Kamil K. Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Cześć po bardzo dłuugiej przerwie. W ramach wracania do hobby wytargałem sobie model, który 10 lat przeleżał w szafie w takim stanie... ... i tak sobie pomyślałem, że zamiast iść w herbatnikowe klimaty, to zrobię jakiegoś czołka z Lend-Lease. Zmyłem co było, pogrzebałem w szpargałach, wytargałem trochę pierdół i jakieś kukły. A, i lufkę i linki z Eureki dokupiłem: A potem wziąłem się za bolesną naukę malowania, ręka się zastała i dopiero gdzieś koło trzeciej warstwy farby ogarnąłem mniej-więcej jak to się robiło. Nie wiem co dalej. W głowie jest w miarę szybkie i bezstresowe wymalowanie czegoś tak, żeby było przyzwoicie. Cdn jak tylko życie pozwoli. Pozdrowienia! 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Stycznia 2022 Share Napisano 21 Stycznia 2022 Z tą zastałą ręką to byś nie rozśmieszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 13 godzin temu, zaruk napisał: Z tą zastałą ręką to byś nie rozśmieszał. Ja ostanio aero trzymałem w 2014r więc moja ręka jest pewnie na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Stycznia 2022 Share Napisano 22 Stycznia 2022 Fajnie wyszło. Ale ja osobiście bym jeszcze kapkę rozjaśnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 W czym się kąpała, że tak ładnie farba zeszła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Płyn hamulcowy, chyba dot 4. Nie ruszył tylko starego podkładu, ale sama powierzchnia zrobiła się bardzo równa, więc to nie był problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 A w sumie czemu nie zostawiłem herbatnika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Nie podobają mi się już pustynne klimaty, a tamto malowanie po prostu nie wytrzymywało próby czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 5 godzin temu, Kamil K. napisał: Nie podobają mi się już pustynne klimaty, a tamto malowanie po prostu nie wytrzymywało próby czasu Mnientki jesteś!Pustynne są najlepsze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2022 22 godziny temu, piotrkur napisał: Mnientki jesteś!Pustynne są najlepsze! Meh... Dziecię we mgle maluje dalej. W dniu 22.01.2022 o 13:20, Markuz napisał: Fajnie wyszło. Ale ja osobiście bym jeszcze kapkę rozjaśnił. Powinienem posłuchać, bo jak prawdziwy świeżak zapomniałem, że lakier błyszczący przyciemni wszystko dość sowicie. Niby nie ma tego złego, bo nie każdy model musi być jaśniutki, ale jednak łatwiej by się pracowało. No nic. Detale z grubsza podmalowane, kalki nałożone. Walczymy dalej. Pozdrowienia! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 Czemu kolor gumy i stali masz jednakowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2022 Bo mi się nie chciało mieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2022 Cześć, Model nieco podfiltrowany i wycieniowany. Zapsiukałem go punktowo kilkoma rozcieńczonymi kolorami Tamiya - buff, białym i flat earth, punktowo, żeby nieco zróżnicować. Potem wash z olei Abteilung 502. Pozdrowienia! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 Cześć. Jasne odpryski poszły. Vallejo Lime Green i Pastel Green. Głównie gąbka, parę rysek malutkim pędzelkiem i drobne poprawki nieco większym. Potem popstrykałem jasnozieloną mieszanką olei z pędzelka o wykałaczkę. Ciemne odpryski też na miejscu. Tu już głównie pędzelki. Vallejo German Camo Black i Burnt Umber. Pozdrowienia! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Wszystko piękne. Ale strasznie ciemny ten pojazd. Taki był zamiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) 3 minuty temu, patrykd napisał: Wszystko piękne. Ale strasznie ciemny ten pojazd. Taki był zamiar? Były ciemne: Edytowane 30 Stycznia 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 3 minuty temu, robertmodelarz napisał: Były ciemne: Taa i z czarno białych fot najlepiej to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Oryginał: Valentine Mark VIIA №838 spadł przez lód w pobliżu Telepino na sowieckiej Ukrainie w 1944 roku. Ukraina odzyskała czołg w 1990 roku i przekazała go Kanadyjskiemu Muzeum Wojny w 1992 roku. Zdjęcie Canadian War Museum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Wydobycie: https://www.militarytrader.com/mv-101/river-in-poland-yields-a-valentine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 Godzinę temu, patrykd napisał: Wszystko piękne. Ale strasznie ciemny ten pojazd. Taki był zamiar? Strasznie? Co to właściwie znaczy? Zamiar jest taki, że wyciągnąłem z szafy gruza, żeby przećwiczyć na nim parę interesujących mnie rzeczy - m.in. malowanie ciemniejszych odcieni zieleni. Osobiście ich nie lubię, są dla mnie mało interesujące i niefajne do malowania, ale cóż zrobić, skoro 80% wojskowych kolorów jest właśnie ciemnych. Lekcja wyciągnięta tu pomoże mi w malowaniu GT-MU. Poza tym - powolutku... model nie jeszcze jeszcze kolorystycznie nawet w połowie swojej drogi do finiszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 30.01.2022 o 16:42, bulik58 napisał: Robercie czy data kiedy utracony zostal ten pojazd jest znana ? Przekazali kanadyjczykom z dobrego serca czy za drobna oplata (10......?) Tyle info z muzeum: https://www.yumpu.com/en/document/read/16217031/canadian-valentine-tank-mk-viia-friends-of-the-canadian-war- Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 18 minut temu, Kamil K. napisał: Strasznie? Co to właściwie znaczy? Zamiar jest taki, że wyciągnąłem z szafy gruza, żeby przećwiczyć na nim parę interesujących mnie rzeczy - m.in. malowanie ciemniejszych odcieni zieleni. Osobiście ich nie lubię, są dla mnie mało interesujące i niefajne do malowania, ale cóż zrobić, skoro 80% wojskowych kolorów jest właśnie ciemnych. Lekcja wyciągnięta tu pomoże mi w malowaniu GT-MU. Poza tym - powolutku... model nie jeszcze jeszcze kolorystycznie nawet w połowie swojej drogi do finiszu. Obawiam się że jak skończysz będzie całkowicie na ciemnej stronie mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 26 minut temu, patrykd napisał: Obawiam się że jak skończysz będzie całkowicie na ciemnej stronie mocy Hm. Przyjmuję zakład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 53 minuty temu, Kamil K. napisał: Hm. Przyjmuję zakład. Poleć białym po całości i wygrałeś. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 3 godziny temu, bulik58 napisał: W nocy wszystkie koty sa czarne Ale niektóre są w workach.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi