0b954a2e6c86be2dd20fa757e2a90fbc.png

Jak tak dalej pójdzie, to podejrzewam, że Black Box, który jest ściśle limitowaną edycją, nie będzie długo leżał na półkach sklepowych. W każdym razie ja przezornie zaopatrzę się w kilka sztuk - podobnie jak w przypadku Edkowego Mustanga Royal Class, którego mam 5 pudeł.

Michał

Edytowane przez Skawinski

17 godzin temu, Skawinski napisał:

Tym razem w Mojehobby -5% na modele IBG: https://www.mojehobby.pl/manufacturers/IBG.html

Michał

5%  to chyba bez promocji mają tu wszyscy, w exito teraz jest 12% , nie oznacza to że pomimo tego nie można kupić produktu IBG taniej  ze względu na rożne ceny wyjściowe.

2 godziny temu, Marek K napisał:

5%  to chyba bez promocji mają tu wszyscy, w exito teraz jest 12% , nie oznacza to że pomimo tego nie można kupić produktu IBG taniej  ze względu na rożne ceny wyjściowe.

Hmmm... ja nie mam stałej zniżki 5% w mojehobby, a kupuję u nich dużo. Czy inni mają, a ja jestem robiony w konia?

Faktycznie w Exito jest jeszcze taniej, choć wygląda na to, że w magazynie już nie mają, tylko sprowadzają na zamówienie: https://exito.sklep.pl/pl/p/IBG-72584-172-Supermarine-Spitfire-Mk.I-Mk.II-Great-Britain-1940-Black-Box-Limited-Edition/76685

13 minut temu, Skawinski napisał:

Hmmm... ja nie mam stałej zniżki 5% w mojehobby, a kupuję u nich dużo. Czy inni mają, a ja jestem robiony w konia?

Faktycznie w Exito jest jeszcze taniej, choć wygląda na to, że w magazynie już nie mają, tylko sprowadzają na zamówienie: https://exito.sklep.pl/pl/p/IBG-72584-172-Supermarine-Spitfire-Mk.I-Mk.II-Great-Britain-1940-Black-Box-Limited-Edition/76685

Racze nie jesteś robiony w konia - tak mi się bynajmniej wydaje 😉

W MH obowiązuje system promocji dla 3 wskazanych producentów:

5% - przez okres  miesiąca

8% - cały tydzień

12% - dzienna

MH.jpg

• Like 1

18 minut temu, Skawinski napisał:

A punktów nie dostajesz?

Jeżeli nie, to faktycznie grają sobie z tobą w piętkę.

• Like 1

11 godzin temu, Skawinski napisał:

Nie no, punkty dostaję, jak najbardziej. A to wychodzi aż 5%? Sprawdzę sobie popołudniu.

Jeżeli robisz dużo zakupów i nie jesteś klientem awanturującym się, to przyjaźnie nastawiona pani może udzielić ci indywidualnego rabat na dane zamówienie.

3 godziny temu, DobreMzimu napisał:

Jeżeli robisz dużo zakupów i nie jesteś klientem awanturującym się, to przyjaźnie nastawiona pani może udzielić ci indywidualnego rabat na dane zamówienie.

Raz się awanturowałem, bo modele były zapakowane w duży, ale raczej cienki karton, a kurier najwyraźniej lubił tańczyć.

Ale sklep zachował się bardzo profesjonalnie. 

W każdym razie dzięki za wskazówkę, będę próbował!

Michał

Wygląda na to, że w Mojehobby Black Boxy już się wyczerpały. Nie wiem ile ich jeszcze zostało w samym IBG, ale to (bardzo) limitowana edycja i ponoć bardzo szybko schodzą. Ale możliwe, że Mojehobby dostanie jeszcze jedną dostawę.

Michał

8 godzin temu, Skawinski napisał:

Raz się awanturowałem, bo modele były zapakowane w duży, ale raczej cienki karton, a kurier najwyraźniej lubił tańczyć.

Ale sklep zachował się bardzo profesjonalnie. 

W każdym razie dzięki za wskazówkę, będę próbował!

Michał

Przy okazji

Przepraszam za zuchwałość.

Czy mógłbyś opisać na forum technologię nakładania kalek wielkopowierzchniowych?

11 minut temu, DobreMzimu napisał:

Przy okazji

Przepraszam za zuchwałość.

Czy mógłbyś opisać na forum technologię nakładania kalek wielkopowierzchniowych?

Hmmm... a co mam wspólnego z kalkami wielkopowierzchniowymi, jeśli mogę dopytać?

W każdym razie sądzę, że na tym forum są osoby ogarniające ten temat dużo lepiej ode mnie.

Michał