jmx62 Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 No oczywiście że 1973, "grube paluchi" po prostu, dzięki za korektę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 U mnie pierwszy zaczęty ( nie skończony ) to eskortowiec Tobruk z MM z 1982 roku ( ale MM miał poślizg więc był to rok 1983 bo przed zakupem P- 38 z Matchboxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) Przedostatnia porcja jednostek Marynarki Wojennej: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Dobra Panowie, jak nic trzeba założyć projekt grupowy: budujemy modele tylko na podstawie materiałów z powyższej książki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 ok To ja buduje Warszawe 223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 ODS kleiłem z MM w 1977, bardzo dobry model, miałem zamiar go powiększyć i zrobić z innych materiałów "strategicznych" w wersji pływającej z napędem ale zeszło tylko na zamiarach. I jeszcze kleilem całą masę tych śmiesznie małych pływadełek typu trałowiec, patrolowiec, kuter itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) I stało się. Kończymy książeczkę Na poligonie i na defiladzie. Została mi jeszcze Kolekcja samochodów tego wydawnictwa w podobnym formacie. Jak chcecie to też wrzucę. A tymczasem: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Kolekcje samochodów też przyjmiemy wszyscy z ochotą. Dawaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Godzinę temu, jmx62 napisał: Kolekcje samochodów też przyjmiemy wszyscy z ochotą. Dawaj. No to będzie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Października 2022 Autor Share Napisano 1 Października 2022 (edytowane) Zgodnie z obietnicą ruszam z prezentacją kolejnej książki wydawnictwa Horyzonty z mojej kolekcji, czyli na tapecie Kolekcja Samochodów. Jest to dość ciekawa pozycja, w pierwszej części cała masa samochodów w postaci opisów, danych technicznych, zdjęć i rysunków, w drugiej części zagadnienia dotyczące zdalnego sterowania modelami pojazdów. No to zaczynamy: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Października 2022 Share Napisano 1 Października 2022 Jest klimat, już na pierwszym zdjęciu, te Warszawy, Fiaty125 na ulicach. coś wspaniałego. Dawaj kolejne skany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Października 2022 Autor Share Napisano 4 Października 2022 (edytowane) W dniu 1.10.2022 o 20:13, jmx62 napisał: Dawaj kolejne skany No to druga porcja skanów. Dzisiaj polskie przedwojenne konstrukcje: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Października 2022 Autor Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) Klasyka klasyk, czyli Fiat 508 i jego odmiany: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Października 2022 Autor Share Napisano 15 Października 2022 (edytowane) I kolejne dwie ponadczasowe konstrukcje: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Listopada 2022 Autor Share Napisano 5 Listopada 2022 (edytowane) Trochę się zapuściłem, kolejne uzupełnienie : Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) Taka mała odskocznia od Kolekcji samochodów. Udało mi się odnaleźć u rodziców taką ciekawostkę wydawnictwa Horyzonty z roku 1975: Była to seria książeczek z wytworami polskiej myśli technicznej wydana w formie łamigłówki. Miałem jeszcze jedną z jakimiś statkami, maszynami i innymi ustrojstwami. Każda z nich miała okienko z napisem Made in Poland, a po podniesieniu ukazywał się temat książeczki wydrukowany na stronie tytułowej. Tutaj samolocik: Jak napisałem wcześniej, książka była łamigłówką. Obrazki wydrukowano podzielone na pół, przy czym góra pokazywała część jednego samolotu, dół zaś innego. Książeczkę należało rozciąć wzdłuż wydrukowanej linii, a potem przeglądając obrazki dobrać górę i dół tak, aby wyszedł cały samolot. Po złożeniu takiego obrazka, na górnej i dolnej połówce były jeszcze umieszczone dwa symbole. Na końcu książeczki były krótkie opisy danej konstrukcji, trzeba było znaleźć opis z dwoma symbolami z obrazka i już wiedzieliśmy jaki to samolot. Tu macie kilka przykładów złożonych obrazków: A tutaj opisy, dla przykładu jest Gawron z obrazka powyżej: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Fajne! Dawaj wszystkie rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Grzes popieram Twoją wypowiedź. Nawet z takiej książeczki dla dzieci można się czegoś dowiedzieć. Np. gdzieś mi umknęła informacja, że PZL-102 Kos był produkowany seryjnie i mało tego to jeszcze eksportowany za granicę(cały czas jak myślałem o tym samolociku to gdzieś tam w podświadomości mi świeciło że to 1 może 2 prototypy, a tu proszę aż 8sztuk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 W dniu 6.11.2022 o 14:23, jmx62 napisał: Np. gdzieś mi umknęła informacja, że PZL-102 Kos był produkowany seryjnie i mało tego to jeszcze eksportowany za granicę Brazylia 1979 RPA 2005 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Ten zuluski jest ciekawy bo ma szachownicę i to tą poprawną, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 Że też nikt tego nie wydał...ale były by perełki...no ale do takich modeli trzeba by bardziej pasjonata niż biznesmena. Ciekawe czy dało by się wkręcić produkcję ( choćby short albo żywica) w to jakieś wsparcie z unii ?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 12 Listopada 2022 Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2022 w 1/72 jak ktoś narysuje 3D będzie można druknać ktoś ma jakieś plany ? niech zapoda może ktoś podejmie się tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Listopada 2022 Autor Share Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) Tymczasem kolejna porcja samochodów: Edytowane 11 Sierpnia przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 Ale takiego Żuka pierwszy raz widzę. Wygląda ciekawie. 5 godzin temu, barszczo napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Listopada 2022 Autor Share Napisano 12 Listopada 2022 6 minut temu, Grzes napisał: Ale takiego Żuka pierwszy raz widzę. Wygląda ciekawie. Było takie dziwo z motopompą z tyłu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi