Wojtu204 Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Cierpliwości... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano Środa o 15:43 Share Napisano Środa o 15:43 (edytowane) Taka zajawka się na facebooku pojawiła - daje pogląd, jakie będą potencjalne malowania, bo oficjalnego info od IBG w tej materii nie znalazłem Edytowane Środa o 15:44 przez Wojtu204 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano Środa o 22:08 Share Napisano Środa o 22:08 6 godzin temu, Wojtu204 napisał: Taka zajawka się na facebooku pojawiła - daje pogląd, jakie będą potencjalne malowania, bo oficjalnego info od IBG w tej materii nie znalazłem A konkretnie na moim modelarskim profilu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano Czwartek o 10:55 Share Napisano Czwartek o 10:55 Zapewne nie jest to o nowościach , ale ostatnio przechodząc na farby AK REAL jedna sprawa nie daje mi spokoju . Odnośnie tego chciałbym zapytać się biegłych w temacie malowania FW . AK daje dwie farby RLM 66 i 2 RLM 02 i tu jest problem bo jedna 66 jest koloru szarego ( wg AK stosowana do 1938 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC937-RLM-66-1938.html?_gl=1*x0s9ij*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS 2 to wg AK stosowana od 1941 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC938-RLM-66-1941.html?_gl=1*7pebc8*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS Pierwsza jest w odcieniu szarości , 2 ma odcień zieleni. Pytanie brzmi , czy wszystkie FW-190a ,d powinny być malowane wewnątrz farbą nr.2 czy jest jakieś ograniczenie ze względu na model np. 190a2 , a3 1 kolorem reszta 2 kolorem. Mam nadzieję że nie tylko mi taka informacja będzie przydatna . Czy w Bf-109 też tak jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano Czwartek o 16:42 Share Napisano Czwartek o 16:42 5 godzin temu, Marek K napisał: Zapewne nie jest to o nowościach , ale ostatnio przechodząc na farby AK REAL jedna sprawa nie daje mi spokoju . Odnośnie tego chciałbym zapytać się biegłych w temacie malowania FW . AK daje dwie farby RLM 66 i 2 RLM 02 i tu jest problem bo jedna 66 jest koloru szarego ( wg AK stosowana do 1938 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC937-RLM-66-1938.html?_gl=1*x0s9ij*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS 2 to wg AK stosowana od 1941 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC938-RLM-66-1941.html?_gl=1*7pebc8*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS Pierwsza jest w odcieniu szarości , 2 ma odcień zieleni. Pytanie brzmi , czy wszystkie FW-190a ,d powinny być malowane wewnątrz farbą nr.2 czy jest jakieś ograniczenie ze względu na model np. 190a2 , a3 1 kolorem reszta 2 kolorem. Mam nadzieję że nie tylko mi taka informacja będzie przydatna . Czy w Bf-109 też tak jest ? Analizowałem ostatnio ten temat, bo skupiam się na moich Bf 109. Moim zdaniem jest jeszcze inaczej. Przez większość wojny RLM 66 była taka niebiesko fioletowo szara, ale pod koniec w niektórych fabrykach stała się brązowo-zielona. Przyczyną jest zmiana formuły chemicznej, stworzono jakiś uniwersalny lakier, który nie potrzebował podkładu i miał zastąpić RLM 02. Elementy wyposażenia pochodziły od dostawców zewnętrznych, więc możliwe, że tylko fragmenty kabin miały nowy odcień. Warto poczytać ten wątek: https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/83937-hasegwa-bf-109g-14as/page/5/#comment-1292378 I są na to dowody rzeczowe, np. tutaj (zdjęcia z Internetu w celach poglądowych): Tablica D-9 - późny RLM 66 Tablica D-9 - wczesny RLM 66 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano Sobota o 07:04 Share Napisano Sobota o 07:04 Dzięki za odpowiedź , po cichu liczyłem na kogoś z IBG ( sugerują poźny 66 na swoich 190d ) . Przyznam że teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie niż poprzednio , i chyba będę musiał przemalować kokpit 190a8 na wcześniejszy kolor. Troche zmylił mnie napis na farbie że stosowana jest od 1941r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano Sobota o 08:07 Share Napisano Sobota o 08:07 Dodajmy, że w tym czasie malowali już to co było, w granicy zdrowego rozsądku ( jak się poszuka, to i czarna się może trafić)... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano Sobota o 08:58 Share Napisano Sobota o 08:58 Jak bym nie panikował, nie znajdziesz potwierdzenia na 100% jeśli nie masz kolorowego zdjęcia wnętrza konkretnego samolotu. Według mnie każdy ciemnoszary będzie o.k. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 11:45 Share Napisano Sobota o 11:45 2 godziny temu, RogerM napisał: Jak bym nie panikował, nie znajdziesz potwierdzenia na 100% jeśli nie masz kolorowego zdjęcia wnętrza konkretnego samolotu. Według mnie każdy ciemnoszary będzie o.k. I to jest najsłuszniejsza koncepcja. Rozumiem rozterki dotyczące koloru poszycia z góry lub z dołu, ale wnętrza rządzą się swoimi prawami. Zwłaszcza jeśli chodzi o kolory tych elementów, które są głęboko upchnięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi