pmroczko Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Słuchaj, nie znam tego miejsca i jego historii, ale patrząc na ten budynek wydaje mi się, że on był odbudowany. Jeden bardzo charakterystyczny szczegół, zobacz pod oknem z czerwonymi firankami, pozostałości okienek piwnicznych. Budynki, które trochę postoją maja taką dziwną tendencję do "wchodzenia w glebę" i to jest tu widoczne. No i na upartego ilość pięter się zgadza z opisem - więc moim zdaniem jest to prawdopodobne, że on był zniszczony, może wypalony - ale odbudowany. Ciekawe, czy ktoś by miał zdjęcia np. sprzed wojny? Pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Wg. mnie ten budynek na 99% był odbudowany. Porównajcie kamienicę w tle ze zdjęcia: prosta wręcz typowa, prosta, natomiast ten budynek jest mocno współczesny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2022 Co by nie było, że się obijam... Powoli montuję bazę. Niestety przyrząd do cięcia kątów już się wysłużył i rozchodzą się listewki. Muszę kupić nowy i od nowa je przyciąć i wkleić: Tymczasem pytanie: z czego najlepiej robić budynek? Kiedyś ( w 35) ryłem z karton-gipsu, ale czy do 72 się nada i czy nie jest to przestarzała metoda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 W dniu 31.01.2022 o 09:05, neptun1939 napisał: Co by nie było, że się obijam... Powoli montuję bazę. Niestety przyrząd do cięcia kątów już się wysłużył i rozchodzą się listewki. Muszę kupić nowy i od nowa je przyciąć i wkleić: Tymczasem pytanie: z czego najlepiej robić budynek? Kiedyś ( w 35) ryłem z karton-gipsu, ale czy do 72 się nada i czy nie jest to przestarzała metoda? Może niekoniecznie ta skala o którą pytasz, ale można wycinać naprawdę cienkie paski materiału ze styroduru, tutaj mały tutorial https://www.youtube.com/watch?v=B7y0QMzAp5w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Lutego 2022 Autor Share Napisano 12 Lutego 2022 Pierwsza część figur gotowa w 75%: Powoli powstaje też projekt kamienicy ( prawie gotowy - pozostało go przeskalować, bo za duży zrobiłem szkic) - dziś będzie gotowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 24 Maja 2022 Share Napisano 24 Maja 2022 trochę cieniowania i więcej kolorów skóry by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 27 Maja 2022 Autor Share Napisano 27 Maja 2022 W dniu 24.05.2022 o 21:39, copycat napisał: trochę cieniowania i więcej kolorów skóry by się przydało. Cieniowania i kolorów na czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 myślę że chodzi o skórę więc cieniowanie na twarzach i dłoniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 28 Maja 2022 Autor Share Napisano 28 Maja 2022 17 godzin temu, M.A.V. napisał: myślę że chodzi o skórę więc cieniowanie na twarzach i dłoniach Poprawię za jakiś czas ( lipiec?). Tylko kupię zestaw akryli do cieniowania Twarzy. Na chwilę obecną brak funduszy, a w czerwcu też nie zapowiada się bym wyłuskał na ten zakup... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 23 Października 2022 Autor Share Napisano 23 Października 2022 W temacie teoretycznie nic się nie dzieje bo nie ma relacji na forum. Prawda jest jednak znacznie inna. Głowiłem się nad tą winietką i doszedłem do wniosku, że wystawienie ściany wysokiej na 17 cm na podstawce 10x10 jest bezsensowne, bo się to wszystko zgubi. A też takie robienie fragmentu 1-2 piętra i ucięcie w powietrzu budynku do mnie nie przemawia. Postanowiłem, że rozbuduję winietkę do większej dioramy. Raz, że będzie to lepiej wyglądało, dwa odda kontekst przedstawianej scenki. No i trzy - chyba najważniejsze - każdy z nas z czasem zaczyna borykać się z brakiem miejsca na swe prace. Doszedłem do wniosku, że lepiej zrobić jedną dużą i porządną dioramę z kupą sprzętu i figur, niż robić dajmy na to 10 małych winietek, co zajmą więcej miejsca.... W chwili obecnej gromadzę figurki i sprzęt na tą dioramę. Docelowo chcę dać 5-7 T-34 ( zarówno 76 "Miki Mouse" jak i 85 jeden jako płonący wrak), jakiś cywilny pojazd spalony, Pewnie dojdzie też jakiś zniszczony niemiecki pojazd opancerzony. Całość zostanie uzupełniona kupą figur by ukazać walki wewnątrz kamienic. W chwili obecnej z pewników na dioramę ( figury to): Sowieci i Wojsko Polskie: - Obsługa haubicy ze Zvezdy i FtF - Saperzy sowieccy i figurki "Berlin 1945" ze Zvezdy - są na etapie wykańczania - dziś zmaluję im "paczałki" i 6 z 9 będzie gotowych + dwie zaawansowane w 70% - Italeri 6057 Russian Infantry WWII i 6069 Russian Infantry- kilkanaście figur - HAT 8263 Russian Tank Riders (kilkanaście figur - Pegasus 7498 Soviet Infantry (Winter And Summer Uniforms) - też kilkanaście figur Niemcy: - Italeri: 6068 German Elite Troops, 6022 German Infantry, 6151 German Infatry in Winter Uniforms ( kilkanaście figurek z obu zestawów wybiorę, które będą mi najbardziej odpowidać pozycjami) - Pegasus 7228 German Infantry in Berlin 1945 - White Stork Miniatures F72041 "Medic! Medic!" - FC ModelTrend 72424 Fallen/wounded German soldiers Z prac to planowanie wymiarów dioramki. Ćwiczę też zabawę ze styrodurem przerabiając zestawową podstawkę pod sowieckich saperów od Zvezdy. Jest to dopiero początek prac nad nią: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 25 Października 2022 Share Napisano 25 Października 2022 T-34/76 w Berlinie to raczej mało prawdopodobne - toż to gwardyjskie jednostki pancerne były, pierwsze w kolejce do 85-ek. Nadal kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 19 Marca 2023 Autor Share Napisano 19 Marca 2023 Nauka gruzowania ciąg dalszy, prawie na finiszu. I niespodzianka po washu z olejnych - wypaliło? nadtopiło ? Styrodur, dlatego musiałem dać tą belkę opaloną w rogu by to ukryć: Grupuję też dalszą część materiału modelarskiego na dioramę. W kwietniu najpewniej zacznę robić pierwszy czołg na dioramę - T-34/85 ze Zvezdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 25 Marca 2023 Share Napisano 25 Marca 2023 Gruz super! Tylko miejscami krawędzie ceglanych ścian za ostre, jak nożem odcięte. Ale to proste do małej korekty w kolejnym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Gruz miejscowo popsikany Africa Yellow. pozostało i drzewa olejami potraktować i będzie. Za niedługo ( po Fw 190 A-8) wjedzie na warsztat pierwsza T-34/85 (model Zvezdy) przeznaczona na tą dioramkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Maja 2023 Autor Share Napisano 1 Maja 2023 Warsztat teciaków ruszył: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi