BRAVO112 Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca to byl tylko zart, bo lodka wychodzi rewelacyjnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca 20 minut temu, pulemiot napisał: Jest to niestety czynność uzależniająca. Uzależniająca od uzyskania efektu końcowego jak u Ciebie na modelu, czy może chodzi Ci o to, że się uzależniłeś i teraz wszystko wokół siebie drapiesz?! Oczywiście żartuję, choć powyższe Twe stwierdzenie zabrzmiało cokolwiek dwuznacznie Twój Beriew natomiast podoba się i to bardzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 1 Kwietnia Autor Share Napisano 1 Kwietnia W dniu 3.03.2024 o 22:19, Rafał B napisał: Uzależniająca od uzyskania efektu końcowego jak u Ciebie na modelu, czy może chodzi Ci o to, że się uzależniłeś i teraz wszystko wokół siebie drapiesz?! to drapanie uzaleźnia - chce się go więcej i więcej. powoil napieram i raportuję postęp prac: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia Fajny jest. Jeśli mógłbym na coś wskazać, to na intensywny kontrast ożebrowania na dolnej powierzchni skrzydeł z otaczającą go materią (być może to było płótno, a zabieg malarski ma imitować jego ugięcia i naprężenia). Jest on na tyle mocny, że u mnie wywołuje wrażenie nienaturalności. Niewykluczone, że stonowanie go poprawiłoby sytuację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 2 Kwietnia Autor Share Napisano 2 Kwietnia (edytowane) Trzeci raz czytam Zaruk Twoją wypowiedź i przyznam, że powinni Cie wziąć na szkoleniowca dla dyplomatów i negocjatorów A tak na poważnie - jak patrzę własnymi oczami na model w świetle dziennym, to mi się wydaje, że nie ma kontrastu i zaznaczenie jest delikatne. Za to jak popatrzę na zdjęcie, to "jestem skłonny przyznać, żę Twój wywód został oparty na solidnych przesłankach" Czyli po naszemu - masz rację. Taki poziom kontrastu aż "wyje" Wieczorkiem odpalę aerograf i pojedziemy lekkim filterkiem raz, drugi, trzeci. Stonujemy ten makijaż Edytowane 2 Kwietnia przez pulemiot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia Jeśli w realu jest dobrze, to nie poprawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia (edytowane) W dniu 2.04.2024 o 17:28, zaruk napisał: Jeśli w realu jest dobrze, to nie poprawiaj. Przeanalizowałem sytuację. Możliwe są dwa wytłumaczenia: 1. Algorytmy siedzące pomiędzy obiektywem aparatu mojego telefonu, którym robię zdjęcia, a ekranem tegoż telefonu podbijają kontrast, żeby uczynić obrazki bardziej atrakcyjnymi. 2. Różnica w patrzeniu na obiekt. Już tłumaczę: jak patrzę w lustro podczas golenia, to widzę postawnego faceta z dużą klatą szerokim podbródkiem, no może z lekko przerzedzonymi włosami. Generalnie OK. Tymczasem, oglądając zdjęcia rodzinne widzę raczej łysiejącego brzuchatego gościa z konkretnych drugim podbródkiem. Raczej nie OK. Wydaje mi się, że patrzę na mój model z czułością i ta czułością nakłada mi pewien filterek na jego odbiór. Niedoskonałości zostają zmiękczone, a te co bardziej udane fragmenty wychodzą na pierwszy plan. Dlatego widzę, że warto fotografować, można wtedy zobaczyć swój model z innej perspektywy i może nieco bardziej "obiektywnie". Mowing on: Zamaskowałem, kolor bazowy rozcienczyłem i poszedłem delkatnym filtrem. Oprócz tego dołożyłem od siebie zaczep do ustrojstwa zewnętrznego startu silnika. Edytowane 7 Kwietnia przez pulemiot 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia 29 minut temu, pulemiot napisał: obiektywem aparatu mojego telefonu, którym robię zdjęcia, a ekranem tegoż telefonu podbijają kontrast, żeby uczynić obrazki bardziej atrakcyjnymi. i dlatego nowe smartfony maja po 8 objektywow.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Bardzo ładny zaczep. Rozwiązaniem problemów z postrzeganiem własnej osoby może być fotografia rodzinna podczas golenia. Niełatwe logistycznie, ale dysonans percepcyjny powinien zniknąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia (edytowane) W dniu 7.04.2024 o 16:13, pulemiot napisał: Przeanalizowałem sytuację. Możliwe są dwa wytłumaczenia: 1. Algorytmy siedzące pomiędzy obiektywem aparatu mojego telefonu, którym robię zdjęcia, a ekranem tegoż telefonu podbijają kontrast, żeby uczynić obrazki bardziej atrakcyjnymi. […] Dlatego widzę, że warto fotografować, można wtedy zobaczyć swój model z innej perspektywy i może nieco bardziej "obiektywnie". Dokładnie tak jest, jeżeli fotografujesz w formacie .jpg to zdjęcie jest obrabiane przez algorytmy aparatu, podbijany jest kontrast i mikrokontrast, nasycenie, ostrość itd… aby zdjęcie wyglądało lepiej. Dodatkowo ekrany i telefonów i popularnych laptopów także są zaprojektowane tak, aby obraz był ładny, a nie prawdziwy. Sposobem na uniknięcie tego jest fotografowanie w formacie RAW i samodzielna edycja zdjęcia (choć aby zbliżyć się do rzeczywistości i wiernego odwzorowania dochodzi jeszcze kilka czynników, które trzeba wziąć pod uwagę). Co do popularnego stwierdzenia, że „makro jest wrogiem modelarza” to ja z kolei mam zupełnie przeciwne zdanie, zdjęcia modelu pozwalają mi wyłapać rzeczy do poprawki i bardzo pomagają w ocenie wykonanej pracy. Edytowane 8 Kwietnia przez Albatros 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 27 Kwietnia Autor Share Napisano 27 Kwietnia (edytowane) Tak jak się umówiliśmy, przygasiłem nieco kolorem bazowym kontrast na płóciennych powierzchniach. Dorobiłem szyny RO 80, z których odpalano rakiety. zamontowałem po dwie na każdym skrzydle pozostawiając miejsca na montaż pozostałych dwóch. Dorobiłem kable do odpalania rakiet i wyciąłem prowadnice w szynach.: Na zamontowanie czeka też SzKAS: jutro czeka mnie walka ze światłąmi pozycyjnymi. Edytowane 28 Kwietnia przez pulemiot 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia Świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Kwietnia Share Napisano 27 Kwietnia Pięknie, detal fantastyczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 19 Maja Autor Share Napisano 19 Maja Światła pozycyjne wystrugane (podziękowania dla producenta szamponów Farmona za transparentne zielone i czerwone butelki): lampki zamontowane: To był ostatni etap konstrukcji. Dziękuję za otrzymane wsparcie, uwagi, wskazówki i zapraszam do galerii: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi