Skocz do zawartości

1/48 Nichimo Kawasaki Ki-45 Toryu

kapsel

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się tak napatrzę na ten model, to nienawidzę że aż strach..:D Mam coraz większą chęć na Hasegawę. szkoda że ponitowana nie jest jak Nischimo. Widać ilość włożonej pracy, efekt jest coraz ciekawszy. No i tempo podziwiam. Powodzenia

• Thanks 1

1 godzinę temu, kapsel napisał:

Szkło tylnego strzelca przyłapane na clearfix, wystaje ponad obrys kadłuba. Finalnie trzeba będzie dać rozpórkę przed wklejeniem na stałe. 

Pomimo niedogodności dobrze jest przemóc się i nauczyć wklejać każdą możliwą szklarnię przed malowaniem. Po pierwsze masz większą kontrolę nad odcieniem tego elementu który dość często różni się kolorystycznie od reszty modelu, a widać to od razu, po drugie unikasz wszelkich niespodzianek związanych z niespasowaniem.

• Thanks 1

Godzinę temu, hlystek napisał:

Jak się tak napatrzę na ten model, to nienawidzę że aż strach..:D Mam coraz większą chęć na Hasegawę. szkoda że ponitowana nie jest jak Nischimo. 

Jakościowo Hasegawa bije na głowę tego starego dziadka... poza tym sam dołożyłem sobie roboty chcąc wzbogacić miniaturę - teraz gdybym zaczynał od początku dałbym to co proponuje zestaw. Nie przewiduję fajerwerków po skończeniu, ale dziękuję za kibicowanie i wiarę że może wyjść z tego coś więcej niż łaciate pośmiewisko  :piwo:

Godzinę temu, barszczo napisał:

Pomimo niedogodności dobrze jest przemóc się i nauczyć wklejać każdą możliwą szklarnię przed malowaniem. Po pierwsze masz większą kontrolę nad odcieniem tego elementu który dość często różni się kolorystycznie od reszty modelu, a widać to od razu, po drugie unikasz wszelkich niespodzianek związanych z niespasowaniem.

Masz rację barszczo. Normalnie to tylne szkło wkleiłbym już na stałe, ale inaczej wystająca obrotnica km-u przysparzałaby problemów w malowaniu tego obszaru. Zobaczymy co z tego wyjdzie... jakoś morale słabnie :benc:

W ramach relaksu i by zagłuszyć myśli o problemach zacząłem bawić się kołpakami. Pierwszy raz w życiu coś takiego robię. Zostało dać jeszcze po jednym najszerszym pasku prawie na wierzchołkach. Nie bardzo wiem jak to ogarnąć bo taśma nie układa się dobrze.

KRKSmgm.jpeg

Tak alienus, mam tę taśmę ale jest dość gruba i podwija się przy nakładaniu. Co do szkła to idealnie nie będzie. Tego jestem pewien. 

7 minut temu, alienus napisał:

Co do pasków to jest taśma maskująca od tamki do krzywizn - rozważałeś?

Na tych kołpaczkach?  Powodzenia życzę.

Mam 2 mm  mnie się nie udało.

Bardzo dobrze układa się folia Oramask   / jak ana maskach montexu/   ale właśnie docinana po okręgu.

Edytowane przez marek d
  • Thanks 1

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Mam metr Oramask więc będę próbować w niej wycinać te paseczki. 

Miałem sobie dać dziś na wstrzymanie i odpuścić walkę z paseczkami, ale nie dawało mi to spokoju 😆

Dzięki wskazówkom, wyciąłem paski w folii Oramask. Wymagają ustawienia, ale są tej samej szerokości i układają się dużo lepiej niż taśma Tamiya. Uważam że to dobry kierunek.

Dziękuję Koledzy :piwo:

TkIkC2V.jpeg

• Like 4

W dniu 23.01.2022 o 14:48, kapsel napisał:

W ramach relaksu i by zagłuszyć myśli o problemach zacząłem bawić się kołpakami. Pierwszy raz w życiu coś takiego robię. Zostało dać jeszcze po jednym najszerszym pasku prawie na wierzchołkach. Nie bardzo wiem jak to ogarnąć bo taśma nie układa się dobrze.

KRKSmgm.jpeg

A może patyczek w uchwyt wiertarki i małym pędzlem, patyczkiem, drucikiem? Problemem może być zachowanie symetrii kołpak do kołpaka 

• Thanks 1

No dobra... po kilku próbach z cyrklem i pęsętą w dłoniach machnąłem te kołpaczki. Oczywiście nie jest idealnie ( jak wszystko u mnie 😝 ), ale zostawiam już tak jak jest. Przedsmak malowania kamuflażu za mną. 

8wjtVPc.jpeg

Pora zająć się ostatnimi poprawkami na modelu i mieszać Grey Green. 

• Like 4

Prześpię się z tym i na spokojnie zastanowię. Myślę że już bez takiego stresu da się to poprawić wink3

Dzięki barszczo :piwo: są delikatne nierówności w miejscach gdzie folia nachodziła na siebie zataczając pełny okrąg. Łatwo to będzie można skorygować myślę i ze dwa-trzy miejsca zasługują na retusz. Reszta jest tak słabo widoczna gołym okiem, że dopiero zdjęcia  wyłapują mikro nierówności. 

• Like 1

2 godziny temu, kapsel napisał:

Reszta jest tak słabo widoczna gołym okiem, że dopiero zdjęcia  wyłapują mikro nierówności. 

A lupę Pan masz? Widzisz wtedy przed wykonaniem zdjęć i poprawiasz Pan. I się Pan nie musisz tłomaczyć.

50 minutes ago, kapsel said:

Nie mam lupy 

Na co ci lupa jak masz telefon z aparatem.
Robisz zdjęcie zoom x3 i masz wszystko jak na dłoni, pozostaje refleksja czy to poprawić skoro jest takie mikro czy jest "wystarczająco dobre" i siup na forum 😉