Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 30.10.2022 o 15:33, Mariusz45 napisał:

Pomocy🤪

Jaki macie patent na składanie tych zatrzaskòw?1667140332917847462629120903877.thumb.jpg.a0de5e0c890b89fda77d77a932d80b07.jpg

Przemek Przybulewski takie drukuje. Doskonała jakośi i wygląd zapinek. Do wyboru są małe i większe.

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano
47 minut temu, robertmodelarz napisał:

Przemek Przybuleeski takie drukuje. Doskonała jakośi i wygląd zapinek. Do wyboru są małe i większe.

Tak sobie myślę o tych żywicznych, drukowanych. Czy to nie będzie za "grube"? Coś jak te z wyprasek🤔. Blaszki to jednak blaszki. Cieniutkie,delikatne. Czy nie oddają bardziej rzeczywistości?

Napisano
3 minuty temu, Mariusz45 napisał:

Tak sobie myślę o tych żywicznych, drukowanych. Czy to nie będzie za "grube"? Coś jak te z wyprasek🤔. Blaszki to jednak blaszki. Cieniutkie,delikatne. Czy nie oddają bardziej rzeczywistości?

Ja proponuję kupić zapinki ze sklepu. Fajne robi rochm. Wejdź sobie na mojehobby, wpisz clamps w wyszukiwarce sklepu i wybór jest ogromny. Żywiczne zapinki są ok. Używałem już na wielu modelach. Nie są za grube. Jedyny mankament to to  że są nie ruchome i czasami jakiś trzonek trzeba przeciąć na pół jak nie ma możliwości jego włożenia. A następnie skleić ponownie.

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Te które ja mam są OK.Do Tygrysa  weź te większe.

Edytowane przez robertmodelarz
  • Thanks 1
Napisano

Dzięki panowie. 

Spròbuję najpierw zrobić z blaszek. Jak efekt będzie kiepski to kupię.

Napisano

Moja pierwsza próba z waloryzacją blachami nie powiodła się. Było krzywo,brudno. Do kitu. Gdybym dokończył teraz wòz w takim stanie chodziłoby to za mną bez końca...

A co tam! Pozrywałem wszystkie te paszkwile,wyczyściłem kadłub z kleju i zamòwiłem nowe błotniki. Będą też drukowane klamry i zatrzaski. Zrobię to jeszcze raz. Mam nadzieję że porządnie😏 Postanowiłem też posunąć się odrobinę dalej w waloryzacji. 

Wòz teraz wygląda tak.IMG_20221102_182135.thumb.jpg.aac6d8db8e17f739c86f78389bb913f5.jpgIMG_20221102_182117.thumb.jpg.de6e3cacfd5906a3a58c30ac7bf0e821.jpgIMG_20221102_182056.thumb.jpg.ac7e6145b61ec1b7ca518b613cc2ca73.jpgIMG_20221102_182032.thumb.jpg.6223eca545e36a56f9ca1ed596bdece3.jpgIMG_20221102_182008.thumb.jpg.e4763cf760d822d9d747373126f3fc9b.jpg

Napisano (edytowane)

Takim żartem, co do spawów. Moje w shermie, kładłem piierwszy raz epoxy putty 8h..nie wiem co mnie, skłoniło do doróbki. .Trudno się kładzie, jak się robi pierwszy raz.

Nawiązując- rozumie, że spawacz w cenie :D

image.thumb.jpeg.f8eb986a2bbd397582f27c320d959627.jpeg

Edytowane przez MayonesEXG7
  • Like 1
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

Nie mówię, że kiepska jakość spawów na tiger 1, ale przypomniały mi się , te dwie opcje :)

Heinrich elektrodą 3.2 spawał 😛 albo wybijakiem 10mm heeh🤣

Weź sprawdź filmik o tym Panzer 4, z Koszalina, poszedł do Tank Hunter.. jak "magici warsztatowi " spawali aktualnym sprzętem, że twierdząc, że się ciężko spawa. Fakt, kiedyś stopy- miały wartość w sobie.  Nie dziwota, że taką stal pancerną zespoić, ciężko było im.

• Like 1
Napisano

Mam wrażenie, że za dużo na raz jak na pierwszy raz.

Blachy, a teraz spawy i to w dodatku nie wiem po jakiego psuć coś co dobrze odwzorował producent?

W modelu brakuje dwóch fragmentów spawów, ale na bank i tak nie wpadłbyś gdzie.

A jeżeli już tak lubisz "spawanie" to następnym razem kup Tygrysa od Tamiya 😁

Napisano

Seb liczą się chęci. Kto uważa, na ile się czuje, licz siły na zamiary. 
Ale, to jest plus, takie zaparcie, na nowe doznania modelowo- warsztatowe. Każdy ma z  nas " mówi się fazę" na dodatki od siebie, prosto z ręki.

Ja bym ocenił spawy na 35zł brutto, aktualnie na te czasy. Żarcisz :)

Działaj, bo mam w piwnicy tiger 1, nie wiem kiedy to ruszę. Jakoś do niego nie biegnę, ale podpatruję kto co robi.

• Thanks 1
Napisano

@MayonesEXG7chęci to jedno a wykonanie to drugie.

Tutaj zgadzam się z @Seb. Spawy RMF są ładne a Tamiya ich prawie nie ma więc można sobie poćwiczyć za grosze. 

Napisano (edytowane)

@kzugajNigdy nie miałem tamki ani RMF-to nie wypowiem sie.Jak zviezda z kurska-jaka składalność?

Screenshot_20221103-072225_Messenger.jpg

• Like 1
Napisano
11 godzin temu, Seb napisał:

Mam wrażenie, że za dużo na raz jak na pierwszy raz.

Blachy, a teraz spawy i to w dodatku nie wiem po jakiego psuć coś co dobrze odwzorował producent?

W modelu brakuje dwóch fragmentów spawów, ale na bank i tak nie wpadłbyś gdzie.

A jeżeli już tak lubisz "spawanie" to następnym razem kup Tygrysa od Tamiya 😁

11 godzin temu, MayonesEXG7 napisał:

Seb liczą się chęci. Kto uważa, na ile się czuje, licz siły na zamiary. 
Ale, to jest plus, takie zaparcie, na nowe doznania modelowo- warsztatowe. Każdy ma z  nas " mówi się fazę" na dodatki od siebie, prosto z ręki.

Ja bym ocenił spawy na 35zł brutto, aktualnie na te czasy. Żarcisz :)

Działaj, bo mam w piwnicy tiger 1, nie wiem kiedy to ruszę. Jakoś do niego nie biegnę, ale podpatruję kto co robi.

Obydwaj panowie macie rację.

Że producent zrobił ładne spawy i błotniki. ..

Pewnie tak. Ale mnie się bardzo podoba taka własnoręcznie dodana waloryzacją,blaszki też. A że nie wyszło idealnie. Pewnie tak.Następne będą lepsze,następne jeszcze lepsze...

Te na wieży zostawię. Postaram się o lepsze na kadłubie.

A jeszcze malowanie figurki i dioramka( dziś aerek przyjeżdża🤪).

Nadal waszą pomoc i krytyka mile widziana.

Mariusz.

• Like 1
Napisano (edytowane)

image.thumb.jpeg.19880b3d9e9b701452bcffcd56539566.jpeg

Moje pierwsze spawy 8h- nożykiem modelarskim na epoxy putty tamce, nie blachą- po puszce coca coli, ale idzie, da radę. Wyszły jakie wyszły, więc przejmować, nie masz się co. Witaj, w klubię :D Moje nie lepsze  :)

Tylko, cicho, proszę przełożonemu, na warsztacie nie mówić, że spawałem bez uprawnień 🤣

Pozdrawiam

" Zakład z mechanizowany, korpusu shermanów, pod względem spawalnictwa, jakości, norm europejskich ISO " ::P

• Like 1
Napisano

No właśnie👍. Nie robiąc czegoś nie nauczę się.

Pozdro.

• Like 1
Napisano
13 godzin temu, MayonesEXG7 napisał:

@kzugajNigdy nie miałem tamki ani RMF-to nie wypowiem sie.Jak zviezda z kurska-jaka składalność?

Screenshot_20221103-072225_Messenger.jpg

Mam Dragona (chyba 3) RMF (chyba 3) Trumpeter 1szt Border 1szt i Tamiya 1szt Academy i pochodne maja skopana wieże ale Tygrysa od ruskich nie mam i raczej z powodów mniej lub bardziej polityczno/patriotycznych nie kupie. 

Nie wiem jak z jakością tego paruskiego kota wiec się nie wypowiem.

Tak zgadza się trzeba się jakoś nauczyć dlatego warto zainwestować w jakiegoś taniego złoma/gniota i na nim próbować. 

Napisano
14 godzin temu, MayonesEXG7 napisał:

Model Tygrysa Zvezdy plasuje się na pewno gdzieś powyżej modeli kotów Tamiya, a niżej niż Dragon. Modeli Tigrów  RMF-FM nie sklejałem, więc się nie wypowiadam.

Napisano

Proponuję wziąć nóż do tapet i samym ostrzem po całej długości równo dociąć te spawy, tak żeby... były równe. A że wyszły wypukłe względem płyt kadłuba.. Cusz. 😉 

Napisano
W dniu 2.11.2022 o 18:30, Mariusz45 napisał:

Moja pierwsza próba z waloryzacją blachami nie powiodła się. Było krzywo,brudno. Do kitu.

Czym nakładasz klej? Ja używam do tego igieł do czyszczenia dysz drukarek.  Są różnych średnic i elastyczności.  Bardzo fajnie mi się nimi pracuje. 

Pozdrawiam

Grzesiek

Napisano
10 minut temu, Gregory napisał:

Czym nakładasz klej? Ja używam do tego igieł do czyszczenia dysz drukarek.  Są różnych średnic i elastyczności.  Bardzo fajnie mi się nimi pracuje. 

Pozdrawiam

Grzesiek

Igłą do szycia. Punktowo, tak jakbym lutował. Klej w żelu.16675614343837421124272178036326.thumb.jpg.5486d4056783d1459a14399a96036be8.jpg

Napisano
37 minut temu, madeira napisał:

Proponuję wziąć nóż do tapet i samym ostrzem po całej długości równo dociąć te spawy, tak żeby... były równe. A że wyszły wypukłe względem płyt kadłuba.. Cusz. 😉 

Zrobiłem tak. Na ile się dało.