karambolis8 Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 To jest FS 36076. Jest kilka zamienników, sprawdź tutaj, który bardziej Ci pasuje: http://www.paint4models.com/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2011 karambolis8 problem w tym, że nie widzę 1750, nawet w payo tego nie mają :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Czym można zastąpić 1750 model mastera? Do czego potrzebujesz i na jakiego rodzaju farbkę szukasz zamiennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 karambolis8 problem w tym, że nie widzę 1750, nawet w payo tego nie mają :( Wszedłem na mojehobby, a tam MM1750 = FS 36076. Potem wyszukałem w tabelce na paint4... FS 36076: FS 36076 Model Master Enamel 2034 (rzeczywiście mają dwie farbki FS 36076 w ofercie) Model Master Acryl 4749 Vallejo Model Color 995 / 994 Humbrol Enamel 67 Tamiya XF63 Revell 32178 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 jakie waszym zdaniem kolory odpowiadają niemieckiej pancerce ? Dunkelgelb RAL 7028 humbrol 83 i pactra 104 ? Olivegrün RAL 8002 ? Rotbraun RAL 8017 A103 Panzer Rot Braun (M) ? a późniejsze kolory Olive Grün RAL 6003 ? Rotbraun RAL 8012 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 10 Czerwca 2011 Share Napisano 10 Czerwca 2011 Witam czy ktoś mógłby podać zamienniki tych farb na revell/humbrol ewentualnie Pactra, MM FS34079 Dk Green MM FS36152 Ocean Grey MM FS36270 Medium Sea Grey Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Czerwca 2011 Share Napisano 10 Czerwca 2011 http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_fs.htm http://www.paint4models.com/paintchart/paintconversionchart20100101a.html# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Witam, jaki jest najtańszy rozcieńczalnik do acryli tamyia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Witam, jaki jest najtańszy rozcieńczalnik do acryli tamyia? najtańszy - woda najlepszy - Mr. Color Leveling Thinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 No właśnie tylko że on kosztuje 20 pln. za 110 ml. Ja go dość dużo używam, a przy uzyciu aerografu on zuzywa sie w mgnieniu oka:/ czyszczenie itd. Nigdy nie rozcieńczałem wodą.. czym różni się woda od MR. color..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 No właśnie tylko że on kosztuje 20 pln. za 110 ml. Ja go dość dużo używam, a przy uzyciu aerografu on zuzywa sie w mgnieniu oka:/ czyszczenie itd. Nigdy nie rozcieńczałem wodą.. czym różni się woda od MR. color..? Dobre zawsze kosztuje Można też użyć wódki (40%) chyba jest tańsza Co do wody to czytałem że rozcieńczają nią Smoka Tamki do washa (plus kropla płynu) - czyli MOŻNA A tak wogle - z mojego podwórka to farby Tamiyi rozcieńczam max 50% a czasem mniej (na YT są filmiki że ludzie malują nią bez rozcieńczania) i mi ta butelka na długo starcza (no ale ja to samoloty 1/72 a nie powierzchnie płaskie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 No właśnie tylko że on kosztuje 20 pln. za 110 ml. Ja go dość dużo używam, a przy uzyciu aerografu on zuzywa sie w mgnieniu oka:/ czyszczenie itd. Do czyszczenia używaj zmywacza Wamodu lub jeszcze taniej w hipermarkecie budowlanym ja kupiłem "Płyn do czyszczenia pędzli i innych narzędzi" - 5,20 zł za pół litra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Czy farby akrylowe roźcieńcza się wodą i czy one nie wydzielają zapachu jak np revell? Jakie farby akrylowe mogę użyć zamiast revelli: nato-olive matt 46 tank grey matt 78 earth brown matt 87 steel metallic 91 i yellow matt 15 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Czy farby akrylowe roźcieńcza się wodą i czy one nie wydzielają zapachu jak np revell? Jakie farby akrylowe mogę użyć zamiast revelli: nato-olive matt 46 tank grey matt 78 earth brown matt 87 steel metallic 91 i yellow matt 15 ? Do pędzla może być woda, do aero lepiej używać firmowego rozpuszczalnika (patrz 2 posty wyżej). Zamienniki mogą być z różnych firm np. pactra, gunze, tamiya, life color. Jeśli chcesz wiernie zachować te same kolory to polecam: zamiast nato-olive matt 46 - revell akrylowy nato-olive matt 46 zamiast tank grey matt 78 - revell akrylowy tank grey matt 78 zamiast earth brown matt 87 - revell akrylowy earth brown matt 87 zamiast steel metallic 91 - revell akrylowy steel metallic 91 zamiast yellow matt 15 - revell akrylowy yellow matt 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Czy farby akrylowe roźcieńcza się wodą i czy one nie wydzielają zapachu j? Każda farba akrylowa wydziela jakąś tam woń, bardziej lub mniej dokuczliwą. Czy modelarska, czy inna... Teraz ja z pytaniem do znawców samolotów japońskich- jakiej farby użyć , gdy mam tylko opis tekstowy "Mitsubishi dark green" i tejże firmy "Dark earth" ? Ratujcie, rodacy! łsoboto, ratuj! Najbardziej zależy mi na namiarach na akryle, zakaz używania emalii i sprejów nadal ci u mnie obowiązuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Szukałam i w żadnym sklepie modelarskim nie ma revelli akrylowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Szukałam i w żadnym sklepie modelarskim nie ma revelli akrylowych. Rzeczywiście rzadko je można spotkać, a szkoda bo według mnie są znacznie lepsze od Pactry, a błyszczące mają lepszy połysk niż inne, bardziej renomowane. Ja znalazłem 3 sklepy internetowe, które je oferują, np. sklej.pl. Akryle Revell sprzedaje w niebieskich prostopadłościennych pudełeczkach. Łatwo je więc rozróżnić. Odnośnie zapachów, wszystkie akryle mają bardzo mały zapach, więc rodzina Cię nie pogoni, nie mniej po dłuższym malowaniu, pokój trzeba przewietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Rzeczywiście rzadko je można spotkać, a szkoda bo według mnie są znacznie lepsze od Pactry, a błyszczące mają lepszy połysk niż inne, bardziej renomowane. Czym je rozcieńczałeś, że otrzymałeś połysk lepszy od Pactry? Kupić je też można tu: https://sklep.cobi.pl/sklep-internetowy/revell--modele/akcesoria/farby-wodne/ A ich oficjalna nazwa to Revell AQUA COLOR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Nie napisałam malowanie potrzebne do M7 HMC "Priest" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Czy farby akrylowe roźcieńcza się wodą i czy one nie wydzielają zapachu jak np revell?Jakie farby akrylowe mogę użyć zamiast revelli: Poniżej zamienniki A (Pactra) MM (Model Master) nato-olive matt 46 - MM4723 US Helo Drab tank grey matt 78 - A107 Panzer Schwarzgrau earth brown matt 87 - A23 Field Drab steel metallic 91 - A75 Steel yellow matt 15 - A27 Yellow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 Czy farby akrylowe roźcieńcza się wodą i czy one nie wydzielają zapachu jak np revell? Farby akrylowe na pewno nie pachną tak jak farby żywiczne (czyli Revelle lub Humbrole). Możesz je rozcieńczac wodą destylowaną dostępną na stacjach benzynowych. Kolega wspomniał o rozcieńczalnikach dedykowanych przez producentów i ma rację. Lepiej użyć oryginału, zapąłcić więcej ale mieć bardzo dobrze wykonany model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 ...Farby akrylowe na pewno nie pachną tak jak farby żywiczne (czyli Revelle lub Humbrole). ... Żywiczne czy olejne? Jeśli chodzi o Revell Aqua Color to rozcieńczalnik dedykowany wygląda jak poniżej. Nie mylić z Aqua Color Clean. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Mam następującą sprawę: szukam stronki internetowej, gdzie mógłbym przeliczyć sobie kolory z FS na farby modelarskie różnych producentów. Czy ktoś może gdzieś, kiedyś, w odległej galaktyce natknął się na takową? Bo ja szukam, szukam i nic takiego nie widzę... Pozdrawiam i proszę o pomoc, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Mam następującą sprawę: szukam stronki internetowej, gdzie mógłbym przeliczyć sobie kolory z FS na farby modelarskie różnych producentów....JK Było kilka razy: http://www.paint4models.com/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Mam następującą sprawę: szukam stronki internetowej, gdzie mógłbym przeliczyć sobie kolory z FS na farby modelarskie różnych producentów. Czy ktoś może gdzieś, kiedyś, w odległej galaktyce natknął się na takową? Bo ja szukam, szukam i nic takiego nie widzę... Pozdrawiam i proszę o pomoc, JK A jakie FS'y Ci dokładniej chodzi i na jakie farbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi