Feldbahn600 Napisano 4 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2023 ...i jeszcze widok z perspektywy załogi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 4 Czerwca 2023 Share Napisano 4 Czerwca 2023 Tam muchy młotkiem ubijali czy co ? 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 4 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2023 Zaiste, i to 5 - kilogramowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2023 Powoli wstawiam już elementy w wieży. Przy czy staram się mniej ubijać muchy młotkiem . Zmodyfikowałem też nieznacznie gaśnicę na podłodze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2023 Mechanizm obrotu wieży połączony już ze wskaźnikiem położenia wieży..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2023 Armata już zamontowana.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 15 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2023 Ściany wieży już połączone. Zamotowałem też zasobnik zewnętrzny. Na chwilę obecną już odkładam wieżę na półkę i skupiam pracę na kadłubie. W zasobnikach wewnątrz wieży widać jeszcze śruby - zasobniki uzupełnię i tym samym zakryję śruby różnymi elementami (ładownice, skrzynki), lecz dopiero przy pracach końcowych przy modelu, gdy zobaczę ile drobizny do wykorzystania pozostanie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 25 Listopada 2023 Autor Share Napisano 25 Listopada 2023 Lecimy dalej z tematem. Trzeba było trochę analiz zdjęć, planów i innych materiałów, aby po wielu przymiarkach, po wielokrotnym składaniu i rozkładaniu modelu nakreślić ostateczny plan dalszej pracy. Konkluzja jest prosta: wszystko we wnętrzu kadłuba jest do wymiany lub przeróbek w różnym stopniu posiadanych elementów. Jak to wygląda obecnie - widać na załączonych zdjęciach. Ale już niedługo.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 25 Listopada 2023 Autor Share Napisano 25 Listopada 2023 Praca nad wykonywanymi od podstaw elementami zawieszenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Masz chłopie zdrowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 25 Listopada 2023 Autor Share Napisano 25 Listopada 2023 Jeżeli chodzi o kadłub z oryginału pozostanie pancerz. Elementy które planuję wykorzystać (skrzynia biegów, grodzie i inna drobnica) będzie wykorzystana, ale po niezbędnych przeróbkach. Od podstaw wykonam zbiorniki na paliwo, wentylatory i chłodnice, ponieważ nie udało mi się ich zakupić na aukcjach, a one z tego co widziałem, wymagały najmniejszych modyfikacji. Na załączonym zdjęciu - pierwszy drążek pod stopami kierowcy już gotowy, razem z osłoną dla stóp kierowcy. Skrzynię biegów wstawiłem dla lepszego efektu. Dodaję, że idę na łatwiznę- drążki skrętne będą tam, gdzie będą widoczne w modelu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 27 Listopada 2023 Autor Share Napisano 27 Listopada 2023 Czasami tak bywa... Musiałem zerwać "wręgi", czy jak tam nazywają się te elementy. Dałem ciała z ich umiejscowieniem i kleję na nowo. Można porównać ze zdjęciem z poprzedniego postu, gdzie były one na niewłaściwym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 1 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2023 Dziś na warsztacie siedzisko kierowcy. Na pierwszym zdjęciu siedzisko z modelu, na kolejnych fotkach moje wykonane od podstaw. Składa się z samego stelaża na pupcię (tu także powinne być sprężyny, ale ich nie będzie widać), oparcia że sprężynami (sprężyny zrobiłem za pomocą skomplikowanego urządzenia) oraz podstawki z regulacją przód-tył. Materiałowe elementy wykonam później. Na ostatnim zdjęciu miejsce, gdzie będzie siedzisko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 1 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2023 Będzie siedzisko i oparcie. Te elementy są nakładane, tak że od tylu sprężyny stelaża będą widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2023 To będą dwa takie grubsze materacyki. Ale wykonam je później, biorę się za kolejne elementy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 Cześć! Dawno tu nie zaglądałem... Wieża wyszła bardzo dobrze, gratulacje! Jeśli chodzi o siedzenie, to te sprężyny trochę budzą moje wątpliwości... Drut na nie chyba trochę za gruby, chociaż pewnie mógłby zostać, ale w mojej ocenie mocowanie sprężyn do ramy wymaga poprawienia. Proponowałbym przylutować je do ramy oparcia i końcówki zeszlifować, tak, żeby nic tm nie było widać, czyli żeby od zewnątrz rama była gładka. Albo inne rozwiązanie: poduszki siedzenia zrobić z masy dwuskładnikowej, takiej jak np. milliput i sprężyny po prostu wcisnąć w oparcie a potem przykleić do ramy. Wtedy mocowania też nie będą widoczne. Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam! Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2023 Koncepcja słuszna. O tej masie dwuskladnikowej, podpowiedział mi wczoraj znajomy. Z zamocowaniem sprężyn też dobry pomysł. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Trochę to trwało, było dużo cięcia, klejenia, trochę opiłek spod brzeszczocika poszło. Ale w miarę się udało. Nie jest to gotowa skrzynia biegów, ale na tym etapie wystarczy. Reszta będzie elementów do niej dodana po wystawieniu w wannę. Na pierwszym zdjęciu- lewa strona skrzyni biegów z oryginalnego modelu, na drugim - moja modyfikacja..... Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Feldbahn600 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 ... oraz prawa strona. Na pierwszej fotce skrzynia z modelu, na drugiej fotce - po mojej modyfikacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 Ciekawie to wszystko wygląda podziwiam twoją robotę . Mam pytanie dotyczące wpisów , czy skasowałeś jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 Nie, edytowałem tylko literówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 W listopadzie pisałem z tobą w sprawie fotela i nawet mi odpisałeś a teraz tego nie widzę dlatego zapytalem. Ale to było tylko pytanie , robota super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Cześć! Widzę, że góra roboty była z tą skrzynią biegów... Z czego mogą wynikać aż tak spore różnice? Dobrze, że chociaż część elementów się udało wykorzystać. Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Zgadza się, trochę czasu musiałem na to poświęcić. Ogólnie w modelu skrzynia biegów miała zachowany kształt, jednakże bez szczegółów. Musiałem też zmienić połączenie samej obudowy skrzyni z obudową mechanizmu różnicowego (poprawcie mnie, jeżeli inaczej się to nazywa). No i najważniejsze -musialem dodać zdejmowane w oryginalnym czołgu płyty osłaniające skrzynię biegów i sprzęgło (to te białe pudełko). Dopiero po ta obudową znajdowała się skrzynia biegów z ruchomymi elementami, cięgnami itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feldbahn600 Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Znalazlem trzy fotki z przebudowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi