Skocz do zawartości

Douglas SBD Dauntless 1:72 Hobby 2000

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, zaruk napisał:

Na samolotach się nie znam, więc się wypowiem. Malowanie, jak na razie bardzo mi się podoba. Ciekaw jestem, jak robiłeś to cieniowanie na dole i na górze (farba, rozcieńczenie, ciśnienie, nazwiska... nie to chciałem...). No. Natomiast określenie "bardzo delikatne pociągnięcia aluminium" nie odpowiada temu co widać, bo w tej skali obicia są - jak na mój gust - zbyt mocne. Ja bym chyba robił je kredką, powinny być wtedy delikatniejsze.

Jakie mam dokładnie ciśnienie to sprawdzę wieczorem i dam znać, bo nie pamiętam :) Cieszę się, że Ci się podoba. To co widzisz to rezultat nałożenia czarnego podkładu - w sumie robiłem tak pierwszy raz. Farba tu stosowana to AK Real Color. Rozcieńczenie - klasycznie czyli do konsystencji mleka :) Z podkładem pracuję tak, że na początek dosłownie mgiełkę po mgiełce farby daję na tę czerń, przykrywam bardzo powoli. Dzięki temu lepiej kontroluję ewentualne zacienienia i jestem w stanie zatrzymać wszystko zanim przykryję za mocno. To powolny proces, ale daje niezłe rezultaty. Potem daję postshading. W tym wypadku mocno rozcieńczona czerń, tak 1:10. Ale znalazło się tu też miejsce dla rozcieńczonej granatowej. Ciśnienie jak przy pracy z kolorem bazowym i tu też bardzo delikatne nakładanie wzdłuż linii podziałów i w miejscach teoretycznie bardziej zacienionych.

W sumie to chyba tyle. 

13 minut temu, piotr2498 napisał:

Ilość i miejsce tych obić jest ok, jednak dodałbym do już istniejących delikatnie zinc chromate green, zamiast zostawiać takie gołe aluminium (chyba, że jest to w planie jeszcze 😉 ) Natomiast co do malowania to staraj się unikać w preshaidingu lub postshaidingu czystego koloru czarnego. Ja do postshaidingu używam mieszanku brązu z domieszką czarnego :) 

Tak, chromian cynku w planie. I będzie go więcej.

A ten brąz ciekawa sprawa - dzięki.

Edytowane przez kozborn
  • Like 1

BTW rdzy na Dauntlessach nie uświadczysz, prawda? Bo bardzo mnie korci by dać jej trochę, ale jakoś nie dopatrzyłem się ani na zdjęciach, ani na modelach

Kolejne wieści.

Niestety chipping gąbką chromianem na skrzydłach kompletnie mnie nie zadowalał. Dwa razy musiałem zmywać całość, za trzecim razem zdecydowałem się na coś, czego nie robiłem wcześniej - sól. W nadziei, że odpryski będą trochę bardziej naturalne. Jak na pierwszy raz z tą techniką, stwierdzam, że mogło być gorzej, ale chyba będą to jeszcze poprawiał... Stwierdzam, że jest tego za dużo. Brzegi odprysków lekko zaznaczyłem jeszcze aluminium i moim zdaniem odpryski wyglądają z tym lepiej - ale jest ich za dużo... także mam jeszcze tam sporo roboty... Sądzę, że będzie to jeszcze lepiej wyglądać gdy dojdzie czarny pas kalkomanii wzdłuż nasady skrzydła po obu stronach.

IMG_20220113_234459_1.thumb.jpg.d9b00dbc7fadeadad1f64856266653af.jpgIMG_20220113_234436_1.thumb.jpg.87db341ea54954fd98b35ce9e8a4a8e0.jpgIMG_20220113_234426.thumb.jpg.bfcf9130a5719f259b07670979ca88a0.jpgIMG_20220113_234406_1.thumb.jpg.3a184bbfee1b2dc143957a68357e4d37.jpg

Także nie ma co się przywiązywać do tych zdjęć, bo raczej to się mocno zmieni :)

A tutaj mamy Dauntlessa tuż przed nakładaniem jasnego filtra na lotki

IMG_20220113_232428_1.thumb.jpg.f917b2ad8986799ee64b0fca43cf9a4a.jpg

I rezultat na zbliżeniu - lekko przyciemniłem i trochę podrasowałem kolor żeby było widać różnicę - na żywo jest to lepiej widoczne. 

IMG_20220113_234251_1.thumb.jpg.89cf133e3f80b1623e44a9849c6df7c8.jpg

Edytowane przez kozborn

Całkiem ciekawie wyszło. Kilka razy bawiłem się solą, jednak teraz już tylko lakierem do włosów. Według mnie dużo lepsza kontrola nad tym co powstaje. Generalnie jest fajnie :super:

7 minut temu, kapsel napisał:

Całkiem ciekawie wyszło. Kilka razy bawiłem się solą, jednak teraz już tylko lakierem do włosów. Według mnie dużo lepsza kontrola nad tym co powstaje. Generalnie jest fajnie :super:

Dzięki, ale jeszcze raz to zerwę i zrobię jednak delikatniej. Nie widziałem nigdzie na zdjęciach tak obitego Dauntlessa :)

Bardzo dziwne te "odpryski" Raczej to wygląda jak łuszczenie się farby płatami.

1 minutę temu, kozborn napisał:

jeszcze raz to zerwę i zrobię jednak delikatniej.

Zdecydowanie dobry pomysł :super:

• Thanks 1

@abtb Tak właśnie zamierzam. Będzie w zasadzie kilka ziarenek tu i ówdzie. Naprawdę symbolicznie. Weathering w tym modelu chcę  ogarnąć raczej tylko pigmentem i przydymieniem.

Edytowane przez kozborn

Jestem na nie. Wygląda to jak odpadająca płatami farba na japoncach, a w Dauntlessach się farba przecierała. Ja bym to zostawił bez zadnych zabaw, bo to o krok o popsucie fajnego modelu 

s-l1600.thumb.jpg.9d9cc61ec9e6d761b625fd65747f37eb.jpg

Jeśli zdecydowałeś się na poprawę to odpuść sobie tę sól a może lepiej będzie tym lakierem do włosów. Ja bym kombinował w tym kierunku. Nie drapałbym wykałaczką tylko przecierał delikatnie gąbeczką po nawilżonej powierzchni.

Takie przetarcia to lakier do włosów, a pozniej wukałaczka, pędzelek, gąbeczka. Tyle ze teraz odpusciłbym robienie tego na siłe. Jak walniesz tam syf olejami to tez bedzie dobrze.

19 minut temu, Moses napisał:

Tyle ze teraz odpusciłbym robienie tego na siłe. Jak walniesz tam syf olejami to tez bedzie dobrze.

Zgadzam się. Przewiduję więcej szkody z tych obić, niż korzyści.

Edytowane przez zaruk

Takie przetarcia jak na zdjęciu, które zamieścił kolega można zrobić za pomocą przetarć gąbkami ściernymi o odpowiednich gradacjach + lakier do włosów z wykałaczką, dla punktowych odrapań, tylko że wtedy musiałbyś wykonać malowanie modelu w kolejności srebrna farba -> farba podkładowa -> kolor bazowy. To tak na przyszłość :) A co do tych czarnych pasów, to radziłbym spróbować je wymalować niż kłaść kalki. Farba zawsze wygląda lepiej niż kalka, a zamaskowanie tego nie jest jakoś mocno skomplikowane i czasochłonne :) 

Edytowane przez piotr2498
  • Like 1

@zaruk @piotr2498 @Moses nie pracowałem jeszcze z lakierem... Jakiś dobry samouczek polecacie?

A co do kalki - chciałbym dać tam mimo wszystko kalkę, ponieważ nie jestem do końca zadowolony ze spasowania skrzydła z prawej strony z kadłubem. Jest tam szpara, której nie udało mi się zniwelować. I kalka ją lepiej przykryje, bo z tego co widziałem, to idzie właśnie tam.

11 minut temu, kozborn napisał:

A co do kalki - chciałbym dać tam mimo wszystko kalkę, ponieważ nie jestem do końca zadowolony ze spasowania skrzydła z prawej strony z kadłubem. Jest tam szpara, której nie udało mi się zniwelować. I kalka ją lepiej przykryje, bo z tego co widziałem, to idzie właśnie tam.

Wydaje mi się, że kalka raczej się wpasuje w tą szparę po zastosowaniu płynów zmiękczających, i szpara nadal będzie widoczna, a poza tym na niwelowanie takich szpar polecam szpachlę i patyczek nasączony rozcieńczalnikiem (np. MLT)

9 minut temu, kozborn napisał:

nie pracowałem jeszcze z lakierem... Jakiś dobry samouczek polecacie?

Też nie pracowałem, bo podobno lakier lakierowi nierówny.

Dlatego kupiłem 2 różne lakiery Mig-a:

eacuzeib0st-600x600.jpgImage 1

Ten pierwszy powoduje, że po namoczeniu jest trudniej usunąć farbę. W związku z czym, nie odchodzi całymi płatami tylko trzeba ją dość solidnie "wydrapać". Stąd pewnie nazwa.

A tutaj przykłądowy film:

Tyle, że gość nałożył tego lakieru bardzo dużo więc farba złazi mu  latwo.

Decyzja podjęta spróbujemy z lakierem.

Trzymajcie kciuki.

Obiecuję, że będzie delikatnie.

Może dziś, na pewno w weekend.

30 minut temu, Moses napisał:

Odpowiednik lakieru do włosów "strong" i normalnego 😉

Ktoś kiedyś napisał, że płyn do mycia aero tamki można z powodzeniem stosować jako jako cement thin bo różnica czegoś tam to 1% i bynajmniej nie w cenie :)