kozborn Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2022 2 minuty temu, piotr2498 napisał: skrzydło było prawie transparentne w miejscu montowania górnych części klap). Dokładnie Bałem się, że polerowana część skrzydła a) zostanie na papierze b) zniknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 Ładnie to wygląda, tylko nie widziałem zdjecia zadnego stojącego na ziemi Dauntlessa z otwartymi w pełni hamulcami (oprócz muzealnych warbirdów). Wg mnie, powinny byc otwarte tylko dolne czesci airflapsów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2022 23 minuty temu, Moses napisał: Ładnie to wygląda, tylko nie widziałem zdjecia zadnego stojącego na ziemi Dauntlessa z otwartymi w pełni hamulcami (oprócz muzealnych warbirdów). Wg mnie, powinny byc otwarte tylko dolne czesci airflapsów Hmmm ale technicznie nie jest to niemożliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 W muzeach tak robią, więc chyba technicznie jest mozliwosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 Te klapy wyglądają genialnie. Grzechem jest robić Dauntlesa bez nich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 44 minuty temu, Moses napisał: W muzeach tak robią, więc chyba technicznie jest mozliwosc Moim zdaniem to nie dowodzi możliwości robienia tego "na żywo". Nie twierdzę, że jest to niemożliwe, ale w muzeach można wszystko a na lotniskowcu -nie Niemniej już chyba nie da się tego zmienić, więc przyj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2022 3 minuty temu, zaruk napisał: Moim zdaniem to nie dowodzi możliwości robienia tego "na żywo". Nie twierdzę, że jest to niemożliwe, ale w muzeach można wszystko a na lotniskowcu -nie Niemniej już chyba nie da się tego zmienić, więc przyj dalej. Da się, to blaszka, więc przygiąć zawsze można. Moim zdaniem też tego nie dowodzi, ale: a) na bardzo wielu zdjęciach widzę odchylone do góry (nie mówię o zdjęciach archiwalnych) b) zakładam, że skoro można je do góry odchylić w locie, to na ziemi również c) od początku zakładałem zrobienie ich w takiej pozycji bo tak mi się podobało Także idziemy w ten wariant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 5 godzin temu, Moses napisał: Ładnie to wygląda, tylko nie widziałem zdjecia zadnego stojącego na ziemi Dauntlessa z otwartymi w pełni hamulcami (oprócz muzealnych warbirdów). Wg mnie, powinny byc otwarte tylko dolne czesci airflapsów A Twój post ze strony 9 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 Faktycznie nawet fotka z okresu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2022 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Kolega @kopernik zapodał wcześniej link do tego cuda. W związku z tym dwa pytania: 1. Czy te obicia są w Interior Green? Czy ten kolor był pod tym błękitnym szarym? Rozumiem, że pacnięcia/pociągnięcia/przetarcia jakąś stalą czy aluminium też mają tu racje bytu? 2. Macie jakieś dane co do koloru tych lotek? Bo korci mnie, żeby u siebie też je pokryć jakimś jaśniejszym filtrem... Edytowane 11 Stycznia 2022 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Będzie ciekawie . Nie żałuj zdjęć . Pozdrawiam Hello PS Nawet jak szachownicy nie ma Edytowane 11 Stycznia 2022 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2022 7 minut temu, Hello napisał: Będzie ciekawie . Nie żałuj zdjęć . Pozdrawiam Hello Dziś pierwsza dostawa fotek z bazowym blue grayem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 Co do przetarć do aluminium to mają rację bytu, ponieważ aluminium znajdowało się pod farbą podkładową, ale nie przesadzał bym z tym efektem przetarć do gołego metalu zbyt mocno, można delikatnie dodać w miejscach przetarć do farby zinc chromate green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2022 Na razie wygląda to tak. Blue gray nie jest szczególnie wyrazistym kolorem, także mam nadzieję, że nie wyda się wam Zbyt mdły. W każdym razie dałem go na czarny podkład. Preshading moim skromnym zdaniem zdał egzamin, zrobiłem też delikatny postshading rozcieńczoną czernią od AK. Jak widzicie u nasady skrzydła przy tylnych krawędziach musiałem jeszcze dać trochę szpachli. Teraz sobie schnie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 3 godziny temu, Hello napisał: Nawet jak szachownicy nie ma Może jest... W kabinie, na długie godziny lotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Stycznia 2022 Share Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Wciąż nie umiem w Dountlessy, ale zaryzykuję, że IG pod niebieskim to jednak nie. Nie trafia w standard. Zinc Chromate owszem, ale Yellow, nie Green bo niby dlaczego Green? Lotka mogła się nieco różnić. Malowano ją niby tym samym kolorem , co resztę, ale zupełnie innym rodzajem farby, co oznaczało możliwość występowania niewielkiej różnicy w odcieniu już na starcie. A tym bardziej inny sposób erozji powłoki. Typowa sytuacja dla amerykańskich samolotów z tego okresu produkowanych dla rodzimego odbiorcy. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2022 12 godzin temu, piotr2498 napisał: Co do przetarć do aluminium to mają rację bytu, ponieważ aluminium znajdowało się pod farbą podkładową, ale nie przesadzał bym z tym efektem przetarć do gołego metalu zbyt mocno, można delikatnie dodać w miejscach przetarć do farby zinc chromate green. 8 godzin temu, greatgonzo napisał: Wciąż nie umiem w Dountlessy, ale zaryzykuję, że IG pod niebieskim to jednak nie. Nie trafia w standard. Zinc Chromate owszem, ale Yellow, nie Green bo niby dlaczego Green? Lotka mogła się nieco różnić. Malowano ją niby tym samym kolorem , co resztę, ale zupełnie innym rodzajem farby, co oznaczało możliwość występowania niewielkiej różnicy w odcieniu już na starcie. A tym bardziej inny sposób erozji powłoki. Typowa sytuacja dla amerykańskich samolotów z tego okresu produkowanych dla rodzimego odbiorcy. Dzięki Panowie, uwzględnimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Stycznia 2022 Share Napisano 12 Stycznia 2022 Jaką farbą malowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2022 AK RC 256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2022 Panowie, bez gwałtownych zwrotów akcji, ale to chyba dobrze? Spokojnie do przodu Czas na fototrawionkę przy podwoziu Po pomalowaniu I po zaaplikowaniu. W komorach widoczny lekki chipping Tak na razie prezentuje się dół. Jak widzicie dałem też już lekki postshading. Góra otrzymała bardzo delikatne pociągnięcia aluminium w kilku liniach podziałowych plus otarcia gdzieniegdzie. A tu na zbliżeniu fragment skrzydła - pokusiłem się o delikatna próbę niebieskiego washa od Vallejo i stwierdzam, że się broni. I co Wy na to? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Na samolotach się nie znam, więc się wypowiem. Malowanie, jak na razie bardzo mi się podoba. Ciekaw jestem, jak robiłeś to cieniowanie na dole i na górze (farba, rozcieńczenie, ciśnienie, nazwiska... nie to chciałem...). No. Natomiast określenie "bardzo delikatne pociągnięcia aluminium" nie odpowiada temu co widać, bo w tej skali obicia są - jak na mój gust - zbyt mocne. Ja bym chyba robił je kredką, powinny być wtedy delikatniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Jup, jak Zaruk prawi, bardziej powinieneś iść w stronę przetarc niż obić, zresztą to były w miarę nowe maszyny więc jeszcze niezbyt mocno styrane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Ilość i miejsce tych obić jest ok, jednak dodałbym do już istniejących delikatnie zinc chromate green, zamiast zostawiać takie gołe aluminium (chyba, że jest to w planie jeszcze ) Natomiast co do malowania to staraj się unikać w preshaidingu lub postshaidingu czystego koloru czarnego. Ja do postshaidingu używam mieszanku brązu z domieszką czarnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi