Hello Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Ale zasuwasz z robotą , trzeba Twoje warsztaty w zwolnionym tempie oglądać . I jeszcze forum ogarniasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 1 minutę temu, Hello napisał: Ale zasuwasz z robotą , trzeba Twoje warsztaty w zwolnionym tempie oglądać . I jeszcze forum ogarniasz . Przy następnym zwolnię, spokojnie Szykuje się F-14 z rozbebeszoną elektroniką i Big Edem. Tu już nie da rady szybko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Się nie wypal zawodowo. Był w dziale konserw świetny malarz, robił po dwa modele na raz a potem - zanim dostał bana - wena prysła. Szkoda, bo było na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 1 minutę temu, zaruk napisał: Się nie wypal zawodowo. Był w dziale konserw świetny malarz, robił po dwa modele na raz a potem - zanim dostał bana - wena prysła. Szkoda, bo było na co popatrzeć Fakt ostatnio zamiast po nocach siedziałem też w dzień, co u mnie rzadkie. Ale jutro (w sumie dziś) przywożę żonę od teściów. I się skończy :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Coś tu brzydkiego się zadziało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 2 godziny temu, Moses napisał: Coś tu brzydkiego się zadziało Takk... mam świadomość tego niedopasowania... Trochę zlamił producent, tyle że tutaj już dochodzi nawet nie pucowanie szpachli, co formowanie i rzeźbienie. I trochę mam pietra Ale popróbuję... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Godzinę temu, kozborn napisał: Ale popróbuję... Koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Kolega chyba A Modela nic nie sklejał.... nie mówiąc o MC. Spróbuj żyletką poziomo wejść w szparę i rozłączyć te części. Potem wybrać ze 2 mm z połączenia pionowego połówek kadłuba , takie wąskie V w widoku z przodu. Znowu ściśnąć połówki, przypasować. Powinno wystarczyć. Tylko owinąć to nitką dookoła a nie tymi szczypcami. Nitka powoli zaciskana daje kontrolę nacisku. Złapać superglutem i będzie trzymać. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) Rozetnij górny panel przez środek, nie do konca ,wepchnij kawałek plastiku.Element zostanie rozepchany czyli inaczej mówiąc nadasz mu szerokość wg Ciebie odpowiednią. I fertig .Oczywiście wcześniej go odseparuj,rozklej. Edytowane 6 Lutego 2022 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 Bardzo dziękuję Panowie za cenne rady (do zastosowania w przyszłości) ale dalibóg poszedłem w zwykłą szpachlę. Te zdjęcia są/były mimo wszystko na dość sporym zoomie, a to jednak wciąż 1:72, samolocik niewielki i "gołym okiem" rozszczelnienie jest jeszcze mniej widoczne. Dlatego dziś pucowałem to miejsce czule i efekt jest już chyba trochę lepszy... Doszły golenie podwozia oraz dwa karabiny pod dolnym skrzydłem. Całość pocieniona rozwodnioną czernią. Mam nadzieję, że zaznacza się trochę użebrowanie konstrukcji skrzydeł. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Hm, prawa strona wyprowadzona całkiem dobrze, lewa jeszcze trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 7 Lutego 2022 Autor Share Napisano 7 Lutego 2022 2 godziny temu, zaruk napisał: Hm, prawa strona wyprowadzona całkiem dobrze, lewa jeszcze trochę. Dzięki Kolego @zaruk jednak w tym momencie, ze świadomością niedopracowania, już się zatrzymam. Ćwiczę się w sztuce cierpliwości, i tak jest pewien krok do przodu. Jak to leciało? "Można pifpafować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 2 godziny temu, kozborn napisał: jednak w tym momencie, ze świadomością niedopracowania, już się zatrzymam. Znam to. Sam mam podobne dylematy. Mimo wszystko chyba warto dać tam jeszcze odrobinę sg i przeszlifować, zwłaszcza, że miejsce łatwo dostępne. A jak nie, to się postawi tą stroną do ściany i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 zgodnie z obietnica 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 7 Lutego 2022 Autor Share Napisano 7 Lutego 2022 Emocjonalni szantażyści, wstyd. Wieczorem cieniowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 31 minut temu, kozborn napisał: Emocjonalni szantażyści, wstyd. To dla Twojego dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 7 Lutego 2022 Autor Share Napisano 7 Lutego 2022 3 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: To dla Twojego dobra wiem, dlatego foch potrzyma mnie krótko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 ja tylko chcialem obicia pokazac :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 7 Lutego 2022 Autor Share Napisano 7 Lutego 2022 2 minuty temu, BRAVO112 napisał: ja tylko chcialem obicia pokazac :-( Wiem A co do reszty to oczywiście żart Nie pierwszy i nie ostatni raz podkreślam, ile mi to forum daje! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Przedwczoraj złożyłem górny płat, potem zrobiłem sobie chwilowy reset, żeby trochę nabrać perspektywy. Przyznaję, że ten dwupłat to nie jest dla mnie łatwe zadanie, ale czego tu się spodziewać, nie od dziś wiadomo, że to jednak inna para kaloszy. Wielkich powodów do dumy nie widzę, ale jak ma to miejsce przy wielu innych moich modelach - pierwsze koty za płoty. Zdjęcia z rezultatu na tym etapie poniżej: Dziś dojechały też blaszane riggingi od SBS. Będę je pewnie robił na końcu, nawet po kalkomaniach, bo mam wrażenie, że lepiej by było już po ich zainstalowaniu zbytnio modelem nie kręcić :) Dzisiejszy wieczór upłynął natomiast pod znakiem silnika. Stwierdzam, że SBS zrobił tu całkiem dobrą robotę. Trzeba było napiłować całkiem sporo takich pierdółek: Silnik to razem 24 elementy nie licząc trzech pretów, więc jest przy czym dłubać, ciąć i obrabiać... Skończony zestawik wygląda następująco: Jutro zapewne montowanie silnika wraz z osłonami. Przy okazji - przednia część osłony silnika w mojej instrukcji figuruje jako pomalowana gunmetalem. Gdzie indziej znajduję sugestie, by to był brąz (bronze). W różnych galeriach widzę tam jakiś odcień miedzi... Macie jakieś pomysły co to ostatecznie powinno być? Edytowane 9 Lutego 2022 przez kozborn 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 Sylwetka nabrała szlachetności z tym górnym płatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 15 minut temu, zaruk napisał: Sylwetka nabrała szlachetności z tym górnym płatem. Dzięki, postaram się tam jeszcze dać trochę cienia między żeberka... jest płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 Montaż silnika, rur wydechowych + osłona. Zaczyna to przypominać samolot, ale spasowanie oceniam na takie sobie. Sądzę, że kalki dodadzą mu jeszcze trochę życia. Co do koloru osłony, jak widzicie poszedłem w odcień miedziany. Doszło też trochę światłocienia na górnym płacie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 juz mialem naisac: nie montuj tych metalowych naciagow !!! ale to Twoj model W oryginale byly chyba po dwie tasmy na strone Nie wiem, czy w tej skali bedzie to az tak widoczne - decyzja nalezy do Ciebie. Pamietaj tylko, ze raz wygieta blaszka - nie da sie na 100 % wyprostowac . Chyba, ze nie jest to mosiadz tylko " Neusilber" czyli stal nierdzewna. Z takiej robilem anteny w dragonowskim Do-335. SBS robi mosiadz. Widzialem juz wygiete blaszki w Swordfishu Tamiyi w 48 - wygladalo zle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 @BRAVO112Zaryzykuję, zobaczę jak to wyjdzie. Przy Dantem wycinałem całkiem długie i cienkie fototrawione listwy do mechanizmu hamulców aero i szczęśliwie udało mi się ich nie pogiąć. Może tym razem też się uda... A jak nie to zawsze zostaje elastyczna linka, choć to też nie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi