Skocz do zawartości

problem z nakładaniem farby na większe powierznie

ingemar

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

wróciłem do klejenia modeli po latach, mam problem z nakładaniem pędzlem farby Vallejo Model Air 71.305 Interior Grey Green na większej powierzchni pędzlem.

pędzel to renesans 100f, pędzel ją jakby zbiera a nie maluje, zostają spore prześwity i smugi, czy ta farba w ogóle nadaję się do malowania pędzlem?

farba rozcieńczana valleyo airbrush flow improver, może popełniam gdzieś błąd, porszę o porady, załączam zdjęcie poglądowe

1644751625305.jpg

Edytowane przez ingemar

Vallejo model Air generalnie nie nadają się pod pędzel. Chyba, że do niewielkich elementów. Użyj farb dedykowanych pod pędzel. Ew. możesz próbować nakładać bardzo cienkie warstwy rzadką farbą. Pojedyncza będzie słabo kryć, ale nie będzie miała zbytnich nierówności. Po kilku warstwach powinieneś uzyskać dobre krycie i  gładką powierzchnię. Nie próbowałem tego z Vallejo Air więc nie gwarantuję efektu. Na dodatek, jeśli kolejna warstwa będzie rozpuszczać poprzednią podczas pędzlowania, to nic z tego nie wyjdzie. A to zależy już od typu i gatunku farby oraz zastosowanego rozcieńczalnika.

• Like 1

Vallejo Air jak najbardziej nadają się do malowania pędzlem.

Ile nałożyłeś warstw farby na tych dużych elementach? Bo jeśli to dopiero pierwsza warstwa to zupełnie normalne. Daj jej wyschnąć z godzinę albo dwie i nałóż kolejną, może być w poprzek do poprzedniej. Ogólnie rozcieńczalnik do akryli nie powinien zareagować z poprzednią warstwą, ale jeśli tak by się stało, to użyj zamiast niego wody.

Edytowane przez Fixer
  • Like 1

to jest druga warstwa, jak wspomniał kolega HKK, małe elementy maluje się bardzo fajnie, eksperymentowałem już z kładzeniem 3 warstwy ale efekt nie jest dużo lepszy.

może zamiast tych farb valleyo, polecają koledzy coś typowo pod pędzel dla początkującego

28 minut temu, ingemar napisał:

to jest druga warstwa, jak wspomniał kolega HKK, małe elementy maluje się bardzo fajnie, eksperymentowałem już z kładzeniem 3 warstwy ale efekt nie jest dużo lepszy.

może zamiast tych farb valleyo, polecają koledzy coś typowo pod pędzel dla początkującego

Hataki niebieskie są fajne pod pędzelek.Ale na prawdę trzeba dobrze się nauczyć pędzelkować praktycznie każdą nadającą się farbką.Potem warto pomyśleć o jakimś lakierze by dać jednolitą gładką w miarę powierzchnię.I zniwelować ślady pędzla.Lakier to w spreyu naturalnie.CAŁKIEM fajne efekty pod pędzelek dają farbki Acrysion od Mr hobby.Dedykowany rozcieńczalnik i kilka cieńszych warstewek.

• Thanks 1

pędzel to https://allegro.pl/oferta/pedzel-renesans-1006f-plaski-nr-4-11243653852, jest to pierwszy pędzel zakupiony do malowania modeli, więc nie mam porównania, poradziła mi go koleżanka, która malowała figurki akrylami,

dziękuje za wszystkie odpowiedzi, zakupię vallejo model color i acrysion mr hobby, zobaczymy co bardziej mi podejdzie :)

1 godzinę temu, ingemar napisał:

też wypróbuję, a czy jest w ogóle sens malować model 1/32 pędzlem?

No widzisz to po coś Pan nam zawraca d....😁Zakupić aero jedynie słuszne PROCON.I dobrą sprężarkę.

mam jeszcze pytanko, trochę nie w temacie, na poniższym filmiku widać jak model jest pokryty podkładem, a w 55s robi się błyszczący nieco, bo było wykonane, żeby powstał błyszczący efekt?

pytam dlatego, czy jednak nie zastosować jednolitego koloru duraluminium na moim tempeście mk IV

18 minut temu, push-up78 napisał:

Zakupić aero jedynie słuszne PROCON.

I tym stwierdzeniem ryzykuje kolega wywołanie następnej zażartej dyskusji.:haha:

9 minut temu, ingemar napisał:

proszę mi wybaczyć, po prostu się motam nieco, przyczyna to niewiedza :)

Luzik.Jak będą jakieś pytania odnośnie sprzętu do malowania to pytać ludzie podpowiedz.Oczywiście Procony są super ale nie jedyne.

narazie próbuję vallejo model color rlm02 i powiem, że w porównaniu do air krycie jest dużo lepsze, sama farba w tej buteleczce jest tak gęsta, że jak wrzuciłem kulke od łożyska do środka, to ledwo ją słychać :)