abtb Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2022 (edytowane) Konto na imgurze mam. Tylko po "rewolucji" na forum, zrobiłem się leniwy (a raczej wygodny) i zacząłem wstawiać fotki bezpośrednio z dysku. I chyba będzie trzeba wrócić do tej metody wstawiania fotek z Imgura Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 14 godzin temu, abtb napisał: -wymienić koła na węższe, z innym typem felgi charakterystycznym dla wersji C (tu liczę na "naszego" człowieka z Piły ) Przeciej już pisałem, że zasuwam do piwnicy kopać tu i tam, teraz w tych nowych blokach tyle żelbetu dają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2022 Jednak faktycznie przysłowia mądrością narodów - uderz w stół to nożyce się odezwą Z wieści innych - wczoraj skleiłem tylną część kadłuba łącznie z wymianą dyszy na krótką oraz złożyłem wnętrze. Dziś fotele i malowanie wnętrza. Jak dobrze pójdzie to i sklejenie "dzioba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2022 Tak odrobinkę nieśmiało się przypomnę Tumoroł bevæbning i będzie można myśleć o galerii 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 Dziś w tivi usłyszałem, że podobno część mężczyzn z deserów najbardziej lubi... śledzie, dlatego dopiero dzisiaj zrozumiałem, dlaczego dajesz je do porannej kawki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 W dniu 6.01.2022 o 15:05, Moses napisał: Wybaczcie, myślałem że ten Revel TF-104 to to samo co to Nie, to jest Matchbox, który jeszcze w latach 90 był w ofercie Revella ale w połowie lat 90 Revell zastąpił go zupełnie nowym opracowanym przez siebie zestawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 abtb jesteś szczęśliwcem ! Posiadasz unikatowego dwumiejscowego Starfightera z Revellaz lat 90. Model, którego zazdroszczę i nigdzie w Polsce nie mogę zdobyć ! O ile kolekcja modeli 104 liczy u moje ponad 100 modeli o tyle tego jednego mi brakuje i chętnie bym go kupił jako brakujące ogniwo w zbiorach starfajterowych. To byłaby ostatnia 72 jaką chciałbym kupić… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 W dniu 9.01.2022 o 22:45, abtb napisał: Bardzo ładnie Ale jak już ktoś tam odgadł, "wiśnią na torcie" będzie: Więcej sensacji na razie się nie przewiduje U mnie na półce stoją już dwa w malowaniu NASA. Jednomiejscowy „811” z Academy i dwumiejscowy „825” z Hellera. Oba pokazywałem jakiś czas fe j na Modelworku i Facebooku. Bardzo fajny pomysł malowania 104 w kolory NASA. Planuję za jakiś czas kolejne NASAfightery w innych kolorach bo NFM też będzie przynajmniej jeden :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 18 godzin temu, abtb napisał: Tak odrobinkę nieśmiało się przypomnę O, piękny Duńczyk. Taki niezielony i niespłowiały . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 1 godzinę temu, barszczo napisał: O, piękny Duńczyk. Taki niezielony i niespłowiały . Jednym słowem nie oklepany :). Ja zrobiłem również duńskiego jeden zero cztery ale w szarym kamuflażu i też nie wypłowiałego :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2022 Oo!, Widzę po ilości serduszek, że się napaliliście na tego Duńczyka jak łysy na Szwedkę w Chałupach Znaczy się - zainteresowanie w narodzie jeszcze jest W związku z tym - warto go skończyć. A zatem kończę: 5 godzin temu, barszczo napisał: Taki niezielony i niespłowiały Jak wieść gminna niesie, "olseny" miały tylko cztery egzemplarze w takim malowaniu, które potem zresztą przemalowali na ten paskudny zielony - na początku tylko górę a potem całość. Jeszcze tylko wspomnę, że, jak wspominałem wcześniej, chłopaki z Xtradecal dali ciała z numerami - nie ten krój litery "R" oraz nieprawidłowe oznaczenie serialu na usterzeniu. Ale dzięki czujności kolegi @Soris błąd ten został wychwycony i naprawiony przy pomocy stosownych masek, które to w/w przygotował i mi przysłał. Wielkie dzięki Browar też należy się @rudy0007za podesłanie AGM 12 które bardzo ładnie się prezentują pod skrzydłami. W sumie na dzień dzisiejszy to te dwie fotki można traktować jako galerię bo miejsca u mnie na załączniki malutko a nawet wcale Ale za jakieś dwa-trzy tygodnie się zrobi sesję i "puści" przez Imgura 6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Posiadasz unikatowego dwumiejscowego Starfightera z Revellaz lat 90. Jakbym wiedział to bym oprawił w futrynę, dał szkło i walnąłbym na ścianę jak jakiegoś Picassa A tak, w niewiedzy rozgrzebałem i żopa. 6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: chętnie bym go kupił Niestety, na łysej Górze w Bielsku podpisałem z darczyńcą cyrograf "ostatecznego użytkownika" i nie ma opcji żebym puścił w "ludzi" Tym bardziej, że już go trochę rozgrzebałem. No może trochę więcej niż "trochę": I na dokładkę jeszcze przerabiam na wersję F-104D . Ale, jak wspomniałem gdzieś tam wcześniej, powstało tylko 21 egzemplarzy tej wersji, więc myślę, że warto było nadszarpnąć taką rzadką "świętość". Tym bardziej, że wersję TF-104G mam już w "ławicy" Dobra, starczy tego bajania - lecimy dalej 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 (edytowane) 9 godzin temu, abtb napisał: Oo!, Widzę po ilości serduszek, że się napaliliście na tego Duńczyka jak łysy na Szwedkę w Chałupach Znaczy się - zainteresowanie w narodzie jeszcze jest W związku z tym - warto go skończyć. A zatem kończę: Jak wieść gminna niesie, "olseny" miały tylko cztery egzemplarze w takim malowaniu, które potem zresztą przemalowali na ten paskudny zielony - na początku tylko górę a potem całość. Jeszcze tylko wspomnę, że, jak wspominałem wcześniej, chłopaki z Xtradecal dali ciała z numerami - nie ten krój litery "R" oraz nieprawidłowe oznaczenie serialu na usterzeniu. Ale dzięki czujności kolegi @Soris błąd ten został wychwycony i naprawiony przy pomocy stosownych masek, które to w/w przygotował i mi przysłał. Wielkie dzięki Browar też należy się @rudy0007za podesłanie AGM 12 które bardzo ładnie się prezentują pod skrzydłami. W sumie na dzień dzisiejszy to te dwie fotki można traktować jako galerię bo miejsca u mnie na załączniki malutko a nawet wcale Ale za jakieś dwa-trzy tygodnie się zrobi sesję i "puści" przez Imgura Jakbym wiedział to bym oprawił w futrynę, dał szkło i walnąłbym na ścianę jak jakiegoś Picassa A tak, w niewiedzy rozgrzebałem i żopa. Niestety, na łysej Górze w Bielsku podpisałem z darczyńcą cyrograf "ostatecznego użytkownika" i nie ma opcji żebym puścił w "ludzi" Tym bardziej, że już go trochę rozgrzebałem. No może trochę więcej niż "trochę": I na dokładkę jeszcze przerabiam na wersję F-104D . Ale, jak wspomniałem gdzieś tam wcześniej, powstało tylko 21 egzemplarzy tej wersji, więc myślę, że warto było nadszarpnąć taką rzadką "świętość". Tym bardziej, że wersję TF-104G mam już w "ławicy" Dobra, starczy tego bajania - lecimy dalej Oprawiać modelu w ramki nie ma sensu bo nie po to się modele kupuje. Będę śledził dalsze poczynania z tym dwumiejscowym F-104D i jestem ciekaw efektu końcowego. Jednak dziwi mnie postawa firmy Revell, która wznowiła produkcję wersji G (produkowanej w Polsce) a zupełnie zapomniała o wersji dwumiejscowej ? Czyżby źle się sprzedawała czy co ? Zdecydowanie łatwiej zdobyć dwumiejscówkę zarówno w 72 jak i 48 z Hasegawy w zestawach z wersją jednomiejscową. W ten sposób zebrałem 4 hasegawowskie dwumiejscowe 72 ale żadnej revellowskiej. W kwestii revellowskich 104 w 72 jest jeszcze wersja C, którą jednak jest łatwiej ustrzelić w Polsce na portalach aukcyjnych czy giełdach modelarskich a nawet w sklepach modelarskich. W ten sposób zebrałem 3 takie modele ale nadal do revellowskiego trio brakuje mi dwumiejscowego 104. Często odnoszę wrażenie, że łatwiej kupić jednomiejscowego Starfightera z Matchboxa, do którego nie ma nawet form i jest poszukiwany przez kolekcjonerów a jego cena potrafi osiągnąć nawet 220 złotych (!) (ja za swojego z pierwszej edycji dałem 160 złotych) niż nowocześnie opracowaną 72 z Revella. Edytowane 27 Czerwca 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 27 Czerwca 2022 Share Napisano 27 Czerwca 2022 9 godzin temu, abtb napisał: podpisałem z darczyńcą cyrograf Krew tak się lała, że trzeba było wyciągnąć format A0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2022 2 godziny temu, rudy0007 napisał: trzeba było wyciągnąć format A0 O właśnie! A teraz nie ma na czym fotek do galerii porobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 Dawaj więcej zdjęć, bo muszę sobie coś do portfolio powpinać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Lipca 2022 Autor Share Napisano 5 Lipca 2022 Nie awanturować się i nie naciskać Jak skończę mierzyć temperaturę Bałtyku w Jurmale to coś tam wrzucę pod hasłem "galeria" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 6 Lipca 2022 Share Napisano 6 Lipca 2022 To skieruj ten materac w odpowiednim kierunku i spotykamy się przy molo w Sopocie na piwie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Lipca 2022 Autor Share Napisano 9 Lipca 2022 Że tak powiem - "Jestem" Jak starczy chęci postaram się w ciągu dwóch dni nadrobić zaległości "galeryjne" i wrzucić kilka fotek duńskiego "śledzia" oraz obcykać "poprawki" na "śledziu" tajwańskim. I oczywiście postaram się polecieć dalej z tematem F-104D - pora nadrobić tygodniowe zaległości W dniu 6.07.2022 o 21:25, Soris napisał: To skieruj ten materac w odpowiednim kierunku i spotykamy się przy molo w Sopocie Niestety zniosło mi materac w przeciwnym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Lipca 2022 Autor Share Napisano 10 Lipca 2022 No jak ja nic nie napiszę, to nikt nic nie napisze Jednym słowem (a raczej zdaniem) - lenistwo się szerzy na forum Na "zdziś": Jutro powalczę z forum i się wpis dzisiejszy "poszerzy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Lipca 2022 Autor Share Napisano 11 Lipca 2022 7 godzin temu, abtb napisał: Jutro powalczę z forum Słowo się rzekło więc zaczynam Na początek "pacjent" w podkładzie z poprawkami: I w trochę innym ujęciu: Jak widać, udało mi się pozyskać drogą wymiany banknotów NBP na żywicę, Reskitowe kółka żywiczne do wersji A/C Podkład właściwy czyli GX2 (lub jak kto woli Ueno black): - "ciemna" stal na całość: oraz po "zabiegu" czyli wypsikane C8 tu i ówdzie (albo prawie i po całości) czyli takie jakby rozjaśnienia paneli porobione I nawet się udało Trochę na około ale jakoś to będzie (tzn będą jakieś nowe galerie ) 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 Obserwator taktyczny włączony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 Kibicuję. Jestem ciekaw efektu końcowego. Ja planuję dziś pomalować swojego jeden zero cztery podkładem a potem preshading i kolory właściwe :). Fajnie, że robisz dwumiejscowego bo są zdecydowanie rzadsze od jednomiejscowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 Fajny śrebny śledź. Ale jak jest F-104D to trzeba dorobić F-104B, coby wersje się zgadzały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) 7 godzin temu, barszczo napisał: Fajny śrebny śledź. Ale jak jest F-104D to trzeba dorobić F-104B, coby wersje się zgadzały . To kolega abtb musiałby sięgnąć po zestaw Hasegawy bo zestaw Revella jest trudno dostępny. Hasegawę można dorwać w dwupaku z wersją G lub J ewentualnie CF-104D. Edytowane 11 Lipca 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Lipca 2022 Autor Share Napisano 12 Lipca 2022 14 godzin temu, barszczo napisał: F-104B Zrobić tą wersję można zarówno z Revella jak i z Hasy. Zasadniczo problemy są dwa: usterzenie i osłona kabiny. Z usterzeniem nie ma problemu gdyż bardzo ławo je przerobić/skrócić w obydwu modelach. Trochę większym problemem jest osłona kabiny. W tym przypadku model Revella jest bardziej podatny na przeróbkę z racji jednoczęściowej osłony kabiny, w Hasie trzeba by było robić kopyto pod wytłoczkę vacu. Obrazowo ten problem wygląda tak: F-104B F-104D: Jak widać osłona kabiny w F-104B nie ma stałej części (nad instrumentami instruktora) oszklenia, w wersji F-104D i TF-kach pojawia się już ten element. Dzięki temu, że Revell daje jednoczęściową osłonę, można ten podział zeszlifować /wypolerować i zrobić bez problemu właściwy podział osłony. Hasa daje osłonę kabiny w częściach więc nie ma takiej możliwości (pozostaną szwy po sklejeniu których w żaden sposób nie da się "ominąć" Jako ciekawostkę podam fakt, że wersje F-104B i F-104D to tak naprawdę dwumiejscowe wersje bojowe z takimi samymi możliwościami przenoszenia uzbrojenia (poza działkiem które zostało zlikwidowane z racji dodania drugiej kabiny) jak odpowiadające im wersje jednomiejscowe F-104A/F-104B i F-104C/F-104D. Wersje TF były już typowo szkolne z ograniczonymi możliwościami przenoszenia uzbrojenia. Z kwestii warsztatowych - dziś malunków ciąg dalszy i przygotowanie pod kalki PS. Na warsztat trafi też wkrótce "wiśnia na torcie" czyli tak jakby wychodzi V9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi