Grzes Napisano 9 Listopada 2025 Share Napisano 9 Listopada 2025 (edytowane) Tym razem coś do RWD-5bis Edytowane 9 Listopada 2025 przez Grzes 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 11 Listopada 2025 Share Napisano 11 Listopada 2025 Więcej o kalkach w wątku na str 4: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcusPolonus Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Jeśli można jeszcze uzupełnić wątek, to Pro Models poza przedstawionym tu RWD-13 wydało też RWD-17 i RWD-17W. Deklarowana skala 1/72 w rzeczywistości jakieś 1/77 i co ciekawsze wersja W nieco mniejsza. Modele bez kalek. Niestety model złożyłem, więc nie mam in-boxa. Poniżej zdjęcia gotowego z pudełkiem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia 3 godziny temu, MarcusPolonus napisał: Jeśli można jeszcze uzupełnić wątek, Zawsze można. Malowanko bardzo mi się podoba Ogólnie, to samoloty RWD miały szczęście do dobrych malowań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia (edytowane) RWD-17 ma w ofercie Choroszy. Tak sobie poradził z nim Mistrz. Edytowane 5 Stycznia przez kopernik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja (edytowane) Armstrong Siddley Genet Major do RWD-6 gotowy. W Sieci brak zdjęć pokazujących tylną część silnika. Przy okazji wizyty w MLP w Krakowie, obfotografowałem sobie dokładnie egzemplarz tam wystawiony. Jest co prawda niekompletny, ale z pomocą oryginalnej instrukcji obsługi dało się odtworzyć wygląd rozrusznika, iskrowników i okablowania. Wydruk w 1/72: I prototypowy ulepek (nie znęcać się proszę ). Co do merytoryki jest pewien problem. Nie dotarłem do informacji którą wersję Genet-a zastosowano na RWD-6. Niewykluczone, że danych brak i jeszcze nikt nie pokusił się o identyfikację. Na pewno była to odmiana Major 7-cylindrowa (bo istniały też 5-cio cylindrowe). Jeśli chodzi o wersję, to wchodzą w grę modele I, IA, III i IV. I, IA - najbardziej prawdopodobna, choć są informacje, że IA to odmiana przeznaczona do wiatrakowca Cierva. Ale wydaje się, że wiatrakowcowa wersja miała swoją osobną nazwę "Civet" III - podbno różniąca się od powyższej odlewanymi pokrywami zaworów. Nie sądzę, żeby na istniejących zdjęciach RWD-6 dało się dostrzec różnicę. IV - prawie na pewno była to odmiana różniąca się zastosowaniem reduktora. Udało mi się znaleźć jedno zdjęcie które to potwierdza. Jeśli tak, to zdecydowanie nie była zastosowana na RWD-6. W MLP w Krakowie jest wystawiony Genet Major oznaczony jako Mk IV. Ale z całą pewnością nie ma on reduktora i różni się od tego na zdjęciu: Więc albo nie wszystkie Mk IV miały reduktor, albo (co bardziej prawdopodobne) MLP błędnie zidentyfikowało posiadany egzemplarz. Nb. w Muzeum jest on zawieszony w sposób typowy dla silników gwiazdowych, czyli pojedynczym cylindrem "do góry". Ale silniki Genet miały odwrotną orientację i silnik w Muzeum wisi "do góry nogami". M.in. dlatego, nie mam absolutnego zaufania do danych MLP. https://cults3d.com/en/3d-model/game/armstrong-siddeley-genet-major-civet-engine-in-1-72-and-1-48-scale Edytowane 20 Maja przez HKK 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja (edytowane) W dniu 5.01.2026 o 21:01, MarcusPolonus napisał: Jeśli można jeszcze uzupełnić wątek, to Pro Models poza przedstawionym tu RWD-13 wydało też RWD-17 i RWD-17W. Deklarowana skala 1/72 w rzeczywistości jakieś 1/77 i co ciekawsze wersja W nieco mniejsza. Modele bez kalek. Niestety model złożyłem, więc nie mam in-boxa. Poniżej zdjęcia gotowego z pudełkiem. RWD-13 też mieli w ofercie: Edytowane 20 Maja przez Wojtek59 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi