hlystek Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Jak się tak napatrzę na ten model, to nienawidzę że aż strach..:D Mam coraz większą chęć na Hasegawę. szkoda że ponitowana nie jest jak Nischimo. Widać ilość włożonej pracy, efekt jest coraz ciekawszy. No i tempo podziwiam. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 1 godzinę temu, kapsel napisał: Szkło tylnego strzelca przyłapane na clearfix, wystaje ponad obrys kadłuba. Finalnie trzeba będzie dać rozpórkę przed wklejeniem na stałe. Pomimo niedogodności dobrze jest przemóc się i nauczyć wklejać każdą możliwą szklarnię przed malowaniem. Po pierwsze masz większą kontrolę nad odcieniem tego elementu który dość często różni się kolorystycznie od reszty modelu, a widać to od razu, po drugie unikasz wszelkich niespodzianek związanych z niespasowaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Godzinę temu, hlystek napisał: Jak się tak napatrzę na ten model, to nienawidzę że aż strach..:D Mam coraz większą chęć na Hasegawę. szkoda że ponitowana nie jest jak Nischimo. Jakościowo Hasegawa bije na głowę tego starego dziadka... poza tym sam dołożyłem sobie roboty chcąc wzbogacić miniaturę - teraz gdybym zaczynał od początku dałbym to co proponuje zestaw. Nie przewiduję fajerwerków po skończeniu, ale dziękuję za kibicowanie i wiarę że może wyjść z tego coś więcej niż łaciate pośmiewisko Godzinę temu, barszczo napisał: Pomimo niedogodności dobrze jest przemóc się i nauczyć wklejać każdą możliwą szklarnię przed malowaniem. Po pierwsze masz większą kontrolę nad odcieniem tego elementu który dość często różni się kolorystycznie od reszty modelu, a widać to od razu, po drugie unikasz wszelkich niespodzianek związanych z niespasowaniem. Masz rację barszczo. Normalnie to tylne szkło wkleiłbym już na stałe, ale inaczej wystająca obrotnica km-u przysparzałaby problemów w malowaniu tego obszaru. Zobaczymy co z tego wyjdzie... jakoś morale słabnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 14 minut temu, kapsel napisał: jakoś morale słabnie Nawet nie próbuj, dobrze idzie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 W ramach relaksu i by zagłuszyć myśli o problemach zacząłem bawić się kołpakami. Pierwszy raz w życiu coś takiego robię. Zostało dać jeszcze po jednym najszerszym pasku prawie na wierzchołkach. Nie bardzo wiem jak to ogarnąć bo taśma nie układa się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Spróbuj wyciąć paski taśmy przy pomocy krzywika. Trzeba znaleźć odpowiednią krzywiznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Możesz spróbować też wyciąć odpowiednio małe okręgi z taśmy za pomocą cyrkla z zamontowanym ostrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Patrzac na to jak wyprowadziłes powierzchnie, dodatki i nitowanie bedzie powód do zazdrości i ozdoba kolekcji a nie pośmiewisko:D Wnękami się nie przejmuj, to chyba rówieśnik łosia z ZTS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Ciekaw jestem jak ta tylna owiewkę wyciagniesz - trzymam kciuki!! Ja majstrom jak mi drzwi tak wstawili to ćwierć wałki kazałem wklejać BTW. Fajny pomysł z gąbką, muszę też tak spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Co do pasków to jest taśma maskująca od tamki do krzywizn - rozważałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Tak alienus, mam tę taśmę ale jest dość gruba i podwija się przy nakładaniu. Co do szkła to idealnie nie będzie. Tego jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) 7 minut temu, alienus napisał: Co do pasków to jest taśma maskująca od tamki do krzywizn - rozważałeś? Na tych kołpaczkach? Powodzenia życzę. Mam 2 mm mnie się nie udało. Bardzo dobrze układa się folia Oramask / jak ana maskach montexu/ ale właśnie docinana po okręgu. Edytowane 23 Stycznia 2022 przez marek d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Mam metr Oramask więc będę próbować w niej wycinać te paseczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2022 Miałem sobie dać dziś na wstrzymanie i odpuścić walkę z paseczkami, ale nie dawało mi to spokoju Dzięki wskazówkom, wyciąłem paski w folii Oramask. Wymagają ustawienia, ale są tej samej szerokości i układają się dużo lepiej niż taśma Tamiya. Uważam że to dobry kierunek. Dziękuję Koledzy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 W dniu 23.01.2022 o 14:48, kapsel napisał: W ramach relaksu i by zagłuszyć myśli o problemach zacząłem bawić się kołpakami. Pierwszy raz w życiu coś takiego robię. Zostało dać jeszcze po jednym najszerszym pasku prawie na wierzchołkach. Nie bardzo wiem jak to ogarnąć bo taśma nie układa się dobrze. A może patyczek w uchwyt wiertarki i małym pędzlem, patyczkiem, drucikiem? Problemem może być zachowanie symetrii kołpak do kołpaka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 A może szablon z 3 szparkami i kręcić przy malowaniu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 No dobra... po kilku próbach z cyrklem i pęsętą w dłoniach machnąłem te kołpaczki. Oczywiście nie jest idealnie ( jak wszystko u mnie ), ale zostawiam już tak jak jest. Przedsmak malowania kamuflażu za mną. Pora zająć się ostatnimi poprawkami na modelu i mieszać Grey Green. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Może być daje radę. No chyba że masz jakiś niedosyt. Myślę że na orginale też idealnie nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 Prześpię się z tym i na spokojnie zastanowię. Myślę że już bez takiego stresu da się to poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 1 godzinę temu, kapsel napisał: Myślę że już bez takiego stresu da się to poprawić Ale co? Dobrze to wygląda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 Dzięki barszczo są delikatne nierówności w miejscach gdzie folia nachodziła na siebie zataczając pełny okrąg. Łatwo to będzie można skorygować myślę i ze dwa-trzy miejsca zasługują na retusz. Reszta jest tak słabo widoczna gołym okiem, że dopiero zdjęcia wyłapują mikro nierówności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 Ujdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 2 godziny temu, kapsel napisał: Reszta jest tak słabo widoczna gołym okiem, że dopiero zdjęcia wyłapują mikro nierówności. A lupę Pan masz? Widzisz wtedy przed wykonaniem zdjęć i poprawiasz Pan. I się Pan nie musisz tłomaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 26 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2022 Nie mam lupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 26 Stycznia 2022 Share Napisano 26 Stycznia 2022 50 minutes ago, kapsel said: Nie mam lupy Na co ci lupa jak masz telefon z aparatem. Robisz zdjęcie zoom x3 i masz wszystko jak na dłoni, pozostaje refleksja czy to poprawić skoro jest takie mikro czy jest "wystarczająco dobre" i siup na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi