abtb Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Napisano 7 Czerwca 2022 (edytowane) Konto na imgurze mam. Tylko po "rewolucji" na forum, zrobiłem się leniwy (a raczej wygodny) i zacząłem wstawiać fotki bezpośrednio z dysku. I chyba będzie trzeba wrócić do tej metody wstawiania fotek z Imgura Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 1 Cytuj
rudy0007 Napisano 7 Czerwca 2022 Napisano 7 Czerwca 2022 14 godzin temu, abtb napisał: -wymienić koła na węższe, z innym typem felgi charakterystycznym dla wersji C (tu liczę na "naszego" człowieka z Piły ) Przeciej już pisałem, że zasuwam do piwnicy kopać tu i tam, teraz w tych nowych blokach tyle żelbetu dają 1 Cytuj
abtb Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Napisano 8 Czerwca 2022 Jednak faktycznie przysłowia mądrością narodów - uderz w stół to nożyce się odezwą Z wieści innych - wczoraj skleiłem tylną część kadłuba łącznie z wymianą dyszy na krótką oraz złożyłem wnętrze. Dziś fotele i malowanie wnętrza. Jak dobrze pójdzie to i sklejenie "dzioba" Cytuj
abtb Napisano 25 Czerwca 2022 Autor Napisano 25 Czerwca 2022 Tak odrobinkę nieśmiało się przypomnę Tumoroł bevæbning i będzie można myśleć o galerii 7 Cytuj
giberes Napisano 26 Czerwca 2022 Napisano 26 Czerwca 2022 Dziś w tivi usłyszałem, że podobno część mężczyzn z deserów najbardziej lubi... śledzie, dlatego dopiero dzisiaj zrozumiałem, dlaczego dajesz je do porannej kawki 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Napisano 26 Czerwca 2022 W dniu 6.01.2022 o 15:05, Moses napisał: Wybaczcie, myślałem że ten Revel TF-104 to to samo co to Nie, to jest Matchbox, który jeszcze w latach 90 był w ofercie Revella ale w połowie lat 90 Revell zastąpił go zupełnie nowym opracowanym przez siebie zestawem. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Napisano 26 Czerwca 2022 abtb jesteś szczęśliwcem ! Posiadasz unikatowego dwumiejscowego Starfightera z Revellaz lat 90. Model, którego zazdroszczę i nigdzie w Polsce nie mogę zdobyć ! O ile kolekcja modeli 104 liczy u moje ponad 100 modeli o tyle tego jednego mi brakuje i chętnie bym go kupił jako brakujące ogniwo w zbiorach starfajterowych. To byłaby ostatnia 72 jaką chciałbym kupić… Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Napisano 26 Czerwca 2022 W dniu 9.01.2022 o 22:45, abtb napisał: Bardzo ładnie Ale jak już ktoś tam odgadł, "wiśnią na torcie" będzie: Więcej sensacji na razie się nie przewiduje U mnie na półce stoją już dwa w malowaniu NASA. Jednomiejscowy „811” z Academy i dwumiejscowy „825” z Hellera. Oba pokazywałem jakiś czas fe j na Modelworku i Facebooku. Bardzo fajny pomysł malowania 104 w kolory NASA. Planuję za jakiś czas kolejne NASAfightery w innych kolorach bo NFM też będzie przynajmniej jeden :). Cytuj
barszczo Napisano 26 Czerwca 2022 Napisano 26 Czerwca 2022 18 godzin temu, abtb napisał: Tak odrobinkę nieśmiało się przypomnę O, piękny Duńczyk. Taki niezielony i niespłowiały . 2 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Napisano 26 Czerwca 2022 1 godzinę temu, barszczo napisał: O, piękny Duńczyk. Taki niezielony i niespłowiały . Jednym słowem nie oklepany :). Ja zrobiłem również duńskiego jeden zero cztery ale w szarym kamuflażu i też nie wypłowiałego :). Cytuj
abtb Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Napisano 26 Czerwca 2022 Oo!, Widzę po ilości serduszek, że się napaliliście na tego Duńczyka jak łysy na Szwedkę w Chałupach Znaczy się - zainteresowanie w narodzie jeszcze jest W związku z tym - warto go skończyć. A zatem kończę: 5 godzin temu, barszczo napisał: Taki niezielony i niespłowiały Jak wieść gminna niesie, "olseny" miały tylko cztery egzemplarze w takim malowaniu, które potem zresztą przemalowali na ten paskudny zielony - na początku tylko górę a potem całość. Jeszcze tylko wspomnę, że, jak wspominałem wcześniej, chłopaki z Xtradecal dali ciała z numerami - nie ten krój litery "R" oraz nieprawidłowe oznaczenie serialu na usterzeniu. Ale dzięki czujności kolegi @Soris błąd ten został wychwycony i naprawiony przy pomocy stosownych masek, które to w/w przygotował i mi przysłał. Wielkie dzięki Browar też należy się @rudy0007za podesłanie AGM 12 które bardzo ładnie się prezentują pod skrzydłami. W sumie na dzień dzisiejszy to te dwie fotki można traktować jako galerię bo miejsca u mnie na załączniki malutko a nawet wcale Ale za jakieś dwa-trzy tygodnie się zrobi sesję i "puści" przez Imgura 6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Posiadasz unikatowego dwumiejscowego Starfightera z Revellaz lat 90. Jakbym wiedział to bym oprawił w futrynę, dał szkło i walnąłbym na ścianę jak jakiegoś Picassa A tak, w niewiedzy rozgrzebałem i żopa. 6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: chętnie bym go kupił Niestety, na łysej Górze w Bielsku podpisałem z darczyńcą cyrograf "ostatecznego użytkownika" i nie ma opcji żebym puścił w "ludzi" Tym bardziej, że już go trochę rozgrzebałem. No może trochę więcej niż "trochę": I na dokładkę jeszcze przerabiam na wersję F-104D . Ale, jak wspomniałem gdzieś tam wcześniej, powstało tylko 21 egzemplarzy tej wersji, więc myślę, że warto było nadszarpnąć taką rzadką "świętość". Tym bardziej, że wersję TF-104G mam już w "ławicy" Dobra, starczy tego bajania - lecimy dalej 5 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Napisano 26 Czerwca 2022 (edytowane) 9 godzin temu, abtb napisał: Oo!, Widzę po ilości serduszek, że się napaliliście na tego Duńczyka jak łysy na Szwedkę w Chałupach Znaczy się - zainteresowanie w narodzie jeszcze jest W związku z tym - warto go skończyć. A zatem kończę: Jak wieść gminna niesie, "olseny" miały tylko cztery egzemplarze w takim malowaniu, które potem zresztą przemalowali na ten paskudny zielony - na początku tylko górę a potem całość. Jeszcze tylko wspomnę, że, jak wspominałem wcześniej, chłopaki z Xtradecal dali ciała z numerami - nie ten krój litery "R" oraz nieprawidłowe oznaczenie serialu na usterzeniu. Ale dzięki czujności kolegi @Soris błąd ten został wychwycony i naprawiony przy pomocy stosownych masek, które to w/w przygotował i mi przysłał. Wielkie dzięki Browar też należy się @rudy0007za podesłanie AGM 12 które bardzo ładnie się prezentują pod skrzydłami. W sumie na dzień dzisiejszy to te dwie fotki można traktować jako galerię bo miejsca u mnie na załączniki malutko a nawet wcale Ale za jakieś dwa-trzy tygodnie się zrobi sesję i "puści" przez Imgura Jakbym wiedział to bym oprawił w futrynę, dał szkło i walnąłbym na ścianę jak jakiegoś Picassa A tak, w niewiedzy rozgrzebałem i żopa. Niestety, na łysej Górze w Bielsku podpisałem z darczyńcą cyrograf "ostatecznego użytkownika" i nie ma opcji żebym puścił w "ludzi" Tym bardziej, że już go trochę rozgrzebałem. No może trochę więcej niż "trochę": I na dokładkę jeszcze przerabiam na wersję F-104D . Ale, jak wspomniałem gdzieś tam wcześniej, powstało tylko 21 egzemplarzy tej wersji, więc myślę, że warto było nadszarpnąć taką rzadką "świętość". Tym bardziej, że wersję TF-104G mam już w "ławicy" Dobra, starczy tego bajania - lecimy dalej Oprawiać modelu w ramki nie ma sensu bo nie po to się modele kupuje. Będę śledził dalsze poczynania z tym dwumiejscowym F-104D i jestem ciekaw efektu końcowego. Jednak dziwi mnie postawa firmy Revell, która wznowiła produkcję wersji G (produkowanej w Polsce) a zupełnie zapomniała o wersji dwumiejscowej ? Czyżby źle się sprzedawała czy co ? Zdecydowanie łatwiej zdobyć dwumiejscówkę zarówno w 72 jak i 48 z Hasegawy w zestawach z wersją jednomiejscową. W ten sposób zebrałem 4 hasegawowskie dwumiejscowe 72 ale żadnej revellowskiej. W kwestii revellowskich 104 w 72 jest jeszcze wersja C, którą jednak jest łatwiej ustrzelić w Polsce na portalach aukcyjnych czy giełdach modelarskich a nawet w sklepach modelarskich. W ten sposób zebrałem 3 takie modele ale nadal do revellowskiego trio brakuje mi dwumiejscowego 104. Często odnoszę wrażenie, że łatwiej kupić jednomiejscowego Starfightera z Matchboxa, do którego nie ma nawet form i jest poszukiwany przez kolekcjonerów a jego cena potrafi osiągnąć nawet 220 złotych (!) (ja za swojego z pierwszej edycji dałem 160 złotych) niż nowocześnie opracowaną 72 z Revella. Edytowane 27 Czerwca 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj
rudy0007 Napisano 27 Czerwca 2022 Napisano 27 Czerwca 2022 9 godzin temu, abtb napisał: podpisałem z darczyńcą cyrograf Krew tak się lała, że trzeba było wyciągnąć format A0 1 Cytuj
abtb Napisano 27 Czerwca 2022 Autor Napisano 27 Czerwca 2022 2 godziny temu, rudy0007 napisał: trzeba było wyciągnąć format A0 O właśnie! A teraz nie ma na czym fotek do galerii porobić Cytuj
Soris Napisano 4 Lipca 2022 Napisano 4 Lipca 2022 Dawaj więcej zdjęć, bo muszę sobie coś do portfolio powpinać... 1 Cytuj
abtb Napisano 5 Lipca 2022 Autor Napisano 5 Lipca 2022 Nie awanturować się i nie naciskać Jak skończę mierzyć temperaturę Bałtyku w Jurmale to coś tam wrzucę pod hasłem "galeria" Cytuj
Soris Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 To skieruj ten materac w odpowiednim kierunku i spotykamy się przy molo w Sopocie na piwie... 1 Cytuj
abtb Napisano 9 Lipca 2022 Autor Napisano 9 Lipca 2022 Że tak powiem - "Jestem" Jak starczy chęci postaram się w ciągu dwóch dni nadrobić zaległości "galeryjne" i wrzucić kilka fotek duńskiego "śledzia" oraz obcykać "poprawki" na "śledziu" tajwańskim. I oczywiście postaram się polecieć dalej z tematem F-104D - pora nadrobić tygodniowe zaległości W dniu 6.07.2022 o 21:25, Soris napisał: To skieruj ten materac w odpowiednim kierunku i spotykamy się przy molo w Sopocie Niestety zniosło mi materac w przeciwnym kierunku Cytuj
abtb Napisano 10 Lipca 2022 Autor Napisano 10 Lipca 2022 No jak ja nic nie napiszę, to nikt nic nie napisze Jednym słowem (a raczej zdaniem) - lenistwo się szerzy na forum Na "zdziś": Jutro powalczę z forum i się wpis dzisiejszy "poszerzy" Cytuj
abtb Napisano 11 Lipca 2022 Autor Napisano 11 Lipca 2022 7 godzin temu, abtb napisał: Jutro powalczę z forum Słowo się rzekło więc zaczynam Na początek "pacjent" w podkładzie z poprawkami: I w trochę innym ujęciu: Jak widać, udało mi się pozyskać drogą wymiany banknotów NBP na żywicę, Reskitowe kółka żywiczne do wersji A/C Podkład właściwy czyli GX2 (lub jak kto woli Ueno black): - "ciemna" stal na całość: oraz po "zabiegu" czyli wypsikane C8 tu i ówdzie (albo prawie i po całości) czyli takie jakby rozjaśnienia paneli porobione I nawet się udało Trochę na około ale jakoś to będzie (tzn będą jakieś nowe galerie ) 12 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 11 Lipca 2022 Napisano 11 Lipca 2022 Kibicuję. Jestem ciekaw efektu końcowego. Ja planuję dziś pomalować swojego jeden zero cztery podkładem a potem preshading i kolory właściwe :). Fajnie, że robisz dwumiejscowego bo są zdecydowanie rzadsze od jednomiejscowych. 1 Cytuj
barszczo Napisano 11 Lipca 2022 Napisano 11 Lipca 2022 Fajny śrebny śledź. Ale jak jest F-104D to trzeba dorobić F-104B, coby wersje się zgadzały . Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 11 Lipca 2022 Napisano 11 Lipca 2022 (edytowane) 7 godzin temu, barszczo napisał: Fajny śrebny śledź. Ale jak jest F-104D to trzeba dorobić F-104B, coby wersje się zgadzały . To kolega abtb musiałby sięgnąć po zestaw Hasegawy bo zestaw Revella jest trudno dostępny. Hasegawę można dorwać w dwupaku z wersją G lub J ewentualnie CF-104D. Edytowane 11 Lipca 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj
abtb Napisano 12 Lipca 2022 Autor Napisano 12 Lipca 2022 14 godzin temu, barszczo napisał: F-104B Zrobić tą wersję można zarówno z Revella jak i z Hasy. Zasadniczo problemy są dwa: usterzenie i osłona kabiny. Z usterzeniem nie ma problemu gdyż bardzo ławo je przerobić/skrócić w obydwu modelach. Trochę większym problemem jest osłona kabiny. W tym przypadku model Revella jest bardziej podatny na przeróbkę z racji jednoczęściowej osłony kabiny, w Hasie trzeba by było robić kopyto pod wytłoczkę vacu. Obrazowo ten problem wygląda tak: F-104B F-104D: Jak widać osłona kabiny w F-104B nie ma stałej części (nad instrumentami instruktora) oszklenia, w wersji F-104D i TF-kach pojawia się już ten element. Dzięki temu, że Revell daje jednoczęściową osłonę, można ten podział zeszlifować /wypolerować i zrobić bez problemu właściwy podział osłony. Hasa daje osłonę kabiny w częściach więc nie ma takiej możliwości (pozostaną szwy po sklejeniu których w żaden sposób nie da się "ominąć" Jako ciekawostkę podam fakt, że wersje F-104B i F-104D to tak naprawdę dwumiejscowe wersje bojowe z takimi samymi możliwościami przenoszenia uzbrojenia (poza działkiem które zostało zlikwidowane z racji dodania drugiej kabiny) jak odpowiadające im wersje jednomiejscowe F-104A/F-104B i F-104C/F-104D. Wersje TF były już typowo szkolne z ograniczonymi możliwościami przenoszenia uzbrojenia. Z kwestii warsztatowych - dziś malunków ciąg dalszy i przygotowanie pod kalki PS. Na warsztat trafi też wkrótce "wiśnia na torcie" czyli tak jakby wychodzi V9 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi