Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, pmroczko napisał:

Dzień dobry!

To ja chciałbym pokazać dalszy etap mojej walki w skali 1:72:

wieza2.jpg

W następnym kroku chciałbym zamontować rury wyrzutni granatów dymnych.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Trochę zły kształt ma tylna część dodatkowego opancerzenia na wieży. Zakończenie tego elementu powinno być pionowe, a nie pod takim skosem.

Napisano

Też to zauważyłem przy okazji wiercenia dziurek pod "rączkę" - ciekawe, swoją drogą, skąd ta różnica się wzięła? spróbuje to dosztukować z płytki, zobaczmy jak to pójdzie.

Napisano

To super - może kilka szczegółów?

Jak Ci się moja przeróbka podoba?

Napisano

Słuchaj - to się zaczyna robić dziwne... Jeżeli chcesz się czymś podzielić tu na forum to zapraszam, a jak nie - to nie pisz...

Pozdrawiam serdecznie!

Paweł

Napisano

Wielkie dzięki za uwagi!

Literatura mówi, że takie skośnie ścięte błotniki to przygotowanie do zamontowania trału przeciwminowego czy lemiesza - niestety nigdy nie widziałem takiego połączenia. Może też tak być, że "twój" czołg to był wariant AMS - saperski, który miał też inny przód, tam zdaje się pancerza nie było.

Ja robię wersję z nieobciętymi błotnikami i pancerzem z przodu. Pozostałe rzeczy o których napisałeś spróbuję w modelu odwzorować.

Pozdrawiam i do usłyszenia

Paweł

Napisano

Też tak mi się skojarzyło, że Ty w wojsku to chyba jeszcze nie byłeś - ale uwagi na temat czołgu rzeczowe piszesz, więc dziękuję serdecznie.

Jakbyś jeszcze mógł napisać, gdzie te wgniecenia konkretnie były?

Osłony - rozumiem, że masz na myśli te gumy na zewnątrz gąsienic? Czy coś innego?

To czarne światło świeci w podczerwieni, słyszałeś o tym? To tzw. noktowizor aktywny - w Meridach już nie używany, ale latarnia została. Załoga miała specjalne okulary/wizjery odbierające podczerwień. Patrząc przez te okulary widać było jasno świecący każdy inny czołg używający aktywnego noktowizora - w tym maszyny wroga, dlatego dziś się już tego nie używa.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano (edytowane)
21 minut temu, pmroczko napisał:

Wielkie dzięki za uwagi!

Literatura mówi, że takie skośnie ścięte błotniki to przygotowanie do zamontowania trału przeciwminowego czy lemiesza - niestety nigdy nie widziałem takiego połączenia. Może też tak być, że "twój" czołg to był wariant AMS - saperski, który miał też inny przód, tam zdaje się pancerza nie było.

Dokładnie, skośne błotniki miała tylko wersja "torująca".

Na zdjęciu, po niżej ( pojazd z numerem X726 ) to wersja torująca - AMS.

Widać część mocującą trał. Z tyłu na błotnikach były mocowania na pojemniki WŁWD, na tylnym pancerzu był zamocowany znacznik PSK.

Dodatkowo wersja torująca nie miała do pancerzenia z przodu. 

Na drugim zdjęciu, zwykła Merida, z całymi błotnikami. Pojazd z numerem  X519.

Pozdrawiam

Jacek

011.JPG

obraz_2022-02-16_134324.png

Edytowane przez bigmodel
Napisano

Ładne foty, wielkie dzięki!

Dla ciekawości, jakbyś mógł jeszcze te skróty rozwinąć... WŁWD, PSK...

Paweł

Napisano
5 minut temu, pmroczko napisał:

Paweł

Pojemniki PW-ŁWD to te pojemniki.

Przepraszam ale  w poprzednim poście błędnie napisałem nazwę WŁWD -  powinno być PW-ŁWD.

017.JPG

Napisano (edytowane)
10 minut temu, pmroczko napisał:

Znacznik PSK zaznaczano ciemną linią na zdjęciu. 

Pojazd na zdjęciu nie posiada zamontowanych pojemników PW-ŁWD.

Widać stelaże z tyłu błotników na których były mocowane pojemniki PW-ŁWD

014.JPG

015.JPG

Edytowane przez bigmodel
Napisano

Kurde, ale to by był model - Merida AMS z trałem KMT i tymi ładunkami wydłużonymi... Dlaczego nikt nie zrobił zdjęcia czegoś takiego?

Napisano

Cześć! Dzięki za zainteresowanie - warto jednak pamiętać, że dzieci wołają jeść, do roboty też trzeba pójść - jak byłem w podstawówce miałem zdecydowanie więcej czasu na robienie modeli!

Z drugiej strony zawsze mówię, że praca na etat dodatnio wpływa na jakość tego co się buduje - wiecie, pomalujesz coś, trzeba iść spać, potem do roboty i jak z powrotem do tego usiądziesz, to farby i kleje porządnie wyschły, model jest lepszy!

Ale dosyć tych dygresji - trochę się udało zrobić od ostatniego razu:

wieza4.jpg

wieza5.jpg

wieza6.jpg

Włazy i lufa na razie na sucho. Na brązowo pomalowane części z drukarki 3D. Dosztukowałem ten fragment dodatkowego pancerza z prawej. Chciałbym zamontować karabin maszynowy w pozycji zamontowanej - w którą stronę najlepiej go obrócić? Jeszcze chcę dorobić podstawę od reflektora sprzęgniętego z działem (ale bez reflektora) i te wydłużone "lejki" po obu stronach działa.

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam

Paweł

Napisano
8 godzin temu, pmroczko napisał:

Włazy i lufa na razie na sucho. Na brązowo pomalowane części z drukarki 3D. Dosztukowałem ten fragment dodatkowego pancerza z prawej. Chciałbym zamontować karabin maszynowy w pozycji zamontowanej - w którą stronę najlepiej go obrócić? Jeszcze chcę dorobić podstawę od reflektora sprzęgniętego z działem (ale bez reflektora) i te wydłużone "lejki" po obu stronach działa.

Paweł

Karabin zostaw tak jak jest już właz ustawiony czyli do przodu.

Oprócz podstawy reflektora i osłon celownika i karabinu jeszcze coś brakuje na wieży, mam nadzieję że nie zapomnisz dorobić.

Napisano

BHModels - to się zastanawiam, gdzie załoga by ten worek - osłonę karabinu położyła, bo przecież nie rzucili by jej ot tak, byle gdzie.

Pitt35 - nie trzymaj mnie w niepewności, napisz proszę, czego jeszcze brakuje.

Bardzo dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Według mnie możesz poprawić okablowanie czujnika meteo na wieży. Dodać skrzynki amunicyjne. Musisz wiedzieć że Merida całą amunicję do Dszk-a przewoziła mocowaną na wieży w skrzynkach. Dwie obok skrzynki na uszczelnienia jedna z tyłu wyrzutni Telur i jedna przy prawym dopancerzeniu wieży.  Lewy peryskop we włazie dowódcy musisz podnieś do góry. Postaraj się coś zrobić z tylnym światłem i obrysówką na wieży bo w Meridzie też było inaczej mocowane. Jeszcze dożucę zdjęcie osłony celownika na jakiej powinna się kończyć wysokości. Osłona km po prawej tak samo się kończyła. Chyba tyle.

DSC09823.JPG

T-55AM Merida 1.jpg

mocowania pod skrzynki amoni.JPG

skrzynka amoploti.JPG

skrzynka am.JPG

walz dowodcy 02.JPG

swiatlo na wiezy 2.JPG

swiatlo na wiezy 1.JPG

DSC09872.JPG

Napisano

Cześć!

Uważam, że w 1:72, jakbym tu dołożył jakieś góry i doliny to by było przesadzone, zwłaszcza, że na zdjęciach widać, że mimo, że jest faktura odlewu na wieży, to jednak trzyma się to w granicach. Co by nie powiedzieć, te czołgi nie były produkowane w warunkach wojennych i było trochę czasu żeby chociaż lekko je poszlifować.

A ja dołożyłem kilka poprawek według tego co napisał @Pitt35i wieża już prawie gotowa:

wieza7.jpg

wieza8.jpg

wieza9.jpg

Szczerze napiszę, że nie mam pomysłu na ten reflektor za włazem dowódcy i chyba go zostawię tak jak jest. Opiłowałem trochę worek działa według tego co @BHmodelsnapisał.

No i zabrałem się za malowanie gąsienic, bo dół właściwie musi być cały pomalowany zanim będę mógł przykleić boczne ekrany. Na razie wygląda to tak:

paint01.jpg

paint02.jpg

Także teraz przykleję gąsienice (jeszcze cały czas są zdejmowane) i ekrany i będzie można się brać za malowanie góry.

Bardzo dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 2
Napisano

Stop, stop. Popraw położenie tylnych skrzynek amunicyjnych na wieży. Masz je źle założone.  Muszą być jak na zdjęciach które udostępniłem. Widać to dobrze na 2 i 4 zdjęciu.

Napisano

Dzięki! Nie wiem jak ja się wpuściłem w coś takiego - dopiero teraz widzę, że muszą przylegać so wieży dłuższym bokiem, a przedtem jakoś sobie wkręciłeem że maja przylegać krótszym bokiem... To o to Ci chodzi, prawda?

Pozdrawiam i dziękuję za uwagę!

Paweł

Napisano
23 minuty temu, BHmodels napisał:

a pokażesz ekrany od strony która będzie je widać i podwozie z góry, nie góry nogami?

Oczywiście, że tak, kiedy już przykleję te ekrany. Góra na razie jeszcze nie pomalowana.

24 minuty temu, BHmodels napisał:

będzie osłona wizjera na wierzy

Na wieży, prawda? Który element masz na myśli, bo nie jestem pewien?

Dziękuję za komentarz i pozdrawiam

Paweł

Napisano

A - to zrobiłem, tylko foty z przodu brakuje... Poprawię skrzynki amunicyjne, to pokażę.

Pozdrawiam

Paweł

• Like 1
Napisano

Akurat na zdjęciu to gumowa zaślepka chroniąca karabin w czasie przemarszów oraz brodzenia, standardowe wyposażenie naszych 55tek. Wizjer celownika jest z drugiej strony  działa i jest trochę większy, zabezpieczany podobną zaślepką. Pozdrawiam i kibicuję OLO. 

Napisano

OLO - wielkie dzięki za komentarz.

Poprawiłem te skrzynki amunicyjne, chociaż na zdjęciach to słabo widać...

wieza10.jpg

A tu fota specjalnie dla @BHmodels, na której widać te osłony:

wieza11.jpg

No i jeszcze dwie foty w oczekiwaniu na malowanie:

paint03.jpg

paint04.jpg

Paweł

• Like 8
Napisano

BHmodels, bulik58 - Dzięki wielkie!

Teraz muszę jeszcze zaczekać aż kalkomanie przyjdą - to powinno się zdarzyć lada dzień - i na okazję, kiedy będę mógł dokończyć malowanie przy pomocy aerografu - i sprawa była by załatwiona.

Paweł

Napisano (edytowane)

Przed malowaniem może dołóż takie uchwyty na fartuchach gumowych do wchodzenia na czołg.

I co to jest na tej belce do samowyciagania, te taki jakby kątownik.

Edytowane przez Pitt35