meser262 Napisano 12 Stycznia 2022 Share Napisano 12 Stycznia 2022 22 minuty temu, robertmodelarz napisał: Co do pojemnika na anteny to nie mam pojęcia jak on wyglądał, pierwszy raz dopiero go zobaczyłem. W modelu to część D9 W oryginale to tak wygląda - z boku i z góry Pozdrawiam Krzysztof 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2022 8 minut temu, meser262 napisał: W modelu to część D9 W oryginale to tak wygląda - z boku i z góry Pozdrawiam Krzysztof Ten już przykleiłem -część D-9 jest na swoim miejscu. Co w takim razie jest na tyle pojazdu -zaznaczone czerwoną strzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim Napisano 12 Stycznia 2022 Share Napisano 12 Stycznia 2022 Nieprecyzyjnie się wyraziłem - chodziło mi o pojemnik na dodatkowe maszty antenowe a nie na samą antenę. Zaznaczyłem ten element na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Stycznia 2022 Share Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Co w takim razie jest na tyle pojazdu -zaznaczone czerwoną strzałką. To pojemnik na maszty antenowe - tak jak Kolega wyżej napisał, To taki sam pojemnik jak na anteny - tylko krótszy i ciut grubszy, Mocowania tej "tuby" zaznaczyłem czerwonymi strzałkami. Na pojeździe oryginalnym są też widoczne na poprzedniej stronie - na fotce z odpowietrznikami zbiorników. Pozdrawiam Krzysztof PS Faktycznie tubę na anteny zapasowe Masz przyklejoną na miejscu. Przepraszam tak to jest jak tylko się czyta i nie ogląda zdjęć. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez meser262 PS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Lutego 2022 Autor Share Napisano 8 Lutego 2022 Kingtiger rozjaśniony do właściwego koloru pod kamuflaż z zestawu AK INTERACTIVE GERMAN DARK YELLOW MODULATION ACRYLIC PAINT SET . Gniazdo anteny RbModel na wieży dodałem później, nie jest widoczne na zdjęciu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 Ciąg dalszy mazań Kingtigera, w ruch poszły farby Gunze seria H: - 340 Fierld Green - 47 Red Brown Kolory najbardziej niemieckie ze wszystkich niemieckich. Poglądowe materiały na temat kamuflażu- tak to może wyglądać: Albo tak- przed walką: Już po zmianie właściciela: Takie kolorowanki też w Internecie znalazłem- chyba trochę SF: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Psik psik: Z ręki free styling. Edytowane 19 Lutego 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 Pytanie do Krzysztofa-meser262, czy Kingtiger już po zdobyciu przez Armię Czerwoną i upstrzeniu go napisami, miał krzyże na wieży- powyżej nr 502? Z materiału fotograficznego wynika, że potem zostały zamalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 Czołg dostał kalki, napis na błotniku jest nieco różny wymiarowo od tego w oryginale - chodzi o odstępy pomiędzy sekcjami błotnika. Nie mam innego taki dała Zvezda, waham się czy nad nr 502 nakleić krzyże. Mam jeszcze na to czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 W dniu 19.02.2022 o 17:13, robertmodelarz napisał: Pytanie do Krzysztofa-meser262, czy Kingtiger już po zdobyciu przez Armię Czerwoną i upstrzeniu go napisami, miał krzyże na wieży- powyżej nr 502? Z materiału fotograficznego wynika, że potem zostały zamalowane. Oczywiście że zamalowali. Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Lutego 2022 Autor Share Napisano 23 Lutego 2022 19 godzin temu, meser262 napisał: Oczywiście że zamalowali. Pozdrawiam Krzysztof Dziękuję bardzo za pomoc. Z czarno-białego zdjęcia wynika, że to ciemna barwa, prawdopodobnie zielona- stawiam na 4BO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 Proszę bardzo. Wokół krzyża widać moim zdaniem trzy kolory - Jest to najciemniejszy odcień farby. Takowym prawie zawsze w tej konfiguracji był brąz RAL 8017. Popatrz na kolejne porównanie - Sama plama jest bardzo podobna w odcieniu do kolorów namalowanych wcześniej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Marca 2022 Autor Share Napisano 5 Marca 2022 Czas na malowanie lin i narzędzi-do tego wykorzystam farby z zestawu A.MIG-7112: Rozmieszczenie sprzętu na bokach kadłuba: Tylna płyta i góra kadłuba: Trochę literatury na ten temat -Ammo Mig: 6503 Solution Book 04 - How to paint WWII German Late: I filmik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) Kingtiger został nieco przystrojony- etatowym wyposażeniem, którego nie zdążyli jeszcze ukraść żołnierze tj. liny, zapasowe ogniwa gąsienic, podnośnik, klocek oporowy, szekle. Pozostałe narzędzia, bardzo przydatne już zdążyły zmienić właściciela. Na swoje miejsce trafiły również aftermarketowe anteny. Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) Tak jak kolega bulik pisze - napisy rzucają sie w oczy, są jak od linijki. "a ja bym" je trochę potraktował białą farbą - zaciek, jakaś nieregularność..... No i to nie przechodzi... Ten ślad łączenia formy niszczy wzrok Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez enten 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 3 Kwietnia 2022 Share Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) do skasowania Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Maja 2022 Autor Share Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) Dziękuję bardzo za świetne antenowe materiały- próbowałem zdobyć gdzieś taką fototrawioną antenę: German WWII German AFV Stab Antenna Set Armorscale nr katalogowy S35-006 skala 1:35 Niestety firma padła- zostaje taka jak jest- czyli wiekowy -też niedostępy Dragon. Są jeszcze takowe: Star Antenna & Jig Set (for Tiger & Panther) Passion Models nr katalogowy P35-172J skala 1:35 są dostępne w Japonii za 18 USD : https://www.1999.co.jp/eng/10836526 Anteny + wysyłka= prawie koszt modelu!!!! Tasca zestaw nr 35-004 kiedyś też takie anteny robiła: Edytowane 2 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Maja 2022 Autor Share Napisano 2 Maja 2022 Nabyłem świetnej jakości -druk 3D, akcesoria od Przemka Przybulewskiego: - skrzynie amunicyjne - pociski - łuski Tak to trzeba będzie pstrokato pomalować: Znalazłem też instrukcję z kolorami Gunze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Maja 2022 Autor Share Napisano 3 Maja 2022 Skrzyneczki na amunicję: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja 2022 Autor Share Napisano 11 Maja 2022 Kupiłem lepszą antenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michael_Lange Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 Kilka elementów byłoby do poprawy. Teraz już pewnie po ptakach ale na przyszłość możne się przyda. 1. Osłona peryskopu kierowcy jest przesunięta za daleko w tył. 2. Do zaszpachlowania są otwory na włazie kierowcy i ładowniczego. Dwie rączki były tylko w późnym Jagdtigerze z tego co kojarzę. 3. Element nad osłona jarzma armaty przykleiłeś odwrotnie tj. zgodnie z instrukcja która wprowadza w błąd... chodzi o element O8. 4. Zaczepy dodatkowych gąsienic są źle przyklejone. 5. Do dodania drucik od celownika na dachu wieży i w peryskopie dowódcy z godziny 12. 6. Przeniesienia wymaga jedno gniazdo do przytwierdzenia dźwigu na dachu. Powinno być idealnie w linii z drutem od celownika i peryskopem dowódcy w kopule z godziny 12. 7. Czołg który wykonałeś w oryginale miał wczesną osłonę wentylatora wieży. Wg. materiału zdjęciowego wynika ze został wymieniony w późniejszym czasie ale zdjęcia z poligonu pokazują jeszcze starsza wersję. 8. Brak nożyc do ciecia drutu na tylnej pokrywie wentylatorów uwydatnił dziurę. 9. Otwór wlotu powietrza na płycie silnikowej opcjonalnie mógł by być z siatki bo imitacja dragonowi wyszła słabo. 10. Pomiędzy wlotami powietrza na płycie silnikowej jest element taki wałeczek powinien być pusty w środku (na wylot). 11. Opcjonalnie można by rozwiercić końcówki rur wydechowych i wstawić cienki drucik. 12. Z tego co widziałem na zdjęciach ten egzemplarz miał pancerne osłony rur wydechowych wykonane bez nadlewek. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 6 minut temu, Michael_Lange napisał: Kilka elementów byłoby do poprawy. Teraz już pewnie po ptakach ale na przyszłość możne się przyda. 1. Osłona peryskopu kierowcy jest przesunięta za daleko w tył. 2. Do zaszpachlowania są otwory na włazie kierowcy i ładowniczego. Dwie rączki były tylko w późnym Jagdtigerze z tego co kojarzę. 3. Element nad osłona jarzma armaty przykleiłeś odwrotnie tj. zgodnie z instrukcja która wprowadza w błąd... chodzi o element O8. 4. Zaczepy dodatkowych gąsienic są źle przyklejone. 5. Do dodania drucik od celownika na dachu wieży i w peryskopie dowódcy z godziny 12. 6. Przeniesienia wymaga jedno gniazdo do przytwierdzenia dźwigu na dachu. Powinno być idealnie w linii z drutem od celownika i peryskopem dowódcy w kopule z godziny 12. 7. Czołg który wykonałeś w oryginale miał wczesną osłonę wentylatora wieży. Wg. materiału zdjęciowego wynika ze został wymieniony w późniejszym czasie ale zdjęcia z poligonu pokazują jeszcze starsza wersję. 8. Brak nożyc do ciecia drutu na tylnej pokrywie wentylatorów uwydatnił dziurę. 9. Otwór wlotu powietrza na płycie silnikowej opcjonalnie mógł by być z siatki bo imitacja dragonowi wyszła słabo. 10. Pomiędzy wlotami powietrza na płycie silnikowej jest element taki wałeczek powinien być pusty w środku (na wylot). 11. Opcjonalnie można by rozwiercić końcówki rur wydechowych i wstawić cienki drucik. 12. Z tego co widziałem na zdjęciach ten egzemplarz miał pancerne osłony rur wydechowych wykonane bez nadlewek. Pozdrawiam Musisz się przyzwyczaić do tego poziomu, nie jakość a ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 (edytowane) Bardzo dziękuję za uwagi - to mój pierwszy Kingtiger - za wyjątkiem paru zdjęć i instrukcji z modelu - nie mam do niego żadnej literatury. Kilka z w/w baboli poprawię, ale większość jest przyklejona na amen!!! Tego nie da się już poprawić. Mam jeszcze dwa modele Kingtigera- mam nadzieję, że będą lepsze. Edytowane 23 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michael_Lange Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 Sklejając kiedyś mojego KT popełniłem ten sam błąd z częścią O8 jechałem zgodnie z instrukcja i wyszło jak wyszło. Dzisiaj już patrze na to inaczej a instrukcja jest dla mnie tylko dodatkiem nie wyznacznikiem. Każdy następny jest lepszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Lipca 2022 Autor Share Napisano 19 Lipca 2022 Mały postęp - skrzyneczki z amunicją: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi