Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Model czysto rekreacyjno-malowniczy do nauki aero. Robiony pilnikiem linie podziału-takim do paznokci😀. Standard ostatnimi czasy😋-Fengda dysza 0,2mm. Pierwsze malunki aerem i chrzest poszedł😃.Sky blue za bardzo rozcienczona🙄.Okaże sie jak dalej będzie szło.Oszklenie od nowa zrobię jednak.

b83aace75d8ab43919939b440e8b0dc0.jpg

20220125_185215.jpg

20220125_185409.jpg

20220125_185350.jpg

20220125_184632.jpg

Edytowane przez MayonesEXG7
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Kibicuje. Trzymam kciuki. Tam na dziobie przyszpachluj. Kółka od szablonu będą czy z łapy?

Edytowane przez tlb
  • Like 1
Napisano
46 minut temu, tlb napisał:

Kibicuje. Trzymam kciuki. Tam na dziobie przyszpachluj. Kółka od szablonu będą czy z łapy?

Myślę z patafixu-kalmary surowe-nie smażone😁

Napisano
5 minut temu, MayonesEXG7 napisał:

kalmary surowe-nie smażone

Kurde, na to nie wpadłem. Ale to chyba zarodki kalmarów, jak w tej skali.

Napisano (edytowane)

Coś wymyślę😋.Próbowałem prówbnie ciasto zrolować z patafki-przy tej skali ciężko- elastyczne kształtne krążki..-lub do lodówki-balkon aby się krążki utwardziły.Opcja zawsze jakiegoś szablonu-wyjdzie w praniu.

Napisano

A jakby końcówkę przeciętego okrągłego długopisu zamoczyć w płynie maskującym j takim czymś robić kółka? 

W sensie najpierw malujesz kolorem kółek, potem robisz je maskolem, a na koniec aero kolor kamuflażu.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Chyba w tej skali było by ciężko, wydaje mi się, że lepiej te kółka długopisem robić. Czyli moczyć ścięty długopis w farbie w kolorze kółek i wtedy na model. Albo słomkę do napojów, ma mniejsza średnicę. A kształt, żeby był niekształtny zretuszowac cieńkim pędzlem. 

Edytowane przez tlb
  • Like 1
Napisano (edytowane)

A co🤣Z mini fleta grającego też się nada hehe. Wybaczcie-ale warsztat na luźno😀. Po testujemy na szrocie starym kola i ocenie sam.

16431777920106268527415600226881.jpg

16431779641428486277391125666128.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)

Dzisiaj dobrze rozcieńczyłem-prawa dobrze siadła,troche za nisko z maskowałem, lewą za bardzo thinnera levellingu wamoda-ale poprawi się potem.Kółka z plastiku- od tego lizaka.Pasuje średnica hmm🙄mniej wiecej?

20220127_164722.jpg

20220127_164743.jpg

20220127_165905.jpg

20220127_170009.jpg

Napisano (edytowane)

Na oko mniejsze od podwoziowych kół średnicą tak 2-3mm i wiekszę 2-3 x od ogonowego kółka-poćwiczę te koła na złomie-za nim na ściane graffiti walne. Chodzi o czerwonego lizaka-zółty puzon-ma większą średnicę to widać.

Napisano
8 godzin temu, MayonesEXG7 napisał:

Dzisiaj dobrze rozcieńczyłem-prawa dobrze siadła,troche za nisko z maskowałem, lewą za bardzo thinnera levellingu wamoda-ale poprawi się potem.Kółka z plastiku- od tego lizaka.Pasuje średnica hmm🙄mniej wiecej?

20220127_164722.jpg

20220127_164743.jpg

20220127_165905.jpg

20220127_170009.jpg

A może te plamki to zrób tak: nabierz troszkę farby do tej rurki, następnie dmuchnij przez rurkę na model? Powtórz kilka razy do osiągnięcia zadowalającego rezultatu.

Napisano
10 godzin temu, socjo1 napisał:

A może te plamki to zrób tak: nabierz troszkę farby do tej rurki, następnie dmuchnij przez rurkę na model? Powtórz kilka razy do osiągnięcia zadowalającego rezultatu.

Może być ciężko-nie widze tego pomysłu?Koła w farbie-na lizaku na wiązaniu sie powolnym już farby-opcykam na szrocie-nie chce zaciapać kadłuba tak na pomalowanej powierzchni.

Napisano (edytowane)

Hmmm-też się zastanawiam-jak to ogarnqć,bo z kalamarów patafixu ciężko.Zrobię próbnie model colorem z lizaka i ocenimy razem.

Napisano (edytowane)

Maluje skrzydlatego dalej(za mocna taśma maskująca w użytku-zmienie ją)koła dla mnie to nowość🙄🧐.Gdyby koła  były by na sky blue bezpośrednio w tym samym kolorze, to by poszło jakoś-a tu green hehe🤣.Próbnie jak psikałem z aero.Hokus pokus,czary mary-używałem 1bary😜.

16434632103041955117323822016904.jpg

20220129_152027.jpg

20220129_152148.jpg

Napisano

Czym to pochlastałeś?

Spróbuj żyletką - tnie bardzo cieniutko i można te kółeczka mieć naprawdę delikatne.

Wtedy bym je przykleił na maskol.

A właśnie!? Kółeczka zrobione maskolem zaostrzoną wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków?

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, myszaty napisał:

Czym to pochlastałeś?

Spróbuj żyletką - tnie bardzo cieniutko i można te kółeczka mieć naprawdę delikatne.

Wtedy bym je przykleił na maskol.

A właśnie!? Kółeczka zrobione maskolem zaostrzoną wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków?

W tym problem, że do modelingu już przeważnie, większość rzeczy mam, ale nie wstyd mi przyznać, że "maskola" jeszcze nie posiadam🤫🤭. Jak tak, to widzę jakiś jogurt maskola  z neta, firmy Humbrol.

Waliłem na szrocie i przytwierdzone- na patafix oczywiście od strony kadłuba

Kółeczka- nożykiem modelarskim hehe.

Nie wiem, jak przy takich maskolach, zachowa się krąg w środku koła, by nie zalać go pigmentem, ale wiesz jak laik, to co ja mogę się znać :)

A, na powierzchni z zewnątrz i lekko środek koła aaaaa czaję już. Oto chodzi ?? Taka warstwa ochronna-gumowa....patrze na buteleczki z sieci i kojarzy mi się, żelatyną-galaretką..

Napisano (edytowane)

Głosowaliśmy na Donka, pozostała nam, na chwilę obecną powyższa Biedronka. Czekam na efekty. A dopatrzyłem się, takiego malowania- które bardziej mi siada, bo nie zlewa się, jasno zielony- z ciemniejszą zielenią na skrzydłach....

http://www.historicalwings.com/?page_id=1847 - widzę greu i dark grey na skrzydłach- ciekawa opcja hmm🤔

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Hans von Hahn

Podobnie-  oj Urlich, nicht trinken bo Ci ręka drży, wyszło to tak polowo, fajnie .Na malowaniu, krążki nie są idealne i jest w tym właśnie urok :).

Czyli jak to robisz kropkę co pokazałeś maskolem- czyli środek koła- przytuliłeś do tego rurkę i psikłeś . Zarys powstał jedynie po zewnetrznych krawędziach koła, bo środek został zabezpieczony maskolem ??

Dzięki myszaty, za poradę. Trzeba maskol kupić, bo widzę, z Humbrola filmiku, camo na tankach wygladą spoko. też spoko, chociaż taśma jest precyzyjna przy prostych liniach- jak u mnie narazie,ale wyjdzie z czasem poćwiczyć. 

Jakiej firmy maskola kupić?? i dedykowany thinner, też widzę do nich..