DamianPoltorak Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) Witam, Z racji, że pierwszy model prawie na ukończeniu. Pozwoliłem sobie dzisiaj rozgrzebać nowy projekt. Mój drugi model i kolejny raz 109 od Eduarda. Na początku swojej przygody pozostanę w barwach Rzeszy, co by nie musieć od razu wymieniać całej palety farb. Odnośnie malowania waham się między tymi dwoma: 1. Pierwsze to maszyna kapitana Fredricha Mullera z 1./NJGr. 10, z czerwca 1944r. - w tym malowaniu wydaje mi się strasznie złowrogi i mroczny. No i z malowaniem było by wyzwanie, mamy tu troszkę ślaczków do malowania z ręki, oraz czarny spód, który nachodzi na boczne krzyże. 2. Drugie to maszyna którą latał Tapio Jarvis, z 2/HLeLv 24, z czerwca 1944. - o tyle ciekawsza, że maszyna szwabska ale malowanie fińskie. Na początek składowe do kokpitu: Edytowane 8 Maja 2022 przez DamianPoltorak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 9 Maja 2022 Share Napisano 9 Maja 2022 Ciekawe malowania, obstawiał bym 2 powodzonka i patrzem z ciekawością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Maja 2022 Share Napisano 9 Maja 2022 Też podglądam i na Fina czekam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 18 Maja 2022 Autor Share Napisano 18 Maja 2022 (edytowane) Kokpit pomalowany. Jako podkład położyłem kolor srebrny H8 od Gunze, tak żeby mieć możliwość porobienia później jakiś przetarć koloru. Ogólnie jest kilka baboli, ale może nie zauważycie . Kabina domyślnie ma być zamknięta więc i tak nie będzie za dużo widać. Z modyfikacji, zrobiłem nowy wąż z oplotem na prawą burtę i żółtą rurkę, (oryginalna była złamana w ramce). Zdecydowałem się też dokupić pasy fototrawione, bo w zestawie dostajemy kalkomanie oraz naklejki z Montexa na owiewkę. Odnośnie malowania, będzie Fin. Żona też optowała za tą opcją, więc głosy 3:1. Edytowane 18 Maja 2022 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Fajny początek. Czysto, dobre zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 12 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2022 (edytowane) Minął prawie miesiąc, a ja ledwo posunąłem prace przy modelu do przodu. Brak czasu w dzień, a nocami nie mam siły siedzieć. Udało się zamknąć kadłub, i dzisiaj położyć podkład. Problemy napotkałem przy wklejaniu statecznika pionowego. Połówki kadłuba nie zeszły mi się tu idealnie, z prawej strony powstała szczelina około 0.5 mam. Przykleiłem więc statecznik, a w obawie przed osłabieniem tego miejsca, w powstałą szczelinę wkleiłem pasek plastiku. na całość położona odrobina szpachli. ( Teraz na zdjęciach makro widzę, że porobiłem małe Himalaje, trzeba będzie raz jeszcze przeszlifować. Gołym okiem ledwo to widać). Nie wkleiłem klap za chłodnicami, bo ich łączenie wydaje mi się bardzo delikatne, zostaną osobno pomalowane i wklejone przy finalnym montażu. Zastanawiam się nad wymianą tej rurki na prawym skrzydle na igłę lekarską, kilka razy już ją skrzywiłem i podejrzewam że nie doczeka końca prac na swoim miejscu. Przy ostatniej relacji, któryś z kolegów podlinkował mi film, w którym cieniowanie i główne kolory kładzione są na podkład ze srebrnej farby i tą technikę chciałbym wypróbować na tym modelu. Pytanie do was czy taki kolor srebrny (dokładnie Mr Hobby H8), można kłaść na czarny surfacer, czy może lepiej położyć pod to czarny błyszczący? Edytowane 12 Czerwca 2022 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 12 Czerwca 2022 Share Napisano 12 Czerwca 2022 Jeżeli decydujesz się na malowanie modelu z wykorzystaniem srebrnej farby jako podkładu, to ten czarny surfacer był Ci całkowicie zbędny, ponieważ sreberko samo w sobie można traktować jako podkład i kłaść je na goły plastik. Co do Twojego pytania o warstwę błyszczącej farby przed srebrem, to w tej technice intensywność połysku srebra nie ma aż takiego znaczenia, więc możesz moim zdaniem kłaść srebro na ten czarny podkład. Widzę ponadto, że planujesz skorzystać z H8 od gunze, proponował bym zamienić tę farbę na wersję C8, ponieważ jest ona w moim odczuciu lepsza niż H8 (lepiej trzyma się powierzchni i ma rzadsze ziarno). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Czerwca 2022 Share Napisano 12 Czerwca 2022 (edytowane) 8 minut temu, piotr2498 napisał: Jeżeli decydujesz się na malowanie modelu z wykorzystaniem srebrnej farby jako podkładu, to ten czarny surfacer był Ci całkowicie zbędny, ponieważ sreberko samo w sobie można traktować jako podkład i kłaść je na goły plastik. Zgadzam się, że można srebrny C8 traktowac jako podkład na plastik. Ale nie zgadzam się, że przy stosowaniu srebra surfacer jest zbędny. Wg. mnie, łatwiej przeszlifować i uzupełnić większe nierówności na czarnym (czy jakimś innym) surfacerze niz na srebrnej farbie która daje jednak cieńszą warstwę i gdzie od razu doszlifujemy sie do plastiku. No i surfacer dobrze wypełnia drobne rysy a C8 niekoniecznie. Potem można położyć srebrny jako bazę do odrapań i ostateczne sprawdzenie powierzchni. Edytowane 12 Czerwca 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 12 Czerwca 2022 Share Napisano 12 Czerwca 2022 Każdy ma inną metodę. Ja stosuję srebro na czysty plastik, bez żadnych surfacerów i nie mam z tym najmniejszych problemów. Większe defekty powierzchni staram się wypatrywać i eliminować jeszcze przed położeniem sreberka, a z tymi mniejszymi które już wyjdą po położeniu C8 to spokojnie radzi sobie papier ścierny. Z tym, że surfacer lepiej wypełnia drobne rysy w porównaniu do C8 to się zgodzę, ale czy jest to warte specjalnie aplikowania warstwy surfacera na model, to już na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 13 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2022 (edytowane) Wprowadziłem was w błąd, zamiast H8 na półce stoi C8, i taką też farbę położyłem na model. Popracowałem też dzisiaj nad bazą pod żółty kolor, zobaczymy jak to wyjdzie. Nie mniej starałem się odrobić lekcję domową i wprowadzić wasze komentarze. Umieszałem sobie coś a'la łososiowy kolor i położyłem go na linie łączenia blach i nitów, a rozjaśnionym starałem się zrobić marmurek. (Jutro w dzień przy lepszym świetle, postaram się zrobić lepsze zdjęcie). Dodatkowo na powierzchnie z płótna położyłem RLM 02, co by je wyróżnić z tłumu. Edytowane 13 Czerwca 2022 przez DamianPoltorak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 14 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2022 Idąc za ciosem, popracowałem nad spodem. Starałem się uzyskać asymetryczność w tym preshadingu, zobaczymy co wyjdzie po położeniu koloru. Jak starczy sił to wieczorem będzie aktualizacja z prac na górną powierzchnią. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 Takie ładne kolorowe pasy daje Edek do kokpitu, a Ty je przykleiłeś do góry "nogami".... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 15 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2022 Do tej pory żyłem w nieświadomości Owiewka jeszcze nie wklejona na stałe więc postaram się to poprawić na sam koniec. Dziękuję za bystre oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 (edytowane) 11 minut temu, DamianPoltorak napisał: Do tej pory żyłem w nieświadomości Czasem tak bywa, po to między innymi jest forum, żeby uświadamiać pewne rzeczy... Jak coś dziwnego zauważę to dam znać. Powodzenia w budowie..... O, już coś zobaczyłem, ten ładny "preszajding" trochę utrudnił wyłapanie tego: linia łączenia płata z kadłubem (spód) w wydaniu Edka przebiega całkowicie niezgodnie z realem. Warto zerknąć na zdjęcia lub plany.... chyba, że Ci to nie przeszkadza. Edytowane 15 Czerwca 2022 przez RogerM coś zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 16 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2022 Chodzi o tą w kształcie litery V? Nie wiem czy mam ochotę przy tym grzebać. Przy moim poziomie umiejętności czuję, że na tym etapie narobił bym więcej szkód niż poprawek. Bardzo mam ochotę popełnić to drugie malowanie, więc kiedyś przy drugim modelu zwrócę na to miejsce uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 16 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2022 Aktualizacja z wieczornego posiedzenia. Doszedł preshading na górze, (nie wiem czy nie za jasny, ale to malunki zweryfikują) oraz żółty kolor w dwóch warstwach, i wydaje mi się że na tym poprzestanę. Podoba mi się efekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 16 Czerwca 2022 Share Napisano 16 Czerwca 2022 Wygląda obiecująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Przy porannej kawie udało się psiknąć spód na kolor (Lichtblau RLM 76). Wydaje mi się że sam środek wymaga jeszcze jednej warstwy, bo za bardzo wyróżnia się od reszty. Edytowane 19 Czerwca 2022 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Czerwca 2022 Share Napisano 19 Czerwca 2022 Nieco poznikały wcześniejsze efekty, ale coś jednak widać. Może dla urozmaicenia powierzchni zrób trochę jaśniejszych i ciemniejszych plamek przez na przykład szorującą warstwę zmywaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2022 No właśnie, na zdjęciach tego nie widać, a nie potrafię też lepiej uchwycić tego telefonem. Ale gwarantuję, że wszystkie efekty, w nienachalny sposób są widoczne gołym okiem. Wypróbuję twoją technikę wieczorem, kiedyś widziałem coś takiego na yt. Rozumiem, że farba musi być mocno rozcieńczona, np 5% farby i 95 % rozcieńczalnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 19 Czerwca 2022 Share Napisano 19 Czerwca 2022 2 godziny temu, DamianPoltorak napisał: Rozumiem, że farba musi być mocno rozcieńczona, np 5% farby i 95 % rozcieńczalnika Zdecydowanie tak, do tego dobrze zrobić test gdzieś na boku, bo przy takim rozcieńczeniu przy złym doborze ciśnienia wystarczy sekunda nieuwagi i zacieki gotowe. Co do braku widocznego efektu na zdjęciu, to jeśli to tak wygląda w tej chwili, a będziesz nakładał na to lakier błyszczący/satynowy to efekt może zupełnie zniknąć. Zwykle żeby na koniec efekt był zadowalający po malowaniu powinno to być nieco przerysowane, ponieważ kolejne zabiegi tonują całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Czerwca 2022 Share Napisano 19 Czerwca 2022 Jeśli chodzi o stopień rozcieńczenia farby to pewnie będzie on zależał od gęstości "sita", przez które będziesz ją przepuszczał. Do gęstego raczej mocne rozcieńczenie i vice versa. Ja przy średnich oczkach rozcieńczam 1:4-5 i czasem muszę potem nieco przygasić efekt. Próby na boku zdecydowanie wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 20 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2022 Coś tam się udało podziałać w tej materii. Nanosiłem dwa kolory, pierwszym rzutem kolor bazowy rozjaśniony białym, i drugim razem baza plus ciemno szary. I ta druga warstwa wydaje mi się, troszkę za ciemna. Co myślicie? Działać coś z tym jeszcze? Czy może przygasić te efekty? Ogólnie miałem problem z tym sitem zrobionym z gąbki. O ile próby na białej kartce wychodziły bez problemowo, efekt był widoczny od razu, to na modelu jakby sito zatrzymywało całą farbę i miałem problem z naniesieniem tego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 20 Czerwca 2022 Share Napisano 20 Czerwca 2022 Lakier ujednolici to wszystko, a kolejna warstwa farby bazowej do reszty zakryje wcześniejsze zabiegi. Ja osobiście bym nie gasił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 22 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2022 Wczoraj doszły, do mnie brakujące farby. Więc dzisiaj mogłem się zabrać za malowanie góry. Kładłem farbę dużo bardziej rozcieńczoną niż na dole, tak żeby nie zakryć tego preshadingu. Zobaczymy jak to jutro będzie wyglądać w świetle dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi