DamianPoltorak Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Pytanie do was, czy zaznaczony fragment malować na RLM02, czy zostawić w kolorze kamuflażu? Edytowane 23 Czerwca 2022 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 @DamianPoltorak ja malowałem w kolorze kamo ale nie wiem czy dobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 Ja zaś malowałem RLM 02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Czerwca 2022 Share Napisano 23 Czerwca 2022 Jeśli chodzi o malowanie górnych powierzchni skrzydeł to prawa strona wydaje mi się w sam raz, natomiast po lewej chyba zbyt wyraźnie widać kratkę. Oceń sam w realu, może zdjęcia trochę przekłamują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2022 Wrzucam zdjęcia na świeżo, właśnie zdjąłem maskowanie. Gdzieniegdzie będę musiał poprawić kolor RLM75, za mały zapas wziąłem i przebija srebrny podkład, ale to już jutro. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 23 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2022 19 minut temu, piotr2498 napisał: Ja zaś malowałem RLM 02 I ja chyba tak zrobię. Szukałem po internecie, ale nic nie znalazłem. Dokopałem się do zdjęć muzealnego fina. Widać, że kolor jest inny niż kamuflaż, ale też nie jest to RLM02. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 24 Czerwca 2022 Share Napisano 24 Czerwca 2022 (edytowane) 16 godzin temu, DamianPoltorak napisał: Pytanie do was, czy zaznaczony fragment malować na RLM02, czy zostawić w kolorze kamuflażu? Pod slotami na pewno w kolorze kamuflażu, pod klapami.... hmm, musiałbym sprawdzić ale jak zostawisz w kamo będzie dobrze. Sprawdziłem, zdjęcie potwierdza kamo. Edytowane 24 Czerwca 2022 przez RogerM Dodanie zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 29 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2022 Doszły plamy kamuflażu na powierzchniach bocznych, oraz pobawiłem się techniką zaproponowaną przez kolegę @zaruki nałożyłem trochę plamek na górne powierzchnie. Pomalowałem, też śmigło. Tak to prezentuje się obecnie. Wieczorem w planach lakier, chyba że pojawią się jakieś komentarze i trzeba będzie coś poprawić 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 29 Czerwca 2022 Share Napisano 29 Czerwca 2022 Wydaje mi się, że jest dobrze, na zdjęciach mocno widać przebarwienia, ale powinno to sie stonować po lakierze. W razie czego zawsze możesz stonować całość mgiełką bazy na sam koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 29 Czerwca 2022 Share Napisano 29 Czerwca 2022 Jest dobrze. Trochę te zdjęcia za ciemne ale biorąc to pod uwagę, jest ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 30 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2022 Zdażył się mały wypadek na warsztacie, i nie chcący pacłem model pędzelkiem. Myślicie, że zniknie to pod kalkomanią i nie będzie przebijać na wierzch? Nie wiem czy to podmalować, czy dać sobie spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 30 Czerwca 2022 Share Napisano 30 Czerwca 2022 Jeżeli pacłeś farbą typu Vallejo to namocz wodą i delikatnie zdrap przy pomocy wykałaczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 30 Czerwca 2022 Share Napisano 30 Czerwca 2022 Myślę, że na wszelki wypadek dobrze by było to miejsce pomalować kolorem kamuflażu. Zwłaszcza, że ma być to pod kalkomanią, to można z grubsza psiknąć na odpowiedni kolor. Może być kicha jak będzie przebijać spod kalki, a wtedy już nie wiele będzie się dało zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 24 Lipca 2022 Autor Share Napisano 24 Lipca 2022 Kalki położone, tempo rzędu dwie na dzień. Rzecz, która mnie razi po oczach, to różnica w kolorze między żółtym kolorem na "6" a opasce obok. Ta końcu dwa zdjęcia z założonym śmigłem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Lipca 2022 Share Napisano 24 Lipca 2022 Całość super . Popraw tylko łopaty śmigła, nigdy się tak nie obijały. Miały tendencje do ścierania się farby, od wewnętrznej strony przy końcówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Lipca 2022 Share Napisano 24 Lipca 2022 Też mi się wydaje, że jest nieźle. Choć strasznie grubaśne te kalki, to widać, że walczyłeś. Teraz już tylko powinno być lepiej - zabiegi upiększające mogą dużo wnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 8 Października 2022 Autor Share Napisano 8 Października 2022 Po mały do przodu. W ramach odkrywania i uczenia się nowych rzeczy, dzisiaj na tapet weszły farby olejne. Kilka filmów na yt i pierwsza próba za mną. Na razie popracowałem na górną powierzchnią skrzydeł, przedostatnie zdjęcie to efekt po zabiegach (świeżo po). Może jutro, pojutrze po przeschnięciu i w świetle dnia będzie to jeszcze inaczej wyglądać. Proszę o komentarze, czy gra warta świeczki? Podążać tym tropem? Coś zmienić? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 10 godzin temu, DamianPoltorak napisał: czy gra warta świeczki? Warta, ale zależy co chcesz osiągnąć wygląda nawet spoko, ja bym dał jedna więcej białego by rozjaśnić troszkę panele. Na insigniach również możesz się pobawić olejami i zróżnicować ten niebieski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 10 godzin temu, DamianPoltorak napisał: Proszę o komentarze, czy gra warta świeczki? Podążać tym tropem? Coś zmienić? Jak najbardziej gra warta świeczki, model tylko zyskuje. Swoją drogą temat bardzo mi się podoba, a i model niezwykle rzadki w internetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 Jak dla mnie warto było poeksperymentować, powierzchnia wygląda jak na samolocie a nie na modelu. Najlepsze jest to, że jak przesadzisz albo nie będziesz zadowolony z efektu to możesz to wszystko (lub część) usunąć bez szkody dla miniatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 11 Października 2022 Autor Share Napisano 11 Października 2022 W dniu 24.07.2022 o 18:30, barszczo napisał: Popraw tylko łopaty śmigła, nigdy się tak nie obijały. Miały tendencje do ścierania się farby, od wewnętrznej strony przy końcówkach. Zrobiłem próbę na dodatkowym śmigle. Rozrzedzona farba, im bliżej końca tym mniej warstw. Wyszło coś takiego. Drapaniem chyba nie da się uzyskać takiego efektu, a inny pomysł mi nie przychodzi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 11 Października 2022 Share Napisano 11 Października 2022 Ojoj, ale przy okazji obić wyszły jamy skurczowe Łopaty albo pomaluj kolorem (70) i później przeleć metalizerem (oczywiście aero) końcówkę albo pomaluj na alu i potem kolorem nie do końca łopaty. Nie ma co kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 11 Października 2022 Autor Share Napisano 11 Października 2022 (edytowane) 8 minut temu, RogerM napisał: Ojoj, ale przy okazji obić wyszły jamy skurczowe Ehh, napisałem że to tylko próba na drugim śmigle z zestawu. Dlatego nawet nie bawiłem się w szpachlowanie tych jamek. Bardziej chodziło mi o ocenę efektu. Czy choć trochę przypomina to zużycie jak na zdjęciu. RogerM zrobione jest dokładnie drugą metodą jaką podałeś. Edytowane 11 Października 2022 przez DamianPoltorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 11 Października 2022 Share Napisano 11 Października 2022 O.k., nie doczytałem, że to zapasowe śmigło. Chodzi o to, że łopaty były dosłownie wypiaskowane do gołego metalu i tak wg mnie powinno to wyglądać. Łagodne przejście ale od skrajności (farba) do skrajności (metal). Możesz jeszcze spróbować metody suchego pędzla. I nie musi to być farba olejna. Jednak polecałbym aero. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Października 2022 Share Napisano 11 Października 2022 (edytowane) 8 godzin temu, DamianPoltorak napisał: Zrobiłem próbę na dodatkowym śmigle. Rozrzedzona farba, im bliżej końca tym mniej warstw. Wyszło coś takiego. Drapaniem chyba nie da się uzyskać takiego efektu, a inny pomysł mi nie przychodzi do głowy. Pomysł jak najbardziej dobry, kilka prób i będzie ok. Tutaj masz kilka przykładów tego procesu, etap początkowy: Na pustynnych maszynach proces zachodził błyskawicznie, krawędzie otarcia były ostrzejsze: A tutaj mocno zużyte śmigło: Na koniec moja interpretacja włoskiego Gustawa: Edytowane 11 Października 2022 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi