Mariusz45 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 Przyjechały błotniki od Abera. Mam wrażenie że są lepszej jakości niż te w całym zestawie. Zmieniłem też klej (o niebo lepszy). Od wewnątrz przyklejam kostki wycięte z czworokątnego pręta. Pomogą mi zamocować błotniki na burtach i mam nadzieję zachować w ten sposób większą dokładność i czystość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 (edytowane) Panowie, to modelarstwo, nie zakład lakierniczo- tapicerkowy . Nigdy, nie ma nic idealnie, ale zawsze wychodzą, jakieś rzeczy, lepsze niż spawy, to widać, ale następny będzie lepszy, chyba- że chce Ci się poprawiać, bo ja po 8h. Stwierdziłem, nidy rydy :). Just for fun Wszystko jasne, to takie żarty koledze robicie, przy spawaniu kota aaha to tak się dzieje Przyjmijmy, że spawałeś tylne wydechy, większej średnicy Edytowane 4 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 39 minut temu, Mariusz45 napisał: Zmieniłem też klej (o niebo lepszy). Występuje w trzech gęstościach. Mają też debonder. Przydaje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 Teraz, Gregory napisał: Występuje w trzech gęstościach. Mają też debonder. Przydaje się. O debonderze dowiedziałem się jak paczka była już w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 Spawòw już nie tykam. W tym modelu oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 (edytowane) 5 minut temu, Mariusz45 napisał: Spawòw już nie tykam. W tym modelu oczywiście. Słusznie, jeśli to pierwsze ręczne spawy, i pierwszy model, na którym to robisz to ok :). Wyciągnąłem wnioski jednak, z epoxy putty, że trzeba na cienkie ciasto rolować. Jedne " weldy " węższe, drugie szersze. Nawet, olfy nie wykorzystałem, nic nie żłobiłem a to by coś dało. Wyrównały, by się w kanałach, lekko fajnie odstające spawy niczym " menzura w gitarze- gryf i tyle.Ale jednak, są jakie są Edytowane 4 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 Musisz na tych błotnikach mniej kleju dawać bo widać go. Debonder to podstawa. Co do łączenia blaszek samych ze sobą jeszcze lepsze jest ich lutowanie. Mnie udało się jakoś okiełznać ten temat i już nie kleję blaszek tylko je lutuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 Godzinę temu, patrykd napisał: Musisz na tych błotnikach mniej kleju dawać bo widać go. Debonder to podstawa. Co do łączenia blaszek samych ze sobą jeszcze lepsze jest ich lutowanie. Mnie udało się jakoś okiełznać ten temat i już nie kleję blaszek tylko je lutuję. Na następnym będę bez wątpienia lutować. Ten musi przeżyć klejenie. Idzie mi już trochę lepiej. Boczne ukończone. Spoiny klejone zabezpieczyłem jeszcze od wewnątrz gęstym lakierem bezbarwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) Choć nie jest idealnie to w porównaniu z poprzednimi jest lepiej. Zastanawiam się jak umieścić boczne na burcie? Czy przyklejać pojedyncze,posiłkując się szablonem by zachować linię prostą,czy skleić w całość i dopiero wtedy umieścić na modelu? Jak radzicie? Edytowane 6 Listopada 2022 przez Mariusz45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 Czy ktoś miał do czynienia z tymi gąskami? Są metalowe czy plastikowe? Jak ich jakość w porównaniu z zestawowymi RFM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 A po co chcesz zmieniać gąsienice skoro te zestawów masz ruchome.? Za dużo wolnej gitówi w kieszeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) 17 minut temu, patrykd napisał: A po co chcesz zmieniać gąsienice skoro te zestawów masz ruchome.? Za dużo wolnej gitówi w kieszeni? Ja tam nikomu do portfela nie zaglądam. Pytałem o ich jakość. Edytowane 6 Listopada 2022 przez Mariusz45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Z reguły ludzie kupują metalowe bo mniej roboty z nimi choc i tak długo schodzi. Nie wiem które masz w zestawie. Pierwsze RFM były składane 5 elementów na jedno ogniwo pomnóż przez około 100 na stronę. Każdy element wymagał wycięcia i delikatnej obróbki plus klejenie. Metalowe zależy od producenta friul ogniwo i drucik przez szerokość ogniwa. Masterclub ogniwo i dwa piny żywiczne po jednym na stronę. Plus taki ze po malowanie wystarczy przetarcie zrobić papierem ściernym zamiast suchym pędzlem. W przypadku metalowych czasami trzeba było przewiercić otwór na drut. Są jeszcze drukowane 3d na click lub jak masterclub po dwa piny na stronę lub metalowy pin po całej szerokości. Każde wymagają trochę pracy więc wybór należy do ciebie. Oczywiście jest jeszcze kwestia finansowa. Odobiscie udało mi się złożyć te od RMF na zasadzie obróbka wszystkich ogniw potem składanie razem z wklejeniem pinów i na koniec przyklejanie zębów. Potem odcięcie zębów od ramek i już właściwe na gotowej gąsienicy delikatny szlif zębów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 6 godzin temu, Mariusz45 napisał: Ja tam nikomu do portfela nie zaglądam. Za to, inni na warsztat zerkną, i myślą może coś pooglądam. Jeden kupi, mastercluby...wsadzam żywiczny pin, i nie dam rady. Za to piszę, mój wers wiem, że Twój Tygrys, jak się przyłożysz to będzie doskonały Nie ma co pakować, w dalszą waloryzację modelu, spawam obłędnie grube pancerne płyty,na gazie helu Nikt tak spawać, nie umie. Jest takich spawaczy nie wielu Ja wiem, że to stal, nie aluminium i osłona przez gazem dla ochrony Jak trzymam tamkę strong i coś pokleje, to jestem wzruszony. Yoo Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 7 godzin temu, Mariusz45 napisał: Ja tam nikomu do portfela nie zaglądam. Pytałem o ich jakość. Z doświadczenia powiem, że te ruchome gąsienice RFM są bardzoo dobre. Jest z nimi trochę roboty, ale efekt końcowy na pewno będzie zadawalający. Nie ma sensu kasy ładować w jakiś inny typ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) 3 godziny temu, patrykd napisał: Z doświadczenia powiem, że te ruchome gąsienice RFM są bardzoo dobre. Jest z nimi trochę roboty, ale efekt końcowy na pewno będzie zadawalający. Nie ma sensu kasy ładować w jakiś inny typ. Dziękuję za poradę. Obejrzałem dokładnie zestawowe gąski i są w zasadzie chyba blisko takich "lepszych". Chodzą mi po głowie metalowe ale może następnym razem. Jeżeli kogoś uraziłem swoim poprzednim wpisem to przepraszam. Edytowane 6 Listopada 2022 przez Mariusz45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 W dniu 31.10.2022 o 18:52, robertmodelarz napisał: Te które ja mam są OK.Do Tygrysa weź te większe. Kochane chłopaki, ktoś ma fotkę z przyklejonymi zapinkami jak ze zdjęcia? Szukam czegoś takiego do Shermanopochodnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 13 minut temu, Lipstein napisał: Kochane chłopaki, ktoś ma fotkę z przyklejonymi zapinkami jak ze zdjęcia? Szukam czegoś takiego do Shermanopochodnych Zobacz na moim Shermanie zapinki do narzędzi. Miałem je z wydruków żywicznych. Tych których używałem pasowały ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 8.11.2022 o 13:41, Lipstein napisał: Kochane chłopaki, ktoś ma fotkę z przyklejonymi zapinkami jak ze zdjęcia? Szukam czegoś takiego do Shermanopochodnych Pewnie że mam Edytowane 9 Kwietnia 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 8 Listopada 2022 Autor Share Napisano 8 Listopada 2022 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Pewnie że mam Ale czyścioszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 8.11.2022 o 21:03, Mariusz45 napisał: Ale czyścioszek Bo to egzemplarz zdobyczny z Kubinki. Edytowane 9 Kwietnia 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 Dzień wolny,więc pracujemy. Zatrzask od Abera vs drukowany . A wziąłem te duże... Hmm... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 9 Listopada 2022 Autor Share Napisano 9 Listopada 2022 Na dziś wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 No i już coraz lepiej te blaszki idą, a i z każdym następnym modelem będzie lepiej, ważne by się nie zrażać, jak jest z tego fun to najważniejsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Jak by nie patrzeć, to blaszki więcej wartę niż kupa stali,tego modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi