Skocz do zawartości

Douglas SBD Dauntless 1:72 Hobby 2000

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro tak dużo blaszek czeka na wklejenie, wrzucam Ci zdjęcia kokpitu prosto z manuala. Powinno trochę pomóc bo u Edka czasami instrukcja sobie, a życie sobie:

Edytowane przez barszczo
  • Like 3
  • Thanks 1

9 minut temu, barszczo napisał:

Skoro tak dużo blaszek czeka na wklejenie, wrzucam Ci zdjęcia kokpitu prosto z manuala. Powinno trochę pomóc bo u Edka czasami instrukcja sobie

Podziękowałbym lajkiem ale forum zabroniło mi już dziękować w tym dniu.

Ale dzięki :)

39 minut temu, kozborn napisał:

Jeśli z braku wiedzy wprowadziłem czyjeś serce w niepotrzebne drżenie

Ponieważ napisałeś interior green, jakoś wybronisz się. Znaczy ja Cię wybronię :). Tu pisownia ma znaczenie. Standaryzowany kolor to Interior Green i oczywiście nie jest to FS tylko ANA. Pisany małymi literami interior green to ogólne określenie na dowolny zielony kabinowy. Wśród tej, dość szerokiej, palety znajduje się kolor uzyskiwany na bazie ZCY, który stał się wzorem dla Interior Green i pewnie taki był stosowany w Dauntlessach. 

Swoją drogą jest trochę materiałów sugerujących ciemniejszy kolor niż ANA 611 w kabinach SBD, ale to raczej później i niekoniecznie jako standard. Interior Green, względnie odpowiadający mu interior green jest uznawany za typowy dla kabin tego samolotu.

• Thanks 1

6 godzin temu, kozborn napisał:

@MosesChodzi mi dokładnie o AK RC028.

Jeśli z braku wiedzy wprowadziłem czyjeś serce w niepotrzebne drżenie - przepraszam :)

hammaya-relaxed.gif

5 godzin temu, greatgonzo napisał:

oczywiście nie jest to FS tylko ANA.

Oczywiście, tyle ze zasadniczo wszyscy producenci farb, prócz nie licznych, stosują określenia FS a nie ANA 😉

Edytowane przez Moses

Wnętrze na eleganckim wypasie :super: wątek wzbudza słusznie wielkie zainteresowanie. Cieszy to tym bardziej że sporo wiadomości przyda się wkrótce i mi.

Tak waloryzowane wnętrze wymaga właściwej ekspozycji. Dlatego proponuję nie wklejać go do kadłuba, tylko prezentować obok modelu.

24 minuty temu, zaruk napisał:

Tak waloryzowane wnętrze wymaga właściwej ekspozycji. Dlatego proponuję nie wklejać go do kadłuba, tylko prezentować obok modelu.

Brak emotikona powoduje że baranieję i nie wiem, czy żartujesz, czy nie :)

W każdym razie zgadzam się z tym o tyle, że tym bardziej nie wyobrażam sobie zrobić zamkniętej owiewki. 

Ale radzę poczekać z zachwytami bo za moment okaże się, że wnętrze mnie przerosło :)

Tak waloryzowane wnętrze wymaga właściwej ekspozycji. Dlatego proponuję nie wklejać go do kadłuba, tylko prezentować obok modelu. 😉

1 minutę temu, zaruk napisał:

Tak waloryzowane wnętrze wymaga właściwej ekspozycji. Dlatego proponuję nie wklejać go do kadłuba, tylko prezentować obok modelu. 😉

:D

Takie coś mi wpadło pod rękę. Widać ten IG. Przy okazji: mimo ustaleń JAC z 1942 nadal stosowano różne kolory w kabinach amerykańskich samolotów. W sumie w czasie IIwś było ich, lekko licząc, ze sześć.

270128456_6625704894171271_4456014471569

Edytowane przez greatgonzo

Zagłówek będzie zamontowany na takiej konstrukcji

IMG_20211229_135651-min.thumb.jpg.442f5c06fd09bbca1d542fe8cfad28db.jpg

Szczyt wieńczy ta mała łatka

IMG_20211229_141838-min.thumb.jpg.23560e790836d4af3c8bc5a645359d30.jpg

...której nadałem półokrągły kształt z pomocą pędzelka, w nadziei, że będzie pasować.

IMG_20211229_142219_1-min.thumb.jpg.eef617d74761b109eed40d790f251d39.jpg

Pasuje.

InkedIMG_20211229_142556_1-min_LI.thumb.jpg.50669b60e56a3b84614a1e3f0066862d.jpg

• Like 3

Jestem pod wrażeniem finezji tych blaszek. Będą pięknie wyglądać w otwartej kabince 🙂

Najgorzej jak toto wystrzeli z pęsety :) Też tak mieliście że widzicie taką kruszynę a potem dzieje się jakieś bliżej nieokreślone COŚ i już jej nie widzicie? :) i 15 minut szukania :D 

• Like 1

Dzień bez szukania po panelach mikro detali z latarką w ręku to dzień stracony. Zawsze coś mi wystrzeli poza biurko.

2 minuty temu, greatgonzo napisał:

Dobre oczy! Z czasem jednak dochodzi się do wniosku, że lepiej odłożyć pęsetę i przenosić te części plasteliną (fixem) czy inną gumką przylepną.

Próbowałem. Od plasteliny nie chce się odlepić, jak rzadki CA jeszcze nie chwycił.

Podobno posliniona wykałaczka jest świetnado przenoszenia drobnicy

Owszem, potwierdzam, daje radę! Ale pęsetą lubię się bawić choćby dla treningu ręki. Wierzę, że to jakoś pomaga w manipulowaniu drobnicą również przy innych okazjach. 

Dobre rezultaty daje też pośliniony cienki pędzelek. Pewniejszy chwyt niż wykałaczka.

Mam takie ustrojstwo, patyczek zakończony kroplą silikonu. Całkiem zgrabnie przenosi się tym drobnicę czy kalkomanie. Jednak jako narzędzie do przyklejania małych blaszkowych detali średnio się nadaje gdyż silikon nie trzyma zbyt mocno fototrawionki.