HK1885 Napisano 2 Stycznia 2023 Share Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) 30 minut temu, marek d napisał: No.... masz co robić . Zapasów nieruszonych modeli mam od cholery... Albo jeszcze więcej. 30 minut temu, marek d napisał: Jak mówiłem; sprawdzę. Jak mówiłem - najpierw pociągnij matem, a potem sprawdzaj. Edytowane 2 Stycznia 2023 przez HK1885 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) W trakcie nalepiania obrazków. Po malowaniu wszystkich większych oznaczeń jest ich mało za to grubaśne. W miejscu wskazanym przez Jaśka wprowadziłem program naprawczy. Nie taki jak proponował zaruk który pewnie miał ochotę na sekcję zwłok / proponuję ,, Oczki"/. Podejrzane miejsce: kropla gęstej farby z lakierem, polerka i trochę błysku. Ja tam nic nie widzę, teraz jak i przedtem. Fakt że fotki robione szajsfonem. ,,, hm mam obawy czy będzie mi się podobał po zmatowieniu. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez marek d 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 2 godziny temu, marek d napisał: Nie taki jak proponował zaruk którypewnie miał ochotę na sekcję zwłok / proponuję ,, Oczki"/. Hehe, znam dobrze to miejsce, oswoiliśmy je podczas pierwszego roku i nie zamierzam tam wracać. Za sekcjami też nie przepadam, ale jeśli będziesz w potrzebie - pomogę. Grubas bardzo ciemny wyszedł, no ale poczekamy co dalej będzie. W każdym razie podglądam z uwagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Jest git, już nie zwalaj na mnie wszystkiego Japońce to taki dziwny temat, że jak zrobi się czyściocha to źle, jak za dużo zdrapiesz też źle, więc ja idę na łatwiznę i nie robię wcale ale patrzę jak inni robią bo to zawsze wartość dodana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 3 godziny temu, zaruk napisał: Za sekcjami też nie przepadam, ale jeśli będziesz w potrzebie - pomogę. Dziękuję, ale może jeszcze nie. 2 godziny temu, jachud3 napisał: Jest git, już nie zwalaj na mnie wszystkiego Nie zwalam na Ciebie. Trzeba i warto sprawdzić bo czasami nie widzimy rzeczy oczywistych, a ktoś inny spojrzy i coś zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Obserwując twoje zmagania aż swojego wziąłem z półki i się zastanawiam czy go zrobić.To byłby szósty Kawanishi. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Xmen napisał: swojego wziąłem z półki i się zastanawiam czy go zrobić. Robić oczywiście, nie ma co medytować. Zmagania? Bez przesady, stara Hasegawa składa się bardzo dobrze. Ewentualne niedoskonałości to zasługa sklejającego. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez marek d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 Lakier matowy, od maskowane szkiełka, Doklejony silnik z osłoną. Teraz widzę że lepiej było dać zamknięte klapki nad wydechami. Zostały rzeczy których nie lubię: anteny, podwozie. Świat bez Mustangów i Spitów byłby smutny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 33 minuty temu, marek d napisał: Teraz widzę że lepiej było dać zamknięte klapki nad wydechami. Teraz Ty wydziwiasz. Model świetny, całość zapowiada się dobrze. 34 minuty temu, marek d napisał: Świat bez Mustangów i Spitów byłby smutny. I bez meserszmitów i bez fok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 1 godzinę temu, marek d napisał: Świat bez Mustangów byłby smutny. Co tym razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 No nie wiem, chociaż: niedawno obchodził 101 urodziny pilot, bohater tego tematu: https://modelwork.pl/topic/42413-na-p-51d-mustang-lou-iv-athelene/ opcja druga to Lady Godiwa , czyli ulubiona częściowo kamuflowana maszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Lady Godiva? Hmm, P-47 owszem, ale Mustanga sobie nie przypominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 Taka amerykańska wersja. KI*S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Ale eleganckie przebarwienia na przejściu skrzydło-kadłub i pod kabiną fajny japończyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Ach, czyli w zasadzie KISS :). Swoją drogą koleżkowie przygotowujący kalkomanie do tego malowania raczej nieco photoshopują bohaterkę nose artu. Gdyby w 20th FG bł spec co potrafiłby malować fajne babki, to taki motyw częściej gościłby na nosach ich P-38 i P-51. Nieliczne przykłady jakichś prób z realistycznymi postaciami nie napawają optymizmem. Jak już ktoś musiał to raczej sięgał po zdjęcia czy kartki z kalendarzy i naklejał na poszycie. A presja istniała bo North American był uprzejmy wysłać grupie portfolio z portretowymi fotogramami panien, które zatrudnione przez firmę, przykładały swoje białe rączki do produkcji myśliwców P-51. W ten sposób personel 20th FG miał sobie wybrać własną, najbardziej uroczą pinupkę. Consensusu nie osiągnięto i piloci pozowali przy samolotach ze zdjęciami swoich faworytek. W tak pięknych okolicznościach przyrody nose arty Mustangów grupy wciąż prezentowały na ogół napisy, ewentualnie z prostymi dodatkami, więc śmiem twierdzić, że i latająca panna na KISS mogła być urocza inaczej. Ale może właśnie nie? Tylko dlaczego Lady G? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Tak po cichu liczyłem że coś napiszesz i się nie zawiodłem. Jak zawsze bardzo ciekawie. Pani na kalkomaniach które widziałem /1: 48 i 1: 32/ jest dość kontrowersyjnej urody. Wypada chyba żałować że w grupie nie było grafika takiego jak Romain Hugault. 45 minut temu, greatgonzo napisał: Tylko dlaczego Lady G? To znaczy? Dlaczego tak nazwałem? Proste skojarzenie ; Mustang= koń+ gola baba. Temat malowania modelu jeszcze nie rozstrzygnięty, to takie luźne rozważania. Edytowane 16 Stycznia 2023 przez marek d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 No proste. Jak widać nie dla każdego :). Jeszcze mogli się załapać na usługę batalionów artystycznych, których członkowie, plastycy dekowali się w jednostce pod pretekstem spełniania zachcianek personelu latającego gdy mowa o dekoracji samolotów. Tyle, że oni raczej mieli wystarczająco roboty w grupach bombowych. Ale ogólnie rzecz biorąc to nie jest przypadek, że jakość nose artów pod koniec wojny uległa wyraźnej poprawie. Szczególnie na ETO. Uważaj z tym luzem bo zgodnie z powszechnym modelarskim zwyczajem przeciągniesz jeszcze decyzję do rozpoczęcia malowania samolotu z zewnątrz, a wtedy może okazać się, że upragniony egzemplarz pokłóci się z tym co już gotowe w środku ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2023 21 minut temu, greatgonzo napisał: może okazać się, że upragniony egzemplarz pokłóci się z tym co już gotowe w środku ;). No taka możliwość zawsze istnieje. 22 minuty temu, greatgonzo napisał: Uważaj z tym luzem Zapomniałeś , generalnie takie mam podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Ale niespodzianka, Marek robi japońca. Ale żeby nie było że nie powiedziałem , czerwone paski na kadłubie to może być błąd. https://www.aviationmegastore.com/en/modelling/kawanishi-j1k-shidenshiden-kai-george--22-camo-schemes-rising-decal-rd72-101-185923.html http://www.aviationofjapan.com/2009/11/kawanishi-n1k2-j-shiden-kai-in-148th.html Jako model podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 (edytowane) 12 godzin temu, Marek K napisał: Marek robi japońca Ano robi i to nie pierwszego. Czerwone pasy- było na poprzedniej stronie trochę, ale że jestem uprzejmy to napiszę trochę. To nie tak że skaczę do głębokiej wody nie umiejąc pływać. Kolorowe plansze i kalkomanie nie są dowodem a punktem wyjścia do poszukiwań. Wycinając pierwsze części miałem już przekopane moje zasoby i internet. Obejrzałem sobie parę relacji z budowy w różnych miejscach. W sieci też trafiłem na grafiki przedstawiające tą maszynę z pasami białymi albo żółtymi. Najważniejszą dla mnie informację znalazłem na fejsbukowej grupie o lotnictwie japońskim. Tam pewien pan znawca tematu napisał że te białe lub żółte pasy nie mają uzasadnienia bo nic nowego w tym temacie nie wypłynęło i nikt nie kwestionował tego co proponuje Hasegawa. Nawet japońscy znajomi tego pana. Grupa jest dostępna i można sobie znaleźć. Niedawno wykopałem moją starożytną biblię. Jak się ukazała 30 lat temu to było łał. Dziś jest nieco nie aktualna. .. i zaskoczenie, tu też są czerwone. Także ten.. no .. śpię spokojnie. Bardzo sobie cenię pomoc i rady forumowiczów. Pod jednym warunkiem: że są udzielane w porę i nikt nie każe mi zmywać modelu .... chociaż umiem to. A się rozpisałem. Miłego dnia. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez marek d 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Niestety nakazać się nie da. Ale zawsze warto spróbować :). Z drugiej strony Twoje dążenie do Graala w postaci rad w porę jest godne podziwu, wziąwszy pod uwagę realność szans na sukces ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 Nie; no wiem że nikt nie siedzi 24h na forum, ale nap. pytanie o kolor pasów padło miesiąc temu. Jeżeli po tym czasie ktoś ci pisze że możesz mieć coś źle /mimo że w tym czasie na forum był często/ no to wybacz ale słabo to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Między innymi dlatego ja się kiedyś wymiksowałem z relacji warsztatowych teraz wiem że nie warto było się pienić, a przeważnie zawsze do wątku wpadnie np. taki Gonzo z wartościowym wkładem. Także nie marudź Marku, kończ grubego i dawaj następne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 Jasiek ja nie marudzę. Odniosłem się tylko do uwagi pana Marek K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 34 minuty temu, marek d napisał: Jasiek ja nie marudzę. Odniosłem się tylko do uwagi pana Marek K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi