kozborn Napisano 19 Lutego 2022 Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Czołem Koledzy Modelarze! Tym razem prezentuję Wam swojego pierwszego dwupłata. Ci, którzy śledzili warsztat dostępny tutaj: wiedzą, że wielokrotnie deklarowałem, że jakoś nie mogę znaleźć dla tego modelu serca - mam wrażenie, że z uwagi na producenta. Było to moje pierwsze spotkanie z marką Airfix i zaliczam je do średnio udanych. Model mnie zmęczył, uważam, że wypraski mają masę niepotrzebnych utrudnień, jest średni intuicyjny, średnio spasowany, w ogóle taki sobie. Nieprędko do Airfiksa wrócę (aczkolwiek muszę pochwalić fajnie siadające, dobrej jakości kalki, od razu z całym pakietem napisów eksploatacyjnych - piąteczka). Moim celem w tym modelu było: a) w ogóle zmierzyć się z dwupłatem i zobaczyć z czym się toto je, b) popróbować się z metalicznym spodem - stąd padł wybór na malowanie belgijskie c) gdzieniegdzie poćwiczyć technikę "na lakier do włosów" - co uważniejsi dojrzą małe odpryski z przodu kadłuba. Modelik jest waloryzowany: - kokpitem od Eduarda (zestaw najgorszy, jaki mi się trafił, z błędami, zrobiony na pół gwizdka, wiele elementów mogło być tam lepiej odwzorowanych - szkoda), - exteriorem oraz naciągiem od SBS - te polecam, gdyby ktoś chciał zabrać się za Gladiatora. Fajne, współpracujące elementy - sztywne i całkiem nieźle spasowane, ale w kilku miejscach mogłoby być lepiej. - żywicznym silnikiem od SBS - spasowany z elementami modelu niestety nie bałdzo. Modelem tym ogłaszam jednocześnie małą (?) przerwę - przeprowadzka a potem urządzanie nowego stanowiska... Zapraszam do oglądania i komentowania! Edytowane 19 Lutego 2022 przez kozborn 7 Cytuj
barszczo Napisano 19 Lutego 2022 Napisano 19 Lutego 2022 Może i wymęczony ale całkiem zjadliwy. Nie jest źle. Zdjęcia proszą się tylko choć o minimalną obróbkę . Cytuj
giberes Napisano 19 Lutego 2022 Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) To za tą gwiazdą trzej królowie szli. Nie moje klimaty, ale podoba mi się. Co do zdjęć, zgadzam się z przedmówcą - mniej cienia, więcej światła i będzie elegancko można oglądać. Edytowane 19 Lutego 2022 przez giberes Cytuj
kozborn Napisano 19 Lutego 2022 Autor Napisano 19 Lutego 2022 1 minutę temu, giberes napisał: Co do zdjęć, zgadzam się z przedmówcą - mniej cienia, więcej światła i będzie elegoncko mozda oglądać. 10 minut temu, barszczo napisał: Zdjęcia proszą się tylko choć o minimalną obróbkę . Rozjaśnione! Dzięki Cytuj
Moses Napisano 20 Lutego 2022 Napisano 20 Lutego 2022 Ej, zdjęcia w warsztacie juz były porządne, a tu co? Jestem oburzony, I rozgoryczony Cytuj
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Napisano 20 Lutego 2022 54 minuty temu, Moses napisał: Ej, zdjęcia w warsztacie juz były porządne, a tu co? Jestem oburzony, I rozgoryczony Zdjęcia robiłem cyfrówką i nawet cieszyłem się że udało mi się zgasić to oczo*ebne białe tło Ale skoro ktoś tu tęskni za zdjęciami z komórki - ok wrzucę i te Cytuj
Moses Napisano 20 Lutego 2022 Napisano 20 Lutego 2022 Wał z cyfry, tylko ustaw balans bieli (światło sztuczne), bo teraz masz wszystko przyzolcone i znowu zrobiło się buro Cytuj
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Napisano 20 Lutego 2022 Wrzucam jeszcze kilka z nadzieją, że będzie ciut lepiej 6 Cytuj
zaruk Napisano 20 Lutego 2022 Napisano 20 Lutego 2022 Zacznę od zdjęć. Nareszcie widać kolory, a nie pokrywającą wszystko płynną czekoladę. Ostatnie zdjęcia są lepsze, rozumiem, że dopiero zaznajamiasz się z cyfrówką. Jeśli masz statyw: na kółku nastawień ustaw tryb preselecji przysłony (Av) i wybierz dużą wartość przysłony (13 lub więcej, możesz nawet 22, jeśli jest taka możliwość). Ustaw aparat na statywie i - jeśli nie masz wężyka - wybierz tryb samowyzwalacza. Pozwoli to na wykonanie zdjęcia o dużej głębi ostrości to znaczy, że bliski i odległy plan będą ostre. W tej chwili ostry jest tylko pierwszy lub środkowy plan. Statyw i samowyzwalacz powinny zapewnić nieporuszone zdjęcie. Model przyjemny, choć SBD bardziej mi się podobał. Nie czuję się uprawniony do oceny prac w 1:72 bo wiem, że są trudniejsze, niż 1:48 gdzie sam rzeźbię. Cytuj
kapsel Napisano 20 Lutego 2022 Napisano 20 Lutego 2022 Gratuluję ekspresowego ukończenia fajny schemat malowania i wykonanie równie porządne. Za naciągi masz duże zimne w szkle 1 Cytuj
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Napisano 20 Lutego 2022 1 minutę temu, zaruk napisał: Zacznę od zdjęć. Nareszcie widać kolory, a nie pokrywającą wszystko płynną czekoladę. Ostatnie zdjęcia są lepsze, rozumiem, że dopiero zaznajamiasz się z cyfrówką. Jeśli masz statyw: na kółku nastawień ustaw tryb preselecji przysłony (Av) i wybierz dużą wartość przysłony (13 lub więcej, możesz nawet 22, jeśli jest taka możliwość). Ustaw aparat na statywie i - jeśli nie masz wężyka - wybierz tryb samowyzwalacza. Pozwoli to na wykonanie zdjęcia o dużej głębi ostrości to znaczy, że bliski i odległy plan będą ostre. W tej chwili ostry jest tylko pierwszy lub środkowy plan. Statyw i samowyzwalacz powinny zapewnić nieporuszone zdjęcie. Model przyjemny, choć SBD bardziej mi się podobał. Nie czuję się uprawniony do oceny prac w 1:72 bo wiem, że są trudniejsze, niż 1:48 gdzie sam rzeźbię. Dzięki za te wskazówki! Tak, zaznajamiam się z cyfrówką. Co do SBD - rozumiem, całkowicie. Następny dwupłat będzie lepszy. Cytuj
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Napisano 20 Lutego 2022 2 minuty temu, kapsel napisał: Gratuluję ekspresowego ukończenia fajny schemat malowania i wykonanie równie porządne. Za naciągi masz duże zimne w szkle Trzymam za słowo. A może być ciemne? Cytuj
barszczo Napisano 20 Lutego 2022 Napisano 20 Lutego 2022 Godzinę temu, kozborn napisał: Wrzucam jeszcze kilka z nadzieją, że będzie ciut lepiej Jest lepiej, a będzie jeszcze lepiej . Co następne? 1:48? Cytuj
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Napisano 20 Lutego 2022 2 minuty temu, barszczo napisał: Jest lepiej, a będzie jeszcze lepiej . Co następne? 1:48? Dzięki. Za jakiś czas zabieram się za patroszonego kocurka, tzn. Tomcat z elektroniką na wierzchu od black doga. Wciąż skala 'dzentelmenska' ale 1:48 zbliża się wielkimi krokami. Cytuj
zaruk Napisano 20 Lutego 2022 Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, kozborn napisał: Następny dwupłat będzie lepszy. Aby był lepszy, dobrze byłoby poćwiczyć malowanie bardziej rozcieńczoną farbą. Na Glosterze, oprócz porowatej faktury widocznej na zbliżeniach, problemem są liczne farfocle i nierówności szpecące powierzchnię. Piszę o tym dlatego, że jeszcze jakiś czas temu uzyskiwałem podobne efekty. Czego ja nie robiłem wówczas - ćwiczyłem malowanie z różnych odległości, bawiłem się ciśnieniami, kupowałem coraz to nowe farby, które cudownie miały uzdrowić sytuację. Eksperymentowałem też z rozcieńczeniem ale - uwaga - nigdy odważniej, niż do 1:1. Było nieco lepiej, ale syf nadal gromadził się w zakamarkach i przy załamaniach ścian. Aż pewien sprawny malarz kazał mi (dosłownie) rozcieńczyć farbę od 1:3 do 1:5 i malować. Pod nieco mniejszym ciśnieniem (choć jak się ostatnio okazuje, mniejszych ciśnień podobno nie ma) i cienkimi warstwami. Korzyści: uzyskuję gładką, nieporowatą i dość czystą powierzchnię, łatwiej kontroluję kładzioną barwę (trudniej jest niechcący psiknąć mocnym kolorem co każe potem równać barwę do tego psiknięcia, a nie do założonego efektu), mam możliwość namalowania łagodniejszych przejść kolorystycznych, co ma znaczenie także w modulacji (jeśli chcesz ją robić). Pewnie są i inne plusy, ale obecnie te mi przychodzą do głowy. Maluję głównie Mr.Color, ale inne farby przy rozcieńczeniu 1:3 (a nawet 1:2) i cienkich, wysychających szybko warstwach, kładą się bez problemu. Zachęcam do przetestowania przed następnym projektem. Edytowane 20 Lutego 2022 przez zaruk 1 1 Cytuj
socjo1 Napisano 20 Lutego 2022 Napisano 20 Lutego 2022 Dołączam do pochwał modelu, ale chciałbym kilka słów jeszcze o zdjęciach, jeśli można. Pisałeś, że jesteś w trakcie zmiany warsztatu, więc jest to idealna pora, żeby zorganizować sobie też miejsce do fotografii. A nie trzeba dużo. Dwie świetlówki foto (moje to Mitoya 85 W), brystol i dwa nieduże statywy dostarczą Ci dużego komfortu pracy. I nie kosztują majątku. Tak wygląda to u mnie: Dobre oświetlenie to 2/3 sukcesu. W takich warunkach spokojnie można robić zdjęcia nawet komórką - na pewno na etapie warsztatu ich jakość będzie co najamniej wystarczająca. Na kłopoty z głębią ostrości (jeden punkt na zdjęciu jest ostry, te bliżej i dalej od niego - rozmazane), recpeptą jest fotografowanie z większej odległości i potem przycięcie kadru w programie / w komórce. O rozjaśnianiu, ew. lekkiej korekcji (kontrasty, wyostrzenie) - było. Tak myślę, że spora część problemów ze zdjęciami w tej galerii wynika ze specyfiki dwupłatowca. Mając niewielki statyw (wprawdzie trzeba na codzień na niego uważać, bo jest mniej stabilny), możesz tak zmieniać źródło światła, żeby doświetlić obiekt z odpowiedniej strony. Zajrzyj też do ostatniej galerii Tempesta z Mistercrafta (chyba) , tam kilka przykładów takich wcale skutecznych "bieda studiów" znajdziesz. Pozwól, że nie będę powtarzał wszystkich informacji które tam mozna znaleźć. Na szczęście, w odróżnieniu od modelu, tu eksperymenty są bezbolesne;-) Bez ryzyka możesz sobie robić zdjęcia na różnych ustawieniach (przysłona, czułość, swiatło) i wybierać te, które są najlepsze. Powodzenia - Michał. 1 Cytuj
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Napisano 20 Lutego 2022 @zaruk @socjo1 Panowie Koledzy dzięki za te wskazówki. Uwzględnię je przy organizacji mojego warsztatu 2.0. Co oczywiście potrwa... Cytuj
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Napisano 20 Lutego 2022 @socjo1 swoją drogą zabawne, że metodą prób i błędów po amatorskiemu doszedłem do analogicznego ustawienia moich dwóch lamp Cytuj
socjo1 Napisano 20 Lutego 2022 Napisano 20 Lutego 2022 1 minutę temu, kozborn napisał: @socjo1 swoją drogą zabawne, że metodą prób i błędów po amatorskiemu doszedłem do analogicznego ustawienia moich dwóch lamp Ja też, ja też! To wszystko to jest jedna Wielka Improwizjacja i Amatorszczyzna:-) Michał 1 Cytuj
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Napisano 20 Lutego 2022 @socjo1 Mnie to nasuwa raczej skojarzenie z selekcją naturalną i przypadkową optymalizacją kryteria doboru są aż nadto dobrze definiowane przez to forum... Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 21 Lutego 2022 Napisano 21 Lutego 2022 14 godzin temu, zaruk napisał: Maluję głównie Mr.Color, ale inne farby przy rozcieńczeniu 1:3 (a nawet 1:2) i cienkich, wysychających szybko warstwach, kładą się bez problemu. Ja dorzucę swoje 3 gr. Maluję nawet w rozcieńczeniu 1:5, chociaż zwykle zaczynam od przygotowania farby w stosunku 4 krople farby i 12 kropli rozcieńczalnika. Używam Hataki C. Co do modelu to może przez to, że bardziej podobają mi się maszyny z późniejszego okresu to serca mego nie porywa. O wiele bardziej podobał mi się SBD. Przy czym jeśli chodzi o aspekty techniczne to Zaruk wyczerpał temat. Cytuj
kozborn Napisano 21 Lutego 2022 Autor Napisano 21 Lutego 2022 2 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: O wiele bardziej podobał mi się SBD. ... Widzę że mój Dante ponownie wraca :))) też go polubiłem ale jadę z tematem dalej :)) a z Gladiatora dowiedziałem się, że dwupłaty jednak mi się podobają Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 21 Lutego 2022 Napisano 21 Lutego 2022 Ja nie mam nic do dwupłatów, ale jednak smukła i opływowa sylwetka rasowego myśliwca, to jest to co najbardziej cieszy moje oko. Cytuj
kozborn Napisano 21 Lutego 2022 Autor Napisano 21 Lutego 2022 40 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Ja nie mam nic do dwupłatów, ale jednak smukła i opływowa sylwetka rasowego myśliwca, to jest to co najbardziej cieszy moje oko. Zapraszam za jakiś czas na warsztat z f-14, ale czy on jest smukły to nie wiem 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi