robertmodelarz Napisano 31 Października 2022 Napisano 31 Października 2022 (edytowane) W dniu 30.10.2022 o 15:33, Mariusz45 napisał: Pomocy! Jaki macie patent na składanie tych zatrzaskòw? Przemek Przybulewski takie drukuje. Doskonała jakośi i wygląd zapinek. Do wyboru są małe i większe. Edytowane 31 Października 2022 przez robertmodelarz Cytuj
Mariusz45 Napisano 31 Października 2022 Autor Napisano 31 Października 2022 47 minut temu, robertmodelarz napisał: Przemek Przybuleeski takie drukuje. Doskonała jakośi i wygląd zapinek. Do wyboru są małe i większe. Tak sobie myślę o tych żywicznych, drukowanych. Czy to nie będzie za "grube"? Coś jak te z wyprasek. Blaszki to jednak blaszki. Cieniutkie,delikatne. Czy nie oddają bardziej rzeczywistości? Cytuj
patrykd Napisano 31 Października 2022 Napisano 31 Października 2022 3 minuty temu, Mariusz45 napisał: Tak sobie myślę o tych żywicznych, drukowanych. Czy to nie będzie za "grube"? Coś jak te z wyprasek. Blaszki to jednak blaszki. Cieniutkie,delikatne. Czy nie oddają bardziej rzeczywistości? Ja proponuję kupić zapinki ze sklepu. Fajne robi rochm. Wejdź sobie na mojehobby, wpisz clamps w wyszukiwarce sklepu i wybór jest ogromny. Żywiczne zapinki są ok. Używałem już na wielu modelach. Nie są za grube. Jedyny mankament to to że są nie ruchome i czasami jakiś trzonek trzeba przeciąć na pół jak nie ma możliwości jego włożenia. A następnie skleić ponownie. 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 31 Października 2022 Napisano 31 Października 2022 (edytowane) Te które ja mam są OK.Do Tygrysa weź te większe. Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj
Mariusz45 Napisano 31 Października 2022 Autor Napisano 31 Października 2022 Dzięki panowie. Spròbuję najpierw zrobić z blaszek. Jak efekt będzie kiepski to kupię. Cytuj
Mariusz45 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Napisano 2 Listopada 2022 Moja pierwsza próba z waloryzacją blachami nie powiodła się. Było krzywo,brudno. Do kitu. Gdybym dokończył teraz wòz w takim stanie chodziłoby to za mną bez końca... A co tam! Pozrywałem wszystkie te paszkwile,wyczyściłem kadłub z kleju i zamòwiłem nowe błotniki. Będą też drukowane klamry i zatrzaski. Zrobię to jeszcze raz. Mam nadzieję że porządnie Postanowiłem też posunąć się odrobinę dalej w waloryzacji. Wòz teraz wygląda tak. Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 2 Listopada 2022 Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) Takim żartem, co do spawów. Moje w shermie, kładłem piierwszy raz epoxy putty 8h..nie wiem co mnie, skłoniło do doróbki. .Trudno się kładzie, jak się robi pierwszy raz. Nawiązując- rozumie, że spawacz w cenie Edytowane 2 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 1 1 Cytuj
Mariusz45 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Napisano 2 Listopada 2022 Te prawdziwe też nie były po 40 za h. Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 2 Listopada 2022 Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) Nie mówię, że kiepska jakość spawów na tiger 1, ale przypomniały mi się , te dwie opcje Heinrich elektrodą 3.2 spawał albo wybijakiem 10mm heeh Weź sprawdź filmik o tym Panzer 4, z Koszalina, poszedł do Tank Hunter.. jak "magici warsztatowi " spawali aktualnym sprzętem, że twierdząc, że się ciężko spawa. Fakt, kiedyś stopy- miały wartość w sobie. Nie dziwota, że taką stal pancerną zespoić, ciężko było im. Edytowane 2 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj
Seb Napisano 2 Listopada 2022 Napisano 2 Listopada 2022 Mam wrażenie, że za dużo na raz jak na pierwszy raz. Blachy, a teraz spawy i to w dodatku nie wiem po jakiego psuć coś co dobrze odwzorował producent? W modelu brakuje dwóch fragmentów spawów, ale na bank i tak nie wpadłbyś gdzie. A jeżeli już tak lubisz "spawanie" to następnym razem kup Tygrysa od Tamiya Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 2 Listopada 2022 Napisano 2 Listopada 2022 Seb liczą się chęci. Kto uważa, na ile się czuje, licz siły na zamiary. Ale, to jest plus, takie zaparcie, na nowe doznania modelowo- warsztatowe. Każdy ma z nas " mówi się fazę" na dodatki od siebie, prosto z ręki. Ja bym ocenił spawy na 35zł brutto, aktualnie na te czasy. Żarcisz Działaj, bo mam w piwnicy tiger 1, nie wiem kiedy to ruszę. Jakoś do niego nie biegnę, ale podpatruję kto co robi. 1 Cytuj
patrykd Napisano 2 Listopada 2022 Napisano 2 Listopada 2022 Spawy do poprawy. Za duże zdecydowanie. Co do czystości klejenia blaszek polecam sobie kupic debonder. Obowiązkowa sprawa gdy kleisz blaszki. Cytuj
kzugaj Napisano 2 Listopada 2022 Napisano 2 Listopada 2022 @MayonesEXG7chęci to jedno a wykonanie to drugie. Tutaj zgadzam się z @Seb. Spawy RMF są ładne a Tamiya ich prawie nie ma więc można sobie poćwiczyć za grosze. Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) @kzugajNigdy nie miałem tamki ani RMF-to nie wypowiem sie.Jak zviezda z kurska-jaka składalność? Edytowane 3 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj
Mariusz45 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Napisano 3 Listopada 2022 11 godzin temu, Seb napisał: Mam wrażenie, że za dużo na raz jak na pierwszy raz. Blachy, a teraz spawy i to w dodatku nie wiem po jakiego psuć coś co dobrze odwzorował producent? W modelu brakuje dwóch fragmentów spawów, ale na bank i tak nie wpadłbyś gdzie. A jeżeli już tak lubisz "spawanie" to następnym razem kup Tygrysa od Tamiya 11 godzin temu, MayonesEXG7 napisał: Seb liczą się chęci. Kto uważa, na ile się czuje, licz siły na zamiary. Ale, to jest plus, takie zaparcie, na nowe doznania modelowo- warsztatowe. Każdy ma z nas " mówi się fazę" na dodatki od siebie, prosto z ręki. Ja bym ocenił spawy na 35zł brutto, aktualnie na te czasy. Żarcisz Działaj, bo mam w piwnicy tiger 1, nie wiem kiedy to ruszę. Jakoś do niego nie biegnę, ale podpatruję kto co robi. Obydwaj panowie macie rację. Że producent zrobił ładne spawy i błotniki. .. Pewnie tak. Ale mnie się bardzo podoba taka własnoręcznie dodana waloryzacją,blaszki też. A że nie wyszło idealnie. Pewnie tak.Następne będą lepsze,następne jeszcze lepsze... Te na wieży zostawię. Postaram się o lepsze na kadłubie. A jeszcze malowanie figurki i dioramka( dziś aerek przyjeżdża). Nadal waszą pomoc i krytyka mile widziana. Mariusz. 1 Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Moje pierwsze spawy 8h- nożykiem modelarskim na epoxy putty tamce, nie blachą- po puszce coca coli, ale idzie, da radę. Wyszły jakie wyszły, więc przejmować, nie masz się co. Witaj, w klubię Moje nie lepsze Tylko, cicho, proszę przełożonemu, na warsztacie nie mówić, że spawałem bez uprawnień Pozdrawiam " Zakład z mechanizowany, korpusu shermanów, pod względem spawalnictwa, jakości, norm europejskich ISO " ::P Edytowane 3 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj
Mariusz45 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Napisano 3 Listopada 2022 No właśnie. Nie robiąc czegoś nie nauczę się. Pozdro. 1 Cytuj
kzugaj Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 13 godzin temu, MayonesEXG7 napisał: @kzugajNigdy nie miałem tamki ani RMF-to nie wypowiem sie.Jak zviezda z kurska-jaka składalność? Mam Dragona (chyba 3) RMF (chyba 3) Trumpeter 1szt Border 1szt i Tamiya 1szt Academy i pochodne maja skopana wieże ale Tygrysa od ruskich nie mam i raczej z powodów mniej lub bardziej polityczno/patriotycznych nie kupie. Nie wiem jak z jakością tego paruskiego kota wiec się nie wypowiem. Tak zgadza się trzeba się jakoś nauczyć dlatego warto zainwestować w jakiegoś taniego złoma/gniota i na nim próbować. Cytuj
robertmodelarz Napisano 3 Listopada 2022 Napisano 3 Listopada 2022 14 godzin temu, MayonesEXG7 napisał: @kzugajNigdy nie miałem tamki ani RMF-to nie wypowiem sie.Jak zviezda z kurska-jaka składalność? Model Tygrysa Zvezdy plasuje się na pewno gdzieś powyżej modeli kotów Tamiya, a niżej niż Dragon. Modeli Tigrów RMF-FM nie sklejałem, więc się nie wypowiadam. Cytuj
madeira Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 Proponuję wziąć nóż do tapet i samym ostrzem po całej długości równo dociąć te spawy, tak żeby... były równe. A że wyszły wypukłe względem płyt kadłuba.. Cusz. Cytuj
Gregory Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 W dniu 2.11.2022 o 18:30, Mariusz45 napisał: Moja pierwsza próba z waloryzacją blachami nie powiodła się. Było krzywo,brudno. Do kitu. Czym nakładasz klej? Ja używam do tego igieł do czyszczenia dysz drukarek. Są różnych średnic i elastyczności. Bardzo fajnie mi się nimi pracuje. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj
Mariusz45 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Napisano 4 Listopada 2022 10 minut temu, Gregory napisał: Czym nakładasz klej? Ja używam do tego igieł do czyszczenia dysz drukarek. Są różnych średnic i elastyczności. Bardzo fajnie mi się nimi pracuje. Pozdrawiam Grzesiek Igłą do szycia. Punktowo, tak jakbym lutował. Klej w żelu. Cytuj
Mariusz45 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Napisano 4 Listopada 2022 37 minut temu, madeira napisał: Proponuję wziąć nóż do tapet i samym ostrzem po całej długości równo dociąć te spawy, tak żeby... były równe. A że wyszły wypukłe względem płyt kadłuba.. Cusz. Zrobiłem tak. Na ile się dało. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi