Grzes Napisano 9 Listopada 2025 Napisano 9 Listopada 2025 (edytowane) Tym razem coś do RWD-5bis Edytowane 9 Listopada 2025 przez Grzes 3 Cytuj
MarcusPolonus Napisano 5 Stycznia Napisano 5 Stycznia Jeśli można jeszcze uzupełnić wątek, to Pro Models poza przedstawionym tu RWD-13 wydało też RWD-17 i RWD-17W. Deklarowana skala 1/72 w rzeczywistości jakieś 1/77 i co ciekawsze wersja W nieco mniejsza. Modele bez kalek. Niestety model złożyłem, więc nie mam in-boxa. Poniżej zdjęcia gotowego z pudełkiem. 1 1 Cytuj
Grzes Napisano 5 Stycznia Napisano 5 Stycznia 3 godziny temu, MarcusPolonus napisał: Jeśli można jeszcze uzupełnić wątek, Zawsze można. Malowanko bardzo mi się podoba Ogólnie, to samoloty RWD miały szczęście do dobrych malowań. 1 Cytuj
kopernik Napisano 5 Stycznia Autor Napisano 5 Stycznia (edytowane) RWD-17 ma w ofercie Choroszy. Tak sobie poradził z nim Mistrz. Edytowane 5 Stycznia przez kopernik 2 Cytuj
HKK Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja (edytowane) Armstrong Siddley Genet Major do RWD-6 gotowy. W Sieci brak zdjęć pokazujących tylną część silnika. Przy okazji wizyty w MLP w Krakowie, obfotografowałem sobie dokładnie egzemplarz tam wystawiony. Jest co prawda niekompletny, ale z pomocą oryginalnej instrukcji obsługi dało się odtworzyć wygląd rozrusznika, iskrowników i okablowania. Wydruk w 1/72: I prototypowy ulepek (nie znęcać się proszę ). Co do merytoryki jest pewien problem. Nie dotarłem do informacji którą wersję Genet-a zastosowano na RWD-6. Niewykluczone, że danych brak i jeszcze nikt nie pokusił się o identyfikację. Na pewno była to odmiana Major 7-cylindrowa (bo istniały też 5-cio cylindrowe). Jeśli chodzi o wersję, to wchodzą w grę modele I, IA, III i IV. I, IA - najbardziej prawdopodobna, choć są informacje, że IA to odmiana przeznaczona do wiatrakowca Cierva. Ale wydaje się, że wiatrakowcowa wersja miała swoją osobną nazwę "Civet" III - podbno różniąca się od powyższej odlewanymi pokrywami zaworów. Nie sądzę, żeby na istniejących zdjęciach RWD-6 dało się dostrzec różnicę. IV - prawie na pewno była to odmiana różniąca się zastosowaniem reduktora. Udało mi się znaleźć jedno zdjęcie które to potwierdza. Jeśli tak, to zdecydowanie nie była zastosowana na RWD-6. W MLP w Krakowie jest wystawiony Genet Major oznaczony jako Mk IV. Ale z całą pewnością nie ma on reduktora i różni się od tego na zdjęciu: Więc albo nie wszystkie Mk IV miały reduktor, albo (co bardziej prawdopodobne) MLP błędnie zidentyfikowało posiadany egzemplarz. Nb. w Muzeum jest on zawieszony w sposób typowy dla silników gwiazdowych, czyli pojedynczym cylindrem "do góry". Ale silniki Genet miały odwrotną orientację i silnik w Muzeum wisi "do góry nogami". M.in. dlatego, nie mam absolutnego zaufania do danych MLP. https://cults3d.com/en/3d-model/game/armstrong-siddeley-genet-major-civet-engine-in-1-72-and-1-48-scale Edytowane 20 Maja przez HKK 4 Cytuj
Wojtek59 Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja (edytowane) W dniu 5.01.2026 o 21:01, MarcusPolonus napisał: Jeśli można jeszcze uzupełnić wątek, to Pro Models poza przedstawionym tu RWD-13 wydało też RWD-17 i RWD-17W. Deklarowana skala 1/72 w rzeczywistości jakieś 1/77 i co ciekawsze wersja W nieco mniejsza. Modele bez kalek. Niestety model złożyłem, więc nie mam in-boxa. Poniżej zdjęcia gotowego z pudełkiem. RWD-13 też mieli w ofercie: Edytowane 20 Maja przez Wojtek59 3 Cytuj
Wojtek59 Napisano 30 Lipca Napisano 30 Lipca Niejako przy okazji - wydrukowany projekt Huberta - poprawione skrzydło do RWD-5/-5bis Detale na skrzydle - do samodzielnego dorobienia. Podwozie z kręcącymi się kółkami - również projektu Huberta. 4 Cytuj
MarcusPolonus Napisano 30 Lipca Napisano 30 Lipca 8 minut temu, Wojtek59 napisał: Niejako przy okazji - wydrukowany projekt Huberta - poprawione skrzydło do RWD-5/-5bis Detale na skrzydle - do samodzielnego dorobienia. Podwozie z kręcącymi się kółkami - również projektu Huberta. A gdzie można taki zestaw korekcyjny zamówić? Cytuj
Grzes Napisano 30 Lipca Napisano 30 Lipca 22 minuty temu, Wojtek59 napisał: Podwozie z kręcącymi się kółkami - również projektu Huberta. Skrzydła mam druknięte, ale te kółka to gdzieś mi umknęły... 2 Cytuj
Wojtek59 Napisano 30 Lipca Napisano 30 Lipca 28 minut temu, MarcusPolonus napisał: A gdzie można taki zestaw korekcyjny zamówić? A gdzieś tutaj: Na cults3d jest również silnik do RWD-6 autorstwa Huberta, ale nie mogę znaleźć zdjęcia wydruku. 1 Cytuj
HKK Napisano 30 Lipca Napisano 30 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, Wojtek59 napisał: Na cults3d jest również silnik do RWD-6 autorstwa Huberta, ale nie mogę znaleźć zdjęcia wydruku. Projekt jest już nieco poprawiony względem wydruku na zdjęciu. Dodane śruby na osłonie, zmieniony przebieg przewodów zapłonowych i dorobione parę szczegółów. Projekt na Cults jest pozbawiony kolektora wydechowego, bo z nim nadaje się jedynie do RWD-6. Ze względu na rozmiar silniczka zrezygnowałem z zamieszczania kolektora jako osobnej części. A propos silnika Genet, to w czasie ostatniej wizyty w muzeum w Duxford, zaoczyłem wiatrakowiec Cierva z wyżej wzmiankowanym motorkiem w roli głównej. Więc sobie obfotografowalem. Edytowane 30 Lipca przez HKK 1 Cytuj
HKK Napisano 30 Lipca Napisano 30 Lipca 2 godziny temu, Wojtek59 napisał: Niestety lotki jak widać "się wygły". To typowa przypadłość dłuższych elementów o zmiennej grubości. W RWD-9 znalazłem na to sposób. Trzeba do nich dorobić lustrzany element dający symetrię podczas druku i utrwalania: Takie coś się już nie wygina i łątwo lotkę odciąć wzdłuż cienkiej krawędzi spływu. 1 Cytuj
MarcusPolonus Napisano 31 Lipca Napisano 31 Lipca 17 godzin temu, HKK napisał: Niestety lotki jak widać "się wygły". To typowa przypadłość dłuższych elementów o zmiennej grubości. W RWD-9 znalazłem na to sposób. Trzeba do nich dorobić lustrzany element dający symetrię podczas druku i utrwalania: Takie coś się już nie wygina i łątwo lotkę odciąć wzdłuż cienkiej krawędzi spływu. A gdzie można nabyć Pańskie zestawy korekcyjne skrzydeł do RWD-5 i silnik do RWD-6? Oba modele mam jeszcze w pudłach i chętnie bym nabył poprawione części. Cytuj
HKK Napisano 31 Lipca Napisano 31 Lipca 34 minuty temu, MarcusPolonus napisał: A gdzie można nabyć Pańskie zestawy korekcyjne Gotowych wydruków aktualnie nie oferuję. Nie ma mnie w Pl (do jesieni) a z przesyłka z zagranicy (+ możliwy VAT) byłaby kosztowna. Jedyna rada, to ściągnąć z Cults (silnik) i z podanych linków (RWD-5) oraz znaleźć usługodawcę na druk gdzieś w pobliżu. Zaznaczam jednak, że zarówno elementy do RWD-5 jak i silnik Genet były opracowywane z planów i nie starałęm się ich dopasować do zestawów ZTS. Zresztą ich nie posiadam. Więc nie mam pojęcia czy i jak dadzą się zamontować do modeli. Szczególnie silnik do RWD-6 z całą pewnością nie zmieści się pod zestawowym pierścieniem i osłoną. Jego głównym przeznaczeniem jest gotowy zestaw RWD-6 który przygotowuję. 4 1 Cytuj
mig Napisano 31 Lipca Napisano 31 Lipca 12 godzin temu, HKK napisał: silnik do RWD-6 z całą pewnością nie zmieści się pod zestawowym pierścieniem i osłoną. To jest najmniejsze zmartwienie bo zestawowy silnik też się nie mieści pod pierścieniem. Cytuj
Wojtek59 Napisano 31 Lipca Napisano 31 Lipca Akurat u mnie się zmieściło: No. ale mój zestaw jest z: Wtedy jeszcze się mieściły. 1 Cytuj
HKK Napisano Poniedziałek o 09:59 Napisano Poniedziałek o 09:59 (edytowane) Dzięki @Wojtek59dowiedziałem się o pojawieniu się silnika Genet w ofercie katmodelshop.pl. Z niekłamaną ciekawością obejrzałem zamieszczone na stronie rendery. Nb. oferowanie gotowych wydruków a zamieszczenie jedynie renderów projektu 3D, uważam za praktykę naganną, choć niestety powszechną nie tylko u tego producenta. Ale do rzeczy. Oferta obejmuje skale 1/72, 1/48 i 1/32. Zakładam, że rendery pokazują projekt 1/32. Jeśli są wspólne dla wszystkich skal, to mamy do czynienia ze zwyczajną ściemą, bo drobne detale które mają szansę wyjść w druku 1/32, w mniejszych skalach się nie pojawią, lub gorsza mogą pojawić się częściowo, dając jakieś dziwne artefakty. Tak czy inaczej projekt mogę śmiało określić jako absurdalny. Z jednej strony mamy wręcz przesadną dbałość o detale w niektórych miejscach, podczas gdy w innych detali brak lub są zmyślone. Nie uproszczone (co byłoby zrozumiałe) tylko włąśnie zmyślone. Co gorsza, tam gdze te detale są sensowne i wyjątkowo szczegółowe, to po bliższym przyjrzeniu się i tak zwykle okazują się nieprawidłowe. Przykład. Drobiazgowo oddane popychacze zaworów z przetłoczeniami w kształcie guzków (chyba nie wyjdą w 1/32). Za nimi wycięcie w cylindrach. Jest to jak najbardziej zgodne z rzeczywistościa. Tylko że te wycięcia były po coś. Tam znajdowały się mocowania osłon zaworów w modelu nieistniejące. I tak można wymieniać te niekonsekwencje. Tu projektant napracował się, aby oddać jakiś niedostrzegalny na wydruku detal, a zaraz obok zignorował inny, nawet bardziej widoczny. To właśnie określam absurdem. Brak dbałości o dokumentację to inny problem. Wygląda na to, że projektant posługiwał się głównie zdjęciami muzealnego egzemplarza z wiatrakowca Cierva. Świadczy o tym chociażby mocowanie śmigła. Ale RWD-6 miał kompletnie inne mocowanie. Do śmigła metalowego. I te z wydruku będzie przeszkadzać w zamontowaniu osłony i śmigła właśnie. To może model ma być bardziej uniwersalny? Też nie, bo kolektor wydechowy jest właściwy tylko dla RWD-6. A już zupełne cuda dzieją się z tyłu silnika. To co tu widać nawet nie stało obok prawdziwego Genet-a Ok, w krakowskim egzemplarzu są powycinane elementy z gaźnika i jest tylko jeden iskrownik. Ale to, plus instrukcja obsługi silnika (dostępna w Sieci) wystarczy aby odtworzyć prawidłowo wygląd silnika z tyłu. W przeciwnym razie po co ten tył w ogóle odtwarzać? Tym bardziej, że będzie kompletnie niewidoczny w modelu samolotu. A tu producent zachęca do wyeksponowania silnika, tylke że głupio wyglądającego z tyłu. Uderza tu zrezsztą jakieś lekceważenie dla elementarnej wiedzy o silnikach lotniczych. Tworząc nawet uproszczony wygląd akcesoriów trzeba zadać sobie kilka pytań. Gdzie jest gaźnik i wlot powietrza do niego. Gdzie są iskrowniki i jak dochodzą do nich przewody zapłonowe. Gdzie jest rozrusznik i jaki. Jeśli brak nam dokumentacji, to nie róbmy tych detali w ogóle, zamiast proponować elementy absurdalne technicznie. Ale jak mówiłem, jest egzemplarz muzealny w Krakowie (choć niekompletny) i jest instrukcja obsługi silnika. Tył, nawet uproszczony, powinien wyglądać jakoś tak: Ok, tu też są pewne elementy domyślone, np. wlot powietrza. Ale niech te domysły mają sens techniczny i są poparte jakąś argumentacją. Kończąc tą przydługą recenzję. Dla mnie, braki w modelu katmodels są dyskwalifikujące. Nie ze względu na ich kaliber, bo można w zasadzie machnąć na to ręką - i tak nikt ich nie dostrzeże. Ale ze względu na lekceważące i niekonsekwentne podejście do projektu. Gdzie zamiast uproszczeń lub ominięć mamy nieuzasadnioną fikcję, ale zdetalowanie sugerujące głęboką wierność oryginałowi. Dla mnie, to wprowadzanie klienta w błąd. Edytowane Poniedziałek o 10:31 przez HKK 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi