Mikolaj75 Napisano 13 Lutego 2022 Napisano 13 Lutego 2022 Lubię te samolot. Mniej kojarzy mi się z rasowym wojownikiem, a bardziej ze zwinnym osiedlowym zawadiaką, zdolnym pokonać tępszych osiłków. Jakoś długo omijał mój warsztat, ale teraz w związku z technologicznym przestojem w Dornierze, wziąłem go do szybkiej budowy. Są trzy zadania: 1. poprawa nieco mydlanej faktury kadłuba; 2. poradzenie sobie ze ścianą spływu płata; 3. poprawa niektórych detali Kadłub w związku z tym dostał poprawę linii, nitowanie i listwy z folii. Trochę uwagi poszło na owiewkę zagłówkową. Blaszki zestawowe: I kilka detali, np. wlot do gaźnika: Karabiny: CDN 11 Cytuj
rymulus Napisano 13 Lutego 2022 Napisano 13 Lutego 2022 Ostatnio u Ciebie jak na taśmie produkcyjnej, model za modelem idzie. Cieszy to i czekam na dalszą relację. Podzielisz się informacją jakie malowanie wybrałeś? Cytuj
Hello Napisano 14 Lutego 2022 Napisano 14 Lutego 2022 Aż mi się humor poprawił . Jak Mikołaj robi 7-kę to będzie wszystko na cacy . Wzorcowy model . Pozdrawiam Hello Cytuj
Mikolaj75 Napisano 14 Lutego 2022 Autor Napisano 14 Lutego 2022 Dzięki wszystkim. Hello - aż taki mega wzorcowy to nie będzie, ale wyprowadzimy go na ludzi. Rymulus - będzie rumuński kokardkowy. 1 Cytuj
Moses Napisano 14 Lutego 2022 Napisano 14 Lutego 2022 Mikołaju z Twoim kunsztem, każda Twoja replika powinna stać w Sevres Cytuj
marek d Napisano 14 Lutego 2022 Napisano 14 Lutego 2022 Cytat wziąłem go do szybkiej budowy. Jak to mówią; zrobiłeś mi dzień. Twoje tzw. szybkie warsztaty są super. Cytuj
barszczo Napisano 14 Lutego 2022 Napisano 14 Lutego 2022 8 godzin temu, Mikolaj75 napisał: będzie rumuński kokardkowy I to jest słuszna koncepcja, podglądam. Cytuj
Mikolaj75 Napisano 16 Lutego 2022 Autor Napisano 16 Lutego 2022 Dzięki wszystkim. Drobne detale na skrzydła: A poniżej realizacja zadania drugiego - tu ryzykuję, że się narażę purystom, ale w sprawie krawędzi spływu, która jest według mnie największą bolączką zestawu zastosowałem metodę na "Jajko Kolumba" - rachunek zysków i strat. Stratą jest utrata faktury dolnej powierzchni, zyskiem ostra krawędź. Uważam, że warto. Po sklejeniu skrzydeł dolną powierzchnię zeszlifowałem i odtworzyłem grzebienie. Dodam jeszcze trochę detali typu klapki wyważające i powoli idzie do malowania. 5 Cytuj
Mikolaj75 Napisano 19 Lutego 2022 Autor Napisano 19 Lutego 2022 Malujemy... Na początek "brownbasing": Spód dostał kolor z zamalówkami oznaczeń poprzedniego właściciela... Pomalowany ster kierunku: Przed kolejnymi etapami wyciąłem kółeczka o średnicy minimalnie mniejszej niż kokardy - zależy mi na pozostawieniu jasnego tła pod kalkomanie, aby nie było zbyt dużej różnicy przy położeniu na granicy kolorów oraz między kalkomanią a oznaczeniami malowanymi: I następnie kolejne etapy: Ta siódemeczka ta naprawdę miły zestaw do szybkiej budowy (jeżeli oczywiście wybieramy opcję na szybko) 4 Cytuj
barszczo Napisano 19 Lutego 2022 Napisano 19 Lutego 2022 Świetnie to wygląda, żeby ktoś wreszcie zrobił trochę większą siódemkę... Cytuj
Mikolaj75 Napisano 6 Marca 2022 Autor Napisano 6 Marca 2022 Cześć wszystkim, wprawdzie nastroje nienajlepsze, ale ponoć higiena umysłu poprzez pracę, sport czy hobby wskazana.. Stąd popracowałem nad "siódemką" - przyszły kalki (serdeczne dzięki dla Sławka "skusza" za udostępnienie), błysk i wash - spróbowałem zrobić różnorodnie - ciemny na linie, jasny na nity, zobaczymy jak to pójdzie: Niedługo 7 powinna być gotowa. 7 Cytuj
Baas ArK Napisano 6 Marca 2022 Napisano 6 Marca 2022 Jak się to stało, że ten warsztat mi umknął? Ale nic to melduję się w ostatnim rzędzie na widowni (tylko tam zostały wolne miejsca ). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi