kozborn Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Czołem Koledzy Modelarze! Tym razem prezentuję Wam swojego pierwszego dwupłata. Ci, którzy śledzili warsztat dostępny tutaj: wiedzą, że wielokrotnie deklarowałem, że jakoś nie mogę znaleźć dla tego modelu serca - mam wrażenie, że z uwagi na producenta. Było to moje pierwsze spotkanie z marką Airfix i zaliczam je do średnio udanych. Model mnie zmęczył, uważam, że wypraski mają masę niepotrzebnych utrudnień, jest średni intuicyjny, średnio spasowany, w ogóle taki sobie. Nieprędko do Airfiksa wrócę (aczkolwiek muszę pochwalić fajnie siadające, dobrej jakości kalki, od razu z całym pakietem napisów eksploatacyjnych - piąteczka). Moim celem w tym modelu było: a) w ogóle zmierzyć się z dwupłatem i zobaczyć z czym się toto je, b) popróbować się z metalicznym spodem - stąd padł wybór na malowanie belgijskie c) gdzieniegdzie poćwiczyć technikę "na lakier do włosów" - co uważniejsi dojrzą małe odpryski z przodu kadłuba. Modelik jest waloryzowany: - kokpitem od Eduarda (zestaw najgorszy, jaki mi się trafił, z błędami, zrobiony na pół gwizdka, wiele elementów mogło być tam lepiej odwzorowanych - szkoda), - exteriorem oraz naciągiem od SBS - te polecam, gdyby ktoś chciał zabrać się za Gladiatora. Fajne, współpracujące elementy - sztywne i całkiem nieźle spasowane, ale w kilku miejscach mogłoby być lepiej. - żywicznym silnikiem od SBS - spasowany z elementami modelu niestety nie bałdzo. Modelem tym ogłaszam jednocześnie małą (?) przerwę - przeprowadzka a potem urządzanie nowego stanowiska... Zapraszam do oglądania i komentowania! Edytowane 19 Lutego 2022 przez kozborn 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 Może i wymęczony ale całkiem zjadliwy. Nie jest źle. Zdjęcia proszą się tylko choć o minimalną obróbkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) To za tą gwiazdą trzej królowie szli. Nie moje klimaty, ale podoba mi się. Co do zdjęć, zgadzam się z przedmówcą - mniej cienia, więcej światła i będzie elegancko można oglądać. Edytowane 19 Lutego 2022 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 1 minutę temu, giberes napisał: Co do zdjęć, zgadzam się z przedmówcą - mniej cienia, więcej światła i będzie elegoncko mozda oglądać. 10 minut temu, barszczo napisał: Zdjęcia proszą się tylko choć o minimalną obróbkę . Rozjaśnione! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Ej, zdjęcia w warsztacie juz były porządne, a tu co? Jestem oburzony, I rozgoryczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 54 minuty temu, Moses napisał: Ej, zdjęcia w warsztacie juz były porządne, a tu co? Jestem oburzony, I rozgoryczony Zdjęcia robiłem cyfrówką i nawet cieszyłem się że udało mi się zgasić to oczo*ebne białe tło Ale skoro ktoś tu tęskni za zdjęciami z komórki - ok wrzucę i te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Wał z cyfry, tylko ustaw balans bieli (światło sztuczne), bo teraz masz wszystko przyzolcone i znowu zrobiło się buro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Wrzucam jeszcze kilka z nadzieją, że będzie ciut lepiej 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Zacznę od zdjęć. Nareszcie widać kolory, a nie pokrywającą wszystko płynną czekoladę. Ostatnie zdjęcia są lepsze, rozumiem, że dopiero zaznajamiasz się z cyfrówką. Jeśli masz statyw: na kółku nastawień ustaw tryb preselecji przysłony (Av) i wybierz dużą wartość przysłony (13 lub więcej, możesz nawet 22, jeśli jest taka możliwość). Ustaw aparat na statywie i - jeśli nie masz wężyka - wybierz tryb samowyzwalacza. Pozwoli to na wykonanie zdjęcia o dużej głębi ostrości to znaczy, że bliski i odległy plan będą ostre. W tej chwili ostry jest tylko pierwszy lub środkowy plan. Statyw i samowyzwalacz powinny zapewnić nieporuszone zdjęcie. Model przyjemny, choć SBD bardziej mi się podobał. Nie czuję się uprawniony do oceny prac w 1:72 bo wiem, że są trudniejsze, niż 1:48 gdzie sam rzeźbię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Gratuluję ekspresowego ukończenia fajny schemat malowania i wykonanie równie porządne. Za naciągi masz duże zimne w szkle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 1 minutę temu, zaruk napisał: Zacznę od zdjęć. Nareszcie widać kolory, a nie pokrywającą wszystko płynną czekoladę. Ostatnie zdjęcia są lepsze, rozumiem, że dopiero zaznajamiasz się z cyfrówką. Jeśli masz statyw: na kółku nastawień ustaw tryb preselecji przysłony (Av) i wybierz dużą wartość przysłony (13 lub więcej, możesz nawet 22, jeśli jest taka możliwość). Ustaw aparat na statywie i - jeśli nie masz wężyka - wybierz tryb samowyzwalacza. Pozwoli to na wykonanie zdjęcia o dużej głębi ostrości to znaczy, że bliski i odległy plan będą ostre. W tej chwili ostry jest tylko pierwszy lub środkowy plan. Statyw i samowyzwalacz powinny zapewnić nieporuszone zdjęcie. Model przyjemny, choć SBD bardziej mi się podobał. Nie czuję się uprawniony do oceny prac w 1:72 bo wiem, że są trudniejsze, niż 1:48 gdzie sam rzeźbię. Dzięki za te wskazówki! Tak, zaznajamiam się z cyfrówką. Co do SBD - rozumiem, całkowicie. Następny dwupłat będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 2 minuty temu, kapsel napisał: Gratuluję ekspresowego ukończenia fajny schemat malowania i wykonanie równie porządne. Za naciągi masz duże zimne w szkle Trzymam za słowo. A może być ciemne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Godzinę temu, kozborn napisał: Wrzucam jeszcze kilka z nadzieją, że będzie ciut lepiej Jest lepiej, a będzie jeszcze lepiej . Co następne? 1:48? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 2 minuty temu, barszczo napisał: Jest lepiej, a będzie jeszcze lepiej . Co następne? 1:48? Dzięki. Za jakiś czas zabieram się za patroszonego kocurka, tzn. Tomcat z elektroniką na wierzchu od black doga. Wciąż skala 'dzentelmenska' ale 1:48 zbliża się wielkimi krokami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, kozborn napisał: Następny dwupłat będzie lepszy. Aby był lepszy, dobrze byłoby poćwiczyć malowanie bardziej rozcieńczoną farbą. Na Glosterze, oprócz porowatej faktury widocznej na zbliżeniach, problemem są liczne farfocle i nierówności szpecące powierzchnię. Piszę o tym dlatego, że jeszcze jakiś czas temu uzyskiwałem podobne efekty. Czego ja nie robiłem wówczas - ćwiczyłem malowanie z różnych odległości, bawiłem się ciśnieniami, kupowałem coraz to nowe farby, które cudownie miały uzdrowić sytuację. Eksperymentowałem też z rozcieńczeniem ale - uwaga - nigdy odważniej, niż do 1:1. Było nieco lepiej, ale syf nadal gromadził się w zakamarkach i przy załamaniach ścian. Aż pewien sprawny malarz kazał mi (dosłownie) rozcieńczyć farbę od 1:3 do 1:5 i malować. Pod nieco mniejszym ciśnieniem (choć jak się ostatnio okazuje, mniejszych ciśnień podobno nie ma) i cienkimi warstwami. Korzyści: uzyskuję gładką, nieporowatą i dość czystą powierzchnię, łatwiej kontroluję kładzioną barwę (trudniej jest niechcący psiknąć mocnym kolorem co każe potem równać barwę do tego psiknięcia, a nie do założonego efektu), mam możliwość namalowania łagodniejszych przejść kolorystycznych, co ma znaczenie także w modulacji (jeśli chcesz ją robić). Pewnie są i inne plusy, ale obecnie te mi przychodzą do głowy. Maluję głównie Mr.Color, ale inne farby przy rozcieńczeniu 1:3 (a nawet 1:2) i cienkich, wysychających szybko warstwach, kładą się bez problemu. Zachęcam do przetestowania przed następnym projektem. Edytowane 20 Lutego 2022 przez zaruk 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Dołączam do pochwał modelu, ale chciałbym kilka słów jeszcze o zdjęciach, jeśli można. Pisałeś, że jesteś w trakcie zmiany warsztatu, więc jest to idealna pora, żeby zorganizować sobie też miejsce do fotografii. A nie trzeba dużo. Dwie świetlówki foto (moje to Mitoya 85 W), brystol i dwa nieduże statywy dostarczą Ci dużego komfortu pracy. I nie kosztują majątku. Tak wygląda to u mnie: Dobre oświetlenie to 2/3 sukcesu. W takich warunkach spokojnie można robić zdjęcia nawet komórką - na pewno na etapie warsztatu ich jakość będzie co najamniej wystarczająca. Na kłopoty z głębią ostrości (jeden punkt na zdjęciu jest ostry, te bliżej i dalej od niego - rozmazane), recpeptą jest fotografowanie z większej odległości i potem przycięcie kadru w programie / w komórce. O rozjaśnianiu, ew. lekkiej korekcji (kontrasty, wyostrzenie) - było. Tak myślę, że spora część problemów ze zdjęciami w tej galerii wynika ze specyfiki dwupłatowca. Mając niewielki statyw (wprawdzie trzeba na codzień na niego uważać, bo jest mniej stabilny), możesz tak zmieniać źródło światła, żeby doświetlić obiekt z odpowiedniej strony. Zajrzyj też do ostatniej galerii Tempesta z Mistercrafta (chyba) , tam kilka przykładów takich wcale skutecznych "bieda studiów" znajdziesz. Pozwól, że nie będę powtarzał wszystkich informacji które tam mozna znaleźć. Na szczęście, w odróżnieniu od modelu, tu eksperymenty są bezbolesne;-) Bez ryzyka możesz sobie robić zdjęcia na różnych ustawieniach (przysłona, czułość, swiatło) i wybierać te, które są najlepsze. Powodzenia - Michał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 @zaruk @socjo1 Panowie Koledzy dzięki za te wskazówki. Uwzględnię je przy organizacji mojego warsztatu 2.0. Co oczywiście potrwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 @socjo1 swoją drogą zabawne, że metodą prób i błędów po amatorskiemu doszedłem do analogicznego ustawienia moich dwóch lamp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 1 minutę temu, kozborn napisał: @socjo1 swoją drogą zabawne, że metodą prób i błędów po amatorskiemu doszedłem do analogicznego ustawienia moich dwóch lamp Ja też, ja też! To wszystko to jest jedna Wielka Improwizjacja i Amatorszczyzna:-) Michał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 @socjo1 Mnie to nasuwa raczej skojarzenie z selekcją naturalną i przypadkową optymalizacją kryteria doboru są aż nadto dobrze definiowane przez to forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 14 godzin temu, zaruk napisał: Maluję głównie Mr.Color, ale inne farby przy rozcieńczeniu 1:3 (a nawet 1:2) i cienkich, wysychających szybko warstwach, kładą się bez problemu. Ja dorzucę swoje 3 gr. Maluję nawet w rozcieńczeniu 1:5, chociaż zwykle zaczynam od przygotowania farby w stosunku 4 krople farby i 12 kropli rozcieńczalnika. Używam Hataki C. Co do modelu to może przez to, że bardziej podobają mi się maszyny z późniejszego okresu to serca mego nie porywa. O wiele bardziej podobał mi się SBD. Przy czym jeśli chodzi o aspekty techniczne to Zaruk wyczerpał temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 2 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: O wiele bardziej podobał mi się SBD. ... Widzę że mój Dante ponownie wraca :))) też go polubiłem ale jadę z tematem dalej :)) a z Gladiatora dowiedziałem się, że dwupłaty jednak mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Ja nie mam nic do dwupłatów, ale jednak smukła i opływowa sylwetka rasowego myśliwca, to jest to co najbardziej cieszy moje oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 40 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Ja nie mam nic do dwupłatów, ale jednak smukła i opływowa sylwetka rasowego myśliwca, to jest to co najbardziej cieszy moje oko. Zapraszam za jakiś czas na warsztat z f-14, ale czy on jest smukły to nie wiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi