neptun1939 Napisano 28 Stycznia Autor Share Napisano 28 Stycznia Baza pod malowanie kamuflażu przygotowana. Może dziś wieczorem zacznę nakładać barwy maskujące. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Stycznia Autor Share Napisano 31 Stycznia Foka dostała prawie wszystkie bazowe kolory kamuflażu. Teraz gloss, kalki następnie, bezbarwny (satyna), białe esy-floresy ( muszą być malowane na kalki i częściowo jako obramówka kalek ( min. "2 <", +), malowanie żółtych pasów (patrząc na fotę oryginału były one malowane jako ostatnie już na białe wstawki) i osłony silnika od spodu na żółto, gloss, wash, matt, brudzenie i Satyna. Czerwona osłona nie jest wklejona - muszę silnik pomalować, ale to dopiero po zmalowaniu żółtego spodu. Owiewka (tylna część) przymocowana do taśmy bluetackiem. Zróżnicowanie powierzchni wyszło super, ale jak zawsze nie umiem tego uchwycić na zdjęciach - gołym okiem widoczne bardzo dobrze, natomiast jak robię zdjęcie to zanika... Jedynie na spodzie na RLM76 jest ono słabo widoczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 31 Stycznia Share Napisano 31 Stycznia Wg mnie właśnie na spodzie nic się z tego pieczołowitego preshadingu nie ostało - przynajmniej na zdjęciach. Co innego u gory, tu coś widać I moje odwieczne pytanie: czy nie dałoby się tego osiągnąć postshadingiem, który wg mnie jest techniką a) łatwiejszą b) lepiej kontrolowalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Stycznia Autor Share Napisano 31 Stycznia 1 minutę temu, kozborn napisał: czy nie dałoby się tego osiągnąć postshadingiem, który wg mnie jest techniką a) łatwiejszą b) lepiej kontrolowalną? Może i by się dało. Czy jest lepiej kontrolowaną nie wiem. Dla mnie na pewno nie. Może jest to wina oświetlenia miejsca do malowania, z którym toczę zażarte boje i nie mogę dojść do porozumienia, jak też niezbyt częstym używaniem aerografu. Co do spodu, faktycznie mało co widać - za "grubo" położyłem warstwę RLM76. Chciałem bardziej stłumić no i praktycznie stłumiłem do 0... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 31 Stycznia Share Napisano 31 Stycznia 5 minut temu, neptun1939 napisał: Co do spodu, faktycznie mało co widać - za "grubo" położyłem warstwę RLM76. Chciałem bardziej stłumić no i praktycznie stłumiłem do 0... I to jest moim zdaniem koronny argument na rzecz tezy o mniejszej kontrolowalnosci i jednocześnie przeciw preshadingowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego Foka dostała kalki. Analizując zdjęcia maszyn z końca wojny jak i wraków nigdzie nie natrafiłem na ślady napisów eksploatacyjnych więc ich nie daję - pójdą tylko te widoczne na focie oryginały, na osłonach goleni podwozia. Z drugiej strony mała katastrofa. Pierwszy raz w życiu takie coś mi się stało. Podczas zabawy z płynami ( Microset i Microsol), przy przesuwaniu kalki na właściwe miejsce, kalka oderwała farbę do gołego plastiku... Na szczęście małe punkciki, które muszę zakryć białymi plamami I po kolejnej analizie zdjęcia okazało się, że Eduard wprowadza w błąd w instrukcji nakazując użyć owiewkę jaką dałem, podczas gdy ma być ta druga wersja z "bańką". Więc owiewkę muszę malować od nowa. Na szczęście zauważyłem to przed białym więc mały problem. Poniżej dwie wersje owiewki. Teraz kwestia malowania bieli mnie nurtuje: malować z aero jak we wszystkich pracach jakie widziałem, czy pędzlem? Analizując zdjęcie z epoki dochodzę do wniosku, że plamy były nanoszone za pomocą pędzla. Co ciekawe boki są rozmyte, ale same plamy mają ostre rysy, raczej nie do namalowania pistoletem, bez maskowania, a w to się raczej nikt nie bawił. Oryginał (fota z neta) I z tej samej jednostki czerwona "9" wraz z innymi na lotnisku Csar lub Raab. Z tej foki "9" kradnę pomysł na obmalowanie swastyki w białą ramkę. Teraz pozostaje kwestia malowania skrzydeł. Wersja podana przez Eduarda w instrukcji nadaje się do regału z bajkami z Mchu i Paproci. Co ciekawe, Mistercraft podaje bardziej prawdopodobną interpretację malowania górnych powierzchni w wężyki i esy-floresy, co jest logiczne biorąc pod uwagę, że kadłub jest malowany tak samo ( nieregularne kreski nanoszone od ręki) Podobnie proponuje jakiś tam producent kalek: Dlaczego sądzę, że wersja Edka jest błędna? Wyjaśnia to zdjęcie innej maszyny z tej jednostki opisywane jako lotnisko "Raab, tuż przed odlotem na Węgry w styczniu 1945". na krawędzi natarcia skrzydła ewidentnie widać pasy, takiego typu jak na kadłubie "9" malowane z ręki. Jeszcze nie zdecydowałem czy skopiuję schemat z Mastercrafta czy z tej drugiej wersji. Na noc jeszcze jedną warstwę Sola dam na kalki, rano wrzucam gloss, a po południu/wieczorem biały i żółty. Ps. włoski z patyczków higienicznych już usunięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Malowanie na biało zdecydowanie z psikawki. Czeka cię sporo roboty, ale efekt końcowy zapowiada się fajnie. Znalazłem kiedyś ciekawą interpretację malowania twojego modelu i pomijając zielony przód i numer, to taki efekt właśnie starałbym się uzyskać: Generalnie delikatna mgiełka po całości i ostrzejsze pasy i plamy zgodnie ze zdjęciem. Zauważ, że część oznakowań też jest zamalowana na biało. Co do skrzydeł to wolna wola, ale utrzymałbym je w konwencji kadłuba. No i jeśli biały, to najlepiej Off White z palety Gunze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Negujesz malowanie skrzydeł zaproponowane przez Eduarda (chociaż nie znam zdjęcia, które pokazywałoby samolot z góry) a naklejasz albo za dużą "2" albo za nisko (porównaj ze zdjęciem) i swastyki pod złym kątem.... Rozumiem, że to Twój model ale nieco demotywujące jest ignorowanie sugestii i rad, których Ci udzielałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego Godzinę temu, RogerM napisał: Negujesz malowanie skrzydeł zaproponowane przez Eduarda (chociaż nie znam zdjęcia, które pokazywałoby samolot z góry) a naklejasz albo za dużą "2" albo za nisko (porównaj ze zdjęciem) i swastyki pod złym kątem.... Rozumiem, że to Twój model ale nieco demotywujące jest ignorowanie sugestii i rad, których Ci udzielałem... Co do negacji malowania Edka to można zanegować każdy wariant tej "2" jaką podają inni producenci z powodu braku materiału ikonograficznego. Co do "2" jedno wynika z drugiego. Korzystam z kalek zestawowych i ta cyfra jest ciut za duża. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym, że jest za nisko - jest wyrównana z dolnymi belkami poziomymi krzyża, tak jak na focie oryginału. Więc w takim razie krzyże też są za duże? Teraz widzę, że faktycznie swastyki mają troszkę zły kąt. Niestety poprawić już tego nie dam rady. Przy następnych fokach będę pamiętał Co do innych Twych sugestii i rad wprowadzam w życie ( np. czerwone łopatki wiatraka). Ps. Mógłbyś podesłać foty Twojej czerwonej "2" ? Może będą inspiracją jeśli idzie o malowanie bieli. Barszczo - tak tą wizję znam. Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 52 minuty temu, neptun1939 napisał: Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym, że jest za nisko - jest wyrównana z dolnymi belkami poziomymi krzyża, tak jak na focie oryginału. No właśnie u Ciebie nie jest, dolna krawędź "2" powinna być na równi z poziomą belką krzyża. 53 minuty temu, neptun1939 napisał: Ps. Mógłbyś podesłać foty Twojej czerwonej "2" ? Może będą inspiracją jeśli idzie o malowanie bieli. No przecież Ci podesłałem na priva plus moje dywagacje, spostrzeżenia i wnioski na temat kształtu i wielkości czerwonej "2" na kadłubie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego Kurde faktycznie z jednej strony jest niżej (tej co jest fota oryginału)... Musiała uciec jak układałem i później już nie zwróciłem uwagi. A obie układałem do krzyża... No trudno już nie poprawię bo nie mam jak i nie mam kalki. Może nikt nie zwróci uwagi ;). Co do Priva.... Trzeba zacząć łykać tabletki na pamięć, bo pisałeś dawno temu i wypadło mi to zupełnie z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego Foka dostała białe wężyki i resztę kolorów. Zostało pędzelkiem pomalować detale i można kłaść Gloss pod Washa. ( czerwona osłona dalej nie przyklejona). Generalnie na ile się dało starałem się odwzorować kammo ze zdjęcia. Wyszło tak sobie. Jak widać wężyki są bardziej białe, jak i bledsze (rozmyte). Efekt celowy - z tego co kojarzę białe kammo malowano albo wapnem, albo białą wodo-zmywalną farbą. Troszkę miejscami widać, że nie władam dobrze aero ( odkurz bądź małe kleksiki?). Wokół żółtego pionowego pasa ślady ołówka - do wygumowania, jak farba dobrze zaschnie. Nie mogłem sobie poradzić z zamaskowaniem tego pasa na kadłubie i wyznaczyłem pomocnicze linie, po czym z kilku kawałków taśmy zrobiłem ramę do malowania. Swastyki, jak się okazało po analizie zdjęcia oryginału ( wydrukowane na A4) miały białą, niepełną obwódkę kwadratową z białej kamuflażowej farby. Można się pastwić: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego (edytowane) Jak na moje oko, to robota jeszcze nie jest skończona. Przyjrzyj się zdjęciu oryginału, do końca jeszcze droga daleka . Edytowane 6 Lutego przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 58 minut temu, barszczo napisał: Przyjrzyj się zdjęciu oryginału, do końca jeszcze droga daleka . Tzn. co bo nie bardzo rozumiem. Co jeszcze jest do zrobienia oprócz dodania brakujących elementów ( podwozie, bomba)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Białego powinno być zdecydowanie więcej. Są miejsca na oryginale które praktycznie w całości pokryto białym kolorem z przebijającym tłem, choćby okapotowanie silnika. Teraz jesteś mniej więcej w połowie roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego 16 godzin temu, barszczo napisał: Białego powinno być zdecydowanie więcej. Czyli generalnie proponujesz dodać więcej bieli od znaku "<" w stronę śmigła? Bo na kierunku stateczników/ogona bieli bym już nie dodawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego 3 godziny temu, neptun1939 napisał: Czyli generalnie proponujesz dodać więcej bieli od znaku "<" w stronę śmigła? Bo na kierunku stateczników/ogona bieli bym już nie dodawał. Więcej białego wszędzie. U ciebie dominujący jest nadal kamuflaż z nielicznymi białymi dodatkami. Na zdjęciu dominującym kolorem jest biały z przebijającym tu i tam kamuflażem. Walcz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 10 Lutego Share Napisano 10 Lutego Zbyt rzadkie masz te białe esy floresy. Dodaj pomiędzy nimi jakieś ciapko-wężyki jak na zdjęciach archiwalnych/planszach barwnych, które sam wkleiłeś. Szkoda było roboty z tym całym priszejdem jak taki kamuflaż miałeś w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 10 Lutego Autor Share Napisano 10 Lutego Doszło więcej bieli. Obecnie maluję detale. Rano wrzucę glossa na całość. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego 17 godzin temu, neptun1939 napisał: Doszło więcej bieli. Obecnie maluję detale. Rano wrzucę glossa na całość. Teraz wygląda jak, rozumISZ, Matka Boska Oryginalnofarbowa pomazała. Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego Jest dużo lepiej, kleksy na skrzydłach do delikatnej poprawki i będzie perfetto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego Mówiąc o pracach nad modelem można je określić czasowo jako Kwiecień 1945 Wash olejny delikatnie podkreślił nity. Niestety duża część ich się gdzieś zagubiła (zapewne dwukronitnie wrzucany podkład, przy czym jego pierwsza warstwa była zmywana zrobił "swoje") szczególnie na spodzie. Ale tam gdzie zostały są bardzo fajnie delikatnie podkreślone. Ptaszysko stanęło o własnych siłach. Doklejona drobnica. Zostało dodać bomby. I tutaj się zastanawiam. Na pewno dostanie na skrzydła bombki SC-50 ( kolorystyka i barwy jeszcze nieustalone, ale pewnie zrobię zestaw: Zapalająca i odłamkowa na każdym skrzydle). Pod kadłubem zastanawiam się czy dać, tak jak na focie oryginału bombę kasetową AB-250-2, czy inną 250-kę np. SC-250. Foty: Kilka zbliżeń: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego Generalnie Foka skończona. Doklejam obecnie antenkę. Jest jakiś problem z owiewką, bo nie idzie jej wpasować równo w model, niestety nic z tym nie jestem w stanie zrobić. Bawiłem się z 30 minut w przymiarki i nijak nie mogę z tego wybrnąć. W przyszłości niedalekiej dojdzie dioramka z fragmentem lotniska ( Opel Blitz z paką, Opel Blitz cysterna i jakaś obsługa lotniska - Zvezda przerobiona na zimową i może z Airfixa lub innej firmy jakaś jedna dwie figurki). Tak się finalnie prezentuje (bez antenki jeszcze) Zarys/szkic dioramki. Na podnośniku będzie bomba kasetowa 250 kg. zamontowana. Galeria samego modelu wleci w weekend, natomiast warsztat dioramki ruszy jak dotrze cysterna z Academy. Wnioski końcowe. Z modelu jestem średnio zadowolony. Nie podoba mi się : - owiewka, która ciut na zadzie odstaje i nijak nie jestem w stanie jej wpasować. - spód modelu, na którym praktycznie zaginęło w akcji nitowanie i modulacja koloru niebieskiego - troszkę malowanie białym i tych kilka kleksików i odkurzu. Nadal nie mam wprawy w malowaniu. - Bomby SC-50... Patent Edka z wymianą lotek na blaszki jest poroniony... Żadnych prowadnic pomocniczych, blaszki cieniutkie i gną się na wszystkie strony już podczas wycinania i trzeba się nieźle nagimnastykować, naciąć bombę solidnie na zadku by je założyć. A i tak nie są zbyt proste i niezbyt przypominają SC-50tki - mają skopany kształt. Plus do tego błąd w instrukcji, który nie wspomina o konieczności montażu tych wyrzutników w wybranym malowaniu, przez co później trzeba było interpolacją montować je na bazie rysunku innego malowania uwzględniającego te wyrzutniki... Rzeczy na plus: - modulacja bazowego koloru kamuflażu ( od góry) która finalnie i tak nie jest widoczna - efekt zmytego, zużytego białego kammo - ogólny wygląd "z daleka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego Temat do ZAMKNIĘCIA Galeria: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi