PKD4GA Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Nie no, na pudelku jest podany schemat z onaczeniem kolorkow wedlug specyfikacji Federal Standard 595B - bardziej dokladnie juz sie nie da. Czym jest FED-STD-595B mozna przeczytac tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Federal_Standard_595 Kolorki jakie beda Ci potrzebne to wedlug pudelka: FS 36320 np.: Gunze: H307 Pactra: A41 FS 36375 np.: Gunze: H308 Pactra: A42 Kolorki USAF ma w ofercie chyba kazdy szanujacy sie producent farb. Istnieja tez gotowe zestawy np. Gunze: http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=HS-103&lang=pl Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 A można przecież zrobić F15 w takim na przykład malowaniu, tzw. Ferris Scheme http://users.skynet.be/exotic.planes/pictures/schemes/don-color/f15/f15ferris4.jpg Od razu bardziej eksperymentalnie się robi pzdr, LoudLordD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 A można przecież zrobić F15 w takim na przykład malowaniu, tzw. Ferris Scheme http://users.skynet.be/exotic.planes/pictures/schemes/don-color/f15/f15ferris4.jpg Od razu bardziej eksperymentalnie się robi pzdr, LoudLordD. - bedzie trudno, chyba ze kolega zdecyduje sie na przerobienie F-15C na F-15A, lub B. Mozna zrobic (po malych przerobkach) F-15C z 65th Aggressor Squadron. Tez bardziej kolorowe. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 chyba ze kolega zdecyduje sie na przerobienie F-15C na F-15A, lub B. Mr. Green No i dlatego- Od razu bardziej eksperymentalnie się robi Smile A te malowania agresorów to dobry pomysł, maszynka się wyróżni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 A gdzie Ty tam widzisz w instrukcji schemat malowania? Mam dokładnie ten sam model i w mojej nie ma. Jest tylko na pudełku. No to jeżeli to... nie jest schematem malowania... To gdzie jest drugi schamat malowania skoro są kalki do dwóch malowań?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 A gdzie Ty tam widzisz w instrukcji schemat malowania? Mam dokładnie ten sam model i w mojej nie ma. Jest tylko na pudełku. No to jeżeli to... nie jest schematem malowania... To gdzie jest drugi schamat malowania skoro są kalki do dwóch malowań?? - dwa rozne zestawy oznaczen dla jedego, liniowego, regulaminowego schematu malowania. To jest samolot wojskowy, w sluzbie, a nie jeden z dwoch, pokazowych Su-35 czy Su-37, na ktorych co sezon zmienia sie malowanie - zeby byly ladniej i modniej. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Może tu spytam Czy ta pactra będzie dobra do pomalowania tego wildcata? http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=195521 A tu ten schemat malowania http://mojehobby.pl/show_file.php?src=http%3A%2F%2Fwww.mojehobby.pl%2Fzdjecia%2F6%2F3%2F7%2F1439_2_HBB80328_6.jpg Bo co wpisze ten kolor to wyskakuje niebieski a inny taki szary i sam już nie wiem Confused I jeszcze czy nada się ten gunze pod pędzel? http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=939230 (jest to spód wildcata) A jak nie to jakieś zamienniki np. pactry? Będe bardzo wdzięczy za pomoc Smile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Lucas HS sorry :( idź i nie grzesz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 dwa rozne zestawy oznaczen dla jedego, liniowego, regulaminowego schematu malowania. To jest samolot wojskowy, w sluzbie, a nie jeden z dwoch, pokazowych Su-35 czy Su-37, na ktorych co sezon zmienia sie malowanie - zeby byly ladniej i modniej. No i takiej odpowiedzi oczekiwałem ;) Teraz wiem, jakie farby przynajmniej potrzebuję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 FS 36320 np.: Gunze: H307 Pactra: A41 FS 36375 np.: Gunze: H308 Pactra: A42 Te gunze to są Hobby Color tak? do tabelki to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Po zakończeniu budowy konkursowej lokomotywy: Nazwa modelu: N.Y. Central Hudson Steam Locomotive Producent: Revell Numer kat.: 02163 Skala: 1:87 Uwagi: kolory były dobierane wg przeliczników i z doświadczenia Farby: +--------------+--------+------+ | Nazwa | Revell |Pactra| +--------------+--------+------+ | Anthracite | 9 | A46 | | Fiery Red | 31 | A7 | | Steel | 91 | A75 | | Silver | 90 | A71 | | Brass | 92 | A72* | +--------------+--------+------+ *Kolor dobrany wg najbliższego odpowiednika. Winiem być "mosiądz", lecz Pactra nie posiada w ofercie tego odcienia, za to złoty (A72) po rozcieńczeniu jest bardzo zbliżony do mosiądzu. Podczas budowy użyłem jeszcze czarnego błyszczącego (A1) do pomalowania węgla w tendrze (co okazało się słusznym posunięciem sądząc po opinii widzów). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Podłączę się pod temat (nie wiem, czy to dobre miejsce) z zapytaniem o farby przejrzyste do wizjerów. Znalazłem jak na razie tylko Pactrę pomarańczową a chciałbym niebieski/granat. Macie może namiary na coś takiego? Najlepiej akrylowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Podłączę się pod temat (nie wiem, czy to dobre miejsce) z zapytaniem o farby przejrzyste do wizjerów.Znalazłem jak na razie tylko Pactrę pomarańczową a chciałbym niebieski/granat. Macie może namiary na coś takiego? Najlepiej akrylowe. Ponoć da się coś takiego zrobić mocno rozcieńczając zwykła farbę (np. 122). Sam tego jeszcze nie próbowałem, ale ktoś już tak chyba robił. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Potem wrzucę to do ogólnego przelicznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Podłączę się pod temat (nie wiem, czy to dobre miejsce) z zapytaniem o farby przejrzyste do wizjerów.Znalazłem jak na razie tylko Pactrę pomarańczową a chciałbym niebieski/granat. Macie może namiary na coś takiego? Najlepiej akrylowe. Ponoć da się coś takiego zrobić mocno rozcieńczając zwykła farbę (np. 122). Sam tego jeszcze nie próbowałem, ale ktoś już tak chyba robił. Pozdrawiam Gdzieś ktoś wspominał o plakatówce rozcieńczonej w lakierze bezbarwnym. Interesuje mnie, czy w ogóle jest dostępna na rynku taka granatowa, przejrzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 jest dostępna na rynku taka granatowa, przejrzysta. To chyba to: Clear Blue Tamiya x23 Revell 752 MMasterAcrylic 4658 GunzeHobbyColor H93 GunzeMrColor C50 Może się nada.... I jedno pytanie- czemu te wizjery są niebieskie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Może się nada.... I jedno pytanie- czemu te wizjery są niebieskie??? no wiem, że różne kolory to może przybierać, zwłaszcza, kiedy jest powłoka antylaserowa (dobrze to nazwalem?). W instrukcji tak mam i się trzymać postanowiłem. Jakoś tak mi pasuje (LAV-25 Piranha). Rozpoznałem warszawski rynek i dzisiaj już zakupiłem akrylowego ModelMaster'a-Clear Blue 4658. Ponadto jest: Vallejo-Transparent Blue MC 187 Revell- Blue 752 (emalia). Pozdrawliaju i spasiba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitman Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Witam! Mam prośbę - czy mógłby ktoś podać mi numery akrylowych farb MM, odpowiadających tym farbą Humbrola? : 14,24, 81? Z góry dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michaello Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Witam Mam mały problem z przeliczeniem 4 kolorów farb Revella na Humbrole. Przeglądałem już wiele tabel z przelicznikami ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedników, czy jest ktoś kto ma jakiś prywatny przelicznik u mógłby mi podać numery tych farb? Był bym bardzo wdzięczny za to. Te kolory to: 36(karminowy) 39(ciemnozielony) 69(granitowoszary) 76(jasnoszary) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Rewel-Humbrol 36-60 innych nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 2 Listopada 2009 Autor Share Napisano 2 Listopada 2009 Michaello ja mam przelicznik ale to dopiero po 19 miałbym go w rekach. Wiem, że 36 ostatnio przeliczłaem ichyba na mojej stronie jest. Jak nie zapomnę to dziś uzupełnię tabelkę o te kolorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Zobacz na tej stronie , powinno Cie to zadowolic http://www.goldstarstockists.com/therest/humbrol-to-revell-conversion.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarek37 Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Witam Poszukuje następujących przeliczników farb Revella na Pactry Revell 47 Revell 46 Revell 48 Revell 69 z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 WitamPoszukuje następujących przeliczników farb Revella na Pactry Revell 47 Revell 46 Revell 48 Revell 69 z góry dzięki za pomoc Z mojego doświadczenia:46 jest zbliżony do Olive Drab, czyli Pactra 30; pozostałych nie przeliczałem dotychczas, rzut oka na tabele w internecie pozwolił mi ustalić tylko jeden przelicznik: 69 to Pactra 87, ale nie mam 100% pewności co do zgodności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Przydała by się taka lista jak na początki tematu znów. Może bym jakiś programik napisał do przeliczania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi