Skocz do zawartości

Gloster Gladiator Mk. I 1:72 Airfix

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Koledzy Modelarze!

Tym razem prezentuję Wam swojego pierwszego dwupłata.

Ci, którzy śledzili warsztat dostępny tutaj:

wiedzą, że wielokrotnie deklarowałem, że jakoś nie mogę znaleźć dla tego modelu serca - mam wrażenie, że z uwagi na producenta. Było to moje pierwsze spotkanie z marką Airfix i zaliczam je do średnio udanych. Model mnie zmęczył, uważam, że wypraski mają masę niepotrzebnych utrudnień, jest średni intuicyjny, średnio spasowany, w ogóle taki sobie. Nieprędko do Airfiksa wrócę (aczkolwiek muszę pochwalić fajnie siadające, dobrej jakości kalki, od razu z całym pakietem napisów eksploatacyjnych - piąteczka). 

Moim celem w tym modelu było:

a) w ogóle zmierzyć się z dwupłatem i zobaczyć z czym się toto je, 

b) popróbować się z metalicznym spodem - stąd padł wybór na malowanie belgijskie

c) gdzieniegdzie poćwiczyć technikę "na lakier do włosów" - co uważniejsi dojrzą małe odpryski z przodu kadłuba.

Modelik jest waloryzowany:

- kokpitem od Eduarda (zestaw najgorszy, jaki mi się trafił, z błędami, zrobiony na pół gwizdka, wiele elementów mogło być tam lepiej odwzorowanych - szkoda),

- exteriorem oraz naciągiem od SBS - te polecam, gdyby ktoś chciał zabrać się za Gladiatora. Fajne, współpracujące elementy - sztywne i całkiem nieźle spasowane, ale w kilku miejscach mogłoby być lepiej.

- żywicznym silnikiem od SBS - spasowany z elementami modelu niestety nie bałdzo.

Modelem tym ogłaszam jednocześnie małą (?) przerwę - przeprowadzka a potem urządzanie nowego stanowiska... 😕

Zapraszam do oglądania i komentowania!

P1070020.thumb.JPG.260313ee033a85df434c6797246f6b47.JPGP1070019.thumb.JPG.c5a5f369851feb34d6ab591e0e90c870.JPGP1070018.thumb.JPG.09aeb7c3d9acbc987ab71ab346f89689.JPGP1070014.thumb.JPG.92cb18ad4cc5269fda5126dba6ca752d.JPGP1070013.thumb.JPG.7a8b72a2e7be34fdcb200ad13b86ddf9.JPGP1070012.thumb.JPG.35774cf77cb406b4ca2290b95b09b702.JPGP1070009.thumb.JPG.5504f1466e807ff288ed5f13fe8775c6.JPGP1070008.thumb.JPG.8a35b7379f77853c388cabc27a2ecb59.JPGP1070007.thumb.JPG.53d372701c96c8fab025d646f918895c.JPGP1070004.thumb.JPG.cd0e0fd80c7a93ade647169f5c9d0596.JPGP1070003.thumb.JPG.1661b361654defdb87ec13fe360496ee.JPGP1070025.thumb.JPG.9f284965b1e93f84d7bc1d2c1377f7b8.JPGP1070023.thumb.JPG.652f9ac570a06427bd6462366f7b4938.JPGP1070022.thumb.JPG.cf90b39c1340bb88c0625e1c5eca560e.JPGP1070021.thumb.JPG.a3829dcb8a37c38316d8eaeb9d7edc82.JPG

Edytowane przez kozborn
  • Like 7

To za tą gwiazdą trzej królowie szli. Nie moje klimaty, ale podoba mi się. Co do zdjęć, zgadzam się z przedmówcą - mniej cienia, więcej światła i będzie elegancko można oglądać. 

Edytowane przez giberes

1 minutę temu, giberes napisał:

Co do zdjęć, zgadzam się z przedmówcą - mniej cienia, więcej światła i będzie elegoncko mozda oglądać. 

10 minut temu, barszczo napisał:

Zdjęcia proszą się tylko choć o minimalną obróbkę wink4.

Rozjaśnione!

Dzięki

Ej, zdjęcia w warsztacie juz były porządne, a tu co? Jestem  oburzony, I rozgoryczony

wtf.gif

54 minuty temu, Moses napisał:

Ej, zdjęcia w warsztacie juz były porządne, a tu co? Jestem  oburzony, I rozgoryczony

wtf.gif

Zdjęcia robiłem cyfrówką i nawet cieszyłem się że udało mi się zgasić to oczo*ebne białe tło :)

Ale skoro ktoś tu tęskni za zdjęciami z komórki - ok wrzucę i te :)

Wał z cyfry, tylko ustaw balans bieli (światło sztuczne), bo teraz masz wszystko przyzolcone i znowu zrobiło się buro 😞

Zacznę od zdjęć. Nareszcie widać kolory, a nie pokrywającą wszystko płynną czekoladę. Ostatnie zdjęcia są lepsze, rozumiem, że dopiero zaznajamiasz się z cyfrówką.

Jeśli masz statyw: na kółku nastawień ustaw tryb preselecji przysłony (Av) i wybierz dużą wartość przysłony (13 lub więcej, możesz nawet 22, jeśli jest taka możliwość).

Ustaw aparat na statywie i - jeśli nie masz wężyka - wybierz tryb samowyzwalacza. Pozwoli to na wykonanie zdjęcia o dużej głębi ostrości to znaczy, że bliski i odległy plan będą ostre. W tej chwili ostry jest tylko pierwszy lub środkowy plan. Statyw i samowyzwalacz powinny zapewnić nieporuszone zdjęcie.

Model przyjemny, choć SBD bardziej mi się podobał. Nie czuję się uprawniony do oceny prac w 1:72 bo wiem, że są trudniejsze, niż 1:48 gdzie sam rzeźbię.

Gratuluję ekspresowego ukończenia :super: fajny schemat malowania  i wykonanie równie porządne. Za naciągi masz duże zimne w szkle :piwo:

• Thanks 1

1 minutę temu, zaruk napisał:

Zacznę od zdjęć. Nareszcie widać kolory, a nie pokrywającą wszystko płynną czekoladę. Ostatnie zdjęcia są lepsze, rozumiem, że dopiero zaznajamiasz się z cyfrówką.

Jeśli masz statyw: na kółku nastawień ustaw tryb preselecji przysłony (Av) i wybierz dużą wartość przysłony (13 lub więcej, możesz nawet 22, jeśli jest taka możliwość).

Ustaw aparat na statywie i - jeśli nie masz wężyka - wybierz tryb samowyzwalacza. Pozwoli to na wykonanie zdjęcia o dużej głębi ostrości to znaczy, że bliski i odległy plan będą ostre. W tej chwili ostry jest tylko pierwszy lub środkowy plan. Statyw i samowyzwalacz powinny zapewnić nieporuszone zdjęcie.

Model przyjemny, choć SBD bardziej mi się podobał. Nie czuję się uprawniony do oceny prac w 1:72 bo wiem, że są trudniejsze, niż 1:48 gdzie sam rzeźbię.

Dzięki za te wskazówki! Tak, zaznajamiam się z cyfrówką. Co do SBD - rozumiem, całkowicie. Następny dwupłat będzie lepszy. 

2 minuty temu, kapsel napisał:

Gratuluję ekspresowego ukończenia :super: fajny schemat malowania  i wykonanie równie porządne. Za naciągi masz duże zimne w szkle :piwo:

Trzymam za słowo. A może być ciemne? 😉

2 minuty temu, barszczo napisał:

Jest lepiej, a będzie jeszcze lepiej :super:. Co następne? 1:48?

Dzięki. Za jakiś czas zabieram się za patroszonego kocurka, tzn. Tomcat z elektroniką na wierzchu od black doga. Wciąż skala 'dzentelmenska' ale 1:48 zbliża się wielkimi krokami. 

1 godzinę temu, kozborn napisał:

Następny dwupłat będzie lepszy. 

Aby był lepszy, dobrze byłoby poćwiczyć malowanie bardziej rozcieńczoną farbą. Na Glosterze, oprócz porowatej faktury widocznej na zbliżeniach, problemem są liczne farfocle i nierówności szpecące powierzchnię. Piszę o tym dlatego, że jeszcze jakiś czas temu uzyskiwałem podobne efekty. Czego ja nie robiłem wówczas - ćwiczyłem malowanie z różnych odległości, bawiłem się ciśnieniami, kupowałem coraz to nowe farby, które cudownie miały uzdrowić sytuację. Eksperymentowałem też z rozcieńczeniem ale - uwaga  - nigdy odważniej, niż do 1:1. Było nieco lepiej, ale syf nadal gromadził się w zakamarkach i przy załamaniach ścian. Aż pewien sprawny malarz kazał mi (dosłownie) rozcieńczyć farbę od 1:3 do 1:5 i malować. Pod nieco mniejszym ciśnieniem (choć jak się ostatnio okazuje, mniejszych ciśnień podobno nie ma) i cienkimi warstwami. Korzyści: uzyskuję gładką, nieporowatą i dość czystą powierzchnię, łatwiej kontroluję kładzioną barwę (trudniej jest niechcący psiknąć mocnym kolorem co każe potem równać barwę do tego psiknięcia, a nie do założonego efektu), mam możliwość namalowania łagodniejszych przejść kolorystycznych, co ma znaczenie także w modulacji (jeśli chcesz ją robić). Pewnie są i inne plusy, ale obecnie te mi przychodzą do głowy. Maluję głównie Mr.Color, ale inne farby przy rozcieńczeniu 1:3 (a nawet 1:2) i cienkich, wysychających szybko warstwach, kładą się bez problemu. Zachęcam do przetestowania przed następnym projektem.

Edytowane przez zaruk
  • Like 1
  • Thanks 1

Dołączam do pochwał modelu, ale chciałbym kilka słów jeszcze o zdjęciach, jeśli można.

Pisałeś, że jesteś w trakcie zmiany warsztatu, więc jest to idealna pora, żeby zorganizować sobie też miejsce do fotografii. A nie trzeba dużo. Dwie świetlówki foto (moje to Mitoya 85 W), brystol i dwa nieduże statywy dostarczą Ci dużego komfortu pracy. I nie kosztują majątku. Tak wygląda to u mnie: 

DlFpS8c.jpg

Dobre oświetlenie to 2/3 sukcesu. W takich warunkach spokojnie można robić zdjęcia nawet komórką - na pewno na etapie warsztatu ich jakość będzie co najamniej wystarczająca. 

Na kłopoty z głębią ostrości (jeden punkt na zdjęciu jest ostry, te bliżej i dalej od niego - rozmazane), recpeptą jest fotografowanie z większej odległości i potem przycięcie kadru w programie / w komórce.

O rozjaśnianiu, ew. lekkiej korekcji (kontrasty, wyostrzenie) - było.

Tak myślę, że spora część problemów ze zdjęciami w tej galerii wynika ze specyfiki dwupłatowca. Mając niewielki statyw (wprawdzie trzeba na codzień na niego uważać, bo jest mniej stabilny), możesz tak zmieniać źródło światła, żeby doświetlić obiekt z odpowiedniej strony.  

Zajrzyj też do ostatniej galerii Tempesta z Mistercrafta (chyba) , tam kilka przykładów takich wcale skutecznych "bieda studiów" znajdziesz. Pozwól, że nie będę powtarzał wszystkich informacji które tam mozna znaleźć. 

Na szczęście, w odróżnieniu od modelu, tu eksperymenty są bezbolesne;-)  Bez ryzyka możesz sobie robić zdjęcia na różnych ustawieniach (przysłona, czułość, swiatło) i wybierać te, które są najlepsze.

Powodzenia - Michał.

• Thanks 1

@zaruk @socjo1 Panowie Koledzy dzięki za te wskazówki. Uwzględnię je przy organizacji mojego warsztatu 2.0. Co oczywiście potrwa... :)

@socjo1 swoją drogą zabawne, że metodą prób i błędów po amatorskiemu doszedłem do analogicznego ustawienia moich dwóch lamp :)

1 minutę temu, kozborn napisał:

@socjo1 swoją drogą zabawne, że metodą prób i błędów po amatorskiemu doszedłem do analogicznego ustawienia moich dwóch lamp :)

Ja też, ja też! To wszystko to jest jedna Wielka Improwizjacja i Amatorszczyzna:-)

Michał

• Like 1

@socjo1 Mnie to nasuwa raczej skojarzenie z selekcją naturalną i przypadkową optymalizacją :) kryteria doboru są aż nadto dobrze definiowane przez to forum... 

14 godzin temu, zaruk napisał:

Maluję głównie Mr.Color, ale inne farby przy rozcieńczeniu 1:3 (a nawet 1:2) i cienkich, wysychających szybko warstwach, kładą się bez problemu.

Ja dorzucę swoje 3 gr. Maluję nawet w rozcieńczeniu 1:5, chociaż zwykle zaczynam od przygotowania farby w stosunku 4 krople farby i 12 kropli rozcieńczalnika. Używam Hataki C.

Co do modelu to może przez to, że bardziej podobają mi się maszyny z późniejszego okresu to serca mego nie porywa. O wiele bardziej podobał mi się SBD. Przy czym jeśli chodzi o aspekty techniczne to Zaruk wyczerpał temat. :)

2 minuty temu, Roland_Sebastian napisał:

O wiele bardziej podobał mi się SBD.

... Widzę że mój Dante ponownie wraca :))) też go polubiłem ale jadę z tematem dalej :)) a z Gladiatora dowiedziałem się, że dwupłaty jednak mi się podobają :)

40 minut temu, Roland_Sebastian napisał:

Ja nie mam nic do dwupłatów, ale jednak smukła i opływowa sylwetka rasowego myśliwca, to jest to co najbardziej cieszy moje oko. :)

Zapraszam za jakiś czas na warsztat z f-14, ale czy on jest smukły to nie wiem :)

• Like 1