robertmodelarz Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 (edytowane) W dniu 30.10.2022 o 15:33, Mariusz45 napisał: Pomocy! Jaki macie patent na składanie tych zatrzaskòw? Przemek Przybulewski takie drukuje. Doskonała jakośi i wygląd zapinek. Do wyboru są małe i większe. Edytowane 31 Października 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 31 Października 2022 Autor Share Napisano 31 Października 2022 47 minut temu, robertmodelarz napisał: Przemek Przybuleeski takie drukuje. Doskonała jakośi i wygląd zapinek. Do wyboru są małe i większe. Tak sobie myślę o tych żywicznych, drukowanych. Czy to nie będzie za "grube"? Coś jak te z wyprasek. Blaszki to jednak blaszki. Cieniutkie,delikatne. Czy nie oddają bardziej rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 3 minuty temu, Mariusz45 napisał: Tak sobie myślę o tych żywicznych, drukowanych. Czy to nie będzie za "grube"? Coś jak te z wyprasek. Blaszki to jednak blaszki. Cieniutkie,delikatne. Czy nie oddają bardziej rzeczywistości? Ja proponuję kupić zapinki ze sklepu. Fajne robi rochm. Wejdź sobie na mojehobby, wpisz clamps w wyszukiwarce sklepu i wybór jest ogromny. Żywiczne zapinki są ok. Używałem już na wielu modelach. Nie są za grube. Jedyny mankament to to że są nie ruchome i czasami jakiś trzonek trzeba przeciąć na pół jak nie ma możliwości jego włożenia. A następnie skleić ponownie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 31 Października 2022 Share Napisano 31 Października 2022 (edytowane) Te które ja mam są OK.Do Tygrysa weź te większe. Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 31 Października 2022 Autor Share Napisano 31 Października 2022 Dzięki panowie. Spròbuję najpierw zrobić z blaszek. Jak efekt będzie kiepski to kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Share Napisano 2 Listopada 2022 Moja pierwsza próba z waloryzacją blachami nie powiodła się. Było krzywo,brudno. Do kitu. Gdybym dokończył teraz wòz w takim stanie chodziłoby to za mną bez końca... A co tam! Pozrywałem wszystkie te paszkwile,wyczyściłem kadłub z kleju i zamòwiłem nowe błotniki. Będą też drukowane klamry i zatrzaski. Zrobię to jeszcze raz. Mam nadzieję że porządnie Postanowiłem też posunąć się odrobinę dalej w waloryzacji. Wòz teraz wygląda tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) Takim żartem, co do spawów. Moje w shermie, kładłem piierwszy raz epoxy putty 8h..nie wiem co mnie, skłoniło do doróbki. .Trudno się kładzie, jak się robi pierwszy raz. Nawiązując- rozumie, że spawacz w cenie Edytowane 2 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 Stary hit-hehe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 2 Listopada 2022 Autor Share Napisano 2 Listopada 2022 Te prawdziwe też nie były po 40 za h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 (edytowane) Nie mówię, że kiepska jakość spawów na tiger 1, ale przypomniały mi się , te dwie opcje Heinrich elektrodą 3.2 spawał albo wybijakiem 10mm heeh Weź sprawdź filmik o tym Panzer 4, z Koszalina, poszedł do Tank Hunter.. jak "magici warsztatowi " spawali aktualnym sprzętem, że twierdząc, że się ciężko spawa. Fakt, kiedyś stopy- miały wartość w sobie. Nie dziwota, że taką stal pancerną zespoić, ciężko było im. Edytowane 2 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 Mam wrażenie, że za dużo na raz jak na pierwszy raz. Blachy, a teraz spawy i to w dodatku nie wiem po jakiego psuć coś co dobrze odwzorował producent? W modelu brakuje dwóch fragmentów spawów, ale na bank i tak nie wpadłbyś gdzie. A jeżeli już tak lubisz "spawanie" to następnym razem kup Tygrysa od Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 Seb liczą się chęci. Kto uważa, na ile się czuje, licz siły na zamiary. Ale, to jest plus, takie zaparcie, na nowe doznania modelowo- warsztatowe. Każdy ma z nas " mówi się fazę" na dodatki od siebie, prosto z ręki. Ja bym ocenił spawy na 35zł brutto, aktualnie na te czasy. Żarcisz Działaj, bo mam w piwnicy tiger 1, nie wiem kiedy to ruszę. Jakoś do niego nie biegnę, ale podpatruję kto co robi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 Spawy do poprawy. Za duże zdecydowanie. Co do czystości klejenia blaszek polecam sobie kupic debonder. Obowiązkowa sprawa gdy kleisz blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Listopada 2022 Share Napisano 2 Listopada 2022 @MayonesEXG7chęci to jedno a wykonanie to drugie. Tutaj zgadzam się z @Seb. Spawy RMF są ładne a Tamiya ich prawie nie ma więc można sobie poćwiczyć za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) @kzugajNigdy nie miałem tamki ani RMF-to nie wypowiem sie.Jak zviezda z kurska-jaka składalność? Edytowane 3 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 11 godzin temu, Seb napisał: Mam wrażenie, że za dużo na raz jak na pierwszy raz. Blachy, a teraz spawy i to w dodatku nie wiem po jakiego psuć coś co dobrze odwzorował producent? W modelu brakuje dwóch fragmentów spawów, ale na bank i tak nie wpadłbyś gdzie. A jeżeli już tak lubisz "spawanie" to następnym razem kup Tygrysa od Tamiya 11 godzin temu, MayonesEXG7 napisał: Seb liczą się chęci. Kto uważa, na ile się czuje, licz siły na zamiary. Ale, to jest plus, takie zaparcie, na nowe doznania modelowo- warsztatowe. Każdy ma z nas " mówi się fazę" na dodatki od siebie, prosto z ręki. Ja bym ocenił spawy na 35zł brutto, aktualnie na te czasy. Żarcisz Działaj, bo mam w piwnicy tiger 1, nie wiem kiedy to ruszę. Jakoś do niego nie biegnę, ale podpatruję kto co robi. Obydwaj panowie macie rację. Że producent zrobił ładne spawy i błotniki. .. Pewnie tak. Ale mnie się bardzo podoba taka własnoręcznie dodana waloryzacją,blaszki też. A że nie wyszło idealnie. Pewnie tak.Następne będą lepsze,następne jeszcze lepsze... Te na wieży zostawię. Postaram się o lepsze na kadłubie. A jeszcze malowanie figurki i dioramka( dziś aerek przyjeżdża). Nadal waszą pomoc i krytyka mile widziana. Mariusz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 Kadłub wyspawany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 (edytowane) Moje pierwsze spawy 8h- nożykiem modelarskim na epoxy putty tamce, nie blachą- po puszce coca coli, ale idzie, da radę. Wyszły jakie wyszły, więc przejmować, nie masz się co. Witaj, w klubię Moje nie lepsze Tylko, cicho, proszę przełożonemu, na warsztacie nie mówić, że spawałem bez uprawnień Pozdrawiam " Zakład z mechanizowany, korpusu shermanów, pod względem spawalnictwa, jakości, norm europejskich ISO " ::P Edytowane 3 Listopada 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 3 Listopada 2022 Autor Share Napisano 3 Listopada 2022 No właśnie. Nie robiąc czegoś nie nauczę się. Pozdro. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 13 godzin temu, MayonesEXG7 napisał: @kzugajNigdy nie miałem tamki ani RMF-to nie wypowiem sie.Jak zviezda z kurska-jaka składalność? Mam Dragona (chyba 3) RMF (chyba 3) Trumpeter 1szt Border 1szt i Tamiya 1szt Academy i pochodne maja skopana wieże ale Tygrysa od ruskich nie mam i raczej z powodów mniej lub bardziej polityczno/patriotycznych nie kupie. Nie wiem jak z jakością tego paruskiego kota wiec się nie wypowiem. Tak zgadza się trzeba się jakoś nauczyć dlatego warto zainwestować w jakiegoś taniego złoma/gniota i na nim próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Listopada 2022 Share Napisano 3 Listopada 2022 14 godzin temu, MayonesEXG7 napisał: @kzugajNigdy nie miałem tamki ani RMF-to nie wypowiem sie.Jak zviezda z kurska-jaka składalność? Model Tygrysa Zvezdy plasuje się na pewno gdzieś powyżej modeli kotów Tamiya, a niżej niż Dragon. Modeli Tigrów RMF-FM nie sklejałem, więc się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 Proponuję wziąć nóż do tapet i samym ostrzem po całej długości równo dociąć te spawy, tak żeby... były równe. A że wyszły wypukłe względem płyt kadłuba.. Cusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 4 Listopada 2022 Share Napisano 4 Listopada 2022 W dniu 2.11.2022 o 18:30, Mariusz45 napisał: Moja pierwsza próba z waloryzacją blachami nie powiodła się. Było krzywo,brudno. Do kitu. Czym nakładasz klej? Ja używam do tego igieł do czyszczenia dysz drukarek. Są różnych średnic i elastyczności. Bardzo fajnie mi się nimi pracuje. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 10 minut temu, Gregory napisał: Czym nakładasz klej? Ja używam do tego igieł do czyszczenia dysz drukarek. Są różnych średnic i elastyczności. Bardzo fajnie mi się nimi pracuje. Pozdrawiam Grzesiek Igłą do szycia. Punktowo, tak jakbym lutował. Klej w żelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 4 Listopada 2022 Autor Share Napisano 4 Listopada 2022 37 minut temu, madeira napisał: Proponuję wziąć nóż do tapet i samym ostrzem po całej długości równo dociąć te spawy, tak żeby... były równe. A że wyszły wypukłe względem płyt kadłuba.. Cusz. Zrobiłem tak. Na ile się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi