Jump to content

Jakaś lepsza alternatywa dla płynów do kalkomanii niż gunze?

Recommended Posts

Witam

Używałem do tej pory płynów do kalkomanii od gunze. Ich zaletą było to że jak się położyło płyn "pod" na model i na to kalkomanie to nie przyklejała się ta kalkomania od razu tylko można było kalke odpowiednio ustawić. Wadą były jednak ślady jakie płyn do kalkomanii gunze pod i na zostawiał.

Moje pytanie. Czy moglibyście mi polecić jakieś płyny do kalkomanii ale takie żeby po nałożeniu płynu "pod" można było kalkomanie ustawić???

Dużych doświadczeń z płynami SET i SOL nie mam, jednak na podstawie tego co nakleiłem mogę napisać, że:

- SET - w moim odczuciu - skraca czas pozwalający na manewrowanie kalką.  To moje subiektywne odczucie, choć spotkałem się już z podobnymi opiniami.

- z tego powodu próbuję go nie stosować, ograniczając się do dobrego przygotowania powierzchni, a więc:

- miejsca na znaki maluję błyszczącym lakierem, a potem poleruję (używam past polerskich tamiya, być może inne też się zdadzą)

- na takiej gładkiej powierzchni czas układania kalkomanii jest długi. W razie czego dodaję kropelkę wody i znów jestem w punkcie wyjścia.

- po ułożeniu znaków - SOL zgodnie z zasadami.

8 hours ago, zaruk said:

Dużych doświadczeń z płynami SET i SOL nie mam, jednak na podstawie tego co nakleiłem mogę napisać, że:

- SET - w moim odczuciu - skraca czas pozwalający na manewrowanie kalką.  To moje subiektywne odczucie, choć spotkałem się już z podobnymi opiniami.

- z tego powodu próbuję go nie stosować, ograniczając się do dobrego przygotowania powierzchni, a więc:

- miejsca na znaki maluję błyszczącym lakierem, a potem poleruję (używam past polerskich tamiya, być może inne też się zdadzą)

- na takiej gładkiej powierzchni czas układania kalkomanii jest długi. W razie czego dodaję kropelkę wody i znów jestem w punkcie wyjścia.

- po ułożeniu znaków - SOL zgodnie z zasadami.

Osobiście stosuje:

https://agtom.eu/plyny-do-kalkomanii/352619-tamiya-87193-decal-adhesive-softener-45207327.html

I polecam.

Oczywiście procedura następująca:

- miejsce na kalkę oczyszczone, umyte, pomalowane błyszczącym lakierem

- Tamiya

- kalka nakładana patyczkiem kosmetycznym

- kapka Tamiya na powierzchnię

- suchym patyczkiem delikatnie usuwam nadmiar

- po wyschnięciu trzyma się pancernie

- błyszczący lakier

Wszystko trzyma się pięknie, można manewrować jak się chce.

Ja od paru lat używam Tamiya Mark Fit i sobie chwalę. Za niedługo skończy mi się słoiczek, to kupię następny.  Używam go zarówno pod jak i na kalki.

Jest jeszcze wersja strong.

tamiya-mark-fit-plyn-do-kalek.jpg

Edited by Kolekcjoner WP

• 2 months later...

Super strong wżera się w lakiery, jeżeli pozostawić kroplę. Używam tylko na wyjątkowo upierdliwe kalki, zawsze patyczkiem rozbijam kroplę na drobne i pozostawiam tylko na kalce.

23 minuty temu, Tap-chan napisał:

Super strong wżera się w lakiery, jeżeli pozostawić kroplę. Używam tylko na wyjątkowo upierdliwe kalki, zawsze patyczkiem rozbijam kroplę na drobne i pozostawiam tylko na kalce.

Dlatego jest napisane "For advanced users".

• Like 1