burzatg Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 (edytowane) Ten temat miał być nieco później, no ale z wiadomych przyczyn wystartował wcześniej. Jako, że już wcześniej rozgrzebałem pokrewną maszynę Su-30MKK to ten model będzie szedł równoległym torem. Co do konkretnego oznaczenia to zastanawiam się na nr 71 na którym latał min. ś.p. pilot pułkownik Aleksander Oksanczenko (zdjęcia z internetu) Model to wypust Trumpetera Malowanie Digital camo przy pomocy masek Foxbot, kalki również tego producenta. Edytowane 7 Marca 2022 przez burzatg 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 Powodzenia w budowie Czekam na jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 Kibicuję ! Zazdroszczę kalek - już niedostępne... Ale chociaż maski kupiłem na Su-27 i Su-24 ukraińskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 Podglądał będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 8 Marca 2022 Autor Share Napisano 8 Marca 2022 18 godzin temu, Psar77 napisał: Kibicuję ! Zazdroszczę kalek - już niedostępne... Ale chociaż maski kupiłem na Su-27 i Su-24 ukraińskie Kalki zostały zakupione jeszcze przed tym szaleństwem w grudniu 2020. Kto by wtedy przypuszczał, że temat będzie tak aktualny Jakby co to będę miał na zbyciu pozostałe nr. No może prócz jednomiejscowego "58". 18 godzin temu, Juffre napisał: Powodzenia w budowie Czekam na jakieś fotki A żeby wpis nie był taki pusty to fotki z pierwszych ciachów 8 godzin temu, MIRO napisał: Podglądał będę. Zapraszam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, burzatg napisał: Jakby co to będę miał na zbyciu pozostałe nr. No może prócz jednomiejscowego "58". To ja będę chętny Edytowane 8 Marca 2022 przez Psar77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 9 Marca 2022 Autor Share Napisano 9 Marca 2022 Rzutem na taśmę udało się zdobyć takie dodatki 22 godziny temu, Psar77 napisał: To ja będę chętny Nie ma sprawy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 9 Marca 2022 Share Napisano 9 Marca 2022 Wiem, że robisz dwupaka, ale reszta bryły chyba taka sama jak solo, można się pobawić w dopasowanie https://dxmdecals.com/shopping/ols/products/172-ukraine-af-su-27-digital-camouflage-58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 10 Marca 2022 Autor Share Napisano 10 Marca 2022 10 godzin temu, giberes napisał: Wiem, że robisz dwupaka, ale reszta bryły chyba taka sama jak solo, można się pobawić w dopasowanie https://dxmdecals.com/shopping/ols/products/172-ukraine-af-su-27-digital-camouflage-58 Dzięki, ale jak wcześniej pisałem do malowania użyję masek Foxbot. Ale do etapu malowania jeszcze trochę zejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 Wiatrak powoli się kończy, więc można działać na innym polu. Kokpit z kalkami od Quinty Kadłub scalony Teraz nastąpią żmudne prace obróbki szpachlarsko-szlifierskiej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 29 Marca 2022 Autor Share Napisano 29 Marca 2022 (edytowane) Coś się dalej dzieje. Przy łączeniu skrzydeł od spodu powstała szpara po obu stronach. Z jednej była większa, udało się ją wypełnić kawałkiem hipsu. Z drugiej tradycyjna szpachla rozcieńczona LT od Tamki. Łączenie dzioba też wymaga korekty masą szpachlową Przygotowanie wlotów pod żaluzję z blaszek Edytowane 29 Marca 2022 przez burzatg Literówka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 19 Lipca 2022 Autor Share Napisano 19 Lipca 2022 Miała to być "szybka operacja" a wyszła dłuższa batalia Coś się dzieje ale bez spektakularnych posunięć. Dorobiłem kilka kabelków w komorze podwozia głównego Obrabiam jeszcze bryłę kadłuba Wloty przygotowane do wklejenia To na chwilę obecną tyle. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 19 Lipca 2022 Share Napisano 19 Lipca 2022 Troche za grubę te kabelki wyszły, ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 19 Lipca 2022 Autor Share Napisano 19 Lipca 2022 Bo odwzorowywałem te grubsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 14 Listopada 2022 Autor Share Napisano 14 Listopada 2022 Trochę mnie tu nie było, ale to nie znaczy, że się nic nie działo. Tempo ślimacze ale jakoś i tak mi się nie spieszy. Postanowiłem odciąć sloty, by je wypuścić. Potem nadeszła pora na odgromniki. Co ja się z nimi umęczyłym Efekt taki, że je przykleiłem i ułamałem w trakcie dalszych prac. Będą teraz kikuty. Po pracach budowlanych przyszła kolej na pierwsze malunki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2022 Powstaje kamuflaż Kolor pierwszy - szary Maskowanie i kolor drugi - jasny niebieski (zdjęcia w oświetleniu sztucznym) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 Bardzo fajne to malowanie, trzymam kciuki żeby wyszło pięknie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2022 Czas na ciemny niebieski. Ale zanim to nastąpi trzeba zamaskować. Maski są tak zaprojektowane, że kolor ciemnoniebieski jest zakrywany, stwierdziłem iż zrobię to w inny sposób. Na wcześniej pomalowany jasno niebieski naklejam obramówki masek ciemno niebieskiego. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Co do malowania, nadal nie wiem jak wygląda w naturalnym świetle ten kolor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 19 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2022 Trzeci kolor położony. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 19 Grudnia 2022 Share Napisano 19 Grudnia 2022 Kamuflaż naprawdę robi świetne wrażenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 coś pięknego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 Warsztat idzie równoległym torem z Su-30MKK toż tu też powtórzę, Okolice działka Silniki Dysze: Jakąś wizję tego mam, ale co z tego wyjdzie? Zobaczymy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 Godzinę temu, burzatg napisał: Jakąś wizję tego mam, ale co z tego wyjdzie? Zobaczymy Pamiętaj, by te wszystkie przebarwienie i kolory były subtelne a nie podkręcane do granic absurdu jak na tych wszystkich fotach Su-30/35 jakie mamy w necie. Dla przykładu wrzucam fotki dysz Su-27 jak jeszcze się robiło zdjęcia analogowo i moim zdaniem były dużo bliższe prawdy niż to co się teraz wyprawia z fotami przy pomocy photoshopa. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 40 minut temu, Psar77 napisał: Pamiętaj, by te wszystkie przebarwienie i kolory były subtelne Dzięki, właśnie taki efekt chcę osiągnąć. Na początek robię to bardziej kontrastowo aby potem to wygasić. Mam kilka pomysłów ale zobaczę jak to wyjdzie w realizacji. To moje drugie podejście do tego typu silników. Pierwsze było przy Su57/T-50 ale tam było bardziej kontrastowo i nie do końca wyszło jak chciałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 Godzinę temu, Psar77 napisał: Pamiętaj, by te wszystkie przebarwienie i kolory były subtelne a nie podkręcane do granic absurdu jak na tych wszystkich fotach Su-30/35 jakie mamy w necie. Dla przykładu wrzucam fotki dysz Su-27 jak jeszcze się robiło zdjęcia analogowo i moim zdaniem były dużo bliższe prawdy niż to co się teraz wyprawia z fotami przy pomocy photoshopa. Ale warto też pamiętać, że efekt zdjęć robionych analogowo zależał od użytego filmu - tak to sie robiło zamiast photoshopa zdaje się. A potem jeszcze w ciemni. I na koniec skaner i lekki PS... Czy kolorom z aparatów analogowych można ufać? Nie, przekonałem się o tym robiąc Su-30 "603", który w tamtym kamuflażu latał właśnie w erze analogowej i ciężko znaleźć zdjęcie z takimi samymi kolorami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi