RH Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Wyjechał z KWM-RH filia pancerna , ostatni model w tym 2021 roku ( w sumie udało mi sie sklecić 20 szt:( ) czyli mówiąc po robotniczemu nie wykonałem normy . W tamtym roku było ponad 30 ! Model 1:35 Tamiya T-72 M1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Fajnie wyszedł. Taki w miarę czysty ale nie defiladowy. Jeżeli cokolwiek zmieniać to może ewentualnie ciut mocniejszy wash w zagłębieniach i przetarcia na przetłoczeniach błotników - chyba że są ale na fotkach nie wyszły. Podstawowy kolor to jaka farba (producent i numer) - wyszedł fajny LWP Olive Green półmatowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Czołg zrobiny raczej tak dla relaksu ,dla siebie , nie wystawowy ,washe dawałem ,troszkę kurzu ,ale zdjęcia nie uchwyciły ,detali .Nie jestem rekinem fotografii Kalki użyłem z Toro-Model 35D38 1 Brygada Pancerna 1 Warszawska Dywizja Zmechanizowana Lata 80-te, W originale nie powinno być wyrzutników świec dymnych ,ale podobały mi się więc trochę pofantazjowałem ,a co tam ! A tak ogólnie to powiem ( może sie to nie spodobać narodowcom i innym elementom ,) ale te rosyjskie i radzieckie pojazdy coś w sobie mają ,szczególnie seria T (55,62,64,80 90 ) może nie są to Abramsy ,Leopardy ale są po prostu fajne ,i dodam z w poczekalni leży trochę pudelek tej radzieckiej i rosyjskiej myśli Edytowane 28 Grudnia 2021 przez RH 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Michal_G napisał: Fajnie wyszedł. Taki w miarę czysty ale nie defiladowy. Jeżeli cokolwiek zmieniać to może ewentualnie ciut mocniejszy wash w zagłębieniach i przetarcia na przetłoczeniach błotników - chyba że są ale na fotkach nie wyszły. Podstawowy kolor to jaka farba (producent i numer) - wyszedł fajny LWP Olive Green półmatowy. Użyłem zestawu HATAKA pakt warszawski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Model ok ale takie modele to już się proszą o elementy fototrawione , które by ożywiły tę bryłę pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 10 godzin temu, bulik58 napisał: Czemu nie powinno byc wyrzutnikow swiec dymnych ... masz na mysli prawdziwy pojazd z tym nr. na wiezy czy tez ta wersje czolgu? Pojazd z tym numerem ,Na schemacie z kalek Toro ,ten czolg nie posiada tych elementów ,i tym sie posiłkowałem ,bo nie znalazłem żadnej fotografii http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d38e.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 RH - a masz zdjęcie oryginału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 2 godziny temu, martinello napisał: RH - a masz zdjęcie oryginału ? Niestety nie mam ,o czym juz pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) To może Gajowy z Wąsami ma to zdjęcie ? Bo być może to wersja M a nie M1 jak w modelu tamiya. Swoją drogą rzut boczny z instrukcji kalkomanii to słaba referencja. Edytowane 30 Grudnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Ten czołg ze schematu Toro to wersja M, a wiec nie tylko bez granatów, ale też wieża ma inny kształt niż M1. Od biedy można by zaszpachlować dziury pod wyrzutniki bo sama wieża Tamiya też nie oddaje dobrze wersji M1. Ale jeszcze jeden feler - w wersji M nie było dodatkowej płyty pancernej na przednim pancerzu, więc cały detal do gruntownego zeszlifowania i odtworzenia. Ogólnie byłoby trochę roboty ze zrobieniem wersji M. Można by też dokupić wieżę i przód kadłuba od SBS ale to już mocne koszty by były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 2 godziny temu, martinello napisał: To może Gajowy z Wąsami ma to zdjęcie ? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Zawsze jak widzę zdjęcie eMki z szachownicą i ekranami przeciwkumulacyjnymi to mnie nosi... Kiedyś zrobię ale jak wyliczałem z zestawu Tamiya i wszystkimi dodatkami (2 x SBS + traki + lufa) to będzie ok 500 zł a jeszcze będzie trochę trzeba poskreczować. Osobiście się narazie wstrzymuję bo liczę, że Trumpek przy tylu wydanych wersjach T-72 weżnie się kiedyś za eMkę. Od biedy Ural tez może być. No poprostu cudne są te czołgi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Nooo , można sie pogubić Kiedyś myślałem że róznice w T34 i Shermanach są najbardziej "zakręcone ", ale jak lekko wszedłem w temat T72 to zmieniłem zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, TAW napisał: Zawsze jak widzę zdjęcie eMki z szachownicą i ekranami przeciwkumulacyjnymi to mnie nosi... Kiedyś zrobię ale jak wyliczałem z zestawu Tamiya i wszystkimi dodatkami (2 x SBS + traki + lufa) to będzie ok 500 zł a jeszcze będzie trochę trzeba poskreczować. Osobiście się narazie wstrzymuję bo liczę, że Trumpek przy tylu wydanych wersjach T-72 weżnie się kiedyś za eMkę. Od biedy Ural tez może być. No poprostu cudne są te czołgi! Gorzej, że ja kupiłem niewłaściwą wieżę od SBS i czeka mnie skrawanie w żywicy. Przednia płytę też da się zeskrobać bez kupowania aftermarketu. Dzięki za zdjęcie Edytowane 30 Grudnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 48 minut temu, martinello napisał: Gorzej, że ja kupiłem niewłaściwą wieżę od SBS i czeka mnie skrawanie w żywicy. Przednia płytę też da się zeskrobać bez kupowania aftermarketu. A którą wieżę wziąłeś? Przednia płytę można oczywiście skrobać ale gotowiec też jest bardzo fajny i mniej pracochłonny. Podstawowy detal ma już na miejscu, osłonyprzewodów bardzo ładnie odlane, że robienie z drutu nawet niewiele tam wniesie no i do tego w zestawie całkiem bogate oblachowanie (m. innymi falochron, uchwyty na linę, zapinki do zasobników i obejmy na zbiorniki. Naprawdę niegłupi zestaw. Poczekam trochę aż sprawa ostatniego czarnego piątku ucichnie , zrobię jakieś zaległe pudła żeby żona widziała że jest ruch w interesie i może za rok walne grube zamówienie pod T-72 M. Chyba, że na horyzoncie pojawi się taki w planach jakiegoś producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Kupiłem A/M1 a powinienem M. Falochron i inne blaszki nie są mi potrzebne, mam blaszkę Voyagera dedykowana do t-72 tamiya. Dałem ogłoszenie o zamianie, ale nie ma chętnych RH przepraszam za zaśmiecanie wątku... Edytowane 30 Grudnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi