Kolekcjoner WP Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Jako, że bolszewików nadal trzeba gonić pomimo upływu ponad stu lat od wojny Polsko-bolszewickiej, postanowiłem wygrzebać jeden z moich skarbów w składziku. Mam jeszcze jeden egzemplarz w 1/72, który skleję w późniejszym czasie. A więc: LANCE DO BOJU, SZABLE W DŁOŃ, BOLSZEWIKA GOŃ, GOŃ, GOŃ! https://www.youtube.com/watch?v=Ci92e8j18rI&t A teraz inbox: Ładna okładka w postaci malowanego obrazu Detal nawet ciekawy z ładnymi nitami, ale jest potencjał do poprawek. Kalkomanie dobrze wydrukowane. Oczywiście literatura papierowa jest. Oraz literatura cyfrowa: http://derela.pl/ftbp.htm Odnośnie różnic między pudełkiem, a rzeczywistym Fordem, to tak. Podczas wojny nie posiadały reflektora, oraz biało czerwonej tarczy, a jedynie numer na boku kadłuba. Część z pojazdów miała nazwy własne. Jeżeli znajdę zdjęcie takiego egzemplarza, to będzie z nazwą. vvvvvvvvvv Jeszcze jedno. Producent nie podał żadnych numerów farb i tu prośbą, czy ktoś się orientuję jakich użyć. ^^^^^^^^^ Kilka zdjęć prawdziwych Fordów ze strony derela.pl Pierwsze cięcia i klejenie nastąpią, kiedy nastąpią, bo lubię mieć kilka modeli rozgrzebanych na raz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Genialny pomysł! Warto wspomnieć o konstruktorze pojazdu - Tadeuszu Tańskim. Utalentowany i wszechstronny konstruktor (projektował m.in. auto CWS T-1) i jednocześnie nietuzinkowa postać. Polecam: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Tański 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 1 godzinę temu, Szupryt napisał: Genialny pomysł! Warto wspomnieć o konstruktorze pojazdu - Tadeuszu Tańskim. Utalentowany i wszechstronny konstruktor (projektował m.in. auto CWS T-1) i jednocześnie nietuzinkowa postać. Polecam: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Tański Zapomniałem napisać, że konstruktor stoi przy tym Fordzie: Inżynier Tański, to bardzo ciekawa postać. Co ciekawe, to CWS T-1 był do rozkręcenia jednym kluczem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 3 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Co ciekawe, to CWS T-1 był do rozkręcenia jednym kluczem! To tylko mit. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 No chyba że był to klucz francuski Temat godny. Bez wątpienia wart podglądania. A model jaki jest każdy widzi. Życzę sukcesów. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 Na rynku jest tylko ten koślawy RPM i nie ma nic lepszego w skali 1:35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Marca 2022 Autor Share Napisano 15 Marca 2022 3 godziny temu, X32 napisał: Na rynku jest tylko ten koślawy RPM i nie ma nic lepszego w skali 1:35? Jedynie RPM go wydał i wątpię, żeby ktokolwiek inny wydał go kiedyś w plastiku... no chyba że IBG się kiedyś zlituje nad polskimi maszynami. Jest jeszcze model papierowy w 1/25 wydawnictwa Modelik, oraz RPM w 1/72 Skleiłem w całość kadłub. Niestety tamiya extra thin trochę się rozlał i będą dwa odciski palca do przeszlifowania. W porównaniu z 7TP, to maluch z niego. Trzeba będzie do kompletu skleić też FT17 w 1/35. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 Technika druku 3D w żywicy rozwija się tak szybko, że być może w niedługim czasie pojawią się modele 3D takich rodzynków jak ten tytułowy a wtedy bez większych problemów będzie można samemu to wydrukować albo dać komuś do wydrukowania. Jest nadzieja. Jakby się mogło przydać to mam kilka zdjęć repliki tego wozu, która jest w posiadaniu Grupy Historyczno Edukacyjnej Szare Szeregi. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Marca 2022 Autor Share Napisano 16 Marca 2022 18 godzin temu, Endrju napisał: Jakby się mogło przydać to mam kilka zdjęć repliki tego wozu, która jest w posiadaniu Grupy Historyczno Edukacyjnej Szare Szeregi. Dziękuję za zdjęcia, właśnie znalazłem Twój walkaround Forda Tf-c Model poszpachlowany i zeszlifowałem dwa odciski palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 (edytowane) 17 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Dziękuję za zdjęcia, właśnie znalazłem Twój walkaround Forda Tf-c Szczerze mówiąc zdążyłem już zapomnieć, że je tam wrzuciłem. Gdybyś potrzebował dodatkowych zdjęć tego pojazdu to mam namiar do vice prezesa tego stowarzyszenia. Pozdrawiam. Andrzej. Edytowane 17 Marca 2022 przez Endrju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 Temat zacny no pancerka mała ale z dużym bagażem historycznym . Nie będę się rozpisywał co jest nie tak z tym pojazdem bo inaczej musiałbyś zrobić go od podstaw . Odnośnie kolorów to myślę że to zdjęcie coś niecoś podpowie . Replika robiona na podwoziu oryginalnego forda wg zachowanej dokumentacji . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Marca 2022 Autor Share Napisano 16 Marca 2022 3 godziny temu, Andrzej Godlewski napisał: Temat zacny no pancerka mała ale z dużym bagażem historycznym . Nie będę się rozpisywał co jest nie tak z tym pojazdem bo inaczej musiałbyś zrobić go od podstaw . Odnośnie kolorów to myślę że to zdjęcie coś niecoś podpowie . Replika robiona na podwoziu oryginalnego forda wg zachowanej dokumentacji . Jako koneser pactry widzę już kilka farb, ktorych mogę użyć do pomalowania modelu. Miałem się wzorować na jakimś zdjęciu z wojny jeśli chodzi o układ plam, ale chyba odtworzę układ z repliki. 9 godzin temu, Endrju napisał: Szczerze mówiąc zdążyłem już zapomnieć, że je tam wrzuciłem. Gdybyś potrzebował dodatkowych zdjęć tego pojazdu to mam namiar do vice prezesa to stowarzyszenia. Pozdrawiam. Andrzej. Myślę, że póki co wystarczą mi zdjęcia ogólne maszyny. Zazdroszczę znajomości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Marca 2022 Autor Share Napisano 17 Marca 2022 Model przeszlifowany, oraz skleiłem wieżę, która niestety również będzie wymagała szpachlowania na łączeniach płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 (edytowane) To nie moja sporawa i absolutnie nie wtrącam się w Twój warsztat. Nie lepiej poodcinać zawiasy i tp. elementy, a kadłub od zera zrobić z hips-u, nakłuć w miejscach nitów i przykleić kulki bga ? Jak to będziesz szpachlował to wyjdzie pełna bryłą, a przecież to było z blachy . Jeden z Kolegów robi tutaj takie cudeńka od zera z tworzywa sztucznego, kiedyś doradzał. Jest w sieci samouczek gdzie Kolega modelarz kartonowy robi ten pojazd z papieru, wychodzi mu cudeńko. Masz wzorzec z którego możesz powycinać elementy, pokleić na wewnętrznych ramach itd.. Nie chcę zniechęcać, ale jesteś pewien że to oszpa:bip:esz i oszlifujesz nie niszcząc nitów, poza tym tam są zwichrowane płaszczyzny... Edytowane 17 Marca 2022 przez chorąży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 Znalazłem dyskusje na ten temat i porady Osoby wiedzącej co mówi https://modelwork.pl/topic/6007-pojazdy-wojsk-zadajemy-pytania-otrzymujemy-odpowiedzi/page/154/ jak widać strona 154... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Zobacz na tą stronę: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=7919 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2022 Rozpocząłem sklejanie podwozia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Kwietnia 2022 Share Napisano 30 Kwietnia 2022 Obserwujemy. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 Kadłub i wieżyczka poszpachlowane i przeszlifowane. Teraz zastanawiam się nad odpowiednimi kolorami kamuflażu. Nieukrywam, że chciałbym skończyć tego Forda na konkurs w Bytomiu za dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 56 minut temu, bulik58 napisał: Fajnego busa budujesz patrzac na ponizsze zdjecie zastanawia mnie w jaki sposob mocowano zaznaczona czesc do scian bocznych? Sciany boczne + przod maja pare nitow ale gora jest gola jak aktorki w pewnych filmach. Pytam dlatego iz wspominasz juz o malowaniu. Spokojnie, panele boczne otwierało się na zawiasach. Z tego co widzę, to maska silnika jest przymocowana na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Ściany boczne zabudowy silnika, są przynitowane na stałe tak z przodu, jak i tyłu - nie otwierały się. Dostęp do silnika z boków, był poprzez te małe klapy na zawiasach, za to góra maski odchylała się cała na bok. Coś jak na zdjęciu poniżej, ale z tego co pokazują zdjęcia archiwalne, biorąc po uwagę mocowanie reflektora i co widać po zawiasach na masce, to cała góra otwierała się (patrząc od przodu) nie z lewa na prawo, tylko z prawa na lewo. Zapięcia maski widoczne są z prawej strony (patrząc od przodu), co widać na zdjęciu poniżej. Fotki z sieci Poniżej walkaround do repliki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Lipca 2022 Autor Share Napisano 27 Lipca 2022 Podwozie oraz szprychy na kołach pomalowałem na XF-58 Olive Green. Teraz zastanawiam się nad odpowiednimi odcieniami farb do pomalowania kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Lipca 2022 Autor Share Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) Odnośnie malowania to cytat ze strony http://derela.pl/ftbp.htm Cytat Malowanie Kamuflaż był czterokolorowy, plamy najprawdopodobniej w kolorach: żółtawym, ciemnobrązowym, szarym i oliwkowozielonym, oddzielone cienkimi czarnymi paskami. Rozkład plam na poszczególnych samochodach różnił się. Niektóre pojazdy miały malowane nazwy własne, takie jak: „Osa”, „Bąk”, „Mucha”, „Komar”, lecz nie jest jasne, kiedy je nosiły. Podczas wojny 1920 roku polskie samochody nie nosiły znaków rozpoznawczych, które przyjęto w połowie lat 20., w formie biało-czerwonych tarcz. Skoro kamuflaż czterokolorowy, to będę się wzorował na analogicznych francuskich kamuflażach z tego okresu. Ciekawostką jest to, że podwozie i koła miały inny odcień zieleni niż kadłub. Stąd zastosowałem XF-58. Pokolorowałem zdjęcie Forda przy pomocy internetowych programów i coś tam widać jeśli chodzi o podział kolorów na pancerzu. Edytowane 27 Lipca 2022 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2022 Model wrócił na warsztat i dostał kilka warst bazowej farby A013 Mid Stone z Hataki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2022 Godzinę temu, bulik58 napisał: Nie bedzie za ciemny? Wzorowałem się na odcieniach farb francuskich z tego okresu, bo to jednak kamuflaż francuski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi