Sn1per Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Dzień Dobry, mam pytanie do doświadczone grona modelarskiego, mianowicie planuje coś sobie posklejać i pomalować . rozpoczne od skali 1/144 i będą to samoloty wojskowe (finalne malowanie w jednym, max 2 kolorach, opcja dla farby w sprayu) na tę chwilę mam ograniczone warunki co do warszatu, poprostu go nie ma i bedę się rozkładał na potrzeby pracy z modelem, dlatego też chciałbym was zapytać jak podejść do kwestii malowania. aktualnie po głowie chodzą mi 3 opcje: malowanie pędzlem farby akrylowe w sprayu (mogę ogarnać karton i wyjść na balkon) malowanie aerografem zasilanym sprężonym powietrzem z puszki może ktoś ma jakieś sugestie, jescze inne opcje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 59 minut temu, Sn1per napisał: farby akrylowe w sprayu (mogę ogarnać karton i wyjść na balkon) Moim zdaniem ta opcja odpada dla skali 1:144. Spray nie nadaje się do malowania wszystkich modeli w 1:72, a co dopiero mniejszych. Skoro nie masz warsztatu, zacząłbym od tego: Godzinę temu, Sn1per napisał: malowanie pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sn1per Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2022 4 minuty temu, Grzes napisał: Moim zdaniem ta opcja odpada dla skali 1:144. Spray nie nadaje się do malowania wszystkich modeli w 1:72, a co dopiero mniejszych. Skoro nie masz warsztatu, zacząłbym od tego: dzięki za potwierdzenie tematu ze spray'em. na tę chwilę pozostaje mi więc pędzel. bo pewnie jakis tani chinczyk + puszka to i tak mało ekonomiczna opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Polecam farby HATAKA seria B https://www.kfs-miniatures.com/hataka-blue-line/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sn1per Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2022 54 minuty temu, robertmodelarz napisał: Polecam farby HATAKA seria B https://www.kfs-miniatures.com/hataka-blue-line/ Dzięki zapoznam się z tematem malowaniem pędzlem i pewnie wybór padnie na HATAKA lub Vallejo Colors a co myślicie o malowaniu aerografem + puszka, na ile moze wystarczyć taka 750ml, biorąc pod uwage malowanie 1/144 + czyszczenie aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 23 minuty temu, Sn1per napisał: Dzięki zapoznam się z tematem malowaniem pędzlem i pewnie wybór padnie na HATAKA lub Vallejo Colors a co myślicie o malowaniu aerografem + puszka, na ile moze wystarczyć taka 750ml, biorąc pod uwage malowanie 1/144 + czyszczenie aero? To zły pomysł - prawdopodobne zalejesz farbą model. Nad puszką -przy tej wielkości modelu -ciężko zapanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Lepiej powiedz jakie modele chcesz robić. W 1/144 powstaje wiele zestawów prezentujących gabarytowe obiekty. Mimo skali modele są często wielokrotnie większe od popularnych tematów w 1/48. Aerograf + puszka to wybór ekonomicznie zupełnie nieuzasadniony i jeszcze takie zasilanie ogranicza potencjał narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) 6 minut temu, robertmodelarz napisał: To zły pomysł - prawdopodobne zalejesz farbą model. Nad puszką -przy tej wielkości modelu -ciężko zapanować. Ale koledze o ile dobrze rozumiem, chodzi o puszkę z tzw. sprężonym powietrzem jako zasilanie aerografu, nie o puszke z farbą. Btw. w takich puszkach nie ma sprężonego powietrza, bo bardzo niewiele by się go zmieściło. One są wypełnione propanem-butanem, czyli powiedzmy, gazem do zapalniczek. Nie malować z fajką w zębach Gonzo ma rację. Puszka z gazem jako zasilanie aero ma krótką żywotność a wcale nie jest tania. No i ciśnienie nie jest stabilne. Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sn1per Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2022 8 minut temu, greatgonzo napisał: Lepiej powiedz jakie modele chcesz robić. W 1/144 powstaje wiele zestawów prezentujących gabarytowe obiekty. Mimo skali modele są często wielokrotnie większe od popularnych tematów w 1/48. Aerograf + puszka to wybór ekonomicznie zupełnie nieuzasadniony i jeszcze takie zasilanie ogranicza potencjał narzędzia. np. f14, harrier, rafale, f15, a-10 8 minut temu, HKK napisał: Ale koledze o ile dobrze rozumiem, chodzi o puszkę z tzw. sprężonym powietrzem jako zasilanie aerografu, nie o puszke z farbą. Btw. w takich puszkach nie ma sprężonego powietrza, bo bardzo niewiele by się go zmieściło. One są wypełnione propanem-butanem, czyli powiedzmy, gazem do zapalniczek. Nie malować z fajką w zębach Gonzo ma rację. Puszka z gazem jako zasilanie aero ma krótką żywotność a wcale nie jest tania. No i ciśnienie nie jest stabilne. tak chodziło mi o puszke ze sprężonym powietrzem. np: Revell Airbrush Power Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Odpuść takie puszki i spraye. Już lepiej użyć pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sn1per Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2022 8 minut temu, Juffre napisał: Odpuść takie puszki i spraye. Już lepiej użyć pędzla. Przekonaliście mnie. w takim razie biorę na klatę to malowanie pędzlem i przenoszę sie do grup "Pędzel" i "Farby do pędzla" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Lepiej użyć aerografu zasilanego kompresorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sn1per Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2022 aktualnie ta opcja odpada, za rok to i lodówke 10L mogę sobie wstawić , ale aktualne ograniczenia to gabaryty i hałas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Powtórzę - zacznij od pędzla. W lotnictwie 1:144 można osiągnąć naprawdę świetne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 Pierwsze malunki aero uskuteczniałem butlą gazową z CO2 6kg i reduktorem od piwa + chińczyk. Pożyczyłem od szwagra z knajpy. Butla schodziła mi jedna na 2 tygodnie. Nabijałem bez problemu w punkcie gdzie handlowali gazami. Przy moich niewielkich umiejętnościach sporo się marnowało. Tylko fligry w 72 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi