Skocz do zawartości

Wiejskie klimaty Belgia 1944

Adrian800

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...

Wybacz. Całość jest super ( ale...paprocie ssą za zielone ,jeżeli nie chcesz się bawić z malowaniem ciała na figurkach kup sobie Vallejo -Gamee Ink -72.093. Przy użyciu suchego pędzla  nawet nie ma potrzeby malować oczu.

image.thumb.jpeg.416cf2e0df03143c7861a2f7213c32e4.jpeg

9 minut temu, marcin70 napisał:

Wybacz. Całość jest super ( ale...paprocie ssą za zielone ,jeżeli nie chcesz się bawić z malowaniem ciała na figurkach kup sobie Vallejo -Gamee Ink -72.093. Przy użyciu suchego pędzla  nawet nie ma potrzeby malować oczu.

Ludzie co wam się stało z tym malowaniem oczu, przecież są kalkomanie gałek ocznych w skali 1/35 i nie trzeba malować sadzonych jaj:szczerbol:, podobnie jak kalkomanie dystynkcji i hitlerowskich gap które nb. przydały by się tym biegnącym Szkopom, duży plus za pasy do broni ale minus za ich nierealistyczność:D, wyglądają jakby były z  blachy lub forniru:mrgreen: . Ale od razu widać że marcin70 w wojsku nie był tankista wyszedł przednio ale buty całkiem skopane Józefy lub inaczej  OZŻ-ety w w życiu nie były w takim kolorze nawet nowe a już matowe nie były nigdy :lol:. Pozdr. A.

od razu widać że marcin70 w wojsku nie był tankista wyszedł przednio ale buty całkiem skopane Józefy lub inaczej  OZŻ-ety w w życiu nie były w takim kolorze nawet nowe a już matowe nie były nigdy :lol:. Pozdr. A.

Święta racja  w e wojsku nie byłem :)  Miałem czarne , nawet 3 rodzaje  -  zomozy, zające ( Józefy ) i buty skoczka  ( długie i wiązane ) . A  kolorystyka na zdjęciu  jest w trakcie pracy  przed filtrami i innymi operacjami .  Fota robiona telefonem i przy dennym oświetleniu. Pozdrawiam M.

Widziałem kiedyś pracę pewnego modelarza. Gigantyczna diorama, przepiękne kamienice, a jak zajrzałem figurkom w oczy, to masakra. 

Jest taka porada, najpierw białko oczu, potem pasek jako źrenica, na końcu to wszystko zamalowuje się dookoła skórą. Nie na odwrót, skóra potem oczy. Ewentualnie ja tak maluję skóra, a oko jako czarna kropka, w tej skali białka i tak nie widać. 

W dniu 24.05.2022 o 20:26, johnrambo napisał:

Taka ciekawostka z LWP  :) 

101d1a784cb88068d8f52ab5f921.jpg

Widzę Przyjacielu że wojsko znasz tylko z filmów o Johnie Rambo albo z " Czterech pancernych i psa" :mrgreen: . Trzewiki wz. 68 w takim kolorze występowały albo po tym jak je uszyli więźniowie w Wołowie albo jakiś innych Wronkach albo co obecnie bardziej prawdopodobne  gdzieś na odległej półce w jakimś zapomnianym przez Boga, kwatermistrzostwo lub szefa kompanii magazynie ZN.  Buty w wojsku (tym prawdziwym) były czyszczone i pastowane co najmniej  3 razy dziennie , na apel poranny, południowy i przed snem, a jeżeli delikwent miał służbę lub wartę odpowiednio częściej taką zazwyczaj brązową lub czarną (lotnictwo, marynarka ,NJW MSW i ZOMO-za :D ) pastą:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/erdal-pasta-do-butow-z-zaba-1979-r-i7221836890.html

lub taką:

https://pl.pinterest.com/pin/435090013996408494/

Gwarantuję Ci że przy tak częstym pastowaniu często  "na  gorąco" (pastę się podpalało a potem trzeba było szybko zgasić wtedy była płynna i lepiej wsiąkała ) ta ładna jasna skórka w tych butach bardzo szybko ciemniała . Jak pobierałem buty były ładne brązowe choć ciemniejsze jak te ze zdjęcia, jak je  potem zdawałem po 18-u miesiącach były bardzo ciemne prawie czarne:mrgreen:. Właściciela wątku przepraszam za offa. Pozdr. A. 

5 godzin temu, johnrambo napisał:

Przegrałeś  po prostu 😆

Niby w czym przegrałem ?????? Podałem jak to w rzeczywistości wyglądało i tyle jak dla mnie takie  buty możesz sobie zrobić na  każdy kolor nawet różowy , ale z prawdą historyczną  to będzie miało niewiele wspólnego . Pozdr. A.

• 1 month later...

Dziękuję za wsparcie moralne i merytoryczne.  Dla wyjaśnienia buty są przed nakładaniem filarów i innego ... . Temat winietki jest również SF co wybacza pewne niedociągnięcia  oryginalne  a daje sens wypowiedzi kolegi "johnrambo". / Atakowaliśmy  na linii północnej do Kopenhagi , straty ogromne  uzupełniane czym się da. /