Wojtu204 Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Cierpliwości... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego (edytowane) Taka zajawka się na facebooku pojawiła - daje pogląd, jakie będą potencjalne malowania, bo oficjalnego info od IBG w tej materii nie znalazłem Edytowane 11 Lutego przez Wojtu204 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego 6 godzin temu, Wojtu204 napisał: Taka zajawka się na facebooku pojawiła - daje pogląd, jakie będą potencjalne malowania, bo oficjalnego info od IBG w tej materii nie znalazłem A konkretnie na moim modelarskim profilu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 12 Lutego Share Napisano 12 Lutego Zapewne nie jest to o nowościach , ale ostatnio przechodząc na farby AK REAL jedna sprawa nie daje mi spokoju . Odnośnie tego chciałbym zapytać się biegłych w temacie malowania FW . AK daje dwie farby RLM 66 i 2 RLM 02 i tu jest problem bo jedna 66 jest koloru szarego ( wg AK stosowana do 1938 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC937-RLM-66-1938.html?_gl=1*x0s9ij*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS 2 to wg AK stosowana od 1941 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC938-RLM-66-1941.html?_gl=1*7pebc8*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS Pierwsza jest w odcieniu szarości , 2 ma odcień zieleni. Pytanie brzmi , czy wszystkie FW-190a ,d powinny być malowane wewnątrz farbą nr.2 czy jest jakieś ograniczenie ze względu na model np. 190a2 , a3 1 kolorem reszta 2 kolorem. Mam nadzieję że nie tylko mi taka informacja będzie przydatna . Czy w Bf-109 też tak jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 12 Lutego Share Napisano 12 Lutego 5 godzin temu, Marek K napisał: Zapewne nie jest to o nowościach , ale ostatnio przechodząc na farby AK REAL jedna sprawa nie daje mi spokoju . Odnośnie tego chciałbym zapytać się biegłych w temacie malowania FW . AK daje dwie farby RLM 66 i 2 RLM 02 i tu jest problem bo jedna 66 jest koloru szarego ( wg AK stosowana do 1938 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC937-RLM-66-1938.html?_gl=1*x0s9ij*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS 2 to wg AK stosowana od 1941 ) https://www.mojehobby.pl/products/RC938-RLM-66-1941.html?_gl=1*7pebc8*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=EAIaIQobChMI483hzuHTkgMVwFGRBR3-dyYnEAQYBCABEgJ5pPD_BwE&gbraid=0AAAAABSYzE2A-sivla74RL_8N1He5ahRS Pierwsza jest w odcieniu szarości , 2 ma odcień zieleni. Pytanie brzmi , czy wszystkie FW-190a ,d powinny być malowane wewnątrz farbą nr.2 czy jest jakieś ograniczenie ze względu na model np. 190a2 , a3 1 kolorem reszta 2 kolorem. Mam nadzieję że nie tylko mi taka informacja będzie przydatna . Czy w Bf-109 też tak jest ? Analizowałem ostatnio ten temat, bo skupiam się na moich Bf 109. Moim zdaniem jest jeszcze inaczej. Przez większość wojny RLM 66 była taka niebiesko fioletowo szara, ale pod koniec w niektórych fabrykach stała się brązowo-zielona. Przyczyną jest zmiana formuły chemicznej, stworzono jakiś uniwersalny lakier, który nie potrzebował podkładu i miał zastąpić RLM 02. Elementy wyposażenia pochodziły od dostawców zewnętrznych, więc możliwe, że tylko fragmenty kabin miały nowy odcień. Warto poczytać ten wątek: https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/83937-hasegwa-bf-109g-14as/page/5/#comment-1292378 I są na to dowody rzeczowe, np. tutaj (zdjęcia z Internetu w celach poglądowych): Tablica D-9 - późny RLM 66 Tablica D-9 - wczesny RLM 66 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Dzięki za odpowiedź , po cichu liczyłem na kogoś z IBG ( sugerują poźny 66 na swoich 190d ) . Przyznam że teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie niż poprzednio , i chyba będę musiał przemalować kokpit 190a8 na wcześniejszy kolor. Troche zmylił mnie napis na farbie że stosowana jest od 1941r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Dodajmy, że w tym czasie malowali już to co było, w granicy zdrowego rozsądku ( jak się poszuka, to i czarna się może trafić)... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Jak bym nie panikował, nie znajdziesz potwierdzenia na 100% jeśli nie masz kolorowego zdjęcia wnętrza konkretnego samolotu. Według mnie każdy ciemnoszary będzie o.k. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego 2 godziny temu, RogerM napisał: Jak bym nie panikował, nie znajdziesz potwierdzenia na 100% jeśli nie masz kolorowego zdjęcia wnętrza konkretnego samolotu. Według mnie każdy ciemnoszary będzie o.k. I to jest najsłuszniejsza koncepcja. Rozumiem rozterki dotyczące koloru poszycia z góry lub z dołu, ale wnętrza rządzą się swoimi prawami. Zwłaszcza jeśli chodzi o kolory tych elementów, które są głęboko upchnięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego No i to jest konkret. Po cichu liczyłem na te właśnie malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego No i jak tu wybrać malowanie... Losować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego 4 minuty temu, martinello napisał: No i jak tu wybrać malowanie... Losować ? Kupić overtreesy i zrobić wszystkie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Takiego to kupuje 48005 PZL M18A/B Dromader International Colours 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego 50 minut temu, mirage3 napisał: Takiego to kupuje Rolniczy bombowiec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Godzinę temu, barszczo napisał: Rolniczy bombowiec . Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Nieśmiało zaapeluję do IBG. Skoro już weszliście na tak wysoki poziom, może to dobry czas, by poprawić płat w RWD ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego 7 minut temu, kopernik napisał: Nieśmiało zaapeluję do IBG. Skoro już weszliście na tak wysoki poziom, może to dobry czas, by poprawić płat w RWD ? Jak już kiedyś pisałem, IBG nie ma za bardzo czasu czytać forów, więc takie apele trafiają w próżnię. Jak ma dotrzeć, to wiadomość przez FB. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego W dniu 8.06.2025 o 15:22, socjo1 napisał: Macchi, Henschel 129, Fieseler Storch... Ze stanowiska producenckiego na Babierybie - były pokazane modele wydrukowane 3D jako "pramatki" (?) modeli plastikowych. w planach są w 1/72 : Fieseler Fi 156C-2 , Fieseler Fi 156C-3 Storch , Fieseler Fi 156D-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego W dniu 17.02.2026 o 18:44, mirage3 napisał: 48005 PZL M18A/B Dromader International Colours Przecie top jest brzydsze od tesli trumpa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego 44 minuty temu, BRAVO112 napisał: Przecie top jest brzydsze od tesli trumpa... Dromader piękny nigdy nie był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego 6 godzin temu, mirage3 napisał: Dromader piękny nigdy nie był De gustibus non est disputandum https://aeropedia.com.au/content/pzl-m-18-dromader-turbine/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Po cichu, w cieniu Dromadera i Spitfire'a Mk.V, nadciąga nowa edycja Dory: Jagdgeschwader 301. W sprzedaży za półtora tygodnia, poniżej malowanki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Jakby ktoś zamierzał 'żółtą 15' robić, to trzeba z 'czarnej 4' pożyczyć belkę II. Gruppe. Stosowne zdjęcie znajduje się w tej publikacji: https://vintageeagle.com/product/captured-eagles-vol-1-book/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego A na kiedy przewidziana jest premiera wielbłądów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi